Beklenen Demokrasi Paketi Açıklandı

Beklenen Demokrasi Paketi Açıklandı
30 Eylül 2013 22:52

Kamuoyunda bir süredir merakla beklenen Demokrasi Paketi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından bugün açıkladı. Aşağıda kısa başlıklar halinde yer alan demokrasi paketinde en çok farklı dillerde eğitim, kılık – kıyafet ve seçim sistemiyle ilgili düzenlemeler öne çıkıyor.

Bunların bir kısmı yasal düzenlemeyle; bir kısmı yönetmelik, yönerge, genelge gibi idari düzenlemelerle hayata geçirilecek.

Pakette özet olarak aşağıdaki düzenlemeler yer alıyor;

1- Seçim siteminde değişiklik yapılması tartışmaya açılıyor. Üç alternatif var, yüzde on barajıyla devam edilebilir, ikincisi baraj yüzde 5’e çekilip daraltılmış seçim bölgesi esası getirilebilir, üçüncüsü ülke barajı kaldırılarak dar seçim sistemi getirilebilir.

2- Seçime katılan siyasi partilerden oy oranı yüzde 3’ü aşanlara da Hazine yardımı yapılacak.

3- Siyasi partilerin teşkilatlanması kolaylaştırılacak. Beldelerde teşkilat kurma zorunluluğu kaldırılacak.

4- Eş genel başkanlığın önü açılacak, iki kişiden fazla olmamak kaydıyla partilerde eş genel başkanlığa imkan tanınacak.

5- Siyasi parti üyeliği kolaylaştırılacak. Siyasi partilere üyeliği kısıtlayan bazı engeller kaldırılacak. Oy verme hakkı olan herkese parti üyesi olmanın yolu açılacak.

6- Farklı dil ve lehçelerde siyasi propaganda yapma ve Türkçe’nin yanında farklı dil ve lehçelerin de kullanılması imkanı getirilecek.

7- Nefret suçlarının cezaları artırılacak. Kişinin ırkı, dili, rengi, inancı, cinsiyeti, engeli gibi ayrımcılıklarla işlenen suçlarda ceza 1 yıldan 3 yıla kadar artırılacak. Ayrımcılıkla Mücadele ve Eşitlik Kurulu kurulacak.

8- Yaşam tarzına saygı TCK ile güven altına alınacak. Yaşam tarzına müdahale edenlere 1 yıldan 3 yıl kadar ceza getirilecek. Dini inancın yerine getirilmesinin engellenmesi de ceza kapsamına alınacak.

9- Kullanılması yasak olan x, q ve w harflerini kullanmak serbest olacak. Dolayısıyla bu harfleri taşıyan isimler kullanılabilecek.

10- Toplantı yer ve güzergahının belirlenmesinde katılım sağlanacak. Toplantı ve gösteriler gece saat 23.00’e kadar yapılabilecek. Hükümet komiseri uygulaması kaldırılacak. Düzenleme Kurulu oluşturulacak.

11- Özel okullarda farklı dil ve lehçeler kullanılabilecek, farklı dil ve lehçelerde eğitim verilebilecek. Kullanılabilecek dil ve lehçeler Bakanlar Kurulu’nca tespit edecek. Milli Eğitim Bakanlığı düzenleme yapacak.

12- Köy isimlerinin değişmesinin önündeki engel kaldırılacak. Eski isimlerin yeniden alınması mümkün olacak.

13- Nevşehir Üniversitesi’nin adı Hacı Bektaş-ı Veli Üniversitesi olarak değiştirilecek.

14 – Kişisel verilerin korunmasına yasal düzenleme getirilecek. Kişilerin özel bilgileri ilgisiz kişiler tarafından kullanılamayacak.

15- Yardım toplama (kurban vb) konusuna düzenleme getirilecek. Vatandaşlar yardımlarını hür iradeleriyle istedikleri yere verebilecekler.

16- Kamu kurumlarında başörtü yasağı kaldırılacak.

17- Orta öğretimde kaldırılmış olan öğrenci andı ilkokullarda da kaldırılacak.

18- Mor Gabriel Manastırı’nın arazisi vakfa iade edilecek. Süryani vatandaşlara hakları teslim edilecek.