Cumartesi-Pazar Günü İşçi Girişi veya Çıkışı Yapılabilir mi ?

Cumartesi-Pazar Günü İşçi Girişi veya Çıkışı Yapılabilir mi ?
6 Mayıs 2018 21:19

Pazar günleri her ne kadar resmi tatil günü olsa da özel sektör işyerleri açısından çalışmaya engel değildir.

Dolayısıyla özel sektör işyerlerinin Cumartesi veya Pazar günleri çalışmalarına herhangi bir engel bulunmamaktadır. Hafta Tatili Hakkında Kanunu da yürürlükten kaldırılmıştır. (Bkz. Hafta Tatili Kanunu Kaldırıldı – Şimdi Ne Olacak ?) Bunun istisnası valilikler veya belediyeler tarafından Pazar günleri kapalı olmasına karar verilen işyerleridir. Ancak özellikle Pazar günü de çalışılan işyerlerinde haftanın diğer günlerinden birinden işçiye hafta tatili izni verilmesi gerekir. (Bkz. Hafta Tatili Hakkında Bilinmesi Gerekenler)

Ayrıca Cumartesi – Pazar günleri çalışıp çalışmama konusuna Cumartesi Günü İşe Gelmeyen İşçi Devamsızlık Yapmış Sayılır mı ?, Yargıtay Çağrıldığı Halde Pazar Günü İşe Gelmeyen İşçiyi Haksız Buldu, Cumartesi-Pazar Çalışmayan İşçi Kaç Gün Üzerinden SGK’ya Bildirilir ? başlıklı yazılarda yer verilmiştir.

Dolayısıyla Cumartesi veya Pazar günleri çalışan işyerleri aynı şekilde Cumartesi veya Pazar günü için sigortalı çıkışı veya girişi yapabilirler yani sigortalı işe giriş bildirgelerinde işe başlama tarihi, sigortalı işten ayrılış bildirgelerinde de işten çıkış tarihi olarak Cumartesi veya Pazar gününe denk gelen günleri gösterebilirler. Buna herhangi bir engel bulunmamaktadır. Burada önemli olan sigortalının fiilen işe başladığı veya işten ayrıldığı günün bildirgede gösterilmesidir.

İstisnalar hariç sigortalı işe giriş bildirgesinin en geç işe başlamadan bir gün önce verilmesi gerektiğinden, Cumartesi işe başlayanlar için sigortalı işe giriş bildirgesinin Cuma gününden verilmesi gerekir. Pazar günü işe başlayan sigortalının işe giriş bildirgesi ise e-Bildirge üzerinden Cumartesi günü verilebilecekse de böyle bir zorunluluk bulunmayıp Pazartesi günü işe giriş bildirgesi verilebilir. Sigortalı işten ayrılış bildirgesinin verilme süresi ise 10 gündür. Sigortalının işten ayrıldığı tarihten itibaren 10 gün içerisinden işten ayrılış bildirgesinin verilmesi gerekir. Sigortalı işe giriş bildirgesinin verilme süresi ve istisnai durumlar Sigortalılığın Başlangıcı – Sona Ermesi – Sigortalı İşe Giriş ve İşten Ayrılış Bildirgeleri ve Diğer Bildirimler başlıklı yazının 4-Çalışan Sigortalıları Bildirme ve Bildirim Süresi: / a-4/a Kapsamında Çalışanları Bildirme başlıklı bölümünde belirtilmiştir. Uygulanacak cezalar ise İşe Giriş Bildirgesinden Dolayı Hangi Cezalar Uygulanır ?, 2018 SGK İdari Para Cezaları – 5510 Para Cezaları başlıklı sayfalarda yer almaktadır.

Öte yandan, yukarıda Cumartesi veya Pazar günü sigortalı çıkışı veya girişi yapılmasında herhangi bir sakınca olmadığı belirtilmiş olmakla birlikte, işçinin hafta tatiline (haftalık izne) hak kazanıp kanmadığı hususunun göz önüne alınması gerekir. (Bkz. Haftada 5 Gün Çalışan İşçi Haftalık İzne Hak Kazanır mı ? ) (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Buse dedi ki:

    Pazartesi işe giriş için cuma cumartesi ve pazar günleri işe giris bildirgesi verilebilir mi

    1. Admin dedi ki:

      E-bildirge üzerinden verildiği için buna engel bir durum yok, ancak pazar veya pazartesi işe başlayan işçinin sigortalı işe giriş bildirgesi pazartesi günü de verilebilir, yine süresinde verilmiş sayılır, idari para cezası uygulanmaz.

      1. Muazzez dedi ki:

        Cuma günü iş çıkışı verdim hafta sonu olduğu için e devlete yansır mi acaba işten giris tarihi lütfen yardımcı olun

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          İnternet (e-bildirge) üzerinden verdinizse hemen yansır herhalde.

      2. Serkan dedi ki:

        Cuma gününden pazartesi gününe işe giriş bildirgesi verilebilir mi?

  2. furkan dedi ki:

    çıkış tarihinin 10. günü pazar gününe denk geliyorsa çıkış işlemi 11. gün yani pazartesi yapılabilir mi?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Yapılabilir tabii ki son günü cumartesi – pazar veya resmi tatile denk gelen işlemler tatil sonrası ilk iş günü yapılabilir.

  3. Ahmet gökhan ateş dedi ki:

    İyi günler, 20.11.2020 (cuma) tarihinde istifa ederek iş yerimdem ayrıldım, ve 23.11.2020 (pazartesi) tarihinde yeni işyerime başladım fakat işten çıkarıldım, işsizlik ödeneğine başvurdum fakat cumartesi pazar primim yatırılmadığı için son 120 gün kuralına uymadığım söylendi, konu ile ilgili yardımcı olabilirmisiniz?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Konuya ilişkin ayrıntılı bilgi ve hangi boşlukların 120 günde kesinti sayılmayacağı hususu https://www.isvesosyalguvenlik.com/issizlik-maasina-hak-kazanmada-son-120-gun-sarti/ başlıklı yazıda yer almaktadır.

  4. Arda dedi ki:

    Merhaba,

    İki sorum olacak;

    1- Daha evvel ayın 10’u gelen Cuma gününde işten kendi isteğimle ayrıldım. Şirketim normalde hafta sonları çalışmıyor. Cuma günü çalıştığımda hafta sonuna hak kazanılıyor diye biliyorum ama o ayki maaşım 10 günlük verildi. Bunun tam olarak hesaplaması ne şekilde oluyor?

    2- İlk sorumla bağlantılı olarak da bir önceki ayın son günü çıkacağımı söylemiştim. 28 günlük ihbar sürem vardı ve ayın 10. günü cuma günü çıktığımdan o da 28-10=18 gün olarak hesaplandı ve bu kadar tutar ödemem istendi. Şimdi eğer cuma günü çalışıp hafta sonuna hak kazanıyor isem bunun da 28-12=16 gün olarak hesaplanması gerekmiyor muydu?

    cevaplarsanız sevinirim. Saygılar.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İki sorunuz da aynı kapıya çıkıyor. İş Kanununa göre haftalık 45 saatlik çalışma süresini tamamlamış olan işçi o hafta 7 gün çalışmış sayılır, dolayısıyla Cumartesi – Pazar günü çalışmasa da işçi o günlere ait ücretlerini de alır ve SGK’ya da çalışma gün sayısı o hafta için 7 gün üzerinden bildirilir. Ancak bu durum işyerinde çalışmaya devam edenle için geçerlidir. Siz Cuma günü işten ayrıldığınıza yani iş akdinizi feshettiğinize göre artık işyerinin size fesih sonrasındaki Cumartesi – Pazar günü için ücret ödememesi, Cumartesi – Pazar gününü çalışma sürenizden saymaması normaldir.
      Öte yandan Yargıtay’a göre ihbar süresi bölünemez, ihbar süresinin tamamının uygulanması gerekir, sürenin eksik uygulanması halinde ihbar süresine hiç uyulmamış sayılır. Buna göre fesih bildiriminden sonra 10 gün çalışmış olsanız bile işyeri sizden 28 günlük ihbar sürenize ait ihbar tazminatının tamamını isteyebilir. Buna karşılık 10 günü düşüp sadece 18 günlük ihbar tazminatı istemeleri lehinize bir durum.

      1. Ece dedi ki:

        Peki tam tersi olsa ihbar sürem dolmadan bayram izninde benim çıkışı mi yapsa bayram paramı alamasam ne yapmaliyim

  5. Yusuf dedi ki:

    Hocam ben kapalı yüzme havuzu ihalesiyle işçi çalıştıran şantiye elemaniyim şirket pazar günleride çalıştırıyor bizleri ancak rızamız yok bu konuda şikâyetçi olursak ne gibi sonuçlar elde ederiz

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İş Kanunu hükümlerine göre Cumartesi, Pazar günleri işçiler için tatil günü değildir, işçi ve işveren aralarında yapacakları iş sözleşmesi ile veya aralarındaki sözlü anlaşma ile Cumartesi, Pazar günleri işyerinde çalışılıp çalışılmayacağını, haftalık iznin haftanın hangi günü kullanılabileceğini belirleyebilirler. Burada en önemli husus haftalık 45 saatlik çalışma süresini dolduran işçiye işverenin en az 24 saatlik haftalık izni kullandırıp kullandırmadığıdır. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/hafta-tatilinin-haftalik-iznin-isciye-hafta-sonu-kullandirilmasi-zorunlu-mu/)

  6. İbrahim Ülgüdür dedi ki:

    İşden cıkışım 10 gün geç yapılmış o 10 günün parasını alacak mıyım

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İşten çıkışınız geç yapılmış olsa da söz konusu 10 gün boyunca işyerinde çalışmadınızsa parasını işverenden isteyemezsiniz, burada önemli olan fiilen işten ayrıldığınız tarihtir.

  7. bahar dedi ki:

    merhaba ben yetim aylığı alıyorum lise mezunuyum meslek lisesine başvurup staj görsem maaşım kesilir mi acaba staj 7 ay

  8. Ebru dedi ki:

    Merhabalar kolay gelsin. Ben bağkur 4b’den babamdan yetim maaş alıyorum. Fakat Erzurum’a sözleşmeli öğretmen olarak atandım. Henüz sözleşme imzalamadım. Maaşımın anneme kalmasını istiyorum. Şimdiden mi gidip başvurmam gerekiyor yoksa sözleşme imzalayıp sigortam başlayınca mı SGKye başvurmalıyım?

  9. Işık dedi ki:

    Merhaba ben 36 yaşındayım. Babamdan kalan emekli maaşın 4/1 ini alıyorum, annem de 2/1 ini alıyor ayrıca annem ssk dan da emekli kendi maaşı da var. Ben işe girersem yetim maaşım annemkn maaşına eklenir mi? yoksa annem yüzde 50 almaya devam mı edecek?

    1. Işık dedi ki:

      Babam bagkurlu bu arada