Adli Yardımla Ücretsiz Dava Açma ve Avukat Tutma

Adli Yardımla Ücretsiz Dava Açma ve Avukat Tutma
18 Aralık 2016 21:51

Kamu kurum ve kuruluşlarına şikayette bulunmak ücretsizken, mahkemelerde dava açmak ücretli olup, açılan dava türüne ve konusuna göre dava giderleri değişmektedir.

İş Mahkemelerine açılacak davalarda dava giderlerinin neler olduğu İş Mahkemelerinde Açılacak Davalarda Ödenecek Harç ve Ücretler başlıklı yazıda belirtilmiştir. Eğer kişi davayı avukat vasıtasıyla takip edecekse bu durumda dava giderleri daha da artmaktadır. Öte yandan maddi durumu iyi olmayan, dava açacak, avukat tutacak parası olmayan kişiler için Adli Yardım Uygulaması getirilmiştir.

Bu konu 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun Adli Yardım Başlıklı İkinci Bölümünde ve 1136 sayılı Avukatlık Kanunu Adli Müzaharet başlıklı Onikinci Kısımda düzenlenmiş, ayrıca 30 Mart 2004 tarihli Resmi Gazetede Türkiye Barolar Birliği Adli Yardım Yönetmeliği yayımlanmıştır.

Söz konusu Kanun maddeleri ve Yönetmelik uyarınca adli yardım iki ana başlıktan oluşmaktadır.

1- Dava harç ve giderlerinin Devlet tarafından karşılanması.

2- Baro tarafından avukat görevlendirilmesi.

Adli Yardımdan Kimler Yararlanabilir ?

Adli yardımdan; kendisi ve ailesinin geçimini önemli ölçüde zor duruma düşürmeksizin, gereken yargılama veya takip giderlerini kısmen veya tamamen ödeme gücünden yoksun olan kimseler, iddia ve savunmalarında, geçici hukuki korunma taleplerinde ve icra takibinde, taleplerinin açıkça dayanaktan yoksun olmaması kaydıyla adli yardımdan yararlanabilirler. Ayrıca kamuya yararlı dernek ve vakıflar, iddia ve savunmalarında haklı göründükleri ve mali açıdan zor duruma düşmeden gerekli giderleri kısmen veya tamamen ödeyemeyecek durumda oldukları takdirde adli yardımdan yararlanabilirler.

Dolayısıyla iş mahkemesinde dava açacak veya işçi alacakları için icra takibinde bulunacak olanlar da şartları tutuyorsa, adli yardım hakkından yararlanabilirler.

Hakkında Dava Açılan da Adli Yardımdan Yararlanabilir

Adli yardım hakkından sadece dava açacak olanlar değil, haklarında dava açılanla da şartları tutuyorsa yararlanabilir. Örneğin kendisini savunması için Barodan avukat talep edebilir.

Hangi Davalarda Adli Yardım Talep Edilebilir ?

Adli yardı ve idari yargıda yani hukuk mahkemeleri ve idare mahkemelerinden açılacak davalarda adli yardım talep edilebilir. İş mahkemesi de hukuk mahkemesidir. Ceza davalarında ise adli yardım sistemi farklıdır. Şartları tutan kişiye zorunlu müdafi (sanık avukatı) görevlendirilir.

Adli Yardım Neleri Kapsar ?

Adli yardım aşağıdaki hususları kapsar (6100/335. Md).

– Yapılacak tüm yargılama ve takip giderlerinden geçici olarak muafiyet.

– Yargılama ve takip giderleri için (ihtiyati tedbir talebi de dahil) teminat göstermekten muafiyet.

– Dava ve icra takibi sırasında yapılması gereken tüm giderlerin Devlet tarafından avans olarak ödenmesi.

– Davanın avukat ile takibi gerekiyorsa, ücreti sonradan ödenmek üzere bir avukat temini.

Adli yardım kararı veren mahkeme, yukarıdaki adli yardımlardan sadece bir kısmından yararlanmasına da karar verebilir. Adli yardım, dava sonuçlanıp mahkeme kararı kesinleşene kadar devam eder.

Dava Harç ve Giderleriyle İlgili Olarak Adli Yardım Talebi:

Adli yardım hakkından yararlanabilmek için yargılamayı yapacak mahkemeye başvurulması gerekir. Dava açıldıktan sonra adli yardım talebinde bulunulacaksa, başvurunun davaya bakan mahkemeye yapılması gerekir.

Adli yardım başvurusunun; icra ve iflas takiplerinde takibin yapılacağı yerdeki icra mahkemesine, kanun yollarına başvuru (mahkeme kararına itiraz veya temyiz) için bölge adliye mahkemesi veya Yargıtaya yapılması gerekir.

Talepte bulunan kişi, iddiasının özeti ile birlikte, iddiasını dayandıracağı delilleri ve yargılama giderlerini karşılayabilecek durumda olmadığını gösteren mali durumuna ilişkin belgeleri mahkemeye sunmak zorundadır. Adli yardım talebine ilişkin evrak, her türlü harç ve vergiden muaftır.

Yapılan başvuru üzerine mahkeme, adli yardım için gerekli şartların oluşup oluşmadığına yani talepte bulunan kişinin gerek maddi durum gerekse diğer şartlar yönüyle adli yardımdan yararlanma hakkı bulunup bulunmadığına bakarak, adli yardım talebini kısmen veya tamamen kabul ede veya reddeder. Mahkeme bu konudaki kararını duruşmasız verebilir. Ancak talep olması halinde inceleme duruşmalı olarak yapılır.

Adli yardım talebinin mahkeme tarafından reddi halinde, red kararının tebliğinden itibaren bir hafta içerisinde aynı mahkemeye dilekçe ile itiraz edilebilir. İtiraz üzerine mahkemenin vereceği karar kesin olup, bu karara karşı başka herhangi bir yere itiraz edilemez. Adli yardım talebi reddedilen kişinin daha sonra ödeme gücünde ciddi bir azalma yani maddi durumunda kötüleşme meydana gelirse tekrar adli yardım talebinde bulunabilir. Adli yardım taleplerinin reddine ilişkin mahkeme kararlarında sunulan bilgi ve belgelerin kabul edilmeme sebebi açıkça belirtilir.

Adli yardım talebinin mahkemece kabulü halinde, adli yardım kararı devam ettiği sürece kişi kısmen veya tamamen dava harç ve giderleri ile avans ödemez. Ancak adli yardım, daha önce yapılan yargılama giderlerini kapsamaz.

Avukat Görevlendirilmesi İçin Adli Yardım Talebi:

Maddi durumu avukat tutmaya müsait olmayan kişi bulunduğu yerdeki Baro Başkanlığından veya Baro Adli Yardım Bürosundan adli yardım kapsamında kendisi için avukat görevlendirilmesini isteyebilir.

Baro avukatların meslek kuruluşu olup 30’dan fazla avukat olan her il merkezinde bir baro başkanlığı, yeterli sayıda avukat bulunan ilçelerde de baro temsilciliği bulunmaktadır. Barolarla ilgili bilgi adliyelerden veya Türkiye Barolar Birliğinin internet sitesinden (www.barobirlik.org.tr) alınabilir.

Ayrıca mahkemelerin de adli yardım kapsamında herhangi bir kişiyle ilgili baro tarafından avukat görevlendirilmesini isteme yetkisi bulunmaktadır. Ancak bu konudaki mahkeme kararı çok azdır.

Kendisine adli yardım başvurusu yapılan barolar, talepte bulunan kişilerin durumlarını değerlendirerek, adli yardım koşullarını taşıyan kişiler için avukat görevlendirmesi yapabilmektedir. Bu konudaki takdir hakkı barolara tanınmış olup, baroların her başvuru yapan kişi için avukat görevlendirme zorunluluğu bulunmamaktadır. Ayrıca Kanun uyarınca; istek sahibi isteminde haklı olduğunu gösterdiği delillerle kanıtlamak zorundadır (1136/178. Md). Adli yardım hizmeti baro merkezlerinde, baro yönetim kurullarınca avukatlar arasından oluşturulan adlî yardım bürosu tarafından yürütülür. Baro yönetim kurulu, ayrıca baro merkezi dışında avukat sayısı beşten çok olan her yargı çevresinde de bir avukatı adlî yardım bürosu temsilcisi olarak görevlendirebilir. Adli yardım başvuruları da genelde bu büro veya temsilciler tarafından değerlendirilir. Adli yardım talebinin reddi halinde baro başkanına itirazda bulunulabilir. Başkanın itiraz üzerine vereceği karar kesindir.

Adli yardım talebine istinaden görevlendirilen avukat, görev yazısının kendine ulaşmasıyla, avukatlık hizmetlerini yerine getirmek yükümlülüğü altına girer. Bu yükümlülük, avukat talebinde bulunan kişinin gerekli belge ve bilgileri isteğe rağmen vermemesi veya görevlendirilen avukata vekaletname vermekten kaçınmasıyla sona erer. Ayrıca görevlendirilen avukat da bu işi yapmaktan çekinmek isterse görevin kendisine bildirildiği tarihten itibaren onbeş gün içinde o işin tarifede belirlenen ücretini baroya ödemek zorundadır.              Baroya bağlı adli yardım bürosu, görevlendirilen avukatın işi yürütmesiyle ilgili aşamaları izler.

Baro tarafından adli yardım kapsamında görevlendirilen avukat, ücretini avukatlık asgari ücret tarifesi üzerinden görevlendirme yapan barodan alır. Eğer avukat baro tarafından değil de mahkeme tarafından görevlendirilmişse, bu durumda avukatlık ücreti Hazine (Devlet) tarafından ödenir.

Adli Yardım Kararının Kaldırılması

Yukarıda belirttiğimiz üzere adli yardım dava sonuçlanıp mahkeme kararı kesinleşene kadar devam eder. Mahkeme kararı ise itiraz veya temyiz başvuru süresinin geçmesi, itiraz veya temyiz yoluna başvurulmuşsa reddedilmesi halinde kesinleşmiş sayılır.

Ancak adli yardımdan yararlanan kişinin mali durumu hakkında kasten veya ağır kusuru sonucu yanlış bilgi verdiği ortaya çıkar veya sonradan mali durumunun yeteri derecede iyileştiği anlaşılırsa adli yardım kararı kaldırılır. Bu durumda da yukarıda belirtilen adli yardımla sağlanan haklardan artık yararlanılamaz.

Adli Yardımdan Yararlanan Kişinin Davayı Kazanması veya Kaybetmesi

Adli yardımdan yararlanan kişinin ödemekten muaf tutulduğu tüm dava giderleri aslında dava sonuçlanıp karar kesinleşene kadar ertelenmiş yargılama giderleridir. Dava sonucunda adli yardım talebinde bulunan kişi, iddialarında haklı bulunur ve davayı kazanırsa, bu durumda ertelenmiş olan tüm yargılama giderleri ile Devletçe ödenen avanslar davayı kaybeden karşı taraftan tahsil edilir. Örneğin davayı işçi açmış ve adli yardım hakkından yararlanmışsa, davayı kazanması halinde ertelenen tüm yargılama giderleri ile Devletçe ödenen avanslar davayı kaybeden işverenden tahsil edilir.

Eğer adli yardım hakkından yararlanan kişi, dava sonucunda haksız bulunur ve davayı kaybederse, bu durumda adli yardım kararından dolayı ertelenen tüm yargılama giderleri ile Devletçe ödenen avanslar kendisinden tahsil edilir. Hatta bu durumdaki kişi, karşı tarafı avukat tutmuşsa onun avukatlık ücretini (vekalet ücretini) de ödemek zorunda kalabilir.

Adli yardımdan yararlanan kişinin haksız çıkması hâlinde mahkeme uygun görürse, tahsil edilecek tutarın en çok bir yıl içinde aylık eşit taksitler hâlinde ödenmesine karar verebilir. Adli yardım kararından dolayı Devletçe ödenen veya muaf tutulan yargılama giderlerinin tahsil edilmesinin, adli yardımdan yararlananın mağduriyetine neden olacağı mahkemece açıkça anlaşılırsa, mahkeme, hükümde tamamen veya kısmen ödemeden muaf tutulmasına karar verebilir. (isvesosyalguvenlik.com)

Esman DİLLİ*
———-
* Başmüfettiş, Sosyal Güvenlik Kurumu

YORUMLAR

  1. Ahmet dedi ki:

    Ben de bir işçi olarak işverenden alacağımı alamadım ve maddi durumu yetersiz olduğundan baroya başvurmuş ve dava açmış bulunmaktayım buraya Yazdığınız bilgilerden ötürü teşekkür ederim fakat yazılan yazının içinde Baro tarafından tutulan avukatın takip ettiği davalar Yani iş mahkemeleri ne kadar sürer bilgisi olsaydı Süper olurdu Teşekkürler gene de

  2. Yakup dedi ki:

    Surec iyi takibini yapilmasi ve saglam ve dogru belgelerle sureci baslatmasi dogru olan bi durumdur aksi halde hakli iken haksiz duruma dusmeside o iscinin resmen bitmesi demektir

  3. Egemen dedi ki:

    Dava için delil olarak neler sundunuz, dava açma nedeniniz ve şuan herhangi bir gelişme var mı acaba ben de adli yardim talebinde bulundum sonucunu bekliyorum.

  4. Sonay dedi ki:

    Merhaba işyerinden kalan maaş ödemem kıdem tazminatını alamadım barodan avukat nasıl talep edebilirim nasıl yol izlemem lazım maddi durumum yetersiz

    1. Admin dedi ki:

      Önce arabulucuya başvurmanız gerekir, arabulucuya başvuru sırasında avukat şart değil, iyi bir dilekçe işi görür, çünkü arabuluculuk aşamasında sonuç tamamen işverenin sizin talebinizi kabul etmesine bağlı, eğer arabulucudan sonuç alamazsanız bu durumda İş Mahkemesinde dava açmanı gerekir, bu aşamada avukatınızın olması faydalı olur. Barodan nasıl avukat talep edileceği ise yukarıdaki yazıda açıklanmıştır.

  5. Murat dedi ki:

    Ben işverene maddi manevi tazminat için adli yardıma başvurdum avukat tahsis ettiler vekâlet verdim süreç başladı mahkemeye 50 tl para ödedim bu arada işlerim kötüydü baro bana avukat verdi mahkeme ise yardim talebimi daha önce çalıştığım is yerindeki maaşımı yeterli bulmuş ve talebimi reddine karar vermiş şimdi dava için benden 500tl istiyorlar yoksa tazminat davasının gorulmeyecegini bildiriyor bune saçma bir olay zaten benim param olsa özel avukat tutardım koy la ilgili bildi olan varmi

  6. İdris çetin dedi ki:

    Merhaba dava açmak için ekonomik durumum yetersiz olduğundan adli yardım talebinde bulundum ret geldi oysaki işsizim maddi durumum kötü itiraz edecem ret nedeni belli değil acaba eksikliğim nedir neler yapabilirim

    1. Admin dedi ki:

      Eğer avukat isteğiyle ilgili adli yardım talebiniz reddedildiyse, yukarıdaki yazıda “Adli yardım talebinin reddi halinde baro başkanına itirazda bulunulabilir. Başkanın itiraz üzerine vereceği karar kesindir.” şeklinde konu açıklanmıştır.

    2. gökhan dedi ki:

      selam belki incelemişsinizdir adli yardım talebinde bulunmak için bir sürü şey göz önünde bulunduruluyo. örneğin evin var mı araban var mı ikamet ettiğiniz konuta toplam ne kadar gelir vs gibi. maaşını< olmayabilir ancak gözüken başka şeyler varsa ret edilmiş olabilir

  7. Fatma dedi ki:

    Şubat 2016da avukata vekalet verip 700 TL de ön ödeme verdim iki yıl sonra 900 daha başka ücret vermedim bir hafta önce istinaftan gerekçeli karar çıktı ödememi aldım ve işkurdanda önümüzdeki hafta alacağım hakkınızı arayın 4 yıl dolmadan hakkımı aldım gecte olsa adalet yerini buldu

  8. Emine polat dedi ki:

    Çalıştığım iş yerine ihtar çektim bütün haklarımın verilmesi için 2018 mart 12 de ve hala bana bir dönüş yapılmadı nasıl bir yol izlemeliyim lütfen yardımcı olun maddi durumum yok

    1. Admin dedi ki:

      Önce Adliyede bulunan arabulucuya başvurmanız, sonuç alamazsanız iş mahkemesinde dava açmanız gerekir. Bu konuda ayrıntılı bilgi içeren yazılara, örnek arabulucuya başvuru dilekçesine Şikayet-Arabulucu Rehberi sayfasından ulaşabilirsiniz.

  9. Emine polat dedi ki:

    Yardımınıza çok ihtiyacım var

  10. Ramazan dedi ki:

    Bir hastanenin doktorunu görevini kötüye kullandığından gerekli yerlere şikayet etdim bu doktor ihtar ve ikaz almış bundan dolayı beni asılsız ve iftira içerikli ifadeyle beyaz
    masaya şikayet etmiş benim kişilik haklarımı korumak için bu doktara hem hukiki hemde tazminat davası acmak istiyorum bu aşamada bana yol gösterir misiniz tşk ederim.

  11. Sinem dedi ki:

    Adil yardım için önce davamı açılıp taleb ediliyor eşim işsiz şuanda bende işyeri e ihtar çektim arabulucuya uzlaşma yapılmadı mahkemeye vermem gerekli ama eve sadece kızım çalışıyor asgari ücretle ev kira hiç bir gayrimenkul v. S bulunmamakta iki çocuğuma eğitim görmekte taleb edebilrimiyim adli yardımı ve ne yapmam gerekiyor

    1. Admin dedi ki:

      Yukarıdaki yazının Adli Yardım Başvurusu Nereye Yapılır ve Sonucu Ne Olur ? başlıklı bölümünde açıklandığı üzere dava ve mahkeme giderleri yönünden adli yardım başvurusunu dava açar gibi mahkemeye yapmanız gerekir, bunun için öce dava açıp sonra adli yardım talebinde bulunmaya gerek yok. Adli yardım kapsamında avukat talebi için de baro’ya başvurmanız gerekir.

  12. Demirhan dedi ki:

    Benim calistigim sirket benim maasimdan icra kesintisi yapmisti bende calistigim firmanin muhasebesine gittim onlarda bana icra borcunuz oldugu icin icra kesintisi yaptik dedi bende e devlete baktim borc gorunmuyor sonra bana 12. Icra dairesine git dediler dosyan ordadir dediler bende gittim dosya felan yok adima sonra arsivden arkadaslar bana verilen dosya numarasina cikan kisinin adini soylediler sonrada calistigi firmanin ismini soylediler benim firmamda calisanin biri dedim bende karisikli oldu dedim bana o kisinin bilgisini verdiler bende firmaya getirdim firmada bana ozur dileriz yanlislikla sizin maasinizdan kestik dediler bende konuyu uzatmadim beni isten cikarirlar diye yine maasimdan yanlislikla icra kesintisi olmus bana yardimci olur musunuz Maasimdan toplam 1500 tlye yakin para kestiler

    1. Admin dedi ki:

      İşten çıkarıldığınıza göre yanlışlıkla maaşınızdan kesilmiş olan ancak size geri iade edilmeyen tutar varsa, bununla ilgili olarak Adliyede bulunan arabuluculuk bürosuna başvurmanız gerekir.

  13. Aynur yılmaz dedi ki:

    Eşimle ayrıldık ama daha boşanmadık evli ilkenin yapılan borçları ödemiyor lütfen yardkmcı olun ne yapa bilirim

    1. Admin dedi ki:

      Belirtiğiniz durum Medeni Kanun ve Borçlar Kanunu ile ilgili bir durum, ancak mahkemeye fava açılabilir, bu konuyla ilgilenecek bir kurum aklımıza gelmiyor. Eğer ayrılmamış olsaydınız en azından Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğüne başvurmanızı önerebilirdik.

  14. Safiye dedi ki:

    Ben boşanma davası açtım ancak avukat tutacak param yok sigortalı olarak çalışıyorum baro bana avukat verir mi acaba

    1. Admin dedi ki:

      Sigortalı olarak çalıştığınıza göre en az asgari ücret üzerinden ücret aldığınız düşünülerek belki avukat vermeyebilir, yine de görüşün.

  15. Arzu istanbullu dedi ki:

    Ben bir şirkette ocak ayı ssk gırıslıyım dıgru duzgun maas alamadım sonra pandemı donemı gırdı nakdı ucrey destegı aldım bu surecte evden ıs yaptım cagrıldıgunda gıttım 8.ayda benı ıatıfa koduyla cıkarmıslar farkwttım bır hafta sonra ssk gırısı yaptılar ama soylememe ragmen habersız ıstıfa koduny duzeltmemusler furmaya yenı gırıslı gozukuyorum ne maas aldım ne elden alcagım oarayı aldım nede nakdı ucret destegı alabılıyorum fırma duzeltmıyor kaoattık dıyor kımseye ulasamıyorum ssk hala devam gozukuyır cıkısım yok 10.ay prımude odenmemıs maddi manevi çok zor durumdayım firma sahıblerı ucralar gelıyor bende magdurum yetkılı dolandırdı dıyor bur jac yetkılı daha var ısımlerı yasal gecmedı ıcın ılgılensırmıyor dıye kenara cekılıyorlar hepsıbın bışgısı oldugu halde tam bır dolandırıcı sırketmıs
    Çok madurum bırclarım bırıktı neyaoabılırım nakdıde alamıyorum

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Sorun söz konusu işyerinden halen sigorta çıkışınızın verilmemiş olması ise işyerinin bağlı olduğu SGK Müdürlüğüne durumu belirtir bir dilekçe verip işten çıktığınız tarih itibariyle sigorta çıkışınızın yapılmasını talep edebilirsiniz.

  16. Hayrettin Kayaoğlu dedi ki:

    Benim hakkimda fesbuktan yapilan yorumuma karsi maddi tazmiat davasi acildi issizim uzerime hic bisey yok barodan avkat talep exebilirmiyim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Talep edebilirsiniz tabii ki ancak talebinizi değerlendirecek olan BARO.

  17. Deniz dedi ki:

    Bosanma icin adli yardıma başvurdum.Avukat atandı mahkeme açıldı fakat gelişmeler hakkında bilgi vermiyor telefonu kapalı davayı açalı 6 ay oldu. Nereye başvurabilirim.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Avukatın bağlı olduğu Baro’ya şikayette bulunabilirsiniz.

  18. Gülcihan Demircan dedi ki:

    Daha önce adlı yardım almış ama davadan vazgeçen birine yeniden basvurunca adlî yardım cikarmi yoksa bu hakkı kaybetmiş mı olur

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Adli Yardım Yönetmeliğinde bu konuda hüküm yok, Baro durumu nasıl değerlendirir bilemiyoruz.

  19. Tyj dedi ki:

    Şuan bir firmada çağrı merkezi sorumlusu olarak görev alıyorum 3 yıldır SGK statum müşteri hizmetleri olarak geçiyor ve sürekli olarak bir mobing uygulanıyor çıkmam için en son patron yanına çağırıp avazı çıktığı kadar bağırarak beni baskı altında tutmaya çalışti ve işten ayrılmak istiyorum ne yapmam gerekiyor yalnız eşim çalışıyor bende ayrılınca başka gelir olmayacak avukat verilir mi ilk etapta ne yapmalıyım

  20. Nur dedi ki:

    Boşanma davası için adli yardım aldım avukat atandı dava açıldı peki davadan vazgeçersek ekstra avukata vs. ücret ödemesi olurmu talep edilirmi benden

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bildiğimiz kadarıyla davadan vazgeçilse bile avukat ücret talep edemez, eğer ücret talep ederse Baro ile görüşüp bilgi alabilirsiniz.

  21. Ümmü dedi ki:

    Merhabalar ben bi uygulamaya dava açmak istiyorum nesine.com diye bi uygulama hayatım ı mahvetti eşim bağımlısı olmuş bırakmıyor dünya borca girdik haram kazanç sağlıyor zaten böyle bi uygulama ve uygulamalar olmamalı zaten yasak olması lazım iken neden serbest onuda anlamam ben yuvamı dağıtmak üzereyim çocuklar ımın vr bi çok ailenin dağılma sebebi olan bu kurumdan şikayetçi yim ve dava açmak istiyorum açabilir miyim veya açsam haklı çıkarmıyım avukat tutacak param yok devlet destek sağlarmı

  22. Recep dedi ki:

    Ben 6 aydır çalıştığım isyerinden isten cikarildim sebebini sorduğumda is veren öyle istiyorum diye cevap verdi ve beni açıkça söyle tehdit etti eyer bana dava açarsan sigorta çıkışını damgalı veririm diye benim icerde 600 saat mesaim ve 4 ay boyunca kullanamadigim hafta sonu tatilim var bunları vermekte direniyor hatta vermiyor bununla ilgili ne yapabilirim avukat talep edebilirmiyim

  23. Emine dedi ki:

    1987 adana da 4 ay sevgi pamuk fabrikasinda da çalıştım sigorta girişi yapılmış prim ödenmemiş eyt yararlanamiyorum o tarihte ki çalışanlardan şu an kimseyi tanımıyorum ve nerde olduklarını bilmiyorum ne yapmam gerekiyor avukat tutacak maddi gücüm yok ne yapamam lazım baro bana bu konuda yardımcı olurmu iş mahkemesi ne kadar sürede sonuç verir beni bu konuda aydınlatma izi arz ederim teşekkürler

  24. Firat dedi ki:

    Merhaba ben bu sene nerdeyse 2 trilyondan yakin belki daha fazla para kaybettim ve durumum cok kotu nesine de kaybettim. Dava acsak geri birseyler alabilirmiyim ?

  25. Mehmet hız dedi ki:

    Mrb başmüfettiş bey ben Gaziantep ten Mehmet hız benim şikayetim 6 yıl bir şirkette çalıştım beni SGK goztermediler ben sizi şikayet edeceğim dediğimde beni işten çıkardılar ve hiç bir hakkımı da vermediler ben şuanda çok mağdurum avukat tutacak param da yok Gaziantep avukatlar barosuna avukat istiyorum başvurusu yaptım red cevabı geldi şimdi Gaziantep avukatlar barosuna itiraz ettim bakalım ne diyecekler yannizca hizmet tespit davası için avukat istiyorum lütfen bana yardımcı olun