Devlet Taşeron İşçilerini Kadroya Almakla Zarar Değil Kar Edecek

Devlet Taşeron İşçilerini Kadroya Almakla Zarar Değil Kar Edecek
13 Nisan 2016 20:15

Hizmet alım ihaleleri kapsamında kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan ve taşeron işçisi olarak nitelendirilen yaklaşık 720 bin kişinin kadroya alınması konusundaki çalışmalar halen devam ediyor.

Yapılan çalışmalar çerçevesinde kamuoyuna yansıyan bilgileri Taşeron İşçileri Kadroya Alınsa da Umduklarını Bulamayacaklar, Taşeron İşçilerin Kadroya Alınmasında Kapsam Genişletilecek mi ? başlıklı yazılarımızda paylaşmıştık.

Önceleri sadece asıl işi yapan yaklaşık 200 bin kişinin kadroya alınacağı bilgileri kamuoyuna yansımış, daha sonra ise Başbakan Ahmet Davutoğlu tüm taşeron işçilerinin kadroya alınacağını açıklamıştı. Gerçi bu konuda halen net bir açıklama yapılmadı. Öncelikle asıl işi yapan 200 bin kişiye kadro verileceği, kalan işçilere de daha sonra kadro verileceği yönünde bilgiler de mevcut.

Öte yandan düzenleme Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın açıkladığı şekilde gerçekleşirse, taşeron işçiler özel sözleşmeli personel statüsünde ve aynı ücretlerle kadroya alınacaklar, daha sonra ücret artışları toplu sözleşmeyle belirlenecek. Taşeron işçilerinin hemen hemen tamamına yakını asgari ücretle çalıştığına göre, bu demektir ki taşeron işçiler kadroya alınsa da asgari ücretle çalışmaya devam edecekler. Daha sonra ücretlerin de ne kadar artış yapılacağını ise zaman gösterecek. Eğer asgari ücrete yapılan zamla aynı oranda zam yapılırsa taşeron işçilerin büyük kısmı asgari ücretle çalışmaya devam edecek demektir. Diğer bir alternatif ise asıl işi yapanların ücretinde bir miktar artış yapılıp, yardımcı işleri yapan taşeron işçileri ise asgari ücretle çalışmaya devam edebilir.

Şu anki uygulama kapsamında taşeron işçileri ihale sözleşmeleri kapsamında çalıştırılıyor. Devlet çalıştırılan her taşeron işçisi için müteahhide yani taşerona; işçiye ödenecek ücret, işçinin sigorta primi ve muhtasar vergisi gibi aylık giderleri hesaplayarak işçi başına ödeme yapıyor. Ayrıca bunun yanında işçi başına müteahhide yani taşerona bir de müteahhit karı ödüyor. Devlet taşeron işçileri kadroya aldığında ve aynı ücretle çalıştırmaya devam ettiğinde, müteahhit karını ödemekten kurtulacak. Yaklaşık 720 bin taşeron işçisi olduğuna göre işçi başına ödenen müteahhit karı yüksek hesaplandığında çok yüksek bir meblağa denk gelmektedir. Bu şekilde müteahhidin cebine giren yaklaşık 2,5 (iki buçuk) milyar liranın (eski para ile iki buçuk katrilyonun) Devletin kasasında kalacağı tahmin ediliyor. Dolayısıyla Devlet bu durumda taşeron işçileri kadroya almakla zarar etmeyeceği gibi önemli ölçüde kara geçecek. Aslında bu paranın en azından bir kısmının kadroya alınan taşeron işçilerinin ücretlerine yansıtılması çok yerinde olacaktır. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.