2000 Sorası Emeklilerin İntibak Hayali Sona Erdi

2000 Sorası Emeklilerin İntibak Hayali Sona Erdi
11 Şubat 2018 16:51

6283 sayılı Kanunla getirilen ve 2013 yılında uygulanan intibak ile 2000 öncesinde emekli olan SSK’lıların emekli aylıklarında önemli bir artış sağlanmıştı.

Aynı düzenleme ile 1/4/2002 ile 30/6/2002 tarihleri arasında kullanılmak üzere hazırlanan gelir basamakları esas alınarak hesaplanmış olan Bağ-Kur emekli aylıkları da artırılmıştı. (Bkz. İntibak Yasası Çıktı – Uygulama 2013 Yılında Başlayacak başlıklı haber.) Bu düzenlemenin sadece 2000 öncesinde emekli olan SSK’lılar veya 2000 öncesinde ölen SSK’lıların hak sahipleri ile sadece Bağ-Kur emeklilerinin bir kısmını kapsaması kamuoyunda tepkiyle karşılanmış, 2000 sonrasında emekli olanlar da aynı imkandan yararlanmak için harekete geçmişti.

Bunlar ilk olarak Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurmuşlar, ancak olumsuz yanıt almışlardı. (Bkz. SGK 2000 Sonrası İntibak İçin Olumsuz Yanıt Verdi başlıklı yazı.)

Daha sonra Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) tarafından Ankara 3. İş Mahkemesinde intibak davası açılmış, mahkemenin davayı reddetmesi üzerine Dernek tarafından Yargıtay’a temyiz başvurusunda bulunulmuş, Yargıtay 21. Hukuk Dairesi Ankara 3. İş Mahkemesinin ret kararını onaylaymış, dolayısıyla Derneğin 2000 sonrası intibakla ilgili temyiz başvurusu emeklilerin aleyhine sonuçlanmıştı.

Bunun üzerine Türkiye Emekliler Derneği üyesi İbrahim Avcı Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunmuştu. Ancak Anayasa Mahkemesi de 10 Ocak 2018 tarihinde kararını açıkladı ve aynı şekilde ret kararı verdi.

Dolayısıyla 2000 sonrası emeklilere intibak zammı yapılmasıyla ilgili Ülkemdeki tüm başvuru yolları tükenmiş oldu. Ancak süreç henüz bitmedi. Türkiye Emekliler Derneği konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşıyacaklarını açıkladı. Diğer taraftan bu konuda kanuni bir düzenleme yapılması konusunda Hükümete yapılan baskılar da devam ediyor.

2000 sonrası emekliler için de intibak zammı getirilmesi halinde yaklaşık 5 milyon emeklinin bundan yararlanacağı ve aylıkların yaklaşık 250 lira civarında artacağı tahmin ediliyor.

Öte yandan 2000 yılı öncesinde emekli olanlara yapılan intibak zammının 2000 yılı ve sonrasında emekli olanlara da yansıtılması için Kamu Denetçiliği Kurumu’na (Ombudsman) başvurulmuş, Kamu Denetçiliği Kurumu başvuruyu haklı bulmuştu. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.