6715 Sayılı Kanunla Gelen Esnek Çalışma Şekilleri

6715 Sayılı Kanunla Gelen Esnek Çalışma Şekilleri
12 Mayıs 2016 20:15

Esnek Çalışma Yasası olarak da adlandırılan İş Kanunu İle Türkiye İş Kurumu Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı 6 Mayıs 2016 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edildi ve 6715 sayılı Kanun olarak yasalaştı.

Cumhurbaşkanı tarafından da aynen kabul edilip onaylanması halinde Resmi Gazete’de yayımlandığı gün yürürlüğe girecek. (Not: Kanun 20 Mayıs 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.)

Kanunla iki önemli konuda esnek çalışma şekli getirildi.

1- Geçici iş ilişkisi kurma (kamuoyunda kiralık işçilik olarak da adlandırılıyor).

2- Uzaktan çalışma.

Ayrıca mevsimlik tarım işleri ve ev hizmetleri de İş Kanunu kapsamına alınarak güvenceye kavuşturuldu.

Geçici iş ilişkisi özel istihdam büroları aracılıyla kurulacağından, işverenler bu yolla geçici süre için çalıştıracakları işçileri bu bürolar aracılığıyla temin etmek zorunda olacağından, bu Kanunla özel istihdam bürolarının yapılarında ve çalışma şartlarında önemli değişiklikler yapıldı. Çünkü özel istihdam büroları dışında geçici iş ilişkisi sadece holding bünyesi içinde veya aynı şirketler topluluğuna bağlı başka bir işyerinde görevlendirme yapılmak suretiyle kurulabilecek.

Geçici İş İlişkisi

Bu çalışma şekli özel istihdam büroları aracılığıyla yerine getirilecek. İşverenler, doğum, askerlik, hastalık gibi durumlar da geçici olarak çalışmayan işçisinin yerine bu süre zarfında geçici iş ilişkisi çerçevesinde özel istihdam büroları aracılığıyla geçici işçi temin ederek çalıştırabilecek. Aynı şekilde işletme de geçici bir süre için kapasite – üretim – sipariş artışı nedeniyle ilave elemana ihtiyaç duyulduğu durumlarda da işveren bu yolla geçici işçi çalıştırabilecek. Kanunla bu yolla işçi çalıştırmada işin niteliğine göre süre ve kota sınırlaması getirildi. Bu konuya Kiralık İşçilik Çalışanlar İçin Kölelik mi Yoksa Kazanç mı Olacak ?, İşte Meclis’e Sunulan Tasarıya Göre Kiralık İşçi Çalıştırma Şartları başlıklı yazılarımızda yer vermiştik.

Ayrıca Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da bu uygulamanın; gençler, kadınlar, uzun süre işsiz kalanlar ile okuldan yeni mezun olanların iş piyasasına girişlerini kolaylaştıracağını, kayıt dışı çalışmayı azaltacağını ve istihdam oranını (iş bulma imkanını) artıracağını açıklamıştı.

Uzaktan Çalışma

Bu konudaki düzenleme ile de işyerine gitmeden uzaktan çalışma şekli İş Kanunu kapsamına alındı ve uzaktan çalışma işçinin, işveren tarafından oluşturulan iş organizasyonu kapsamında iş görme edimini evinde ya da teknolojik iletişim araçları ile işyeri dışında yerine getirmesi ve bunun karşılığında işverenden ücret alması esasına dayalı ve yazılı olarak kurulan iş ilişkisi şeklinde tanımlandı. Aslında yaygın bir çalışma şekli haline geldiği halde kanuni bir dayanağı yoktu. Bu konudaki boşluk bu yeni Kanunla giderilmiş oldu. Konuya daha önce İşyerine Gitmeden Çalışma Şekli İş Kanunu Kapsamına Alınıyor başlıklı yazıda değinmiştik. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.