Deneme Süresinde İşçinin İzin ve Fazla Mesai Hakları

Deneme Süresinde İşçinin İzin ve Fazla Mesai Hakları
13 Temmuz 2016 18:15

Deneme süresinde aslında işçi İş Kanununda yer alan işçilik haklarına aynen sahiptir. İşçilik hakları yönünden deneme süresi içerisindeki işçi ile normal işçi arasında herhangi bir fark bulunmamaktadır.

Deneme süresindeki işçi için tek istisna ihbar süresidir. Yani deneme süresi içerisinde işçi ihbar süresine uymak zorunda kalmadan istediği zaman işten ayrılacağı gibi işverende aynı şekilde ihbar süresine uymadan işçiyi işten çıkarabilecektir.

Dolaysıyla deneme süresindeki işçinin izin ve fazla mesai hakları da diğer işçilerle aynıdır.

Deneme Süresi İçerisindeki İşçinin İzin Hakları

4857 sayılı İş Kanunun 15 inci maddesi uyarınca deneme süresi en fazla iki ay olabileceğinden (bu süre toplu iş sözleşmeleriyle dört aya kadar uzatılabilir), işçinin ücretli yıllık izne hak kazanabilmesi içinse işyerinde bir yıllık çalışma süresini doldurması gerektiğinden, deneme süresi içerisinde işçi yıllık izne hak kazanamaz. Ancak işçi deneme süresinden sonra işyerinde çalışmaya devam ederse, yıllık izne hak kazanmada esas alınan bir yıllık sürenin hesabına deneme süresi de dahil edilir.

İşçilerin diğer önemli bir izin hakkı ise hafta tatili iznidir. İşyerinde 45 saatlik haftalık çalışma süresini dolduran işçi, deneme süresinde de olsa en az 24 saatlik hafta tatiline hak kazanır. (Bkz. Hafta Tatili Hakkında Bilinmesi Gerekenler)

İşçinin ulusal bayram ve genel tatil günlerindeki izin haklarıyla ilgili olarak Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günleri İşçiler İçin de Tatil Sayılır mı ? başlıklı yazıda belirtilen hususlar deneme süresindeki işçiler için de aynen geçerlidir.

Aynı şekilde işçinin ücretsiz izin haklarıyla ilgili olarak Ücretli ve Ücretsiz İzin Nedir ? başlıklı yazıda belirtilen hususlar deneme süresi içerisindeki işçi için de geçerlidir.

İşçinin İzin Hakları – Ücretli ve Ücretsiz İzinler – İzin Verilmesi Zorunlu Durumlar – İzin Süreleri başlıklı yazıda belirtilen doğum izni ile evlenme – ölüm – babalık ve diğer mazeret izinleri, hastalık izni deneme süresindeki işçi için de aynen geçerlidir.

Yeni iş bulma izni ise deneme süresindeki işçi için geçerli değildir. Çünkü İş Kanunun 27 nci maddesinde işveren tarafından işçiye yeni iş bulma izninin bildirim süreleri yani ihbar süresi içinde verilmesi gerektiği belirtilmiştir. İhbar süreleri ise deneme süresindeki işçi için geçerli değildir. Dolayısıyla deneme süresi içerisindeki işçinin yeni iş arama izni hakkı bulunmamaktadır. (Bkz. İhbarlı Fesih ve İhbar Tazminatı)

Deneme Süresi İçerisindeki İşçinin Fazla Mesai Hakları

Fazla mesai (fazla çalışma) yönünden de aynı şekilde deneme süresindeki işçi diğer işçilerle aynı haklara sahiptir. Dolayısıyla günde 11 saati, haftada 45 saati aşan çalışması için deneme süresi içerisindeki işçiye de fazla mesai ücreti ödenmesi gerekir. Fazla mesai konusunda ayrıntılı bilgi, Çalışma Süreleri – Şekilleri – Günlük ve Haftalık Çalışma Süreleri – Fazla Çalışma, Fazla Mesai Ücreti Nasıl Hesaplanır ?, Fazla Mesai Yaptırılamayacak İşçiler başlıklı yazılarda yer almaktadır.

Deneme Süresiyle İlgili Diğer Bilgiler

Deneme süresi hakkında diğer bazı bilgiler; Deneme Süresinde İhbar Süresine Uymak Gerekir mi ?, Deneme Süresinde Sigorta Zorunlu mudur?, Deneme Süresi İçinde İşten Ayrılan İşsizlik Maaşı Alabilir mi ? başlıklı yazılarda yer almaktadır. (isvesosyalguvenlik.com)

Esman DİLLİ*
————-
* Başmüfettiş, Sosyal Güvenlik Kurumu

YORUMLAR

  1. Mehmet dedi ki:

    Deneme süresi içerisinde işçi iş arama hakkı var mıdır

    1. Admin dedi ki:

      Maalesef deneme süresi içerisinde işçinin iş arama hakkı bulunmamaktadır yani işveren deneme süresi içerisinde işçiye iş arama izni vermek zorunda değildir. İşçinin bu hakkı ihbar süresi başlatılmışsa, bu süre zarfında geçerlidir.