Bazı Sigortalıların Ödeyeceği Primler İki Kez Arttı

Bazı Sigortalıların Ödeyeceği Primler İki Kez Arttı
5 Ocak 2020 20:31

Bilindiği üzere, asgari ücret 1 Ocak’tan geçerli olmak üzere yüzde 15 oranında arttı (Asgari Ücrete Yüzde 15 Zam Geldi – İşte Yeni Asgari Ücret başlıklı haber). Asgari ücretteki bu artış, haliyle sigorta primlerini alt sınır yani asgari ücret üzerinden ödeyenlerin prim ödeme miktarlarını da aynı oranda artırdı.

Ancak bazı sigortalıların ödeyeceği primlerdeki artış sadece asgari ücret artışıyla sınırlı kalmayacak. Bunlar 2019 yılında 26 gün üzerinden prim ödeyen sigortalılar olup, bu kapsamdakiler 2020 yılında ise 27 gün üzerinden prim ödeyecekler.

– Tarım Bağ-Kur (4/1-b/4) sigortalıları,

– Tarım veya orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz olarak çalışanlardan 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun ek 5 inci maddesine (Ek-5) göre sigortalı olanlar,

– Aynı Kanunun ek 6 ncı maddesine (Ek-6) göre sigortalı olan ticari taksi, dolmuş, minibüs ve benzeri nitelikteki şehir içi toplu taşıma aracı şoförleri ile sanatçı – düşünür ve yazarlar,

bu kapsama giriyor.

Ödenecek prim tutarları Pratik Bilgiler bölümünde yer almaktadır.

Öte yandan bu sigortalıların prim gün sayıları 30 gün olarak hizmetlerine işlenmektedir.

Yukarıda belirtilen kapsamdaki sigortalılar, bu zamlı primleri 2020 yılı Ocak ayına ait primlerden başlayarak ödeyecekler. Dolayısıyla ilk zamlı prim ödemesini Şubat ayında yapacaklar. Çünkü bu ay ödeyecekleri primler 2019 Aralık ayına ait primler olduğundan, geçen yıl ki miktarlar üzerinden ödenecek. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Cavit dedi ki:

    Bir iş yeri kafasına göre molaları kaldırabilir mi çalışma saati Sabah 07 55 akşam 18 00 bütün moları kaldırdı bunun için ne yapmak gerekir

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Mola süreleri kanunen verilmesi zorunlu sürelerdir, işyeri/işveren hiçbir şekilde mola sürelerini kaldıramaz. ALO 170’e veya CİMER’e şikayette bulunabilirsiniz. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/isveren-kizdigi-iscisinin-mola-veya-izinlerini-kisitlayabilir-mi/)

  2. Umay dedi ki:

    Bizim işimiz bekleme işi. Dolayısıyla genelde ofiste oturuyoruz. Çalışma saatimizi 7- 19:00 olarak belirlemişler. Yani 12 saat. Sözleşmede, 1,5 saat yemek molası, 3 sefer yarım saat çay molası, 1 saat de akşam yemeği molası olarak belirlemişler. Yani 4 saat mola yapacakmışız. Fazla mesaileriniz ödenecek dendi. Ama bu şekilde mesai ücretimiz kalmıyor. Muhtemelen de ana firmadan aslolan mesai parasını alacaklar. Yani burada bir art niyet sözkonusu. Yani ben mesai parası alamayacaksam 12 saatimi iş yerinde geçirmek istemiyorum açıkçası. Alt sınır olduğu gibi üst sınır da olması gerekmez mi? 4 saat molayı ne yapayım ben.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bahsettiğiniz konuda belirleyici olan işverenin amacı, niyeti. Sizin de belirttiğiniz gibi, İş Kanununun 68 inci maddesinde belirtilen mola süreleri asgari süreler olsa bile bunun azami bir sınırı da olması gerekir. Nitekim benzer şekilde ihbar süreleri de İş Kanunda asgari süreler olarak belirtilmiş olmakla birlikte, Yargıtay bazı kararlarında bu konuda da azami süreler koymuştur. Azami mola süreleri konusunda da Yargıtay’ın kararları var mıdır bilmiyoruz.
      Öte yandan işverenin size verdiği mola sürelerinde işveren eğer bazı şartlara uymuyorsa o zaman mola süresi de çalışma süresinden sayılır. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/mola-suresinin-calisma-suresinden-sayilacagi-haller/)
      Ayrıca 4857 sayılı İş Kanununun “Çalışma süresinden sayılan haller” başlıklı 66 ıncı maddesinde de; “İşçinin işinde ve her an iş görmeye hazır bir halde bulunmakla beraber çalıştırılmaksızın ve çıkacak işi bekleyerek boş geçirdiği süreler”in çalışma süresinde sayılacağı belirtilmiştir. Size mola süresi olarak verilen sürelerin bu kapsama girme durumu da söz konusu olabilir.
      İsterseniz konuyla olarak ALO 170’e şikayette bulunabilir, iş müfettişi tarafından işyerinde inceleme yapılmasını talep edebilirsiniz.

  3. Seyit Ayyıldız dedi ki:

    Merhabalar çalıştığım yer bir otopark gişe içerisinde çalışıyorum bazen 8 saat bazen 12 saat şeklinde çalışıyoruz ama her iki çalışma sekilindede belirli bir mola veya istirahat saatimiz yok 12 saat çalıştığımız da bile yemek molasına çıkamıyoruz çalışırken yemek zorunda kalıyoruz haklı fesih sebebi midir acaba