Dört Taşeron İşçiden Sadece Biri Kadroya Alınacak

Dört Taşeron İşçiden Sadece Biri Kadroya Alınacak
21 Mart 2016 17:14

Kamu kurum ve kuruluşlarında hizmet alım ihaleleri kapsamında müteahhitlere (taşeronlara) bağlı olarak çalışan ve bu nedenle taşeron işçi olarak adlandırılan işçilerin kadroya alınmasıyla ilgili çalışmada sona gelindi.

Not: Bu yazıyı yayımladıktan bir gün sonra Başbakan Ahmet Davutoğlu taşeron işçilerinin kadroya alınması konusunda yaptığı açıklamada “Yardımcı işlerde çalışanları da kamuya almayı kararlaştırdık. Böylece dışarıda kalan tek bir taşeron işçisi kalmayacak. Bu kişiler aynı yerde çalışmaya devam edecekler” ifadelerini kullanmıştır. Dolayısıyla yardımcı işlerde çalışanların da kadroya alınacağını belirtmiştir.

Bütün taşeron işçiler merakla beklese de Taşeron İşçilerin Bir Kısmına Kadro Umudu başlıklı yazımızda daha önce belirttiğimiz üzere taşeron işçilerin sadece bir kısmı kadroya alınacak. Kamuda yaklaşık 740 bin civarında taşeron işçisi çalışıyor. Bunlardan sadece 200 bini kadroya alınacak. Bu da yaklaşık dört taşeron işçiden sadece birinin kadroya alınacağı anlamına geliyor.

Çünkü sadece asıl işi yapan taşeron işçilerin kadroya alınacağı, yardımcı işlerde çalışanların ise kadroya alınmayacağı daha önce Hükümet tarafından açıklanmıştı. Şimdiye kadar yapılan çalışmalarla hangi işin asıl iş, hangi işin yardımcı iş olduğu, asıl işlerde kimlerin çalıştığı, yardımcı işlerde kimlerin çalıştığı, dolayısıyla kimlerin kadroya alınacağı, kimlerin kadroya alınmayacağı belirlendi. Asıl işte çalıştığı belirlenen ve dolayısıyla kadroya alınacak olan yaklaşık 200 bin taşeron işçisinin listesi hazırlandı. Bu 200 bin kişinin dışındaki yardımcı işlerde (temizlik, güvenlik ve yemek gibi işlerde) çalışan taşeron işçiler ise şimdiye kadar olduğu gibi hizmet alım ihaleleri kapsamında taşeron işçi olarak çalışmaya devam edecekler. Örneğin hastanede taşeron işçi olarak çalışan hemşire ve laborantlar kadroya alınacak, yemekhanede çalışan taşeron işçiler kadroya alınmayacak. Çünkü burada hemşire ve laborantın yaptığı işe asıl iş, yemekhanede çalışanların yaptığı iş yardımcı iş sayılacak.

Öte yandan, kadroya alınacak taşeron işçilerin asıl işte çalışıyor olması yeterli olmayıp, belirli bir süre önce işe başlamış olma yani kıdem şartı da getirilecek. Kadroya alınacak taşeron işçilerin bir kısmı memur olacak bir kısmı kamu işçisi, bir kısmı ise sözleşmeli olacak. Bu konu kadroya alınacak işçinin yaptığı işe göre belirlenecek. Kadroya alınacak işçiler arasında belediyelerde çalışanlar da yer alıyor.

Taşeron işçilerinin kadroya alınmasıyla ilgili ayrıntılar, konuya ilişkin Kanun tasarısı Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulduğunda netleşecek. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.