Bağ-Kur Sigortalılarının İşsizlik Maaşı Alma Şartları

Bağ-Kur Sigortalılarının İşsizlik Maaşı Alma Şartları
12 Mart 2017 18:02

Not: Kanuni düzenleme yapılmış olmakla birlikte, Ahilik Fonu kurulmadığından ve alt düzenlemeler yapılmadığından, BAĞ-KUR işsizlik maaşı uygulaması henüz başlamadı). (Bkz. Bağ-Kur İşsizlik Maaşı Ödemeleri Ne Zaman Başlayacak ?)

4/1-b (Bağ-Kur) kapsamında çalışanlar için de benzer bir uygulamanın getirilmesi uzun süredir tartışılıyordu. Nihayet bu konudaki yasal düzenleme de 6824 sayılı Torba Kanun ile 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununa eklenen Ek 6 ncı madde ile yapıldı.  Kanun 1 Ocak 2018 tarihinde yürürlüğe girdi, ancak uygulama Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğüne bağlı olarak Esnaf Ahilik Sandığı kurulduktan ve diğer düzenlemeler yapıldıktan sonra başlayacak.

Kapsama Giren ve Girmeyen Bağ-Kur Sigortalıları

4/1-b (Bağ-Kur) kapsamında hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlardan:

– Ticarî kazanç veya serbest meslek kazancı nedeniyle gerçek veya basit usulde gelir vergisi mükellefi olanlar,

– Gelir vergisinden muaf olup esnaf ve sanatkar siciline kayıtlı olanlar,

– Şirket ortakları,

Esnaf Ahilik Sandığı sigortası kapsamına girecek. Yani getirilen bu yeni haktan bunlar yararlanacak.

Aşağıda belirtilen 4/1-b (Bağ-Kur) sigortalıları ise kapsama girmemektedir.

– İsteğe bağlı sigortalılar.

– 6132 sayılı At Yarışları Hakkında Kanuna tabi jokey ve antrenörler.

– Köy ve mahalle muhtarları.

– Tarımsal faaliyette bulunanlar yani Tarım Bağ-Kur sigortalıları.

Kapsama Girenler İçin Sigorta Zorunlu

Yukarıda belirtilen kişiler için Esnaf Ahilik Sandığı sigortası uygulaması 1 Ocak 2018 tarihinde başlayacak, faaliyetine bu tarihten sonra başlayanlar da sigorta kapsamına alınacak. Dolayısıyla bu sigortaya tabi olmak kişilerin isteğine bağlı olmayıp, zorunlu olacak.

Alınacak Prim Tutarı

Esnaf Ahilik Sandığı sigortasının gerektirdiği ödemeleri, hizmet ve yönetim giderlerini karşılamak üzere, kapsamına girenlerden her ay alınan sigorta primine ilaveten, prime esas kazançlarının yüzde 2’si oranında bu Sandık için prim alınacak. Bakanlar Kurulu bu oranı yüzde 4’e kadar artırabilecek veya yüzde 1’e düşürebilecek. Alınacak prim oranı brüt asgari ücretin iki katının yüzde 2’sini geçemeyecek. Uygulama bu sene yürürlüğe girseydi, prime esas kazanç alt sınırı üzerinden primini ödeyenlerden bu Sandık için aylık 35 lira ilave sigorta primi alınacaktı. Sigortalılardan alınacak prime ilaveten Sandığa her sigortalı için yüzde 1 oranında da Devlet katkı sağlayacak.

Esnaf Ahilik Sandığına sigortalılarca ödenen primler, kazancın tespitinde gider olarak kabul edilecek. Herhangi bir nedenle sigortalılık durumunun sona ermesi hâlinde, o ana kadar sigortalıdan kesilen Esnaf Ahilik Sandığı primleri ile Devlet payı iade edilmeyecek.

İşsizlik sigortasında olduğu gibi sigorta primlerini diğer primlerle birlikte Sosyal Güvenlik Kurumu kişilerden alacak ve Türkiye İş Kurumuna devredecek. Bunun dışındaki tüm işlem ve uygulamalar ise Türkiye İş Kurumu tarafından yürütülecek.

Sağlanacak Yardımlar

Esnaf Ahilik Sandığı sigortalılarına Türkiye İş Kurumu tarafından aşağıdaki yardımlar sağlanacak:

– Esnaf Ahilik Sandığı (işsizlik maaşı) ödeneği.

– Ödenek alınan süre boyunca genel sağlık sigortasından yararlanma.

– Yeni bir iş bulma.

– Aktif işgücü hizmetleri kapsamında kurs ve programlar.

Ödenecek İşsizlik Maaşının Tutarı

Esnaf Ahilik Sandığı (işsizlik maaşı) ödeneğinin tutarı, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama kazancının yüzde 40’ı olacak. En yüksek Esnaf Ahilik Sandığı ödeneği miktarı ise aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 80’ini olacak. Ödenecek maaştan sadece damga vergisi kesilecek. Zaten 4/1-a (SSK) kapsamında çalışanlara da aynı miktar üzerinden aylık işsizlik maaşı ödeniyor. (Bkz. Aylık İşsizlik Maaşı (Ödeneği) Tutarları)

İşsizlik Maaşı Alma Şartları ve Süresi

Esnaf Ahilik Sandığı sigortalıları için sigortalılığının sona ermesinden yani sigorta çıkışı verilmesinden önceki son 120 gün sürekli çalışmış olanlardan, sigorta çıkışının verildiği tarihten geriye doğru son üç yıl içinde;

– 600 gün faaliyetini sürdüren ve Esnaf Ahilik Sandığı primi ödemiş olanlara 180 gün yani 6 ay,

– 900 gün faaliyetini sürdüren ve Esnaf Ahilik Sandığı primi ödemiş olanlara 240 gün yani 8 ay,

– 1080 gün faaliyetini sürdüren ve Esnaf Ahilik Sandığı primi ödemiş olanlara 300 gün yani 10 ay,

süre ile işsizlik maaşı ödenecek.

İşsizlik maaşı başvuruları İŞKUR’a yapılacak ve başvurular en geç takip eden ayın sonuna kadar sonuçlandırılacak.

Esnaf Ahilik Sandığı sigortalılarından iflas istemiyle mahkemeye başvurulmuş olmak suretiyle veya iflasa tabi olmamakla birlikte işyerini kapatmak suretiyle sigortalılığı sona erenler, sigortalılığının sona erdiği tarihi izleyen günden itibaren 30 gün içinde İŞKUR’a doğrudan veya elektronik ortamda (internet üzerinden) başvurarak yeni bir iş almaya hazır olduklarını kaydettirmeleri, yukarıda belirtilen prim ödeme koşullarını sağlamış olmaları ve Esnaf Ahilik Sandığı primi ve bu prime ilişkin herhangi bir borcunun olmaması kaydıyla işsizlik maaşı almaya hak kazanacaklar. Mücbir sebepler dışında, başvuruda gecikilen süre Esnaf Ahilik Sandığı ödeneği almaya hak kazanılan toplam süreden düşülecek.

Başvurusu kabul edilenlere işsizlik maaşı her ayın 5’inde ödenecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı isterse bu ödeme tarihini öne çekebilecek.

Prim Borcu Olan Sigortalılar

4/1-b (Bağ-Kur) sigortalılarına sağlanan diğer hizmetler için (emeklilik, sağlık yardımlarından yararlanma gibi) aranan borcun olmaması şartı işsizlik maaşı ödenmesi için de aranacak. Ancak sigortalılığının sona ermesinden önceki en fazla 90 günlük süreye ilişkin Esnaf Ahilik Sandığı prim borcu olan sigortalılar, yukarıda belirtilen diğer şartları sağlamaları ve bu döneme ilişkin Esnaf Ahilik Sandığı prim borçlarının alacakları işsizlik maaşından tahsil edilmesi kaydıyla Esnaf Ahilik Sandığı ödeneğinden faydalandırılacaklar. 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 48 inci maddesine göre tecil ve taksitlendirilmiş veya ilgili diğer kanunlar uyarınca prim borçları yeniden yapılandırılmış Esnaf Ahilik Sandığı prim borcu olanlar ise tecil ve taksitlendirmeleri veya yapılandırmaları bozulmamış olması şartıyla Esnaf Ahilik Sandığı ödeneğinden faydalandırılacaklar.

İşsizlik Maaşının Kesilmesi ve Geri Alınması

4/1-a (SSK) kapsamında çalışanlara ödenen işsizlik maaşının kesilmesini düzenleyen 4447 sayılı Kanunun 52 nci maddesi hükümleri kıyas yoluyla 4/1-b (Bağ-Kur) sigortalıları için de uygulanacak. (Bkz. İşsizlik Ödeneği Hangi Hallerde Kesilir ?)

Ayrıca Esnaf Ahilik Sandığı sigortalılarından hileli iflas eden veya işyerini usul ve füruuna ya da muvazaalı olarak üçüncü şahıslara devredenlere yapılan ödemeler ile sigortalının kusurundan kaynaklandığı belirlenen fazla ödemeler yasal faizi ile geri alınacak. Ölen sigortalılara yapılmış fazla ve yersiz ödemeler ise geri tahsil edilmeyecek. (isvesosyalguvenlik.com)

Esman DİLLİ*
———-
* Başmüfettiş, Sosyal Güvenlik Kurumu

YORUMLAR

  1. Suleyman dedi ki:

    1997 bagkur girisim var 2017 isi biraktim issizim calisma mudurlugune basvurdum esnafa issizlik maasi diye bisey yok bunlar yalan haber dediler.dogrusune?

    1. Admin dedi ki:

      Sorunuzun cevabını Bağ-Kur İşsizlik Maaşı Ödemeleri Ne Zaman Başlayacak ? başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

      1. Burhan dedi ki:

        2007 yılından bu yana basit usul vergi mükellefi idim..3 hafta önce işyerimi kapattım…işsizlik maaşı alabilir miyim..

        1. Admin dedi ki:

          Bağkur’lular için işsizlik maaşı uygulaması henüz başlatılmadı.

  2. Fatma dedi ki:

    Merhaba
    Ben 01/08/2016 da bağkur açılışım oldu ve malesef iflas ve kriz ortamından dolayı 30/09/2018 kapanış verdim bende işsizlik masını alabilirmiyim muracat ermedim

    1. Admin dedi ki:

      Merhaba, kanun çıktı ama altyapısı henüz kurulmadığı için maalesef işsizlik maaşı alamazsınız. (Bkz. Bağ-Kur İşsizlik Maaşı Ödemeleri Ne Zaman Başlayacak ?)

  3. Eyvaz UÇAR dedi ki:

    Çiftçi belgesi olan,sigortalı işinden ayrılması durumunda işsizlik maaşı alabilirmi?

    1. Admin dedi ki:

      Gerek Tarım BAĞ-KUR, gerekse 2925 veya Ek-5 Tarım SSK sigortalılarının için işsizlik maaşı alma hakkı bulunmamaktadır. Çünkü bunlar işsizlik sigortası primi ödememektedir.

  4. Ali dedi ki:

    Kısacası bağkurlulara pirim borcundan dolayı sağlık hizmeti olmadığı gibi işsizlik maaşıda yooookkk.

  5. Kemal dedi ki:

    06.06.2008 bagkur girişim ve 30.09.2018 de iş yerimi kapattım faydalanabiliyormuyum ben

    1. Admin dedi ki:

      Kanun çıktı ama ahilik fonu kurulmadı, uygulamaya henüz başlamadı. (Bkz. Bağ-Kur İşsizlik Maaşı Ödemeleri Ne Zaman Başlayacak ?)

  6. Savas dedi ki:

    İssizlik maası a basvurdum aynı gun bagkur otomatikman devreye gırmıs bagkuru kapatsam issizlik maası alabılırmıyım

    1. Admin dedi ki:

      Normalde işsizlik maaşı almaya başladıktan sonra BAĞ-KUR devreye girmiş olsaydı işsizlik maaşınız kesilir ve bir daha başlatılmazdı. Ancak işsizlik maaşınız henüz başlamadığı için Bağ-Kur’u kapatırsanız maaş alabilirsiniz herhalde. Öte yandan Bağ-Kur’u istediğiniz gibi kapatamazsınız, örneğin vergi mükellefiyetiniz varsa, bu mükellefiyetiniz sona erdirilmedikçe Bağ-Kur’u kapatamazsınız.

  7. Kaan dedi ki:

    1.5 senedir bagkurluyum kendi yerim var şuan kapatsam iş yerini işsizlik maaşı alabilir miyim

    1. Admin dedi ki:

      Bağ-Kur işsizlik maaşı henüz uygulamaya girmesi, sadece Kanun çıktı.

  8. Burhan dedi ki:

    11 yıldır aktif basit usul vergi mükellefi idim..3 hafta önce işyerimi kapattım..işsizlik maaşı alabilir miyi…

  9. hüseyin toprak dedi ki:

    5 yıllık işletmemi kapartım hemen ardından sigortalı bi işe girdim ama şuanki çalıştığım firmada beni işler olmadığından çıkartmak zorunda kalıyor işsizlik alabilirmiyim

    1. Admin dedi ki:

      Kapattığınız işletmenizden dolaysı işsizlik maaşı alamazsınız, çünkü BAĞ-KUR işsizlik maaşı uygulaması henüz başlamadı, sadece kanunu çıktı. İşçi olarak çalıştığınız süreyle ilgili işsizlik maaşı alabilmeniz için de son 3 yıl içinde 4/a (SSK) kapsamında en az 600 gün sigortanızın olması gerekir.

  10. Mert dedi ki:

    Merhaba hocam 2016 Mart ayında beri kendi adıma şahıs firması açtım aynı zamanda SSK lı olarak bir yerde çalıyordum 2 gün önce işten çıktım şahıs firmamı kapatıp işsizlik maaşından yararlana bilir miyim teşk

    1. Admin dedi ki:

      Merhaba, eğer SSK’lı olarak çalışmanızdan dolayı son 3 yıl içerisinde en az 600 prim gününüz varsa, son 120 gün kesintisiz sigortalı gösterildinizse ve sigorta çıkış kodunuz işsizlik sigortasına engel teşkil etmeyecek şekilde verildiyse, firmanızı kapatmanız halinde işsizlik maaşı bağlanır herhalde. Aksi halde sigorta çıkışınızın verildiği günden sonraki gün BAĞ-KUR sigortalılığınız otomatik devreye girmiştir, şu an BAĞ-KUR sigortalısı sayıldığınız için işsizlik maaşı alamazsınız.

      1. nazım dedi ki:

        hocam bn işsizlik alıyordum e devlette elim 4 B tarıma deymiş kaydetti yanlış lıkla bu işsizligime engel teşkil edermi yanlışlıkla oldu

        1. Admin dedi ki:

          Ziraat odası kaydı veya tarım il/ilçe kaydı olmadan 4/B (Tarım Bağ-Kur) sigortalısı olmak mümkün değil, yani Tarım Bağ-Kur sigortalılığı yanlışlıkla olacak birşey değil. Ancak yine de ALO 170’le bir görüşün isterseniz.

  11. Uğur dedi ki:

    Merhaba,
    2016 Mayıs sonuna kadar Bağkur’um var. 2017 Haziran ayından beri SGK lı olarak çalışıyorum. 2018 Aralık sonu itibariyle iş akdim feshedildi ve toplamda 524 günlük prim ödemem mevcut. Son 3 yıl dikkate alındığında 2016 yılındaki Bağkur prim ödemelerim prim günümü 600’e tamamlamama imkan verir mi? İşsizlik maaşından faydalanabilir miyim?
    Teşekkürler.

    1. Admin dedi ki:

      Maalesef bu mümkün değil. Bağkur prim ödemeleriniz işsizlik sigortasını kapsamamaktadır. İşsizlik maaşında sadece 4/1-a (SSK) kapsamındaki prim günleri dikkate alınmaktadır.

      1. Uğur dedi ki:

        Cevabınız için çok teşekkür ederim Admin Bey. İyi seneler, iyi çalışmalar dilerim.

  12. idris dedi ki:

    Merhabalar admin benim daha önce bagkurum vardi son 5 yildir ssk liyim işten ciktim isssizlik maasindan yararlanabilirmiyim

  13. M3lihcan dedi ki:

    03.01.2019 tarihinden işyerinin kapatılması sebebiyle işsizlik maaşı basvurusu yaptım. Telefonuma SMS geldi ve su şekilde yazıyordu. “04.01.2019 tarihinde ise giriş yapmış olduğunuz için işsizlik maaşınız kesilmiştir. 1 günlük ucretinizi pttden ayın 5’inde alabilirsiniz.” diye.

    Ama o tarihte işe gitmedim ve girişim olmadi. işten cikarildigim şirketi aradım ve onlardan da çıkış islemlerinin belgelerini aldım. SGK’ya gittim işe giriş görünmüyor dedi ve orada görünen giriş ve çıkış detaylarını da aldim.. İŞKUR’a gittim, belgeleride gosterdim ama bizde İşe giriş görünüyor dediler. Bir bilgi bile vermediler.

    Şahıs şirketim vardı, onu da 29.11.2018 tarihinde kapatmıştım.

    Sigortalı olarak çalışmış olduğum gün sayısı 1800’dur. Bu konu hakkında nasıl bir yol izlemeliyim?

  14. zafer dedi ki:

    1999 eylül den itibaren 2019 kadar 7000 gün bağkur pirimi yatırdım şimdi ise ssk lı olarak çalışacağım günüm dolması için ssklı olarak kaç gün pirim yatırmam gerekiyor ? Teşekkür ederim

  15. zafer dedi ki:

    bağkur pirimi yatırıp ta borcu olmayan esnaf iş yeri kapattıktan sonra sgk dan ücretsiz olarak kendim ve ailem kaç gün daha yararlanabilir teşekkür ederim

  16. nese dedi ki:

    peki kanun kabul edildiyse ne zman uygulanmaya basliycak

  17. murat dedi ki:

    Merhabalar,

    2014 den önce basit usul mükellefi olduğum için bağkur ödedim.2014 de işe girdiğimden 4a sigortalı oldum 2019 ocakda işden ayrıldım.Gelirim devam ediyor ama tazminatımla işden ayrıldım bundan dolayı işsizlik maaşı alabilirmiyim? iyi günler

  18. Ali Sözeri dedi ki:

    Şubat 2016 dan 03 05 2018 tarihleri arası işyeri çalıştırdım yani bağkurluydum 03 05 2018 den 11 02 2019 sgk lı olarak çalıştım iş yeri kapandı işsizlik maaşı alabilirmiyim

  19. Raci dedi ki:

    Merhaba yaklaşık 10 yıldır ssk li olarak çalıştım sonra kendim iş yeri açtım dolayisiyla dört yıldır bağkur ödüyorum işlerim iyi gitmediği için iş yerimi kapatmak istiyorum kapatmış olsam ssk dan işsizlik maaşı alabilir miyim

  20. Mustafa Akpınar dedi ki:

    Şirket ortağıyım ancak şirketten gelirim yok Sgk lı olarak çalışıyordum. İşten çıktım. SGK lı olmadığım Zaman’larda Bağkur otomatikman prim işletmeye devam ediyor.
    Gelirim olmadığı için ödeyemiyorum
    Bağkur U durdurmak mümkün değilmi ?

  21. Yusuf dedi ki:

    Merhaba , ssk lıyım işsizlik maaşı alabilirim şartları taşıyorum turizm de çalışması için araç alıcam ticari olacak basit usul vergiye tabi olacam ssk dan çıkışım olunca otomatik olarak bağkura geçmiş oluyorum işsizlik maaşı alabiliyormuyum bu şekilde

  22. Recep öz dedi ki:

    Merhaba hem sigortalıyım hem bağkurlu sigortalı işten cıkışım verilirse bağkur devreye giriyor bu durumda işsizlik maaşı alabilirmiyim

  23. Müslüm Ortaay dedi ki:

    31 Mart yerel seçimlerinden sonra muhtarlık sürem bitti işsizlik maaşı alabilşrmiyim

  24. bulut kul dedi ki:

    2013 dukkan actım bu sene kapatacam maas alabılecekmıgım 10 yada 11 ayda kapatacam

    1. Admin dedi ki:

      Kanun çıktı ancak, henüz alt düzenlemeler yapılmadığından ve Esnaf Ahilik Sandığı kurulup prim kesintileri başlamadığından, BAĞ-KUR işsizlik maaşı ödemeleri de henüz başlamadı. (Bkz. Bağ-Kur İşsizlik Maaşı Ödemeleri Ne Zaman Başlayacak ?)

  25. NERMİN dedi ki:

    Merhaba, bağkurluyum fakat sigortalı bir yerde de çalışıyorum..Şirketimi kapatsam ssk li işten ayrıldığımda işsizlik ödeneği alabilir miyim?

    1. Admin dedi ki:

      Prim gün sayınız yetiyorsa, son 120 gün kesintisiz çalışmışsanız ve sigorta çıkışınız buna uygun verilirse alabilirsiniz.

  26. RAMAZAN UYGUN dedi ki:

    Ben 2018 yılında işsizlik ödeneği almaya hak kazandım ve PTT şubelerinden aldım son ay paramı vermediler sizin bağkur borcunuz var diye ve 2 ay sonra bana bir borç kağıtı geldi 4900 lira araştırdım bana söyledikleri sistemlerde hata olmuş sizin bağkur borcunuz olduğu için size ödenen parayı faizi ile birlikte geri ödeyeceksiniz ne yapmam gerekiyor lütfen yardımcı olun

    1. Admin dedi ki:

      Bağ-Kur borcunuzdan dolayı değildir, siz işten çıktıktan sonraki gün vergi mükellefiyeti veya şirket ortaklığı gibi nedenlerle BAĞ-KUR sigortalılığınız devreye girdiyse, işsizlik maaşınız aldığınız aylarda BAĞ-KUR sigortalısı olduğunuz, dolayısıyla hak etmediğiniz halde işsizlik maaşı aldığınız için İŞ-KUR ödediği maaşı geri istiyordur, bunda da yapacak bir şey yok, mevzuat bu şekilde.

  27. Senol dedi ki:

    4520 gün
    SSK var..
    620 gün bağkur var.
    %60 raporun var.
    Esnafligimi bitirsem
    ben malulen emekliligi hakedermiyim ve SSK dan mi emekli olurum.bu sıra sarfinda SSK li mi gözükmem lazım yada genel sağlıktan yararlanabilirmiyim
    acil cevap alabilir miyim duruma göre esnafligimi bitirecek

    1. Admin dedi ki:

      Malullükte SSK – BAĞ-KUR farketmez, SGK’ya malulen emeklilik için başvurun, ancak SGK mevcut raporunuzu dikkate almayıp sizi tekrar sağlık kuruluna gönderebilir.

  28. Senol dedi ki:

    Bana acil cevap verebilirmisiniz

  29. Hkı dedi ki:

    Sabit usul vergi mükellefiyetim var ama 4,5 yıldır sigortalı 4A çalışıyorum işten çıkarıldım işsizlik maaşı alabilir miyim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Vergi mükellefi olduğunuz için, sigorta çıkışınızın ertesi gün Bağ-Kur sigortalılığınız devreye girmiştir, bu nedenle işsizlik maaşı alamazsınız. Bağ-Kur kapsamında işsizlik maaşı uygulaması da henüz başlamadı. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/vergi-mukellefi-veya-sirket-ortagi-olan-isci-issizlik-maasi-alamaz/)

  30. Kıvanç dedi ki:

    7 yıldır bir fiil ssk olarak çalışmaktaydım, son 1 aydır işten ayrılım kendi lt.şti. kurdum, işsizlik ödeneği alabilir miyim ?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Alamazsınız, bunun sebebi https://www.isvesosyalguvenlik.com/vergi-mukellefi-veya-sirket-ortagi-olan-isci-issizlik-maasi-alamaz/ başlıklı yazıda belirtilmiştir.