Az Tehlikeli İşyerlerinde de Hekim ve Uzman Çalıştırma Zorunlu Hale Geldi

Az Tehlikeli İşyerlerinde de Hekim ve Uzman Çalıştırma Zorunlu Hale Geldi
6 Temmuz 2020 19:33

30 Aralık 2012 tarihinde yürürlüğe giren 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun işyerlerine / işverenlere getirdiği diğer yükümlülükler yanında en önemli yükümlülüklerden biri risk değerlendirmesi/analizi yapma veya yaptırma, diğeri ise işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırma zorunluluğudur.

Diğer yükümlülüklerle birlikte risk değerlendirmesi yapma veya yaptırma zorunluluğu 30 Aralık 2012 tarihi itibariyle bütün işyerlerinde başlamıştı. (Bkz. Bütün Yönleriyle Risk Değerlendirmesi ve Analizi) İşyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırma/görevlendirme yükümlülüğü ise tehlike sınıfına bakılmaksızın 50 ve üzeri işçi çalıştıran özel sektör işyerlerinde 30 Aralık 2012 tarihinde başlamıştı. 50’den az çalışanı olan işyerleri içinse kademeli geçiş öngörülmüştü. Bu çerçevede 50’den az çalışanı olan işyerlerinden tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alanlarda yükümlülük 1 Ocak 2014 tarihinde başladı. Geriye sadece 50’den az çalışanı olup az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri ile kamu kurumları kalmıştı. Bu işyerleri için de işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırma / görevlendirme yükümlülüğü birkaç kez ertelenmişti, ancak en son erteleme süresi 1 Temmuz 2020 tarihinde sona erdi. Artık bu aşamadan sonra 50’den az çalışanı olan az tehlikeli işyerlerinde bu yükümlülük tekrar ertelenir mi bilinmez, ancak gerek Bakanlığın gerekse İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğünün sitesinde tekrar erteleneceğine ilişkin herhangi bir yazı veya duyuru yer almıyor.

Dolayısıyla 1 Temmuz 2020 tarihi itibariyle 50’den az çalışanı olan az tehlikeli işyerlerinde de işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırma / görevlendirme zorunluluğu başladı. Böylece artık hiçbir istisna kalmadı ve tüm işyerleri için işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırma / görevlendirme zorunlu hale gelmiş oldu. Bir işçi çalıştıran az tehlikeli bir işyeri bile bu zorunluluk kapsamına girdi.

Hemşire, sağlık memuru, acil tıp teknisyeni gibi diğer sağlık personeli görevlendirme / çalıştırma yükümlülüğü ise sadece on ve daha fazla çalışanı olan çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerini kapsıyor. Az tehlikeli ve tehlikeli işyerleri ile ondan az çalışanı olan çok tehlikeli işyerleri içinse böyle bir zorunluluk yok.

Görevlendirme Nasıl Yapılacak ?

İşyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırma / görevlendirme yükümlülüğü işyerinde işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırarak yerine getirilebileceği gibi, bu konuda hizmet veren Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimlerinden (OSGB) iş sağlığı ve güvenliği hizmeti alınarak da yerine getirilebilir.

Ancak gerek işyerinde hekim / uzman çalıştırılarak bu yükümlülüğün yerine getirilmesi, gerekse herhangi bir OSGB’den hizmet alınması durumunda bu işlemlerin İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü’nün İSG Katip Sistemi üzerinden onaylanması gerekir. Konuya ilişkin ayrıntılı bilgi Uzman ve Hekim Çalıştırması / Görevlendirmesi Gereken İşyerleri ve Yapılacak İşlemler başlıklı yazıda, çalıştırılacak / görevlendirilecek hekim ve uzmanın İSG-KATİP sistemi üzerinden seçilip sözleşme işlemlerinin yapılması konusundaki bilgiler İSG Katipten İşyeri Hekimi – İş Güvenliği Uzmanı Görevlendirmesi Nasıl Yapılır ? başlıklı yazıda yer almaktadır.

Ayrıca kamuda çalışan doktorlar da işyeri hekimliği yapabilmektedir. (Bkz. Bakanlık Kamuda Çalışan Doktorların İşyeri Hekimliği Yapma Şartlarını Belirledi)

Bu Yükümlülük Bizzat İşveren veya İşveren Vekili Tarafından da Yerine Getirilebilir

Az tehlikeli sınıfta yer alıp 50’den az çalışanı olan işyerlerinde sağlık gözetimi dışındaki hizmetler, İş Sağlığı ve Genel Müdürlüğü ile protokol imzalamış kurum, kuruluşlar veya üniversiteler aracılığıyla verilen eğitimleri tamamlayarak yapılacak sınavda başarılı olan işveren veya işveren vekilince de yerine getirilebilmektedir. Aynı uygulama kamu işyerleri için de geçerlidir. (Bkz. Bazı İşverenleri Hekim ve Uzman Görevlendirmekten Kurtaracak Yönetmelik Yayımlandı başlıklı yazı) Örneğin, elliden az çalışanı bulunan bir hukuk bürosu, muhasebe bürosu veya terzi dükkânı, manav, market, apartmanlar vb. işyerlerinin işveren veya işveren vekilleri sağlık gözetimi dışında hizmetleri kendileri verebilirler. Bu işyerlerinde çalışanların işe giriş ve periyodik muayenelerine ilişkin sağlık raporları ise kamu hizmet sağlık sunucuları veya aile hekimlerinden alınabilir.

Yukarıda belirtildiği şekilde, yapılan eğitime katılarak sertifika almaya hak kazanan işveren veya işveren vekillerinin kendi iş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliği hizmetini üstlenmeleri hâlinde görevlendirmelerini İSG-KÂTİP üzerinde yapmaları gerekmekte olup, bu işlemin nasıl yapılacağını gösteren kılavuza BURADAN ulaşabilir. İSG Katip üzerinden bu konudaki görevlendirmeyi yapacak kişinin SGK sisteminde işveren, işveren vekili ya da yönetici olarak tanımlanmış olması gerekmektedir. Eğer ilgili tanım yapılmamışsa işyerinin bağlı olduğu SGK İl Müdürlüğü ile iletişime geçilmesi gerekmektedir.

İşyeri Hekimi – İş Güvenliği Uzmanı – OSGB Bulma – Eğitim Veren Kurum ve Kuruluşları Öğrenme

İşyerinde işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı görevlendirmek veya bunun yerine herhangi bir OSGB’den hizmet almak isteyenler bu konudaki bilgilere İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğünün internet / İSG Katip sayfasından ulaşabileceği gibi, bu görevi yerine getirmek isteyen işveren ve işveren vekilleri için eğitim veren kurum ve kuruluş bilgilerine de yine söz konusu sayfadan ulaşılabilir.

Uygulanacak Yaptırım ve Cezalar

İşyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırma / görevlendirme yükümlülüğüne uyulmaması halinde uygulanacak idari para cezaları İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu İdari Para Cezaları – 6331 Para Cezaları

Ayrıca işçisi iş kazası geçiren veya meslek hastalığına yakalanan işveren iş sağlığı ve güvenliği konusundaki diğer yükümlülüklerini yerine getirmiş olsa bile, işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırma / görevlendirme yükümlülüğünü yerine getirmemişse SGK’ya karşı sorumlu hale gelebilir. Bu konudaki ayrıntılı bilgiler İSG – İş Güvenliği – İş Kazası Rehberi sayfasında yer almaktadır. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.