31 Gün Süren Aylarda Çalışanların Ücretlerine Dikkat !

31 Gün Süren Aylarda Çalışanların Ücretlerine Dikkat !
13 Mart 2016 20:46

Bilindiği üzere Sosyal Güvenlik Kurumu uygulamasında o ay kaç gün sürerse sürsün, her ay 30 gün olarak esas alınmaktadır.

Şubat ayı hariç diğer aylar 30 veya 31 gün sürdüğünden bu konuda pek sorun çıkmamaktadır. Şubat ayıyla ilgili özel durum ise Çalışanlar Şubat Ayında Kaç Gün Üzerinden SGK’ya Bildirilir? Başlıklı yazıda belirtilmiştir.

Çalışanlara yapılan ücret ödemeleri yönünden ise durum farklılık arz etmektedir. Çünkü Sosyal Güvenlik Kurumu uygulamasında 31 gün süren aylar bile 30 olarak esas alınmaktaysa da ücret ödemelerinde çalışanın işverenle arasındaki iş sözleşmesi veya iş ilişkisine göre 31 gün süren aylarda 31 gün üzerinden ücret ödenmesi gerekebilmektedir.

Eğer çalışanın ücreti maktu (aylık) olarak belirlenmişse bu durumda 30 gün süren Nisan, Haziran, Eylül, Kasım ayları yanında 28 veya 29 gün süren Şubat ayı, 31 gün süren Ocak, Mart, Mayıs, Temmuz, Ağustos, Ekim ve Aralık ayları dahil bütün aylarda çalışana 30 gün üzerinden ücret ödenmesi doğaldır.

Ancak çalışan için maktu ücret uygulaması söz konusu değilse, işe gelip çalıştığı gün sayısı üzerinden ücret ödeniyorsa, bir gün dahi işe gelmediğinde ücretinden kesinti yapılıyorsa, bu durumda 31 gün süren ayın tüm günlerinde çalışmış olan işçiye 30 gün değil, 31 gün üzerinden ücret ödenmesi, ücret ödeme bordrosunun ve ücret hesap pusulasının 31 gün üzerinden düzenlenmesi gerekmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapılacak bildirimde ise aylık prim ve hizmet belgesinde o sigortalı adına çalışma gün sayısının 30 gün olarak gösterilmesi, ücretinin ise prime esas kazanç üst sınırı da dikkate alınarak 30 günlük kısmının değil tamamının gösterilmesi gerekmektedir.

Buna riayet edilmediği taktirde, işyeriyle ilgili olarak yapılan inceleme ve teftişlerde ya da şikayet nedeniyle yapılacak incelemelerde durum tespit edildiği taktirde işveren eksik ödediği ücreti işçiye ödemek zorunda kalacağı gibi, bu ücreti ek prim ve hizmet belgesi vererek o çalışan adına Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirmek zorunda kalacak, ayrıca belgenin verilme süresi geçmişse her bir belge için aylık asgari ücretin iki katı tutarında idari para cezası ödemek zorunda kalacaktır. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Adem dedi ki:

    Cumartesi günlerini hafta ici fazla çalışarak tatil yaptı şirketimiz.benim sorum şu resmi tatiller cumartesiye gelirse benim hafta ici fazla çalışmalarım mesai olarak yazılması gerekmiyor mu.yani resmi tatil olan cumartesi yi biz zaten çalışıyoruz hafta içinde.yani resmi tatilde çalışmış gibi oluyoruz. Bu dogru mudur aceba

  2. Kerem dedi ki:

    Merhaba. Aylik ucretli olarak calisiyorum. 31 ceken ayda 9 gun izin kullandim. Hakedisimi aylik ucret x 21 / 30 olarak hesaplayarak odeme yaptilar. Hakedisimin 22 gun uzerinden hesaplanmasi gerekmiyor mu? Yani hesabin aylik ucret x 22 / 30 seklinde olmasi gerekmez mi? Tezimi destekleyecek bir kaynak bulamadim. Hicbir yerde 31 ceken ayda izin kullanan calisanin ucretinin nasil hesaplanacagi ile ilgili bir bilgi yok. Heryerde sadece gunluk ucret hesaplanirken ay kac cekerse ceksin aylik ucretin 30’a bolunecegi yaziyor. Bunu zaten biliyorum. Fakat bu bilgi benim durumumla ilgili bir cozum sunmuyor. Yardimci olur musunuz? Dogru hesabin nasil yapilacagini gosteren bir kaynak paylasir misiniz? Tesekkurler.