AGİ Ödemesi İşverenin Cebinden Değil Devletin Kasasından Çıkıyor

AGİ Ödemesi İşverenin Cebinden Değil Devletin Kasasından Çıkıyor
14 Aralık 2016 22:23

Ülkemizde daha önce uygulanan vergi iadesinin yerine getirilen ve AGİ olarak adlandırılan asgari geçim indirimi uygulaması, 1 Ocak 2008 tarihinden beri devam ettiği halde, maalesef bazı işverenlerce halen benimsenebilmiş değil.

Bunlar genelde, çalışana verilen AGİ ödemesinin kendi inisiyatifinde olduğunu, kendi cebinden gittiğini düşünen veya daha çok kazanma düşüncesi içerisinde olan işverenler.  Dolayısıyla bunlar çalışana ya hiç AGİ ödemiyor veya eksik ödüyor. Çalışanların evli olup olmama, evliyse eşinin çalışıp çalışmaması, çocuk sahibi olup olmaması ve çocuk sayısına göre ödenmesi gereken asgari geçim indirimi tutarları Aylık Asgari Geçim İndirimi Dahil 2016 Yılı Asgari Ücret Tutarları sayfasında yer almaktadır.

Asgari geçim indirimi olarak çalışana yapılan / yapılması gereken ödeme aslında işverenin cebinden çıkmamaktadır. Çünkü 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu uyarınca, istisnalar hariç çalışanların aldıkları ücretler gelir vergisine tabidir. (Bkz. Ücretten Kesilecek Vergi Nasıl Hesaplanır ?) Vergi dilimine göre (Bkz. Ücretliler İçin 2016 Yılı Gelir Vergisi Tarifesi – 2016 Vergi Dilimleri) çalışanların ücretlerinden kesilecek gelir vergisini hesaplamak ve ilgili vergi dairesi hesabına yatırmak işverenin görevidir. Asgari geçim indirimi uygulaması ile de çalışanın ücretinden işverence kesilip Devlete ödenmesi gereken tutardan yapılacak indirim kastedilmektedir.

Dolayısıyla işverenin; çalışanın ücretinden kesilecek gelir vergisini hesapladıktan sonra asgari geçim indirimi kadarını bu tutardan düşmesi, kalan tutar üzerinden çalışan adına o vergiyi Devlete ödemesi, Devlete ödenecek vergiden düştüğü tutarı yani asgari geçim indirimi tutarını da işçiye ödemesi gerekmektedir. Bunu ödeyip ödememe işverenin inisiyatifinde değildir, işveren buna mecburdur. Çünkü Devlet asgari geçim indirimi kadar vergiyi çalışandan almaktan vazgeçmekte, ancak bunun işçiye ödenmesi şartıyla vazgeçmektedir. Bu nedenle de asgari geçim indirimi aslında işverenin kendi cebinden yaptığı bir ödeme olmayıp, Devletin parasından çalışana yaptığı bir ödemedir.  İşveren bunu çalışana ödememekle bir yönüyle vergi kaçırmış, yani suç işlemiş olmaktadır. (Bkz. Asgari Geçim İndirimini Çalışana Ödemeyen İşverenin Sorumluluğu Nedir ?) (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Levent Sevim dedi ki:

    Daha önce aği ödemesi yapmadan çalıştıran işletmelerden alacağımı nasıl alabilirim.ödemelerde ne yapabilirim

    1. Admin dedi ki:

      İlgili vergi dairesine şikayette bulunursunuz. Bunun dışında ayrıldığınız işyerlerinden olan işçilik alacaklarınız için arabulucuya başvurmanız gerekir.

  2. EMRAH dedi ki:

    merhaba inşaat işçileri günlük yevmiye alarak bu agiden yararlanabilir mi işveren tarafından sigorta yapıliyo ama ???

    1. Admin dedi ki:

      Günlük yevmiye ile çalışılıyor olması AGİ’den yaralanmaya engel teşkil etmez. Eğer ayda çalışılan gün sayısı 30 gün olmuyorsa bu durumda ödenecek AGİ ona göre hesaplanır o kadar. 30 Günden Az Çalışanların Asgari Geçim İndirimi Nasıl Hesaplanır ?

  3. Hacı ucar dedi ki:

    Kıraathanede tek sigortalı calişanim yevmiyemi elden alıyorum agi parası alabilirmiyim

    1. Admin dedi ki:

      Tek çalışan olun, yevmiyenizi elden alın farketmez, tabii ki AGİ alabilirsiniz.

  4. Aytaç ardıç dedi ki:

    Mobilyaciyim serbest calisiyorum sigortami kendim oduyorum bir firma adinda agi den yararlanabilirmiyim

    1. Admin dedi ki:

      Siz BAĞ-KUR kapsamında olduğunuz için AGİ alamazsınız, AGİ alabilmeniz için herhangi bir işverene bağlı olarak yani hizmet akdiyle çalışmanız gerekir. (Bkz. Asgari Geçim İndiriminden Kimler Yararlanamaz ?)

  5. Mehmet dedi ki:

    Merhaba ben özel bir sirkette calisiuorum fakat işcilere agi ödemesi yapilmiyor nereye sıkayette bulunabiliriz

    1. Admin dedi ki:

      ALO 170’e veya işyerinin bağlı olduğu vergi dairesine ya da 444 0 189’a ihbarda bulunabilirsiniz.

  6. Mehmet dedi ki:

    Maaşım asgari ücreti örtünde ancakagi parasını vermiyorlar ve maaş bordrosunda agi parası yazıyor ben bunu arabulucuda nasıl ıspat edebilirim

    1. Admin dedi ki:

      Vergi dairesine şikayette bulunabilirsiniz.

  7. Erdal dedi ki:

    5 yıl geriye dönük agi dava açarsam alabilirmiyim

    1. Admin dedi ki:

      Önce işyerinin bağlı olduğu Vergi Dairesine şikayette bulunun, belki dava açmanıza gerek kalmaz.

  8. GAMZE dedi ki:

    4 ay önce çocuğu doğan bir çalışan şirkete bunu şimdi bildirmişse şirket 4 aya dönük agi hesaplaması yapar mı? ödemek zorunda mıdır yani?

    1. Admin dedi ki:

      Geriye dönük ödeme yapmak zorunda değildir, bu işverenin / işyerinin sorumluluğunda olan bir durum değil. Çalışanın bunu işyerine bildirmesi, hatta aile durum bildirim formu doldurup vermesi gerekir ki işyeri bu beyana dayanarak işçiye o çocuk için de AGİ ödemeye başlasın. Çünkü işveren o çocuk için ödeyeceği AGİ’yi 4 ay boyunca işçinin maaşından kesilen vergi olarak Devlete ödemiştir. Eğer tabi işlemleri vergi mevzuatına uygun olarak yapıyorsa.

  9. İbrahim taşer dedi ki:

    Özel bir şirket en 18 09 2017 den 26 02 2019 da kadar çalıştı hiç ağı ödemesi almadım bunu nasıl tahsil ede bilirim

    1. Admin dedi ki:

      ALO 170’e şikayette bulunabilirsiniz eğer halen çalışmaya devam ediyorsanız, ayrıldınızsa arabulucuya başvurabilirsiniz.

  10. İsimsiz dedi ki:

    Eşi ssk emeklisi olup, kendisi çalışıyor ise agi evli-eşi çalışmayan olarak mı gösterilmesi gerekiyor. Yoksa bekar agisi mi alması gerekiyor.
    Benim bildiğim evli ve eşi çalışmayan olarak gösterilmesi ve ona göre agi alması gerekiyor. Bekar agisi verilmesi yanlış diye biliyorum. Aydınlatırsanız sevinirim

    1. Admin dedi ki:

      Bu konu Kendisi veya Eşi Emekli Olan İşçinin AGİ Alma Durumu başlıklı yazıda açıklanmıştır.

    2. Kemal dedi ki:

      2021 de agi dahil ne kadar elime maş geçmesi gerekiyor eşim çalışmıyor 3çocuğum var benim elime 3014 TL geçiyor bu doğrumudur hesabıma yatan maaş 3014 tl

  11. Recep turan dedi ki:

    cevabınız için tesekkür ederim önceklikle. kendimi hatırlatmak amacı ile sorumu hatırlatıop ekleme yapayım sorum şuydu bir iş yerinde 13yıl çalıştım giriş çıkış yaptım iznim 20 gün olarak devam ediyor mu diye sordum sizde evet devam ediyor dediniz şimdi sorum şu : iş verene bu konu hakkında resmi bir kağıt verebilir miyim? verebilirsem bu belgeyi nerden alabilirim sgkdan mı alınacak.tekrar teşekkür ederim.

    1. Admin dedi ki:

      Bu SGK ile ilgili bir konu değil. Bu konuda kanun – yönetmelik hükümleri ve Yargıtay Kararları var. Söz konusu mevzuat hükümlerini ve Yargıtay kararlarını gerekçe gösterin işverenden yıllık izninizin 20 gün üzerinden kullandırılmasını talep edebilirsiniz. (Bkz. Yıllık İzin Uygulamasında Önceki Çalışma Sürelerinin Dikkate Alınması)
      Diğer seçenek, Aile-Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının internet sitesindeki Bilgi Edinme kısmında bilgi edinme hakkı kapsamında bu konuda yazılı bilgi talep edip, belge olarak işverene bunu verebilirsiniz.

  12. Tuğba Güneş dedi ki:

    Merhaba..özel sektörde sgkli çalışıyorum..işveren agiyi bordroda gösteriyor fakat yıl sonu toplu olarak veriyor fakat yıl içerisindeki devamsızlık özel izinlerin ücretini agi ücretinden toplu kesinti yapıyor..kesintiyi de maas+sgk maliyeti +yemek maliyeti olarak hesaplayarak yapıyor ve bunun yasal olduğunu ifade ediyor..böyle yasal bir hak var mı işverene?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bu yasal bir hak değildir, çünkü vergi mevzuatına göre işverenin her ay işçinin ücretinden yapılacak vergi kesintisinden düşmesi gereken AGİ tutarını yani Devletin işçiden almaktan vaz geçtiği tutarı hesaplayıp işçiye ödemesi gerekmektedir. Zaten işveren maliyeye her ay veya üç ayda bir verdiği muhtasar beyannamede de (muhtasar ve prim hizmet beyannamesinde de) bu tutarı işçiye ödemiş gibi göstermektedir. İşçinin 30 günden az çalıştığı aylarda da AGİ’nin nasıl hesaplanacağı, kesinti yapılıp yapılamayacağı https://www.isvesosyalguvenlik.com/30-gunden-az-calisanlarin-asgari-gecim-indirimi-nasil-hesaplanir/ başlıklı yazıda açıklanmıştır. Dolayısıyla burada işveren size her ay ödemesi gereken AGİ parasını Maliye’ye her ay size ödemiş gibi gösterip yıl sonuna kadar kendisi kullandığı (değerlendirdiği) gibi, belki size yıl sonunda yaptığı ödemeyi de eksik yapmaktadır. Konuyla ilgili olark işyerinin bağlı olduğu vergi dairesine şikayette bulunabilirsiniz.

  13. Nadir Çelik dedi ki:

    Merhaba;
    İş verenimden 6 yıldır maaşın dışında agi ödemesini alıyordum. Fakat muhasebeci işverene sen bordroda zaten devlete agi ödemesi yapıyorsun diye bir bilgi verince sıkıntı yaşadık. Bilgi almak istediğim konu şu işveren işçisine agi verirken devletede agi ile alakalı ödeme yapıyor mu? Teşekkürler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      AGİ ödemesinin mantığı yukarıda açıklanmıştır, işverene bahsettiğiniz şekilde açıklama yapan muhasebeci ya işverene yaranmak için ya da mevzuatı bilmediğinden böyle bir açıklama yapmıştır. Devlet çalışanların ücretinden belli bir oranda gelir vergisi almakta olup, bu gelir vergisini işverenin işçinin brüt ücretinden kesip Devlete ödemesi gerekmektedir. AGİ Devletin işçiden almaktan vazgeçtiği bir vergi tutarı olup, Devlet bu tutarı işverenin işçiye ödemesini istemektedir. İşverenin Devlete AGİ ödemesi gibi bir durum söz konusu değildir.

      1. Nadir Çelik dedi ki:

        Bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim iyi çalışmalar

  14. Mustafa dedi ki:

    Agi maaşla yatırmak zorundamıdır misal ayın beşinde maaş yatırıp ayın 26 sında agi yatırması normal midiri

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Normalde AGİ’nin maaşla birlikte ödenmesi gerekir, ancak bir gün sonra yatması da sorun olmaz eğer ödeme süresi 20 günü geçmiyorsa.

      1. Mustafa dedi ki:

        21 gün geçiyor 5 de maaş alıyoruz 26 sında agi veriyorlar yasal hakkımızı nasıl ararız yıllardır böyle yapıyorlar

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          ALO 170’e şikayette bulunabilirsiniz.

  15. Kemal dedi ki:

    2021 de agi dahil ne kadar elime maş geçmesi gerekiyor eşim çalışmıyor 3çocuğum var

  16. yunus emre kuş dedi ki:

    şimdi yeni ayarlamalar ile agi gibi ücretler aracı olmadan devlet işçiye mi yatıracak inşallah öyle olur işverenin insafına kalmasın böyle şeyler yok içinde yok dışında yıldık artık

  17. Sezgın dedi ki:

    Şuan sigortalı olarak tupcude servis elamanı olarak çalışmaktayım agı parası bana 11 aydır ödenmedi ödenip ödenmediğini nasıl öğrene bilirim ödememişse 11 aydır geriye dönük alabılırmıyım

  18. Admin dedi ki:

    Selamlar , 4 yıl önce boşandım ancak şu an farkettim ki şirketin sisteminde hala evli görünüyorum.O zamanlar sekretere bilgi vermiştim tamam demişti ama benim bir işlem yapmam gerektiğini bilmiyordum.Hala agi alıyor muyum boşandığım eş için.Devlet mi takip ediyor medeni hali şirket mi kafam karıştı.Bunu şirkete bildirirsem geriye dönük toplu kesinti mi yapacak anlamadım.Yardımcı olur musunuz

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bu konuyu Devlet takip etmez, bildirim yükümlülüğü çalışana, gerekli düzeltmeleri yapma yükümlüğü ise işverene ve muhasebeciye aittir. Ayrıca 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren AGİ uygulaması kaldırılmıştır.

  19. Meçbure dedi ki:

    Zamların ne faydası olduki bende dahil bir sürü işsizlik arttı ayrıca bu hafta yaşadığım bir olay özel okullar işkura ilan verip eleman alımı yapılacak part time saat 11 den 18 ekadar günlük 125 tl ödeme yapılıyor aylık 2500 tl çünkü haftada 5 gün tam zamanlı çalışana ise 150 tl aylık 3000 tl ve böyle yaparak bütün kurumlarını temizlettirip gönderiyorlar sadece soruyorum şimdi asgari ücrete zam gelince kimin daha çok işine yarıyor merak ettim hani hak nerde yada kimde onunda cv çalışan işçilerde olur çünkü onlar suçlu niye diyilirse yav bak birde iş veriyoruz para beğenmiyorlar oluyor