Doğum Borçlanması Emeklilik Yaşını Geri Çeker mi ?

Doğum Borçlanması Emeklilik Yaşını Geri Çeker mi ?
26 Mayıs 2016 21:05

Hizmet borçlanmalarının emeklilik için doldurulması gereken yaşı etkileyebilmesi, yani aşağı çekebilmesi için, sigortalılık başlangıç tarihinden önceki süreler için borçlanılmış olması gerekiyor. Aynı durum 4/1-a (

Bu nedenle hizmet borçlanmasıyla emeklilik yaşını aşağı çekebilmek askerlik, yurtdışı borçlanmasında mümkün. (Bkz. Askerlik Borçlanması Hangi Hallerde Erken Emeklilik İmkanı Sağlar ?) Aynı durum 4/1-a (SSK) kapsamındakilerin doldurması gereken sigortalılık süreleri için de geçerli.

Ancak doğum borçlanması için aynı durum söz konusu değil. Doğum borçlanmasıyla emeklilik yaşının normalde aşağı çekilmesi mümkün değil. Aynı şekilde doğum borçlanması 4/1-a (SSK) kapsamındakilerin doldurması gereken sigortalılık süresine de etki etmemektedir.

Çünkü şu an geçerli olan doğum borçlanması şartlarına göre, doğumdan önce en az bir gün sigortalı olma, yani sigorta başlangıç tarihinin borçlanma yapılacak doğumdan öncesine ait olması şartı aranıyor. Dolayısıyla sigorta başlangıç tarihinden önce gerçekleşmiş olan doğumlar için doğum borçlanması yapma imkanı bulunmuyor. Bu durumda da yapılacak doğum borçlanması sadece emeklilik için doldurulması gereken prim gün sayısına etki ediyor, yani borçlanılan gün sayısı sadece prim gün sayısına dahil ediliyor. Bunun tek istisnası Doğum Borçlanması Hangi Halde Emeklilik Yaşını Düşürür ? başlıklı yazıda belirtilmiştir.

Bu arada her bir çocuk için en fazla iki yıl (720 gün) ve en fazla 3 çocuk için, yani toplam 6 yıl (2.160 gün) için doğum borçlanması yapılabiliyor.

Doğum borçlanması hakkında ayrıntılı bilgi; Son Düzenlemelere Göre Bütün Ayrıntılarıyla Doğum Borçlanması, 2016 Yılında Hizmet Borçlanması Yapacakların Ödeyeceği Prim Tutarları başlıklı yazılarda yer almaktadır. (isvesosyalguvenlik.com)

Not. Bu konudaki istisnai durum için aşağıda yer alan yorumlara bakabilirsiniz.

YORUMLAR

  1. Nihat MANAZ dedi ki:

    Eksik bilgi verilmiş doğum borçlanması bazı durumlarda geri çekebilir. Staj yapmış bir sigortalı stajdan sonra doğum yaparsa bunu borçlanabilir ve uzun vade sigorta girişi doğumdan sonra olması halinde sigortalılık başlangıcı geri çekilebilir ve erken emeklilik söz konusu olabilir

  2. admin dedi ki:

    Ziyaretçimize bu konudaki dikkati ve hatırlatması için teşekkür ederiz. Gerçekten de Sosyal Güvenlik Kurumu doğum borçlanması için borçlanma yapacak kadın sigortalı adına doğumdan önce kısa vadeli sigorta kolları veya uzun vadeli sigorta kolları kapsamında en az bir günlük prim gün sayısı (sigortalılık bildirimi) bulunması şartı aramaktadır. Sigortalı olarak staj yapanlar adına da Sosyal Güvenlik Kurumu’na (2008 öncesi SSK’ya) kısa vadeli sigorta kolları kapsamında sigorta bildirimi yapılmaktadır. Sadece stajyerler için değil, aynı durum çıraklar için de geçerlidir. Ancak tüm staj yapanlar veya çıraklar için sigorta zorunluluğu bulunmayıp, 5510 sayılı Kanunun 5/1-b maddesi uyarınca sadece 3308 sayılı Meslekî Eğitim Kanununda belirtilen aday çırak, çırak ve işletmelerde meslekî eğitim gören öğrenciler ile meslek liselerinde okumakta iken veya yüksek öğrenimleri sırasında staja tabi tutulan öğrenciler için sigortalılık durumu söz konusudur. Bu kapsamda öğrenim gören kişilerse genelde erkeklerdir. Dolayısıyla bu kapsamda olan kadın sigortalı çok az bulunmaktadır. Ayrıca bu durumda olan bir kadın sigortalının normal sigorta girişi 8.9.2001 tarihinden önce olursa ve doğumu da bu tarihten önce yapmış olursa bu durumda yapacağı emeklilik borçlanması emeklilik yaşını geri çeker, aksi halde emeklilik yazına herhangi bir etkisi olmaz. Dolayısıyla çok istisnai bir durumdur. Ancak ziyaretçimize yine de bu önemli hatırlatması için teşekkür ediyoruz.

  3. Seher dedi ki:

    3800 yevmiyem var ve 07.04.2000 girisim var 3 cocuk annesiyim hala calisiyorum 3 cocugum da ssk dan sonra dogum yaptim.erken emeklilikten faydalanabilirmiyim.

    1. Admin dedi ki:

      Belirttiğiniz giriş tarihine göre SSK şartlarında 58 yaş – 7000 gün veya 58 yaş – 25 yıl sigortalılık süresi – 4500 günle emekli olabilirsiniz. Doğum borçlanması ile 2160 prim günü kazanabilirsiniz, böylece prim gününüz daha çabuk doldurup erken emekli olabilirsiniz, bunun dışında sizin için herhangi bir erken emeklilik söz konusu değil.

  4. sümeyra dedi ki:

    benim 1997den sigorta başlangicim ve iki evladim sigortadan sonra doğdu yaşi geri çekme şansim varmi doğum borçlanmasindan

    1. Admin dedi ki:

      Böyle bir imkan sadece staj yapmış olanların staj ile normal sigorta başlangıcı arasında yaptıkları doğumlar için geçerlidir.

  5. Hüseyin dedi ki:

    Eğimin İlk sigorta başlangıcı 01.09.2008’dir. 12.07.2016 tarihinde çocuk düşündüğümüz için eşim işten ayrıldı. 02.10.2017 tarihinde çocuğumuz doğdu. 18.07.2019 tarihinde başka bir yerde işe başladı. Doğum borçlanması yaparak ikinci işe giriş tarihini(18.07.2019) geri çekebilir miyiz? Tamamını değilde kısmı olarak borçlanabilir miyiz? 30.12.2018 tarihine kadar borçlanırsak bize yetiyor. Şimdiden teşekkürler.

    1. Admin dedi ki:

      İkinci işe girişini niçin geri çekmek istiyorsunuz anlayamadık, ancak doğum borçlanmasıyla böyle bir şey mümkün değil. İkinci sorunuza gelince istediğiniz kadar süre için borçlanma yapabilirsiniz, isterseniz 1 gün için, isterseniz iki yılın tamamı için.

  6. Hüseyin dedi ki:

    öncelikle cevabınız için teşekkürler. tayin için eşimin son iki yıl içinde en az 360 gün sigortalı olması gerekiyor. şuan 160 günü var ve başvuru yapabilmemiz için 200 güne daha ihtiyacımız var. yukarıda belirttiğim süreyi borçlanmaya gidersek, o süre içinde sigortalıymış gibi görünür mü?

    1. Admin dedi ki:

      Doğum borçlanması yapmanız halinde borçlandığınız süreler eşinizin doğum yatığı tarihten başlayarak kaç gün borçlanmışsa o şekilde sigortalı hizmetine eklenir, yani 200 gün borçlanma 02.10.2017 sonrasına mal edilir.