Bağ-Kur’lular Doğum Borçlanması Yapabilir mi ?

Bağ-Kur’lular Doğum Borçlanması Yapabilir mi ?
2 Mart 2014 20:24

Açıklama: 6552 sayılı Torba Kanun ile BAĞ-KUR kapsamındakilere de doğum borçlanması yapma hakkı getirilmiştir. (Bkz. Son Düzenlemelere Göre Bütün Ayrıntılarıyla Doğum Borçlanması)

Şu an yürürlükte olan mevzuata göre normalde 4/1-b (Bağ-Kur) kapsamındaki kadın sigortalıların doğum borçlanması yapmaları mümkün değildir. Ancak hal böyle olmakla beraber bunun istisnası vardır.

Buna göre; 4/1-b (Bağ-Kur) kapsamında sigortalı olmakla beraber, daha önce 4/1-a (SSK) kapsamında çalışmış olup, 4/1-a kapsamındaki sigortalılığı başladıktan sonra bu sigortalılıkları sırasında veya sonrasında doğum yapmış olan sigortalılar, bu doğumları için borçlanma yapabilirler. Bunlar 4/1-b (Bağ-Kur) kapsamındaki sigortalılıkları sırasında veya sonrasındaki doğumları içinse borçlanma yapamazlar.

Öte yandan, bu konu sık sık eleştirildiğinden, 4/1-b (Bağ-Kur) kapsamındakilere de doğum borçlanması yapma hakkının verilmesi yönünden çalışmalar yapılmakta olup, böyle bir yasal düzenleme yapılması halinde sitemizde haber olarak yer alacaktır. (Not: Söz konusu yasal düzenleme yapılmış ve BAĞ-KUR sigortalılarına da doğum borçlanması yapma hakkı getirilmiştir.)

YORUMLAR

  1. necdet tiryaki dedi ki:

    selam eşim isteye bağlı bagkur oduyordu 9 Mart itibariile durdurdum ılık ise giriş Tahiri 1.1.1984..ve şuanda da ssk pirim gün sayısı 1964 isteye bağlı bagkur gun sayısı 1898. toplam 3862 gün ediyor ve iki çocuk dan faydalanayim emekli edeyim diye gazı Osman Paşa ssk müdürlüğüne gittim bana çocuk borclanmasi yapazsin dediler bagkurlu olduğum için yani besbin günden emekli olamasın yanlizca sskli olarak 3.5.yıl çalışıp emekli olabilirmiş eşim 52 yaşında ve hasta calisa bilecek birdurum da deyil ne yapmam gerekiyor dahada olmadı sskyi mahkemeye vereceğim çünkü önceden dışardan odenip emekli olunuyordu şimdi ne yapayım ssk ödeme şansım hicyok bana bir akıl mahkemeye versem ne olur teşekkür ederim. tel 0 539 …………

    1. admin dedi ki:

      (necdet tiryaki) 1- 6552 sayılı Torba Kanunla 2014 yılında yapılan düzenlemeden sonra artık BAĞ-KUR kapsamındakiler de doğum borçlanması yapabiliyor. Ancak eşiniz 1.1.1984 tarihinden önce yaptığı doğumları borçlanamaz. 2- Eşiniz isteğe bağlı sigortaya daha fazla prim ödediği için BAĞ-KUR emeklilik şartlarına tabi hale gelmiş. BAĞ-KUR şartlarında da en erken emeklilik 5400 günle olabiliyor. Eşinizin SSK emeklilik şartlarına tabi hale gelebilmesi için son 7 yıllık prim günü içerisinde SSK prim gününün BAĞ-KUR prim gününden fazla hale gelmesi gerekir. Bunun için de 1260 gün (üç buçuk yıl) SSK kapsamında prim ödemesi gerekir. Mahkemeye verseniz de sonuç değişmez, çünkü kanun böyle.
      Emeklilik Başvurusunda Son Yedi Yıl – 1260 Gün Uygulaması Nedir ?