Doğum Borçlanması Hangi Halde Emeklilik Yaşını Düşürür ?

Doğum Borçlanması Hangi Halde Emeklilik Yaşını Düşürür ?
6 Mayıs 2018 21:07

8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta girişi olanlar için sigortalılık başlangıç tarihi büyük önem taşımaktadır.

Çünkü bu kişilerin hangi yaşta emekli olacağı, ayrıca SSK kapsamındakilerin emeklilik için doldurması gereken prim gün sayıları, sigorta başlangıç (ilk sigorta giriş) tarihlerine göre belirlenir. (Bkz. Emeklilik Kademeli Geçiş Süreleri-Emeklilik Şartları) Askerlik borçlanması yaparak bazı durumlarda sigorta başlangıcı geri çekilebilir ve emeklilik için doldurulması gereken yaş da 1 veya 2 yaş düşer. (Bkz. Askerlik Borçlanması Hangi Hallerde Erken Emeklilik İmkanı Sağlar ?) Aynı durum yurt dışı borçlanmaları için de geçerlidir. Çünkü askerlik veya yurtdışı borçlanması yapılan dönem sigorta başlangıcından öncesine aitse, sigorta başlangıcı borçlanılan gün kadar geri gider.

Ancak doğum borçlanmasında normalde böyle bir imkan bulunmamaktadır. Çünkü doğum borçlanması sigorta başlangıç (ilk sigorta giriş) tarihinden sonra yapılan doğumlar için geçerlidir. Sigorta başlangıç tarihinden önceki doğumlar içinse doğum borçlanması kabul edilmediğinden, doğum borçlanmasının sigorta başlangıç tarihini geri götürmesi, dolayısıyla emeklilik yaşını düşürmesi mümkün değildir. (Bkz. Son Düzenlemelere Göre Bütün Ayrıntılarıyla Doğum Borçlanması)

Genel durum böyle olmakla birlikte, sigorta başlangıç tarihinden (uzun vadeli sigorta kollarına tabi sigorta başlangıç tarihinden) önce çıraklık, stajyerlik, kursiyerlik gibi nedenlerle sigortalılığı bulunanlar bu sigortalılıklarının başlangıç tarihinden sonra yaptıkları doğumları borçlanabilirler. Çünkü doğum borçlanması yapabilmek için doğumdan önce 1 günlük sigortalılığın bulunması yeterlidir. Bu sigortalılık ister uzun vadeli sigorta kollarına tabi normal sigortalılık olsun, isterse kısa vadeli sigorta kollarına tabi sigortalılık olsun.

Normalde emeklilik için çıraklık veya staj sırasındaki sigortalılık sigorta başlangıcı olarak dikkate alınmaz. (Bkz. Çıraklık veya Stajdaki Sigorta Başlangıcı Emeklilikte Dikkate Alınır mı ?) Buna karşılık normal sigorta başlangıcından önce çıraklık, stajyerlik gibi sigortalılığı olan kadın sigortalı, normal sigortalılığı ile çıraklık-stajyerlik gibi sigortalılığı arasında doğum yapmışsa bunu borçlanabilir, bu durumda emeklilik için esas alınacak sigortalılık başlangıcı doğum borçlanması yapılan süre kadar geri gider, bu kişinin emeklilik yaşı 1 veya birkaç yaş düşer, hatta SSK kapsamındakiler için doldurulması gereken prim gün sayısı da düşer. Tabi bu durum sadece 8 Eylül 1999 tarihi öncesi sigorta girişi olanlar için geçerlidir. Borçlanmayla geri götürülse bile sigorta başlangıcı 8 Eylül 1999 tarihi öncesine girmiyorsa emeklilik yaşı sabittir, değişmez. (Bkz. Genel Olarak Herkes İçin Geçerli Emeklilik Şartları)

Bu istisnai durumu bir örnekle açıklayacak olursak; normal sigorta başlangıcı (uzun vadeli sigorta kollarına tabi sigorta başlangıcı) 24 Haziran 1993 olan bir kadın sigortalı SSK şartlarında normalde 20 yıl sigortalılık süresi – 50 yaş – 5 bin 675 prim günü ile emekli olabilir. 15 yıl – 3600 günle yaşlılıktan emeklilik ayrı. (Bkz. 15 Yıl – 3600 Günle Kimler Emekli Olabilir ?) Bu kadın sigortalı 24 Haziran 1993 tarihinden önce yaptığı doğumlar için doğum borçlanması yapamaz. Bu kadın sigortalının örneğin 15 Mart 1990 tarihinde çıraklık veya stajyerlikten dolayı sigorta başlangıcı varsa, emeklilik açısından sigorta başlangıcı yine 24 Haziran 1993 olarak esas alınır. Çünkü çıraklık veya staj sırasındaki sigortalılık sadece kısa vadeli sigorta kollarını içerir, uzun vadeli sigorta kollarını içermez, yani emeklilikle ilgili primleri içermez. Ancak eğer bu kadın sigortalı 15 Mart 1990 tarihi ile 24 Haziran 1993 tarihi arasında doğum yapmışsa ve bu doğum için iki yıllık bir doğum borçlanması yaparsa bu durumda sigorta başlangıcı 24 Haziran 1991 tarihine geri gider, bu durumda emeklilik yaşı 48’e, doldurması gereken prim gün sayısı da 5 bin 525’e düşer. Eğer prim gün sayısı yönünden eksik yoksa, sadece emeklilik yaşını düşürmeye yetecek kader borçlanma yapılması yeterlidir, mutlaka iki yıllık borçlanma yapılması gerekmez. Çünkü hizmet borçlanması prim tutarı yüksek gelebilir. (Bkz. Askerlik-Doğum-Yurtdışı Borçlanması Yapacakların Ödeyeceği Prim Tutarları)

Sosyal Güvenlik Kurumunun Hizmet Borçlanma İşlemleri konulu 2010/106 sayılı Genelgesinde de aşağıdaki örnek verilmiştir.

Örnek 8- 15 yaşında 3308 sayılı Kanun kapsamında çıraklığı nedeniyle 3/4/1996 tarihinde 506 sayılı Kanun kapsamında tescili yapılan ve bugüne kadar başka çalışması bulunmayan sigortalı (H), 25/4/2006 tarihinde doğum yapmış olup, müracaat etmesi halinde söz konusu süreyi borçlanabilecektir.(isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. mahmut dedi ki:

    doğum tarihim 10.10.1973
    ssk başlangıç.14.10.1990
    sgk pirim g.s.5,100
    bakur.579 gün
    askerlik yaptım sigorta başlangıç tarihinden sonra ve 1990 öncesi
    4 yıl yurt dışında bulundum bulunma nedenim turist olarak gittim fakat
    kaçak olarak bir fil çalıştım kaçak olduğum için sigortam olmadı pasaporta dayalı yurt dışı borçlanması ve askerlik borçlanması yapabilirmiyim ve nezaman emekli olabilirim saygılar .
    aynı zaman da eşim 2000 yılı öncesi sigorta yapmamışlar çalıştığı yerden
    evrak vermiş ama sigorta gözükmüyor ve 1990 tarihinde ilk çocuğumuz oldu
    doğum borçlanması yapabilirmiyiz bu tarihte sigorta girişi sayılabilirdi ii çalışmalar teşekürler

    1. Admin dedi ki:

      Yurtdışında geçirdiğiniz 4 yıla ait çıkış ve girişinizi belgeleyebilirseniz hizmet borçlanması yapabilirsiniz. Eşiniz sigorta başlangıç tarihinden önce yaptığı doğumları borçlanamaz.

  2. mahmut dedi ki:

    1999 tarihinde oldu ilk çocuğmuz düzeltiyorum saygılar

  3. Munir dedi ki:

    Eşim evhanimiydi 5cocuk yaptıktan sonra sigortalı olarak çalışmaya başladı
    Kac yilda emekli olur 5 ay falan oldu 5 cocuklu çalışan annelere erken emeklilik hakkı varmi

  4. Kemal dedi ki:

    Esim 2009 ve 2017 dogum yaptı sigorta baslangc 1 Nisan 1999 3000 prımı var . Yasini geri cekermi

    1. Admin dedi ki:

      Doğum borçlanmasının sigorta başlangıcını geri çekeceği istisnai durum yukarıdaki yazıda belirtilmiştir, eşinizin yaptığı doğum borçlanması emeklilik için doldurması gereken yaşı değiştirmez, çünkü sigorta başlangıcını geri çekmez.

  5. Birgul dedi ki:

    1973 doğumluyum ilk giriş ssk 1986 1 ay 890 günüm var sonra 3 çocuğum oldu çalışamadım yaşlı engelli yüzde 88 anneme baktım bakiyorum ondan bakim maaşı alıyorum 10 yıldır anneme baktigim için benim emekli olmama 3 çocuk borçlanması yapabilirmiyim emekli olabilirmiyim.

    1. Admin dedi ki:

      Sigorta başlangıcınızdan sonra yaptığınız 3 doğum için toplam 6 yıl borçlanabilirsiniz. SSK şartlarında da en düşük prim günü olan 3600 günle emekli olabilirsiniz ancak 58 yaşında.

  6. Bahar Tulgar dedi ki:

    19.09.1988 stajyer işe giriş bildirgesi tarihim, 08.11.1999 uzun vade sigorta başlangıç, 24.09.2003 doğum yaptım, doğum sonrası iki-üç ay bir sigortalılık sürem oldu. Daha sonra isteğe bağlı ödeme yaptım. Yaklaşık 10 yıldır sigortalı olarak çalışmaktayım, doğum borçlanması ile uzun vade sigorta günümü staj başlangıcı saydırabilir miyim? Teşekkürler

    1. Admin dedi ki:

      Böyle bir imkan yok, eğer uzun vade sigorta başlangıç tarihinden önce, staj başlangıç tarihinden sonra yaptığınız doğum varsa onun için borçlanabilirsiniz, emeklilikte 08.11.1999 tarihi esas alınacakken doğum borçlanması ile bu tarih geri çekilir, size o faydası olur, örneğin iki yıl borçlanırsanız emekliliğe esas sigorta başlangıcınız 08.11.1997 olur, o zaman SSK şartlarında 3600 günle emekli olabilirsiniz.

  7. Bahar Tulgar dedi ki:

    Geri dönüşünüz için çok teşekkür ederim.

  8. gülten dedi ki:

    Lütfen benide aydınlatırmısınız
    1989 stajer başlangıcım var 1996 da aktif sigortam var. 1999 da doğum yaptım 2 yıl ssk lı değildim öncesi ve sonrası . 5900 gün ve 53 yaş normal şartlarda emekliliğim. Fakat ben bir şey öğrenmek istiyorum .doğum borçlanması yaptığımda benim sigorta başlangıcım geriye gidermi emeklilik yaşımı düşürürmü
    Teşekkür ederim şimdiden

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Doğumu 1996 aktif sigorta başlangıcınızda önce yapmış olsaydınız doğum borçlanması sigorta başlangıcınızı geri götürürdü, ancak siz başlangıçtan sonra doğum yaptığınız için borçlanma sigorta başlangıcınıza etki etmez, sadece prim gününüze katkı sağlar.

  9. Serap dedi ki:

    Merhabalar 11.06.1995 tarihi SGK girişim var 2004 ve 2014 tarihlerinde doğum yaptım iki çocuk için 1000 gün ödeme çıkıyor 3000 günüm var SGK çalışarak ödemek istiyorum ama doğum borçlanması da yatırmak istiyorum bu şartlarda sanırım 52 yaşında 5825 pirim günden emekli olucam doğum borçlanmasını yatırırsan yaşım ve pirim günüm geriye çekilirmi

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Doğum borçlanmasının emeklilik için gerekli yaş ve prim gününü geri çekeceği istisnai tek durum yukarıdaki yazıda belirtilmiştir, siz doğum borçlanması yapsanız da sigorta başlangıç tarihiniz geri çekilmeyeceği için yaş ve prim gün şartı da değişmez. Öte yandan iki doğum için toplam 4 yıl (1440) gün borçlanabilirsiniz, eğer doğumlardan sonraki iki yıllık süreler boş (sigortasız) geçtiyse tabii.

  10. Selma dedi ki:

    3 çocum var 95 girişliyim çocuklarımın babası faaklı ödeme yapabilirmiyim ne kadar erken emekli olurum

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Babalarının farklı olmasının hiçbir önemi yok, doğumları sigorta başlangıç tarihinden sonra yapmış olmanın şartıyla üç çocuk için toplam 6 yıllık süreyi borçlanabilirsiniz. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/kisaca-dogum-borclanmasinin-sartlari/)

  11. İsmet dedi ki:

    Merhaba eşim 1992ve 93 te stajyerlik yaptı 2007de doğum yaptı 2018de normal sigortalı oldu doğum borçlanması yapabilirmi emekli olabilirmi

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Yukarıdaki yazıda da açıklandığı üzre stajyerlikteki sigorta başlangıcı ve sigortalılık süresi emeklilikte dikkate alınmıyor, ancak doğum borçlanmasında bu sigorta başlangıcı dikkate alınıyor. Dolayısıyla eşiniz 2007’de yaptığı doğum için borçlanma yapabilir.

      1. Demet sönmez dedi ki:

        Merhaba ben 1997 sgk başlangiçım var.1998 de işten ayrıldım.2004 de kadar çalışmadim.ama 2001 de 1 doğum var.Hamileyken sgk yoksa borçlanamassın deniliyor.Bu durumda gerçekten boŕclanma yapamiyormuyum.şuanda 3600 prim doldurdum.çalısmaya devam ediyorum.Ama hamilelikte doğumda sskli olmadığimdan geriye dönük ödeme olmaz diyorlar.700 gün çok önemli benim için.Bilgi verirseniz sevinirim.Şimdiden teşekkurler

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Siz konuyu yanlış anlaşmışsınız, öncesinde hiç sigortalılık olmayan doğumlar için borçlanma yapılamıyor, yani doğum borçlanması yapmak isteyen kişinin doğumdan önceye ait en az 1 günlük sigortasının olması gerekiyor. Buna karşılık doğum borçlanması yapılacak tarihte sigortalılığın devam etme şartı yok. Dolayısıyla siz 1997 sigorta başlangıcınızdan sonraki doğumları borçlanabilirsiniz. 1998 de işten ayrılmış olmanız hiç bir engel teşkil etmez.

  12. Şirin dedi ki:

    1979 doğumluyum,bayan,ilk sigorta 1 kasım 1998 ,çalışma durumunda iken ilk 2006 diğeri 2009 ,güncel 4707 prim mevcut,emeklilik, erken emeklilik şartı nedir doğum borçlanması yapılırsa gün geriye çeker mi, durum böyle iken ne önerirsiniz

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Doğum borçlanması, yukarıdaki yazıda da açıklandığı üzere normal sigorta başlangıcından önce doğum yapmış olup bu doğumdan önce çıraklık veya stajyerlik, kısmi sigortalılık kapsamında sigortalılığı olanlarda emeklilik yaşını geri çeker. Siz SSK şartlarında 56 yaş 5.975 günle veya 58 yaş – 3600 günle emekli olabilirsiniz.

  13. Ali aydın dedi ki:

    Ben işe 2006 da başladım ama 1995 te çıraklık girişim var 1995 girişim geçerli i nasıl geçerli olur

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Çıraklıkta geçen sigortalılık emeklilikte dikkate alınmaz. Sadece kadınların doğum borçlanmasında işe yarar. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/ciraklik-veya-stajdaki-sigorta-baslangici-emeklilikte-dikkate-alinir-mi/)

  14. Hatice yanar dedi ki:

    Merhaba; 01/10/1998 tarihinde staj sigortam var. ilk prim 01/12/2000 tarihinde ;6950 iş günüm var. 2015 doğumlu bir kızım var. 04/02/1982 doğumluyum. sigorta başlangıcını geri çekme hakkım varmıdır.

  15. Emrah dedi ki:

    İyi günler kolay gelsin belki farklı bi başlık altinda sordum ama merak ediyorum. Babam askerden once sigorta olmadığı icin 320 gün askerlik borçlanması ödedi sistemde de odendigi gözüküyor 4a tescil ve hismet dokumu kismindaki prim gunu listesinde ama ise giriş tarihi yazan yerde yani 4a kısmında eski giriş tarihi yazıyor. Emeklilik icin basvuru yaptığımiz sirada bizi icin sorun teskil eder mi

  16. Murat dedi ki:

    Eşim 5.5.1972 doğumlu 1989 yılı Eylül ayında memuriyete başladı. 1991 yılı haziran ayında istifa etti. 1992 yılında, 1995 ve 1998 yılında doğum yaptı. 2002 yılı Mayıs Ayında SSK lı olarak işe başladı. 2016 yılı Subat Ayında tekrar 657 sayılı Kanuna tabi olarak devlet memuru oldu. Doğum borçlanması yapması halinde emeklilik yaşını etkiler mi.

  17. metin dedi ki:

    Merhabalar,

    Eşim 1975 yılı doğumlu . 2002 yılında sgk gırısı var. 1995 yılında ve 2000 yılında doğum yaptı. 2002 yılından bu yana sgk lı . Yeni cıkacak olan yasa ile ,dogum borclanması yaparak sgk başlangıc tarıhını gerı alabılırmı. emeklılık yasında bir değişiklik olurmu?

    iyi calışmalar.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Normalde şu anki mevzuata göre sigorta başlangıcından önceki doğumlar için borçlanma yapılamıyor, şu an gündemde olan EYT ile ilgili yasa çıksa bile doğum borçlanması konusundaki mevcut uygulamayı değiştirip değiştirmeyeceği de belli değil.

    2. Özlem dedi ki:

      Typ isgiren dul ve yetim aylığı kesilirmi

      1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

        TYP kapsamında çalışanlar normal 4/a (SSK) sigortalısı sayılmaktadır. Dul – yetim aylığı alınan sigortalılık statüsüne göre çalışılması halinde yetim aylığının kesileceği ve kesilmeyeceği haller ise https://www.isvesosyalguvenlik.com/calismasi-halinde-emekli-dul-yetim-ayligi-kesilenler-ve-kesilmeyenler/ başlıklı yazıda belirtilmiştir.

  18. Hatice dedi ki:

    Merhabalar 1998 sigorta başlangıcım 3050 pirim günü var 3 tane çocuk borçlanma hakkım var banada bilgi verirmisiniz lütfen

  19. Meryem dedi ki:

    24 Temmuz 2000 işe giriş tarihim 01.10.1991 staj başlangıç tarihim bu aralıkta bir çocuk var 1998 doğumlu benim sorum şu doğum borçlanması yaparsam emeklilik yaşını öne çeker mi

  20. Elif dedi ki:

    Merhaba stajim 1989
    dogum yapma yilim 1994
    ilk ise baslangicim 15.09.1999
    2 yil dogum borclanmasi yaptim
    su an ve eyt cikmasi durumunda emeklilik yasim ne olur

  21. saliha dedi ki:

    8.11 .1999 işe giriş tarihim eski işyerim geç giriş yapmış dava açarsam en az 6 ay kaybım var değiştirebilirmiyim kazanirmiyim davayı 2004 de doğum yaptım çocuk borçlanması yaparsam emekliliğe hak kazanirmiyim şimdiden teşekkürler

  22. Pakize dedi ki:

    2003 sgk girişli yim 2016 doğumlu çocuğum var doğum borçlanması yaparak emekli olabilirmiyim 1975 doğumluyum

  23. şükran dedi ki:

    merhabalar 2004 ssk girişliyim 2012 yılında doğum yaptım 60 fiili hizmete tabi çalışanlar olarak gözüküyorum buna göre yaş 58 mi oluyor yoksa yıprnma payı olarak yaş düşebilir mi.teşekkürler