Belediyeler Türkiye İş Kurumunun Bazı Hizmetlerine Aracılık Edecek-04.01.2010

Belediyeler Türkiye İş Kurumunun Bazı Hizmetlerine Aracılık Edecek-04.01.2010
27 Mart 2013 15:48

İŞKUR tarafından verilen hizmetler sadece illerde bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri tarafından ve bazı büyük illerde bulunan Şube Müdürlükleri tarafından yürütülmekte, buda çalışanların İŞKUR’un verdiği hizmetlere ulaşmasını zorlaştırmaktaydı.

Bunu kolaylaştırmak  İŞKUR iş arayanların ve işverenlerin İş-Kur’a gelmeksizin internetin olduğu her yerden yararlanabilmesine olanak sağlayan e-İŞKUR’u 2008 yılında hizmete açmıştır. e-İŞKUR ile iş arayanlar ve işverenler, İŞKUR’un sunduğu hizmetlerden web sayfası aracılığı ile elektronik ortamda yararlanması amaçlanmıştır. Ancak bu da yeterli olmamıştır, çünkü özellikle bilgisayar kullanmayı bilmeyen, bilgisayar ve internete ulaşma olanağı olamayan çok sayıda çalışan halen İŞKUR İl/Şube Müdürlüklerine başvurarak personel aracılığı ile hizmetlerden yararlanmayı tercih etmektedirler. Bu durum bazı çalışanlara kendilerine uzak olan İŞKUR ünitesine gitmesi yönünde hem maddi külfete hem de başka zorluklara sebebiyet vermektedir.

Dolayısıyla e-İŞKUR hizmetinin yeterli olmadığını gören Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü verdiği hizmetlerin bazılarının çalışanlara yerel yönetimler, yani belediyeler tarafından sunulmasını sağlamak için yeni bir proje başlatmış, bu kapsamda yerel yönetimler ile merkezi yönetimin işbirliği yapmasının ve çalışanlara kendilerine en yakın noktalardan hizmet verilmesinin uygun olacağı düşüncesinden hareketle hazırlanan İŞKUR HİZMETLERİNİN SUNUMUNA İLİŞKİN İŞKUR İl Müdürlükleri ile Belediyeler arasında imzalanması 04 Ocak 2010 tarihinde Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Genel Müdürlüğü oluru ile kabul edilmiştir.

Bu bağlamda İŞKUR İl Müdürlükleri ile söz konusu protokolü imzalamış olan Belediyeler e-İŞKUR portalını kullanabilecek ve bu portal üzerinden;

▪ İş arayanların kaydını almak ve güncellemek,
▪ İş başvurusunu almak ve başvurularını takip etmek,
▪ İş arayanın profiline uygun açık işleri sorgulamak,
▪ İşsizlik Sigortası başvurusu talep dilekçesini sisteme kayıt etmek ve talep dilekçesi ile ödeme planını sorgulamak,
▪ Özel sektör işvereninin işgücü talebini almak ve sonuçlandırmak,
▪ İşgücü uyum programlarına başvuru yapmak ve takip etmek,
▪ Talep ve grup oluşması halinde belediyenin hizmet alanındaki işsiz vatandaşlara iş arama becerileri, iş ve meslek danışmanlığı hizmeti sunmak,

İşlemlerini yapabilecek, çalışanlar da İŞKUR’a gitmelerine gerek kalmadan, söz konusu protokolü imzalamış olan kendilerine en yakın belediyeye giderek yukarıdaki hizmetleri alabileceklerdir.

Öte yandan, bu hizmetlerin yürütülmesinde Belediye ve görevlendirdiği personel hizmet sunulan taraflardan her ne ad altında olursa olsun ücret ve menfaat talep edemeyecektir. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.