Aile – Sosyal Politikalar Müdürlüğü Doğum Parası Alma Şartları

Aile – Sosyal Politikalar Müdürlüğü Doğum Parası Alma Şartları
6 Aralık 2015 17:14

Burada kastedilen sigortalı kişilere yapılan doğum yardımları değil, 6637 sayılı Kanunun 16 ncı maddesiyle gelen doğum yardımı yani doğum parası olup, bu parayı hangi şartlarla kimlerin alabileceği aşağıda belirtilmiştir.

Doğum Parası Kimlere Ödenir ?

15 Mayıs 2015 tarihinde ve sonrasında, çocukları canlı doğan Türk vatandaşları ile 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 28 inci maddesi kapsamına girenlere yani mavi kart sahiplerine doğum parası ödenir. Sadece annenin veya sadece babanın Türk vatandaşı olması halinde de doğum parası ödenir. Dolaysıyla 15 Mayıs 2015 tarihinden önce doğan çocuklar için doğum parası ödenmez. Ayrıca bu doğum parasının ödenmesi için sigortalı olma şartı aranmaz.

Ödenecek Doğum Parası Miktarı

Canlı doğan birinci çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üçüncü ve sonraki çocuklar için 600 TL doğum parası ödenir. Her çocuk için bir defaya mahsus olmak üzere ödeme yapılır. Çocuk sayısının tespiti ve doğan çocuğun kaçıncı çocuk olduğu kimlik paylaşım sistemindeki nüfus kayıt örneğinde kayıtlı olan çocukların doğum tarihlerine göre belirlenir. 15 Mayıs 2015 tarihinden önce doğan çocuklar için doğum parası ödenmese de doğan çocuğun kaçıncı çocuk olduğu belirlenirken, 15 Mayıs 2015 tarihinden önce doğmuş çocuklar da sayılır. Aynı şekilde evlat edinilmiş çocuklar için doğum yardımı yapılmaz, ancak çocuk sayısının tespitinde dikkate alınır.

Bu para Türk vatandaşı olan anne veya babaya ödenir. Anne ve baba her ikisi de Türk vatandaşı ise anneye ödenir. Zorunlu hallerde ödeme babaya da yapılabilir.

Ödenecek doğum parasından vergi veya başka herhangi bir kesinti yapılmaz, doğum parası haczedilemez.

Kamu İşçilerinin Özel Durumu

İşverenle aralarında yapılan iş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesi uyarınca, işçinin kendisinin veya eşinin doğum yapması nedeniyle herhangi bir ödeme yapılmasının kararlaştırılmış olması halinde, kararlaştırılan miktar yukarıda belirtilen tutardan daha azsa sadece aradaki fark doğum parası olarak ödenir. Eğer kararlaştırılan tutar yukarıda belirtilen tutarla aynı veya fazlaysa bu durumda yukarıda belirtilen doğum parası ödenmez.

Başvuru Yapılacak Yer

Başvuruların Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri, Sosyal Hizmet Merkezleri ve yurtdışında yaşayanlar için Büyükelçilikler ve Konsolosluklar aracılığıyla yapılması gerekir. Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan kişilerin ise başvurularını çalıştıkları kurumlara yapmaları gerekir. Başvurular değerlendirilerek 15 gün içerisinde sonuçlandırılır. Ödeme Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının belirlediği tarihlerde il müdürlüklerince yapılır.

Başvuru yapmadan önce çocuğun doğum kaydının nüfusa işlenmiş olması gerekir.

Başvuru, anne, baba ile çocuğun/çocukların Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaralarını veya mavi kart kütüğüne kayıtlı kimlik numaralarını, doğruluk beyanını ve Bakanlıkça belirlenecek diğer bilgileri içeren dilekçe ile yapılır. Dilekçeyi dolduran kişi kendisinin veya eşinin kamu kurum ve kuruluşlarında işçi statüsünde çalışıp çalışmadığını, çalışıyorsa aldığı veya alacağı doğum yardımı tutarını dilekçede belirtir. Ayrıca bu bilginin ilgili kamu kurum ve kuruluşu tarafından doğrulanması gerekir.

Başvurular şahsen yapılabileceği gibi, iadeli – taahhütlü posta veya kargo yoluyla da yapılabilir.

Doğum parası ödenmesinde kimlik paylaşım sistemindeki bilgiler ve kişilerin beyanları esas alınır.

İtirazlar

Doğum yardımının reddedilmesi, ödeme yapılmaması veya eksik ödeme yapılması halinde itirazların ilgili Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne yazılı olarak yapılması gerekir. Yapılan itirazlar müdürlükce 15 gün içerisinde sonuçlandırılır. İtiraz sonucunda hak ettiği halde ödeme yapılmadığı veya eksik ödeme yapıldığı tespit edilen kişilere doğum parası ödemesi yapılır.

Yersiz Yapılan Ödemelerin Geri Alınması

Yanlış bayanda bulunmaları nedeniyle hak etmedikleri halde doğum parası aldığı tespit edilen kişilere, durum bir yazı ile bildirilir. Bu kişilerin ödemenin yapıldığı tarihten itibaren hesaplanacak faiziyle birlikte bir ay içinde aldıkları doğum parasını geri iade etmeleri gerekir. Eğer iade etmezlerse durum ilgili vergi dairesine bildirilir. Vergi dairesi icra ve haciz yoluyla parayı tahsil eder.

Detaylı Bilgi

Konu hakkında ayrıntılı bilgi, ücretsiz olan 144 ve 183 nolu telefon numaralarından veya Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüklerinden alınabilir.

Sigortalı Olanlara Yapılan Doğum Yardımları

Yukarıda belirtilen doğum parası dışında; 4/1- (SSK), 4/1-b (Bağ-Kur), 4/1-c (Emekli Sandığı) kapsamında sigortalı olan kişilere yapılan (süt parası, rapor parası gibi) doğum yardımları  Sigortalı İşçi – BağKur’lu ve Memurlara Hangi Doğum Yardımları Yapılır ? başlıklı yazıda belirtilmiştir.

Esman DİLLİ*

———-
* Başmüfettiş, Sosyal Güvenlik Kurumu

YORUMLAR

  1. Gülçin dedi ki:

    Gülçin
    16 Şubat 2020 at 20:09
    Yorumunuz onay bekliyor
    Sadettin Bey Merhaba,

    Sizden bilginizden yararlanmak adina bir soruda yardim rica edecektim. Eger bilgi sahibiyseniz beni de aydinlatabilirseniz cok memnun olacağım.

    İstege bagli ciftci bagkurum var yani disaridan kendim ödüyorum. Suan hamileyim ve 32 haftalik raporumu 1 hafta sonra alacagim.
    Ogrenmek istedigim şudur; devletten ne kadar bir odeme alabiliyorum. 6 yil once hamileligimde yaklasik 3,500 gibi bir odeme almistim.
    Bu konuda bir bilginiz varsa yardiminizi rica ederim.

    Simdiden tesekkur eder, iyi calismalar dilerim.

    Saygilarimla,
    Gülçin

    1. Admin dedi ki:

      İsteğe Bağlı Sigortalılar Doğum Yardımı veya Rapor Parası Alabilir mi ? başlıklı sayfadan aynı konuda yazdığınız sorunuza cevap yazılmıştır.

  2. Ayşegül dedi ki:

    Merhaba Eşim Genel Sağlık Sigortalı 2.çocuğum 1 Nisanda dünyaya geldi ben yada eşim süt veya çocuk parası alabilir miyim?

    1. Admin dedi ki:

      Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğünden doğum parası alabilirsiniz. Ancak siz veya eşiniz normal sigortalı değilse SGK süt parası (emzirme yardımı) alamazsınız. (Bkz. Emzirme Ödeneği (Süt Parası) Alma Hakkından Kimler Yararlanabilir ?)

  3. Deniz dedi ki:

    Merhaba bilginizi almak istiyorum benim 2 kizim var biri 2010 diger k kizim 2015 dogumlu esim vefat etti tam bilmiyorum dogum cocuk parasi aldi mi bunu ogrenebilme sansim var bide esim almadiysa alabiliyormuyum?eşim sigortali

    1. Admin dedi ki:

      Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünün ödediği doğum parasını kastediyorsanız, bu para anneye ödendiği için eğer siz böyle bir para almadınızsa Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne başvurabilirsiniz. SGK’nın ödediği emzirme yardımı (süt parası) içinse eşinizin sağlığında çalıştığı işyerinin bağlı olduğu SGK Müdürlüğüne başvurabilir, eşinize ödeme yapılıp yapılmadığını oradan öğrenebilirsiniz.

  4. Merve Fatih dedi ki:

    Merhabalar doğum yapalı 15 ay oldu e devletten girip baktığımda sürekli ödeme aşamasında yazıyodu bugün e devlete girip baktım ödeme iade edildi yazıyo yani para aslında yatırılmış ama gidip ptt den çekmem gerekiyormuş bunu yapmadığım için para iade edilmiş nerden bileyim yattığını çünkü sürekli öfeme aşamasında yazıyodu ben bu parayı tekrar nasıl alacağım lütfen yardımcı olur musunuz

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İşyerinizin bağlı olduğu SGK Müdürlüğü kısa vadeli sigorta kolları servisi ile görüşmeniz gerekir.

    2. Firdevs dedi ki:

      Tekrardan alabildiniz mi benimde aynı oldu

  5. Eylül dedi ki:

    Merhaba sizden bilgi almak istiyorum. Ücretli öğretmenlik yapıyorum doğumun ağustos ayına gelicek doğum parası nasıl ne şekilde alabilirim. Beni bu konuda bilgilendirirmisiniz.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Kadrolu öğretmen olsaydınız, çalıştığınız kurum sizin adınıza başvuru yapardı, ancak 4/a kapsamında sözleşmeli öğretmen olduğunuz için başvuruyu Milli Eğitim yapmıyor olabilir. Bunu öğrenin, sizin başvuru yapmanız gerekiyorsa başvurunuzu Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne yapabilirsiniz. Eğer kastettiğiniz doğumdan önceki 8 ve sonraki 8 haftalık süre için SGK’dan geçici iş göremezlik ödeneği (rapor parası) almak ise bu konudaki ayrıntılı bilgi https://www.isvesosyalguvenlik.com/doguma-bagli-rapor-parasi-alma-sartlari/ başlıklı yazıda yer almakatdır.

  6. Filiz dedi ki:

    Merhaba,
    16 haftalık gebeliğim tıbben gerektiği için doğum yaptırılarak sonlandırıldı.Bu durumda doğum parasına hak kazanır mıyım?

  7. Sevim dedi ki:

    Prima türe geçen sene doğum yaptım fakat doğum paramı yatırdı devlet alamadım sonra geri çekti şimdi almak istiyorum ne yapabilirim yardımcı olursanız çok sevinirim

  8. Sevim dedi ki:

    Çocuğum şuan bir buçuk yaşında

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Eğer Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğünün ödediği doğum parasını kastediyorsanız, bulunduğunuz yerde bu müdürlük varsa bu müdürlükle, yoksa kaymakamlık sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı ile görüşmeniz gerekir.

  9. zülfiye Özen dedi ki:

    Size bir sorum olacak, kızım şu an sigortalı olarak çalışıyor ve KOSGEP ten Genç İstihdamına Destek Paketinden yararlanıp 100 bin lira geri ödemeli destek için iş yeri başvurdu ve kabul edildi ve ilk destek 50 bin tl sini aldı ve şu an 32 haftalık hamile ve çalışıyor, kendisine doğum yardımı ve emzirme parası alabilir mi?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Kızınız 4/a (SSK) kapsamında sigortalı olarak çalıştığına göre, işyerinden sigorta çıkışı verilmediği sürece, KOSGEB’den aldığı/alacağı destek, şirket kurması, işyeri açması, vergi mükellefi olması hiç bir sorun oluşturmaz, şartları tutarsa doğuma bağlı rapor parası da emzirme ödeneği de alabilir. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/doguma-bagli-rapor-parasi-alma-sartlari/)

  10. Tülay dedi ki:

    Merhaba kızım engelli ve hamile resmi nikahı olmadan hamile kaldı ve babasının sigortasından yararlanıyor dogum parası alabilirmi ne yapmam gerekiyor

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Kaymakamlık sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfından bilgi alabilirsiniz.

  11. Nadiye dedi ki:

    Özel eğitim kurumunda çalışan bir öğretmenim Yeni doğum yaptım şu an raporluyum doğum parası için nereye muracat ederim ne kadar ödenir.hangi belgelerle muracaat ederimBu yatan parayı kendin mi alacağım özel eğitim kurumunamı ödeyeceğim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Eğer doğuma bağlı rapor parasını kastediyorsanız bu konudaki ödemeyi SGK yapmaktadır. Doğum parasını kastediyorsanız bunu için Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü veya Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına başvurabilirsiniz.

  12. Figen dedi ki:

    Yardım parası

  13. Ayşe dedi ki:

    İlk kızım 8 yaşında doğum yardım parası almamıştım şimdi başvuru yapsak alabilirmiyiz

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bu konuda zamanaşımı süresi var mıdır bilmiyoruz, Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ile görüşebilirsiniz. Ancak 15 Mayıs 2015 tarihinden önce doğan çocuklar için doğum parası ödenmez.

  14. Şükran tivsiz dedi ki:

    Doğum parasını ne zaman vercekler

  15. Esra dedi ki:

    Merhaba 2yıl önce doğum yaptm ama doğum paramı alamıyorum 1hafta eksik günüm var ve iş yeri ilgilenmıyor geriye dönük sigorta yapmıyor cezai işlem odüycegi için nereye basvurabilirim acaba