Cumartesi-Pazar Çalışmayan İşçi Kaç Gün Üzerinden SGK’ya Bildirilir ?

Cumartesi-Pazar Çalışmayan İşçi Kaç Gün Üzerinden SGK’ya Bildirilir ?
12 Nisan 2016 21:18

Cumartesi günü veya Pazar günü ya da hem Cumartesi, hem Pazar günü işyerinde çalışmayan işçinin kaç gün üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirileceği konusunda belirleyici üç husus vardır.

1- Eğer işçinin ücreti aylık (maktu) olarak belirlenmiş ve bu şekilde ödeniyorsa, bu durumda işyerinde Cumartesi ve Pazar günü çalışmasa da her ay 30 gün üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilmesi gerekir.

2- İşçinin ücreti çalıştığı süreye göre ödeniyorsa bu durumda 4857 sayılı İş Kanununun 63 üncü maddesinde belirtilen haftalık çalışma süresinin doldurulmuş olup olmadığına bakılır. Söz konusu maddede genel bakımdan çalışma süresinin haftada en çok 45 saat olduğu belirtilmiştir. Dolayısıyla hafta sonu Pazar günü çalışmayan işçi haftanın diğer altı günündeki çalışmasıyla 45 saatlik haftalık çalışma süresini dolduruyorsa veya hem Cumartesi, hem Pazar günü işyerinde çalışmayan işçi haftanın diğer beş gününde 45 saatlik haftalık çalışma süresini dolduruyorsa bu işçi ücretli hafta tatiline (haftalık izne) dolayısıyla da çalışmadığı hafta sonu günleri için ücrete hak kazanır ve bu durumda her ay 30 gün üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilmesi gerekir. (Bkz. Haftada 5 Gün Çalışan İşçi Haftalık İzne Hak Kazanır mı ? )

3- İşçi hafta sonu çalışmasa ve hafta tatiline hak kazanmasa bile, çalışmadığı hafta sonu için kendisine ücret ödeniyorsa yine bu ücretlerin yine SGK’ya bildirilmesi gerekir.

Nitekim SGK İşveren Uygulama Tebliğinin “2.1.2.5- Hafta Tatili Ücretine Hak Kazanıp Kazanılmamasına Göre Prim Ödeme Gün Sayısının Hesaplanması” başlıklı bölümünde; prim ödeme gün sayılarının ve prime esas kazanç tutarlarının hesaplanması sırasında, sigortalının hafta tatili ücretine hak kazanıp kazanmadığı hususunun da göz önüne alınacağı ve hak kazanılan hafta tatili günlerinin prim ödeme gün sayısına dahil edileceği, hafta tatiline hak kazanmadıkları halde hafta tatili yapan sigortalılara ise kullanmış oldukları hafta tatili için ücret ödenmesi zorunlu olmadığından, bu sürelerin prim ödeme gün sayısının hesaplanması sırasında dikkate alınmasının mümkün bulunmadığı, bu durumda ay içindeki (hafta tatiline ait) eksik çalışmanın puantaj kaydının tutulacağı, buna karşın hak kazanılmadığı halde kullanılmış olan hafta tatili için ücret ödenmesi halinde ise bu sürelere ilişkin ücretlerin de prime esas kazanca ve bahse konu sürelerin prim ödeme gün sayısına dahil edileceği belirtilmiştir.

Dolayısıyla Cumartesi ve Pazar günü işyerinde çalışmayan işçi haftanın diğer beş gününde 45 saatlik haftalık çalışma süresini doldurmuyorsa (örneğin haftanın beş gününde günde 8 saat çalışıyorsa) ve ücreti de aylık (maktu) olarak belirlenmeyip çalışma süresine göre belirleniyorsa, bu durumda ay içerisinde işyerinde fiili olarak kaç gün çalışmışsa o gün sayısı üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilmesi gerekir. Tabii bu durumda eksik gün bildirim nedeninin Aylık Prim ve Hizmet Belgesinde 07 (Puantaj kayıtları) olarak gösterilmesi, (Bkz. SGK Eksik Gün Kodları) gerekmesi halinde eksik gün nedenlerini gösterir belgelerin o aya ait prim belgesinin verilmesi gereken süre içerisinde SGK’ya verilmesi gerekir. (Bkz. Ayda 30 Günden Az Bildirilenlerle İlgili Belge Verilmesi Gereken Durumlar) Eğer bu belgeler verilmesi gerektiği halde süresinde Kuruma verilmezse veya Kurum verilen belgeleri yeterli görmezse işçinin o ayki çalışma gün sayısını re’sen 30 güne tamamlar, aradaki farka ait primi işverenden tahsil eder, ayrıca idari para cezası uygular. (Bkz. Ay İçerisinde 30 Günden Az Çalışan Sigortalılarla İlgili İşlemler) Öte yandan konuya ilişkin olarak Çalışılmadığı Halde Günlük Çalışma Süresinden Sayılan Haller başlıklı yazıya da bakılabilir. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Özden dedi ki:

    Mart ayında bir gün işe gelmediğim idda edildi ben aylık olarak çalışıyorum 60 tl maaş kesilmiş birgün sgk m eksik gösterilmiş yevmiyeci değilim bir yıl iki aydır çalıştığım biryer bilgilendirir misiniz

  2. fikret dedi ki:

    Merhaba,
    Bir iş yerinde cuma günü izin alan personelin cumartesi günü de kesilmekte dir (2 gün yıllık izninden kesilmekte) bu kanunlara uygun bir uygulamamıdır. Kanunun hangi maddesine göre açıklanır. (Not: 45 saati haftada 5 gün çalışarak kullanmaktadır)
    Teşekkürler

    1. admin dedi ki:

      1- Bu personel Pazar günü çalışıyor mu ?
      2- Çalıştığı günlerde 45 saat olan normal haftalık çalışma süresini tamamlıyor mu ?
      3- Çalışılmayan Cuma ve Cumartesi günleri ücret ödenmekte midir ?

  3. Furkan dedi ki:

    Merhaba,
    5 senedir ayni firmadiyim. Sabah 08:00 mesai baslangici 18:00 bitis seklinde hafta da 5 gun calisyoruz. Simdi sirket cumartesi de calisacagimizi dile getiriyor. Bu yasalmidir, bir hak talep edilebilinir mi

    1. admin dedi ki:

      (Furkan) Verdiğiniz bilgilere göre haftada 5 günlük normal çalışma süresini fazlasıyla doldurmuş oluyorsunuz, cumartesi de çalışırsanız fazla mesaiye girer, fazla mesai için de yüzde 50 fazla ücret ödenmesi dışında ayrıca işverenin önceden sizin onayınızı almış olması gerekir.
      Fazla Mesai İçin İşçinin Onayı Gerekir mi ?
      Onayı Olmadan Fazla Mesaiye Zorlanan İşçi İşten Ayrılıp Tazminat İsteyebilir.

  4. dilek köreken dedi ki:

    merhabalar, ben 5,5 senedir bir firmada çalışıyorum. bu zamana kadar mazeret izinlerim toplamda 33 gün olmuş yıllık izin kullanmaya kalıktıgımda sen zaten mazeret ıznın 33 gun olmus ne yıllık ıznı dendı. ben de yıllık ızınlerımle mazeret ızınlerımı karıstırmayın ben yıllık ızınlerımı kullanayım mazeret ızınlerımı de peyderpey keselım olarak karar aldık. kasım ayında 10 gun maasımdan kesılmesı olarak dılekce yazdım 05/11-15/11 tarıhlerı arası 10 gun dıye ancak muhasebecımız bu tarıhlerın 11 gunu kapsadıgını pazar gunununde iş gununden sayıldıgını soyluyor. kasım ayı 30 gun cektıgı ıcın 4 pazar (ben bu acıklamadan bırsey anlamadım) benım kendılerıne cevabım ozaman 31 ceken aylarda 1 gun kafa iznim yapsam yasal olarak benım maasımdan kesemezsınız 30 gun sıgortam yatıyor ancak 31 cektıgınde 1 gun fazla calısıyorum dogru mu dıyorum dogru dıyor. sonra dilekçe tarihlerini değiştirdik 05/11-14/11 tarıhlerı arası 10 gun olarak.
    bu mantıklı mı yanı boyle bırsey var mıdır? yasal olarak 31 gun ceken aylarda 1 gun işe gitmesek hakkımız mıdır maasımızdan kesılmemesı

    1. Admin dedi ki:

      31 Gün Süren Aylarda Çalışanların Ücretlerine Dikkat ! başlıklı yazıda konu açıklanmıştır.

  5. Hülya dedi ki:

    Merhabalar idarenin isteği ile bölünen iznimden kalan son 5 günlük yıllık iznimi kullanmak istedim. Cumartesi Pazar izin günümüz çalışmıyoruz hafta içi çalışma saatimizi dolduruyoruz. Yıllık iznimi Pazartesi’den Cuma kadar yaptırmak istedim ancak Cumartesi iş gününden sayıldığı için Cumartesi gününe de iznim yetmediği için ücretimi keseceğini söylüyor idare. Son 5 gün iznim var ve 5 gün izin almak istiyorum. Cumartesi ve Pazar tatil günü olarak belirtiliyor sözleşmemde Cumartesi için maaşımın kesilmesi uygun oluyor mu. Ben gelsen bile kurum kapalı oluyor. Ne yapabilirim?

    1. Admin dedi ki:

      Yıllık ücretli izin süresinin hesabında sadece iş günleri dikkate alınır. Öte yandan sizin işyerinizde Cumartesi – Pazar çalışma yapılmadığına göre bu günler iş gününden de sayılmaz. Adı üzerinde iş günü o işyerinde iş yapılan, çalışılan gündür.

  6. Kübra dedi ki:

    Merhaba. İyi çalışmalar. Öncelikle paylaştığınız metin için çok teşekkür ederim. Rica etsem 2. paragrafta bahsettiğiniz Yargıtay kararlarından birkaç örnek paylaşabilir misiniz?
    Teşekkür ederim, iyi günler dilerim.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Yukarıdaki yazıda konuya ilişkin Yargıtay kararları olduğunu belirtmişiz, bu yönde Yargıtay kararları olmasa o ifadeyi kullanmazdık, ilgili Yargıtay kararlarını bulduğumuzda yazıya ekleriz. Ancak bu konu kesin olup, Bir süre İş Teftiş Ankara Grup Başkanlığı da yapmış olan İş Başmüfettişi Erol GÜNER, İstanbul Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası tarafından yayımlanan Mali Çözüm Dergisinin Mayıs – Haziran 2017 tarihli sayısında yer alan Hafta Tatili ile ilgili makalesinde aynen;
      “İş Kanunu haftalık çalışma süresini 45 saat olarak belirlemiştir. Söz konusu 45 saatlik çalışma süresi haftanın günlerine eşit olarak bölünmek suretiyle uygulanabilir. İşyerinde cumartesi günü çalışması var ve haftalık çalışma süresi çalışma günlerine eşit bölünüyorsa her gün yedi buçuk saat çalışma yapılacaktır. Cumartesi günü tatil edilen iş yerlerinde ise, kalan beş iş gününde günlük çalışma süresi dokuz saat olacaktır. İşyerinin çalışma uygulamasında cumartesi çalışması yapılmıyorsa, işçi, hafta içi beş günde günlük dokuz saat çalışarak 45 saatlik çalışma süresini tamamlar. Bu durumda işçi cumartesi ve pazar günü tatil yapar.”
      açıklamasına yer vermiştir.

      1. Kübra dedi ki:

        Teşekkür ederim çok sağolun

      2. kübra dedi ki:

        iyi günler. Yargıtay kararlarını paylaşabilir misiniz?

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Yargıtay kararlarını paylaşmaktan ziyade, bir – iki gün içerisinde bu konuyla ilgili ayrıntılı bir yazı yayımlayacağız, çünkü yukarıdaki yazıda konu sadece SGK’ya bildirim açısından değerlendirilmiş. Cumartesi – Pazar çalışmayan işçinin ücretli hafta tatili iznine hak kazanıp kazanamayacağı hususunu yasal dayanaklarıyla birlikte ayrıntılı açıklığa kavuşturacağız.

  7. Mehmet dedi ki:

    Pandemi dolayısı ile öğrenciler okula 1 yada 2 gün geliyor. Bu öğrenciler için hafta sonları için prim ödemesi yapmalımıyız. Bence hafta sonu primini haketmedikleri için ödenmemesi gerekir.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Kastettikleriniz stajyer öğrenci mi, çırak mı ?

  8. Kübra dedi ki:

    Merhaba ben sağlık ocağında çalışıyorum. Yardımcı sağlık personeli olarak. Sözleşmemde asgari ücret üzerinden maaş alacağım yazıyordu. Cumartesi günü çalışmadığım için asgari ücretin 1 buçuk bin tl altında maaş alıyorum. Çalışma saatime göre verdiklerini söylüyorlar. 8-5 çalışıyorum. Bu durum hakkında bilgi verebilir misiniz

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      “1 buçuk bin tl altında maaş alıyorum.” ifadenizden, asgari ücretten bin 500 TL düşük maaş aldığınızı kastettiniz tam anlayamadık. Ancak 1 Temmuz 2022 tarihinden itibaren geçerli olan aylık net 5500 TL tutarındaki asgari ücret, Cumartesi – Pazar çalışıp çalışmadığına bakılmaksızın haftalık 45 saatlik çalışma süresini dolduranlara ödenmesi gereken aylık tutar. Eğer siz günlük mola (ara dinlenme – öğlen tatili) süreleri düşüldükten sonra hafta için 5 günlük çalışma ile haftalık 45 saatlik çalışma süresini tamamlayamıyorsanız bu durumda size Cumartesi – Pazar günleri için ücret ödenmez. Ancak burada önemli bir diğer konu, iş sözleşmesinde ücretiniz günlük olarak belirlendiyse bahsettiğimiz husus geçerli. Eğer iş sözleşmesinde ücretiniz maktu (aylık) asgari ücret üzerinden belirlendiyse bu durumda haftalık 45 saatlik çalışma süresini doldurup doldurmadığınıza bakılmaksızın aylık asgari ücret üzerinden maaşınızın ödenmesi gerekir.

  9. Valentina Yavuz dedi ki:

    Merhaba ben ev işinde çalışıyorum haftada 5 gün 8saat haftada 45saat ama SGK 20 gün ödenyor,bunun dogru olmadığını biliyorum,işverenle konuştum,düzelteceğim dedi,ama 2023 te de hala 20 gün devam ediyor,o üzden iptal etmesini istiyorum,ve kendim ödemek istiyorum,bu mümkün mü acaba

  10. Can dedi ki:

    Ben eyt den emekli günü bekliyorum10/06/1998girisliyim primim doldu 25yil çalışma sürem edevletimde bu günle 12 gün yazıyor çalıştığım yerde cumartesi günü çalışıyoruz Pazar günü izinliyiz bu calismdigimiz günde benim 25yil gün sitemden dusuyormu.tesekkuler.

  11. Bilge kaan yüksel dedi ki:

    Merhabalar 2 .5 yıldır aynı firmada çalışıyorum çalışma saatim 07 00 16 45 hastanelik bir durumum oldu çarşamba perşembe cuma cumartesi pazar olarak rapor verildi ay içindede 3 gün mazeret izni kullandım benden 8 günlük ücret kesildi ama cumartesi pazar günü benim tatilim bu kesinti normal mi