SMMM’ler Tarafından Rapor Düzenleme Sınırı Yükseltildi

SMMM’ler Tarafından Rapor Düzenleme Sınırı Yükseltildi
18 Kasım 2021 19:15

İhaleli işler ile özel bina inşaatlarıyla ilgili olarak SGK tarafından yürütülen asgari işçilik uygulaması kapsamında, işin bitiminden sonra teminat iadesinin alınabilmesi veya özel bina inşaatlarında iskan ruhsatının alınabilmesi için SGK’dan işyeriyle ilgili prim borcunun olmadığına dair ilişiksizlik belgesi alması sürecinde Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlere de tanınan rapor düzenleme yetkisinin sınırı yükseltildi.

Konuya ilişkin olarak SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Asgari İşçilik Daire Başkanlığı tarafından yayımlanan, 25 Ekim 2021 tarihli ve “Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerin Rapor Düzenleme Sınırı” konulu Genel Yazıda;

“27/09/2008 tarih, 27010 sayılı Serbest Muhasebeci Malî Müşavirler İle Yeminli Malî Müşavirlerce İşyeri Kayıtlarının İncelenmesi Hakkında Yönetmeliğinin 9 uncu maddesinde, meslek mensuplarınca rapor düzenlenebilecek işlerin istihkak ve maliyet tutarlarının sınırlarının Kurum Yönetim Kurulunca belirleneceği öngörülmüştür.

Buna göre, günümüzün ekonomik şartlarının değişmesi üzerine Yönetim Kurulumuzun almış olduğu 21.10.2021 tarihli ve 2021/369 sayılı kararla, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerce ihale konusu işler ve özel nitelikteki inşaat işyerleri için yapılacak asgari işçilik incelemesi sonucu düzenlenecek raporlarda esas alınacak istihkak ve maliyet tutarına ilişkin rapor düzenleme sınırı 1.1.2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 10.000.000,00 TL.(Onmilyon Türk Lirası)’den 15.000.000,00 TL. (Onbeşmilyon Türk Lirası)’ye yükseltilmiştir.”

açıklamalarına yer verilmiştir.

SGK Yönetim Kurulu’nun söz konusu kararı uyarınca; 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren, ihaleli işlerle özel bina inşaatlarında istihkak veya maliyet tutarı 15.000.000,00 TL. (Onbeşmilyon Türk Lirası)’ye kadar olan işlerle ilgili raporlar serbest muhasebeci mali müşavirler (SMMM) tarafından düzenlenebilecek, yeminli mali müşavirlerle (YMM) ilgili olarak ise herhangi bir sınır aranmayacaktır.

Öte yandan ihale konusu işlerde veya özel bina inşaatlarında işin bitiminden sonra işverenlerin, bu konuda Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlere veya Yeminli Mali Müşavirlere rapor düzenletmeleri zorunlu olmayıp, işin bitiminden sonra SGK tarafından yapılan asgari işçilik hesaplaması sonucunda bildirmiş olduğu işçilik miktarı yetersiz gelen işverenler, isterlerse çıkan fark işçiliğe ait primi ödeyip ilişiksizlik belgesi alabilecekleri gibi, eğer söz konusu işe ait malzemeli ve / veya salt işçilik gider faturaları varsa, bu konuda Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlere veya Yeminli Mali Müşavirlere inceleme yaptırıp rapor düzenletme yolunu seçebilirler veya Kurum müfettişleri tarafından inceleme yapılmasını da talep edebilirler. Tabii Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlere veya Yeminli Mali Müşavirlere rapor düzenletme yolunu seçmeleri halinde, düzenlenmiş raporu ilgili SGK Müdürlüğünün eksiksiz bulup kabul etmesi de gerekir.

Bu konuda ayrıntılı bilgi ve açıklama için; Asgari İşçilikte Müfettiş İncelemesi İstemeden Önce Bir Daha Düşünün, Asgari İşçilik Uygulaması Hakkında Bilinmesi Gerekenler başlıklı yazılara bakılabilir. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. sengül güneş dedi ki:

    bende bağkur ıhyamı verdim bır aydır bekliyorum ne kadar zamanda sonuclanır

  2. Nedim KANAT dedi ki:

    20.06.1996 yılında bağkur 4b var 24.01.1999 ssk 4a var. bağkur günlerimi ihya yaptırdım. 450 gün askerlik 3603 ssk 4a ve ihyadaki bağkur borçlanmayı ödersem ssk ya eklenirmi yasa 8eylül 99 öncesine çekilirse 5000 günden emekli olabilirmiyim 72 doğumluyum tşk ederim..

  3. MURAt oral dedi ki:

    Bagkurdan 2700 gün geriye dönük gün borcum var ama emekli olmam için bana 1300 gün yetiyor hepsini almak mecburiyeti varmı yoksa istediğimiz kadar gün alabiliyomuyuz