Bildirimi Yapılan Olay İş Kazası Sayılmazsa Sonucu Ağır Olabilir

Bildirimi Yapılan Olay İş Kazası Sayılmazsa Sonucu Ağır Olabilir
29 Kasım 2016 20:06

Gerek 5510 sayılı Kanun, gerekse 6331 sayılı Kanun uyarınca, sigortalısı iş kazası geçiren işverenin kazadan sonraki üç iş günü içinde İş Kazası Bildirim Formu ile Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirim yapması gerekmektedir.

Bu bildirim (Bkz. İş Kazası Bildiriminin Esasları Nelerdir ?), Kurumun olaydan haberdar olması ve olayın gerçekten iş kazası kapsamına girip girmediğinin tespiti ile işçi, işveren, üçüncü kişilerin sorumluluklarının olup olmadığını tespit için inceleme – soruşturma yapması açısından gereklidir. Ayrıca işverence yapılan iş kazası bildirimi sadece bir iddia ve ihbardan ibaret olup, olayın gerçekten iş kazası sayılıp sayılmayacağına, ilgili komisyonun değerlendirmesi veya müfettişler tarafından yapılacak inceleme / soruşturma sonucuna göre Sosyal Güvenlik Kurumu karar vermektedir.

Bu bildirimi süresinde yapmayan işverene ise idari para cezası uygulandığı gibi (Bkz. İş Kazasını Süresinde Bildirmeme Cezasını Artık SGK Uyguluyor başlıklı yazı.), ayrıca 5510 sayılı Kanunun 23/2. maddesinde, iş kazasının süresinde işveren tarafından Kuruma bildirilmemesi halinde, bildirim tarihine kadar geçen süre için sigortalıya ödenecek geçici iş göremezlik ödeneğinin Kurumca işverenden tahsil edileceği belirtilmiştir. Dolayısıyla işverenin iş kazasını süresinde bildirmesi büyük önem taşımaktadır.

Öte yandan işyerinde veya işyerinden sayılan yerlerde meydana gelen kaza olaylarının iş kazası olarak bildirilmesinde herhangi bir sorun bulunmamaktadır. Çünkü SGK artık işyerinde meydana gelen kalp krizi, beyin kanaması gibi olayları dahi iş kazası saymakta yani işyerinde sigortalıların maruz kaldığı tüm kazalar iş kazası olarak sayılmaktadır. (Bkz. Kalp Krizi ve Beyin Kanaması Olayları da SGK’ya Bildirilecek) Kurum özellikle en son 29/09/2016 tarihinde çıkarmış olduğu 2016-21 sayılı ve Kısa Vadeli Sigorta Kolları Uygulamaları konulu genelgede bunu açıkça belirtmiştir.

Buna karşılık, kaza olayı işyeri dışında meydana geldiyse durum değişmektedir. Çünkü çalışanların işyeri dışında maruz kaldıkları kazaların sadece bazıları iş kazası sayılmaktadır. (Bkz. İş Kazası Sayılan Hal ve Durumlar.)

Bu nedenle işyeri dışında meydana gelen ve işverence iş kazası olarak bildirilen bir kaza olayının, 5510/13 üncü maddesi yani iş kazası kapsamına girmemesi nedeniyle Kurum tarafından iş kazası sayılmaması halinde bunun ciddi sonuçları doğabilmektedir. Çünkü 5510 sayılı Kanunun 13/4. maddesinde;  yapılacak soruşturma sonunda yazılı olarak bildirilen hususların gerçeğe uymadığı ve olayın iş kazası olmadığının anlaşılması halinde, Kurumca bu olay için yersiz olarak yapılmış bulunan ödemelerin, ödemenin yapıldığı tarihten itibaren gerçeğe aykırı bildirimde bulunanlardan, “Yersiz ödemelerin geri alınması” başlıklı 96 ncı maddesi hükmüne göre tahsil edileceği belirtilmiştir.

Geri alınacak yersiz ödemeler ne olabilir ?

İş kazasının en önemli özelliği, kaza geçiren kişinin tedavisinin sağlanması, istirahatli (raporlu) olduğu süreler için kendisine geçici iş göremezlik ödeneği (rapor parası) ödenmesi, meslekte kazanma gücü kayıp oranının yüzde 10 veya fazla olması halinde kendisine sürekli iş göremezlik ödeneği ödenmesi için herhangi bir prim gün sayısının aranmamasıdır. Kişi ilk defa işe girdiği gün iş kazası geçirmiş olsa bile bu yardımlar aynen yapılmaktadır.

İş kazası sayılmayan kaza olayı ise hastalık kapsamına girmekte olup, hastalık sigortasından sürekli iş göremezlik geliri bağlanması söz konusu olmadığı gibi, sigortalının tedavi giderlerinin karşılanması için geriye dönük bir yıl içerisinde en az 30 prim günü (Bkz. Sigortası Yeni Başlayan / İşe Yeni Giren Kişi Ne Zaman Sağlık Yardımı Almaya Hak Kazanır ?), rapor parası ödenebilmesi için de geriye dönük bir yıl içerisinde en az 90 prim günü bulunması gerekmektedir. (Bkz. Geçici İş Göremezlik Ödeneği (Rapor Parası) Kimlere Verilir – Şartları Nelerdir?).

Dolayısıyla iş kazası olarak bildirilen olayın iş kazası sayılmadığı için hastalık kapsamına girmesi halinde;

– Sigortalının geriye dönük bir yıl içinde en az 30 prim günü yoksa bu olay nedeniyle Kurumca ödenen tedavi ve ilaç giderleri,

– Sigortalının geriye dönük bir yıl içinde en az 90 prim günü yoksa bu olay nedeniyle Kurumca ödenen rapor paraları,

yersiz ödeme kapsamına girer.

– Ayrıca iş kazası olarak bildirilen olay nedeniyle sigortalıya sürekli iş göremezlik geliri veya hak sahiplerine ölüm geliri bağlanmışsa hastalık sigortasında sürekli iş göremezlik geliri olmadığından, Kurumca yapılmış olan bu ödemeler de yersiz ödeme kapsamına girer.

– Yapılan yersiz ödemeler ise 5510/96. madde uyarınca gerçeğe aykırı bildirimde bulunanlardan tahsil edilir.

– Bu arada ödenmekte olan rapor parası, sürekli iş göremezlik geliri veya ölüm geliri ödemesi de durdurulur.

İş kazası konusunda ayrıntılı bilgi, İş Kazaları ve Meslek Hastalıkları – Kapsamı – Sağlanan Yardımlar – Tarafların Sorumluluk Halleri, İş Kazası ve Meslek Hastalığı İle İlgili Bilinmesi Gerekenler-Önemli Süreçler başlıklı yazılarda yer almamaktadır. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Esat DEMİREL dedi ki:

    Çalışan, mesai saatleri içinde iş kazası geçirse ve bunu önemseyip kimseye söylemezse, kaza geçirdiğine ilişkin görgü tanığı, kamera kaydı yoksa ve akşam evine gittiğinde ağrılarının artması sonucunda hastaneye gitmişse ve burada rahatsızlığının nedeni olarak iş kazasını bildirirse ve hastane kayıtlara da iş kazası şeklinde geçerse bu durumda iş veren ne şekilde hareket etmeli ? Bildirmezse ceza yiyecek. Bildirse, hukuki sonuçlar doğuracak, belkide işyeri dışında işin yürütüm şartlerı nedeniyle olmayan bir kazanın sorumlusu olarak yargılanacak yada olmayan bir iş kazasını iş kazası diye bildirdiği için ceza yiyecek. İşveren ne yapmalı?

    1. Admin dedi ki:

      Eğer gerçekten işçinin işyerinde kaza geçirdiğine kanaat getirmişse, SGK’ya 3 iş günü içerisinde bildirimde bulunabilir. Bildirim formunun kazanın oluş şeklinin anlatıldığı kısmına ise işçinin işyerinde iş kazası geçirdiği iddiası nedeniyle bildirim yapıldığı açıklaması konulabilir. SGK bildirim sonucu gerekli değerlendirmeyi yapar, eğer işçide yüzde 10 veya daha fazla iş göremezlik meydana gelmezse veya tedavi giderleri – rapor parası gibi giderlerin toplamı aylık prime esas kazanç üst sınırının 3 katını aşmazsa konuyu kapatır, herhangi bir iş kazası incelemesi yapmaz.

  2. Recep Erdoğan dedi ki:

    Meraba iyi günler. Benim babam 2008 yılında konya Büyükşehir Belediyesinden emekli oldu. 25 yıl çalışma primi var. 1990 yılında işyerinde iş kazası geçirdi ve 5.5 ay rapor aldı. Yalnız SGK da iş kazası raporu yansımamış. Sormak istediğim babam emekli olduğunda prim gün sayısı 9125 olması gerekirken bu raporun yansımaması yüzünden 8950 prim gün sayısıyla emekli oldu ve süper emekli olarak emekli olamadı. Şimdi kurumu yada iş yerini mahkemeye versek geçmişe yönelik olarak bu primi yansıtıp süper emekli olabilirmi? Cevaplarsanız sevinirim.

    1. Admin dedi ki:

      Eğer işçi ile işveren arasından yapılan iş sözleşmesi veya işyeri toplu iş sözleşmesi kapsamındaysa toplu iş sözleşmesi aksine bir hüküm içermiyorsa, işçinin istirahatli (raporlu) olduğu dolayısıyla işe gelemediği ve işyerinde çalışmadığı süreler için işveren işçiye ücret ödemek zorunda değildir, ücret ödemediği için de SGK’ya prim de ödemez, dolayısıyla işçinin raporlu günleri hizmet dökümünde 0 görünür. İşçinin SGK’dan aldığı geçici iş göremezlik ödeneği (rapor) parası da prim gününe yansımaz, raporlu günler için hizmet borçlanması da yapılamaz. Dolayısıyla babanızın raporlu olduğu 5.5 ayının prim gününe eklenmemiş olması gayet normal, mahkemeye verilebilecek bir durum yok.

  3. Bekir dedi ki:

    Merhaba iyi gunlaer bundan 4 yil once is kasisi gecirdim aygim kirilidi ve hastaneye ve sskya agactan dustu demis calistigim firma 3 raparum var sskda is kazasi gozukmuyo geri donuk ne yapmaliyim haber verirseniz sevinirim

    1. Admin dedi ki:

      SGK’ya dilekçe vermeniz gerekir, ancak dilekçe vermeden önce Eski Bir İş Kazası İçin Uğraşmaya Değer mi ? başlıklı yazıyı okumanızı tavsiye ederiz.

    2. Fikret yıldız dedi ki:

      Öncelikle iş kazası geçirdiğinizi ıspatlamanız gerekir bunu ispatlama durumumuz varsa avukata gidip işveren aleyhine tazminat davası açabilirsiniz

  4. Veysel ayyildiz dedi ki:

    Bir kurumda ilk olarak typ işkur üzerinden girdim .bütün sağlık kontrollerin yapıldı. Daha sonra aynı kurum beni kendi işyerinde ama başka bir firma üzerinden ise aldi erekli saglik raporlarini saglam olarak yaklaşık 11 ay burda çalıştı gösterdiler ama ben orda hiç çalışma dim yerim yine aynı kurum idi bu esnada yaptığım bir çalışmada sağ omzun çıktı. Maaşımı ve sgk mi ödeyen yerin bunla alakası olmadığı için oraya hiç gitmediğim ve sürekli kurumda çalıştığım içi önümde de kadro mevzusu olduğu için bu olayı iş kazasina sokmadim. Ama kurumdaki amirim sefim hepsi bu olayi biliyorlar . Bu 11 ayin sonunda beni kadroya aldilar kadroya gectikden 3 yada 4 ay sonra ayni omuzum yerinden cikti cuff yirtigi olustu . Simdi bu olayi dile getirdigim de kuruma girmek icin ellerin de 500 tane cw var diyip canimi sikiyorlar . Ben geriye donuk is kazasi tutanagi tuttura bilirmiyim ilkinde ve ikincisinde yanimda mesai arkadaslarim vardi.

  5. Yakup dedi ki:

    Göğüs kafesim sıkıştığı için iş yerinden izin alıp hastaneye gittim hastanede iş kazası girilmiş benim haberim yoktu bu yüzden iş yerime ceza geldi ben dilekçemi yazdım hastaneye sonuç ne olur ?

  6. Ali sari dedi ki:

    Ben 10.12.2020 tarihinde isyerinde çalışırken sağ ayağımdaki ağrı nedeniyle ve elimdeki kesik nedeniyle hastaneye acile gittim Hastane acil girişim her iki olayda iş kazası olarak giriş yapıldı. Ayağımdaki ağrının sebebi bel fıtığı olmuşum. Elimden de pansuman yaptılar iltihap kapmış. 11.12.2020 tarihinde ilk önce elimden 7 gün rapor verdiler. Ayağımdaki ağrı nedeniyle beyin sinir polikliniğine yönlendirdiler orasıda beni ağrı polikliniği gönderdi belimden orasida 7 gün rapor verdiler. Belimdeki ağrının geçmemesi üzerine ameliyat oldum 30 günlük rapor verdiler. Şimdi iş yeri elimden olan is kazasi tutanağını göndermiş yalnız ayağımdaki iş kazası tutanağını göndermemiş. Bu nedenle ayağımdan yani Belimdeki rahatsızlığım nedeniyle ameliyat olduğum rapor gastane hastalık olarak verilmiş. İş yeri buna is kazası tutanağı tutmadigindan. Yalnız elimde acil girişte tutulan iş kazası olduğuna dair bir kaç evrak var size göndereceğim

  7. Nezire dedi ki:

    Benim eşim 2021 2 ayın 17 sinde izmirt hastanesinde muane olması ayın 20 sınde temiz raporu alması ayın 21 rınde makine dairesinde düştüğü söylenen eşimi iş akdıne son verildığını söyleyen eşimi 112 ambulansın a hastanın düştüğü bilincinin kapalı olduğu bilgısı nle florya medikalpark hastanesinde amiliyatı 10 gunun sonunda kalbi durduğu bilgınsınle kaybettın sonrasında öğrendınki şirket davam istınafta olmasını talebini ve eşimi iş kazası bildırımınıde bildırmemiş şimdi bana kalkmışlar fesbok ta Ahmet türkmen oğlu yuzun den sigortadaki eşimin hakkı olan bır ödenek varmış önce bana 500 milyar sonrasında 786 milyar bugun de 1 milyon 50 bın TL önerdiler güya ben haksız düşermişin eşime hastanede otopsı sı olmıyan eşime kendıliğinden beyın kanaması geçirmiş raporu veren hastane önce bana normal ölüm raporu sonrasında adli vaka tutanağı duzenliyen evrağı vermesi ben ne yapabilirim eşimin makine dairesinde düştüğünü söyleyen 3 kaptan Hamza suvari bulent Yahya isimli kişilerin yalanları sonrasında birının beni arıyarak eşimin ensesine sopa gelmiş ben ölümünün bırbucuk aydan sonra amiliyatı yapan doktor aslı kişinin evet murat beyın epiliz raporunda ensesinde çatlaklar var ama bu şimdi olmamış drmeside bir muhanma bukadar tesadüf olmaz bır insan çatlak enseyle nasıl yıllarca gemilerde çarkçıbaşı olarak çalışır nasıl sağlık bakanlığında sağlam raporu alır ben birbucuk yıldır doğru dürüst uyku uyuyamıyorum ve karşındaki kişilerin oğluma biz hertürlü önlem almışız sözü birbucuk yıldır hala sanki dunmüş ses hiç aklından çıkmıyor şimdi bukadar aydır uğraş verdığı ve şirketın tutmuş olduğu avukat oğluma suçluymuşyz gıbı kazanamazsınız demiş madem biz suçluyuz neden bize bir milyon 50 bınliea teklif etmişler gerçekten benım eşimi 3 kişi çarşafla kıyıya taşımaları 112 ambulansın a düştüğü bilgısı ı verenler onlardı neden iş kazası nıda bildırmemiş ler neden iş akdıne son verilen eşimi makine dsiredınde ne işi vardı ses kayıtlarını aldım liman görüntülerini aldım eğer bunlar yeterli değilse o zaman adalet bu gıbı kişilere mi çalışıyor ben bır buçuk yıldır her kuruma yazıyorum yazıyorum

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Cumhurbaşkanlığı CİMER’e yazabilirsiniz, ilgili Kurumlardan red cevabı almanız halinde Kamu Denetçiliği Kurumuna başvurabilirsiniz.