Anlaşmalı Boşananların Aylığının Kesilmesine Gerekçe Olan Madde Anayasa Mahkemesi Yolunda-17.09.2010

Anlaşmalı Boşananların Aylığının Kesilmesine Gerekçe Olan Madde Anayasa Mahkemesi Yolunda-17.09.2010
28 Mart 2013 19:39

Daha önce 27.04.2010 tarihli haberde belirtildiği üzere, yaşları ne olursa olsun evli olmayan, evli olmakla beraber sonradan boşanan veya dul kalan kız çocukları anne veya babasından ölüm aylığı alabilmekte, dolayısıyla evli olan kız çocukları (kadınlar) ölen anne ve babalarından ölüm aylığı alamamakta, hatta ölüm aylığı alıyorken evlenmeleri halinde ödenen aylık kesilmekte, ödeneler de faiziyle birlikte Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından geri alınmaktadır.

Bu nedenle anne veya babasından ölüm aylığı alabilecekken, sırf evli olduğu için ölüm aylığı alamayan kız çocukları (kadınlar) mahkemeye başvurarak kocalarından boşanmakta, ancak bu boşanma kağıt üzerinde yapılan bir boşanma olup, gerçekte boşandığı kocasıyla boşanmadan önce olduğu gibi aynen birlikte yaşamaya devam etmekte, resmi olarak boşanmış göründüğü (evli olmadığı) için de annesinden veya babasından kalan ölüm aylığını almaya devam etmektedir.

Bu tür kötü niyetli uygulamalara zaman zaman rastlandığı için, 5510 sayılı Kanunun 56 ncı maddesinin son fıkrası “Eşinden boşandığı halde, boşandığı eşiyle fiilen birlikte yaşadığı belirlenen eş ve çocukların, bağlanmış olan gelir ve aylıkları kesilir. Bu kişilere ödenmiş olan tutarlar, 96 ncı madde hükümlerine göre geri alınır.” şeklinde düzenlenmiştir.

Anadolu Ajansının haberine göre, bahse konu olayda da, söz konusu 56 ncı maddeye istinaden aylığı kesilen hak sahibinin başvurusu üzerine Zonguldak 1. İş mahkemesi, maaşın kesilmesine dayanak gösterilen 5510 Sayılı Kanunun 56 ncı maddesinin, Anayasa’nın eşitlik, temel hak ve hürriyetlere ve özel hayatın gizliliği gibi ilgili maddelerine aykırı olduğuna kanaat getirerek, madde’nin iptali için Anayasa Mahkemesine itiraz başvurusunda bulunulmasına karar vermiş bulunmaktadır. Anayasa Mahkemesi, başvurunun kendisine ulaşması üzerine, esastan incelemeye karar verirse söz konusu maddenin Anayasaya aykırı olup olmadığını değerlendirecek, sonucunda ya itirazı reddedecek veya itirazı kabul ederek ilgili fıkrayı kısmen ya da tamamen iptal edecektir. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.