Deniz İş Kanunundaki Çalışma Süresi ve Fazla Çalışma İle İlgili Düzenlemeler

Deniz İş Kanunundaki Çalışma Süresi ve Fazla Çalışma İle İlgili Düzenlemeler
17 Şubat 2013 17:29

1-Normal Çalışma Süresi: Deniz İş Kanununa tabi çalışanlar için genel bakımdan iş süresi, günde 8 ve haftada 48 saattir. Bu süre haftanın iş günlerine eşit olarak bölünmek suretiyle uygulanır.

İş süresi, gemiadamının işbaşında çalıştığı veya vardiya tuttuğu süredir.

İşveren veya işveren vekili, gemiadamlarının vardiyalarını, yemek ve dinlenme zamanlarını bir çizelge ile belirtmek ve bu çizelgeyi gemiadamlarının görebilecekleri bir yere asmak zorundadır.

2-Normal Çalışma Süresine Tabi Olmayanlar:

Aşağıdaki işleri görenler Deniz İş Kanununun iş sürelerine ilişkin hükümlerine tabi değildirler. Bunlar;

a-Birden fazla kaptanın bulunduğu gemilerde birinci kaptan veya Deniz İş Kanununun 2 inci maddesinin (C) fıkrasında yazılı olduğu şekilde kendisine vekalet eden kimse (kılavuz kaptanlar dahil),

b-Birden fazla makinistin bulunduğu gemilerde başmakinist,

c-Doktor ve sağlık memurları,

d-Hemşire ve hastabakıcılar,

e-Asli görevleri can, mal ve gemi kurtarma olan kurtarma gemilerinde çalışan gemiadamları,

f-Gemide kendi nam ve hesabına çalışanlar.

3-Fazla Saatlerle Çalışma:

Deniz İş Kanununa göre tespit edilmiş bulunan iş sürelerinin aşılması suretiyle yapılan çalışmalar, fazla saatlerde çalışma sayılır.

Yapılacak fazla çalışmanın her saatine ödenecek ücret, normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarı % 25 oranında artırılmak suretiyle bulunacak miktardan az olamaz.

Aşağıda yazılı haller fazla saatlerle çalışma sayılmaz.

a-Geminin, gemideki şahısların veya gemi yükünün selameti için kaptanın yapılmasını zaruri gördüğü işler,

b-Gümrük, karantina vesair sıhhi formaliteler dolayısiyle yerine getirilmesinde zorunluluk bulunan ilave işler,

c-Gemi seyir halinde veya limanda iken gemide yaptırılan (yangın, gemiyi terketme, denizde çatışma, denizden adam kurtarma ve savunma) talimleri.

Fazla saatlerle çalışmaları belgelemek üzere işveren veya işveren vekili noterden tasdikli ayrı bir defter tutmak zorundadır. Bu defterde gemiadamına uygulanan zam nispetleriyle fazla çalışmanın yapıldığı gün ve o güne düşen miktarı ve gemiadamının hak ettiği fazla çalışma ücreti gösterilir. Fazla saatlerle çalışma ücretlerinin asıl ücretler için hizmet akdinde gösterilmiş bulunan zaman, yer ve devrelerde, işveren veya işveren vekili tarafından gemiadamlarına tam olarak ödenmesi zorunludur. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. ali rıza boyacı dedi ki:

    genel bakımdan çalışma saati günde 7.5 ve haftada 45 saattir. makaleniz kafadan yanlıştır.

    1. admin dedi ki:

      (ali rıza boyacı) Makalede hiçbir yanlışlık yok. Yazının başlığına dikkat ederseniz, söz konusu çalışma süreleri Deniz İş Kanununa tabi çalışanlar için geçerli ve 854 sayılı Deniz İş Kanununun “İş süresi” başlıklı 26 ncı maddesinde haftalık çalışma süresi aynen yukarıdaki yazıda belirtildiği şekilde düzenlenmiş. 45 saat 4857 sayılı İş Kanununa tabi çalışanlar için geçerli bu kanunda da sadece haftalık çalışma süresi belirtilmiş, günlük çalışma süresi belirtilmemiştir.

  2. Erdoğan akyasan dedi ki:

    Özellikle kamorot için bir çalışma saati yok mu.9 ay boyunca sadece 3 pazar 9’a kadar uyuyabildim.Tamamen 2.kaptanın vicdanı na kalmışız…

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      854 sayılı Deniz İş Kanununun sadece 41 inci maddesinde; “Liman hizmeti ve şehir hattı gemilerinde gemiadamının haftada altı günden fazla
      çalıştırılması yasaktır. Bunlardan hafta tatili günü çalıştırılanlara, haftanın diğer bir gününde nöbetleşe izin verilir.” hükmüne yer verilmiştir. Bunun dışında Deniz İş Kanununa göre gemiadamının çalışma süreleri yukarıdaki yazıda belirtilmiştir.

  3. Gokhan bodur dedi ki:

    Hocam selamlar oğlum yurt içi bir gemide güverte stajerligi yapmaktadir 8 saat çalışıp 8 saat istirahat ediyorlardı ancak kalktı yanaşma hallerinde bu çalışma saati üzüyor fakat istirahat e 3 saatte yapsalar tekrar saatinde vardiyaya geliyorlar Di öncelikle bu yasalmi
    Diğer sorum ise artık 16 saat çalışıp 8 saat istirahat edeceksiniz denmiş haftalık çalışma saatinin çok üstünde Bi saat bu yasalmi açıklarsanız sevinirim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      854 sayılı Deniz İş Kanununun “İş süresi” başlıklı 26 ncı maddesinde; Genel bakımdan iş süresinin, günde sekiz ve haftada kırksekiz saat olduğu, bu sürenin haftanın iş günlerine eşit olarak bölünmek suretiyle uygulanacağı, iş süresi kapsamına gemiadamının işbaşında çalıştığı veya vardiya tuttuğu sürenin girdiği belirtilmiş, aynı Kanununun “İstisnalar” başlıklı 27 nci maddesinde ise söz konusu iş süresi sınırlamasına tabi olmayanlar sayılmıştır. Anladığımız kadarıyla oğlunuz bu istisnai personel kapsamına girmemektedir. Kanununun 28 inci maddesine göreyse haftalık 48 saati aşan çalışmalar fazla mesai kapsamına girmektedir. Kanunun 41 inci maddesine göre de; liman hizmeti ve şehir hattı gemilerinde gemiadamının haftada altı günden fazla çalıştırılması yasaktır. Bunlardan hafta tatili günü çalıştırılanlara, haftanın diğer bir gününde nöbetleşe izin verilmesi gerekir.
      Dolayısıyla aslında belirttiğiniz çalışma sürelerine ilişkin uygulama yasal değildir. Ancak burada şu sıkıntı veya eksiklik var. 4857 sayılı İş Kanununda işçinin günlük 11 saatten fazla çalıştırılamayacağı, işçiye yılda 270 saatten fazla fazla mesai de yaptırılamayacağı belirtilmiştir. Buna karşılık Deniz İş Kanununda böyle bir kısıtlamaya yer verilmediği için, bu durumda sadece işverenin haftalık 48 saati aşan çalışmalar için saat başına düşen ücret miktarının en az % 25 fazlası fazla mesai ücreti ödemesi gerektiği gibi bir sonuç ortaya çıkıyor. Bu konuda farklı bir değerlendirme yapan Yargıtay kararı var mıdır bilmiyoruz.

  4. Oğuzhan dedi ki:

    Römorkör şirketinde usta gemici olarak hizmet yapmaktayım. 10 gün çalışıp 10 gün tatil yapiyoruz. Normal şartlarda emsali olan başka bir şirkette 10 gün çalışıp 20 gün tatil yapıyorlar. Deniz iş kanunda normalde çalışma gün ve istirahati nasıl oluyor acaba kesin bir bilgi almak istiyorum teşekkür ederim.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Sayfa başındaki çalışma süreleriyle ilgili açıklamalar zaten Deniz İş Kanunundan alınmıştır, bu konuyla ilgili kanunda daha fazla açıklama yok. Kanun metnine aşağıdaki linkten siz de bakabilirsiniz.
      https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=854&MevzuatTur=1&MevzuatTertip=5

  5. Mio56 dedi ki:

    Yapılacak fazla çalışmanın her saatine ödenecek ücret, normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarı % 25 oranında artırılmak suretiyle bulunacak miktardan az olamaz

    Bunundan bir şey anlamadım lütfen daha açıklayıcı anlatırmışsınız. Mesala benim çalışma saattim 4.5 dolardır günde 3 saat fazla mesai yapıyorum ne kadar mesai alacam peki bilgi lütfen

  6. Mio56 dedi ki:

    Gemiadamının departman yetkilisi çalışma modelini/saatlerini ve görev dönüşümlerine karar verecektir. Gemiadamı, kanun uyarınca 24 saatte 10 saatten ve 7 günde 77 saatten az olmamak üzere minimum dinlenme süresine sahiptir. Dinlenme süreleri, iki bölümden fazla olmamak üzere bölünebilir. Bunlardan bir tanesi en az 6 saat olacaktır… sözleşmemde çalışma saatleri öyle yazıyor Hocam. 28 gün ful çalışıyorum 2 vardiya 12 ser saatten ayda 336 saat çalışıyorum bu yasak mi ve mesai var mi bu çalışma sisteminde

  7. Atilla Demirbaş dedi ki:

    Merhaba ben özel bir şirkette acente botu kaptanlığı yapmaktayım çalışma sistemimiz şöyledir iki gün yani 48 saat çalışma, iki gün 48 saat evde geçiriyoruz yani ayda 15 gün 24 saat iş 15 gün 24 saat ev olarak geçiyor buna müteakip işveren tüm personele ayda 90 saat mesai uyguluyor. Bu durum 7 sene önce 45 idi sonra 55 saat olarak değişti sonra 60 saat olarak ve son olarak ta ayda 90 saat olarak ta güncellendi işe 1 işgünü mazeretli yada mazeretsiz gelinmez ise işveren çalışandan 2 yovmiye kesiyor fakat işçi 1 işgünü yani 24 saat iş yerinde fazladan mesai yapar ise o işgünü için işveren ay sonu 8 saat mesai ödüyor görüşleriniz ve değerlendirmeleriniz için şimdiden teşekkür ve saygılarımı sunarım