Ek-5 Tarım Sigortası Şartları ve Avantajları

Ek-5 Tarım Sigortası Şartları ve Avantajları
15 Ocak 2017 21:47

Tarım alanında çalışanların sosyal güvenliği konusunda iki tür sigorta imkanı bulunmaktadır. Bunlardan biri Tarım Bağ-Kur, diğeri ise Tarım SSK sigortalılığı.

Kendi adına ve hesabına tarımsal faaliyette bulunanlar Tarım Bağ-Kur kapsamına, tarımda hizmet akdi ile süreksiz çalışanlar ise Tarım SSK kapsamına girmekte olup, sosyal güvenlik reformundan önce Tarım Bağ-Kur sigortalılığı 2926 sayılı Kanuna, Tarım SSK ise 2925 sayılı Kanuna tabi idi. 1 Ekim 2008 tarihinde 5510 sayılı Kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte söz konusu iki Kanun yürürlükten kaldırıldı ve Tarım Bağ-Kur kapsamındakiler 4/1-b/4 kapsamına alındı. Aynı tarih itibariyle Tarım SSK sigortalılığı ise sona erdi. Meydana gelen bu boşluk sebebiyle Ek-5 Tarım Sigortalılığı 5510 sayılı Kanuna eklenen ve 1 Mart 2011 tarihinde yürürlüğe giren EK-5 inci madde ile getirildi.

Ayrıca 5510 sayılı Kanuna eklenen Geçici 29 uncu madde ile de 1/5/2008 ila 30/9/2008 tarihleri arasında 2925 sayılı Kanuna tabi sigortalı olanlar hakkında 1 Mart 2011 tarihinden itibaren ek 5 inci madde hükümleri uygulanacağı hükmü getirildi. Dolayısıyla 30 Nisan 2008 tarihinden sonra 2925 sayılı Kanun kapsamında tarım sigortasına kaydolanlar da Ek-5 kapsamına alındı.

Öte yandan kamu idarelerinin tarım veya orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz olarak çalıştırılanlar 4/1-a (SSK) kapsamında sigortalı sayıldıklarından bunla Ek 5 inci madde kapsamında sigortalı olamazlar.

Ek-5 Tarım Sigortalısı Olma Şartları

Madde kapsamında tarım (SSK) sigortalısı olabilmek için;

– Tarım veya orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz çalışıyor olma,

– 4/1-a (SSK), 4/1-b (Bağ-Kur ve Tarım Bağ-Kur), 4/1-c (Emekli Sandığı) kapsamında sigortalı olmama,

– İsteğe bağlı sigortalı olmama,

– Geçici 20 nci madde kapsamında (banka sandıkları, borsa, ticaret odası gibi) sigortalı olmama,

– Kendi sigortalılığından dolayı gelir veya aylık (emekli aylığı, malullük aylığı, sürekli iş göremezlik geliri) almama,

– 18 yaşını doldurmuş olma,

şartları aranmaktadır.

Sigortaya Giriş / Kaydolma

Tarımda hizmet akdiyle süreksiz olarak çalışanlar Tarım İşlerinde Hizmet Akdiyle Süreksiz Çalışanlara Ait Giriş Bildirgesi ile orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz olarak çalışanlar ise Orman İşlerinde Hizmet Akdiyle Süreksiz Çalışanlara Ait Giriş Bildirgesi ile (Bkz. Ek-5 Tarım Sigortası İçin Giriş Bildirgesi) Ek-5 tarım sigortasına kaydolabililer.

Tarım işlerinde çalışanların söz konusu bildirgeyi doldurduktan sonra ilgili bölümlerini köy veya mahalle muhtarı ile tarım müdürlüğü ve ziraat odasına onaylatmaları, orman işlerinde çalışanların ise bildirgeyi doldurduktan sonra ilgili bölümlerini köy veya mahalle muhtarı ile Orman Bölge Müdürlüğü veya Orman İşletme Şefliğine onaylatmaları, son olarak da altta yer alan beyan kısmını imzalamaları gerekmektedir. Bildirgenin nasıl doldurulacağı Açıklamalar bölümünde belirtilmiştir. Giriş bildirgesinin onay bölümlerinin sürekli ikamet edilen yerin bağlı bulunduğu muhtarlık ile sürekli ikamet edilen yerin bağlı bulunduğu veya çalışılan yerin bağlı olduğu çevre ve orman il müdürlükleri ya da orman bölge müdürlüğü, işletme şeflikleri veya kalkındırma kooperatiflerine onaylatılması gerekir. Bu şekilde doldurulan ve ilgili yerlere onaylatılan giriş bildirgesinin sürekli ikamet edilen yerin bağlı olduğu sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine müracaat edilerek verilmesi veya posta ile gönderilmesi gerekir.

Giriş bildirgesinin ilgili SGK müdürlüğüne verilmesiyle birlikte yani müracaat tarihinden itibaren Ek-5 Tarım Sigortalılığı başlar. Eğer giriş bildirgesi elden verilmemiş posta yoluyla gönderilmişse; adi posta yoluyla gönderilmiş olması halinde Kurumun gelen evrak kayıtlarına intikal tarihi; taahhütlü, iadeli taahhütlü, acele posta servisi, PTT Alo Post veya PTT Kargo ile yapılan başvuru ve gönderilmiş olması halinde ise bildirgenin postaya veya kargoya verildiği tarih başvuru tarihi olarak kabul edilir ve sigortalılık bu tarihten itibaren başlar.

Sigortalılığın Kapsamı ve Yararlanılan Haklar

Ek 5 tarım sigortalılığı, emeklilik yönünden malullük, yaşlılık ve ölüm sigortasını, kısa vadeli sigorta kolları bakımından iş kazası ve meslek hastalığı sigortasını, sağlık yardımları yönünden genel sağlık sigortasını kapsamaktadır.

Genel sağlık sigortası yardımlarından yararlanabilmek için, son bir yıl içerisinde en az 30 prim günü olması ve sağlık hizmeti sunucusuna başvurulan tarihte tecil ve taksitlendirerek tecil ve taksitlendirmeleri devam edenler hariç 60 günden fazla prim ve prime her hangi bir borcunun bulunmaması şartı aranmaktadır. Yani en bir veya iki aylık prim ödenmediğinde sorun çıkmamakta, ancak iki aylıktan fazla prim borcu olması halinde sağlık yardımlarından yararlanma imkanı olmamaktadır. Ayrıca sağlık yardımlarından sigortalı olan kişinin bakmakla yükümlü olduğu eş, çocuk, anne-baba da yararlanabilmektedir.

İş kazası ve meslek hastalığı nedeniyle istirahat raporu alınması halinde rapor parası ödenmekte, yüzde 10’dan fazla meslekte kazanma gücü kaybı ortaya çıkarsa sürekli iş göremezlik geliri bağlanmaktadır. Ancak bu haklardan yararlanılabilmesi için iş kazasının olduğu tarihten en az on gün önce tescil edilmiş olma, yani sigorta kaydı yaptırmış olma ve sigortalılığın devam ediyor olması, ayrıca Kuruma herhangi bir borcun bulunmaması şartı aranmaktadır.  İş kazası ve meslek hastalığı meydana gelmesi halinde durumun, sigortalının kendisi veya çalıştıran işvereni kolluk kuvvetlerine derhal, Kuruma da en geç üç iş günü içinde bildirilmesi gerekmektedir.

Ödenecek Aylık Prim Miktarı ve Prim Ödeme Süresi

Ek 5 tarım sigortası kapsamında olanlardan yüzde 20 emeklilik (malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası), yüzde 12,5 genel sağlık sigortası ve yüzde 2 iş kazası ve meslek hastalığı sigortası olmak üzere yüzde 34,5 oranında aylık sigorta primi alınmaktadır. Bu prim brüt asgari ücret ile onun yedibuçuk katı arasında kalmak kaydıyla sigortalının belirleyeceği kazanç üzerinden alınmaktadır.

Ayrıca bu kapsamda sigortalı olanlar için geçiş hükmü getirilmiş, bu çerçevede 2011 yılında aylık 18 gün üzerinden prim alınmış, bu gün sayısı her yıl bir gün artırılmış olup, 2017 yılı için 24 gün üzerinden prim alınacak, en son 2023 yılında 30 gün üzerinden prim alınmaya başlanacak ve bu böylece kalacaktır. Ancak prim eksik gün üzerinden ödense de 30 gün üzerinden değerlendirilecektir. Buna göre asgari ücretten Ek 5 tarım sigortası aylık primi 2016 yılında 435,63 TL üzerinden prim alınırken, 2017 yılı için aylık 490,59 TL üzerinden prim alınacak. (Bkz. Tarım SSK Sigortalılarının Ödeyeceği Prim Tutarları)

Her aya ait sigorta priminin takip eden ayın son günü mesai bitimine kadar ödenmesi gerekmektedir.

Emeklilik Şartları

Kanunda Ek-5 tarım sigortalıları için ayrı emeklilik şartları düzenlenmemiş olup, bunlar 4/1-a (SSK) kapsamında sigortalı olduğundan, onlarla aynı emeklilik şartlarına tabi olacaklardır. (Bkz. Genel Olarak Herkes İçin Geçerli Emeklilik Şartları)

Sigortalılığın İptali veya Sona Ermesi

Bu kapsamda sigortalı olanların sigortalılıkları;

– 4/1-a (SSK) kapsamında sigortalı olarak çalışmaya başlamaları halinde çalışmaya başladıkları tarihten,

– Sigortalılıklarını sona erdirme talebinde bulunanların talep tarihinden,

– Prim borcu bulunanlardan talepte bulunanların primi ödenmiş son günden ya da prim ödemek istediği ayın sonundan,

– Gelir ya da aylık talebinde bulunanların aylığa hak kazanmış olmaları şartıyla talep tarihinden,

– Ölen sigortalının ölüm tarihinden,

itibaren sona erer.

Ayrıca;

– Askerlik görevini yapanların askere alındıkları,

– Mahkemelerce hakkında gözaltı, tutukluluk veya mahkumiyet kararı verilenlerin bu durumlarına karar verildiği,

– Yurtdışında bulunanların yurtdışına çıkış yaptıkları,

tarihten itibaren sona erdirilir.

Yukarıdaki şekilde sigortalılıkları sona erenlerin sigortalılıkları;

– 4/1-a (SSK) sigortalılığının sona erdiği tarihi takip eden günden,

– Askerlik görevi sona erenlerin sona erme tarihini takip eden günden,

– Gözaltı, tutukluluk veya mahkumiyet bitiş tarihini takip eden günden,

– Yurtdışına çıkanların ise Türkiye’ye döndükleri tarihten,

itibaren kendiliğinden başlatılır. Bunlardan ayrıca “Tarım İşlerinde Hizmet Akdiyle Süreksiz Çalışanlara Ait Giriş Bildirgesi” veya “Orman İşlerinde Hizmet Akdiyle Süreksiz Çalışanlara Ait Giriş Bildirgesi” istenmez.

Sigortalılıklarını sona erdirme talebinde bulunanların ise sigortalılığı tekrar başlatmaları için yeni başvuru yapmaları ve il giriş sırasında olduğu gibi giriş bildirgesi vermeleri gerekir.

Ek-5 Tarım Sigortasının Avantajları

Bu sigorta türünün en önemli avantajı 4/1-a (SSK) kapsamında sayılması, dolayısıyla SSK şartlarında emeklilik imkanı sağlamasıdır. Çünkü SSK şartlarında emekli olmak Bağ-Kur şartlarında emekli olmaktan daha kolay ve avantajlıdır.

Diğer avantajı, prim gün sayısı her yıl bir gün artsa da şimdilik düşük olarak uygulanması (2017 yılı için 24 gün üzerinden prim ödenecek), buna karşılık 30 gün üzerinden sigortalı hizmet kayıtlarına işlenmesidir.

Diğer avantajı ise iş kazası ve meslek hastalığı haklarından yararlanılabilmesidir. (isvesosyalguvenlik.com)

Esman DİLLİ*
———-
* Başmüfettiş, Sosyal Güvenlik Kurumu

YORUMLAR

  1. Ayfer Örs dedi ki:

    Merhabalar ben sgk dan aldığım ek5 formumu bağlı bulunduğum muhtarlığa onaylattım ancak bana tarımla uğraşmam gerektiğini söyledi formda tarımla uğraşmamaktadır diye not düşerek formu mühür ve imzaladı.Şİmdi bu durumda tarım ssklısı olamaz mıyım .Verdiğiniz bilgiler için şimdiden teşekürlerimi belirtir Saygılar sunarım iyi çalışmalar dileklerimle

    1. admin dedi ki:

      (Ayfer Örs) Maalesef olamazsınız. Ek-5 tarım sigortalısı olmanın en önemli şartı tarım veya orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz olarak çalışıyor olmak. Muhtarın bu yazısına göre SGK Ek-5 tarım sigortası başvurunuzu reddeder. Dikkatlerinden kaçıp kabul etseler bile sakat bir durum olur, primlerinizi ödersiniz, daha sonra durum fark edilir, sigortanız iptal edilir, ödediğiniz primler de boşa gider.

      1. yalçın dedi ki:

        Ayfer hn. muhtarın öyle bir not yazmaması lazım.başka bir muhtara gidin veya tekrar görüşün

      2. Ender 60 dedi ki:

        muhtar sizin çalışıp çalışmadığını bilemez öyle not yazamaz yazsa bile SGK kabul etmez kontrol ediyorlar bende yaptırdım ama tarım işinin içindeyim benim formuma kimse öyle bişey yazmadı

    2. Selma dedi ki:

      Ek5tarim sigortam var hamileyim doğumdan önce 1yil 90gun sigorta olma şartı aranıyor bu tarım sigortası beni kapsarmi doğum parası almam icin

  2. Aysel Kayalı dedi ki:

    Merhabalar,
    Ben 2013 yılı itibariyle tanıdıklar vasıtasıyla ek5 sigortasına kaydoldum. 2013 den itibaren sürekli primlerimi ödüyorum. 3130 gün prim ödemem oldu. (Daha önce de ssk lı olarak çalışmıştım, sigorta kaydım öncesinde vardı.) Fakat büyük şehir de yaşıyorum ve tarım veya orman işleri ile alakalı herhangi bir çalışmam yok. İkametgahım da aynı şekilde yaşadığım yerde.
    Son zamanlarda duyumları artan tarımla uğraşmayan ek5 sigortalıların tescilinin iptal edildiği ve ödediği primlerin geri verilmemesi ne kadar doğru ? Bu durumdan zarar görmeden kurtulmak için nasıl mantıklı bir yol izleyebilirim? Teşekkürler.

    1. admin dedi ki:

      (Aysel Kayalı) Duyumlarınız doğru. Çünkü Ek-5 tarım sigortasının şartlarından biri de tarım işlerinde hizmet akdiyle süreksiz çalışıyor olmak. Hatta tarımla uğraşıp da Ek-5 sigortalısı olan kişinin ikamet adresini değiştirip başka ile taşınması halinde, 2013/11 sayılı Genelge de SGK’nın yeni adreste o kişinin tarımda çalışıp çalışmadığının kontrol edileceği, çalışıyorsa sigortalılığının devam ettirileceği belirtiliyor. Şu an sizin tarım işlerinde çalışmaya başlama gibi bir imkanınız yoksa, bir an önce bu sigortadan çıkışınızı vermek en doğrusu. Umarız geriye dönük olarak da SGK herhangi bir kontrol yapmaz. Öte yandan gerçekten tarımda çalışmadığınız tespit edilip sigortanız iptal edilse ve geriye dönük primleriniz verilse dahi, 3130 gününüz çöpe gider, bu boşluğu hiçbir şekilde dolduramazsınız.

    2. Veli dedi ki:

      Eşimin 2420 gün ek 5 tarım sigortalıığı var halen ödemekteyiz tarım bağkurlular düzenli ödediğinde ödemelerinde indirim söz konusu ama ek 5 tarımlarda böyle bir kolaylık yok,bunu yetkililere iletirseniz seviniriz. Hayırlı çalışmalar

  3. Uğur alp erim dedi ki:

    Ek5tarım sigortası ile ilgili yazıları okudum. Resmen dehşete kapıldım. Bizde 2011 yılından beri eşim için ödemelerimizi yapmataydık. İlgili alanda faaliyetimiz hiç olmadı. Şimdide bir okulda hademe gibi bir işe girme aşamasında kendisi. Karşı taraftan haber bekliyoruz.
    Peki şimdi girişi o sigorta numarasındanmı yapmalıyız? Ve önceki ödediğimiz günlerimiz geçersizmi olacaktır?
    Birde sgk ya gidip bu durumun bilgisini verelimmi?
    Bilgi verirseniz minnettar oluruz.
    Saygılarımla

    1. admin dedi ki:

      (Uğur alp erim) Siz SGK’ya hiçbir bilgi vermeyin, bu durumda çok kişi var, umarız SGK herhangi bir inceleme yapıp sigortaları geriye dönük iptal etmez. Sigorta numarasına gelince, 1 Ekim 2008 tarihinden beri artık sigorta numarası olarak T.C. Kimlik Numarası kullanılıyor, dolayısıyla eşinizin bu işyerinden sigorta girişi de T.C. Kimlik Numarası üzerinden yapılır.

  4. salih memiş dedi ki:

    eşim in 1984 den 180 gün ssk var 2011-2016arası toplam 1440 ğün 4.b istege baglı bakur ödedik 2016 sigaralı olduk 75 gün ve Bir çocuk dogum borçlanması 720 gün yaptık 2016 martan sonra EK5 geçtik son 1260 günü EK5 ödeyerek 3600 günden ssk emekli olabilir mi. teşekürler

    1. admin dedi ki:

      (salih memiş) Eşinizin doğum tarihini belirtmemişsiniz, ayrıca anladığımız kadarıyla eşiniz şu an 3600 prim gününü doldurmamış. Son 7 yıllık prim günü içerisinde SSK 1260 gün (ek 5 dahil) olursa eşiniz 58 yaşında 3600 günle emekli olabilir.

  5. Ayşe yelda dedi ki:

    Merhabalar benim 5450 gün 47 yaş süresini doldurmama bir seneden az kaldı 2014 şubattan beri ek/5 tarım ödüyorum eşimle beraber çiftçilik yapıyoruz senenin 4/5 ayı eşimin memleketine gidiyoruz tarım işimiz orada.ikametimiz büyükşehirde sigorta için gerekli belgeleri ikamet ettiğimiz yerden yaptırdık.bu sorun olur mu gidip SGK ya bildirmem gerekir mi zaten eşimde tarımbağkur ödüyor ve kooperatife kayıtlı bu bizim için yeterli delil olur mu umarım bir sorun çıkmaz.

    1. admin dedi ki:

      (Ayşe yelda) Adrese dayalı nüfus kayıt sisteminde ikametiniz büyükşehir olarak görünüyorsa bu sorun olabilir, belirttiğiniz şekilde memlekete gidip çiftçilik yaptığınızı da ispatlayamazsanız daha da büyük sorun olur. Ancak SGK herhangi bir kontrol yapmadığı sürece problem yok.

  6. Ayşe yelda dedi ki:

    Daha önce 11 sene bankada çalışmıştım 123 gün isteğe bağlı ödeme yaptım emekli olunca maaşıma bankada çalıştığım senelerin ne gibi yararı olur acaba cevaplarınız için şimdiden teşekkürler

    1. admin dedi ki:

      (Ayşe yelda) Emekliliğinize tabii ki yararı olur, çünkü bankada geçen çalışmalarınız da emeklilikte dikkate alınır.

  7. gökhan dedi ki:

    emekliğe 3 yılım va rdahaönceki hizmetler ssk bağkura geçsem 3 yıl eksiğim var hangi koldan emekli olurum

    1. admin dedi ki:

      (gökhan) Çok dikkatli olmanız gerekir, çünkü son 7 yıllık prim günü içerisinde BAĞ-KUR SSK’dan fazla hale geldiğinde BAĞ-KUR emeklilik şartlarına tabi olursunuz. Genelde son üç buçuk yıl (1260 gün) BAĞ-KUR ödenmesi halinde bu durum söz konusu olur. Konuyla ilgili ayrıntılı bilgiler aşağıda linki yer alan yazılarda mevcuttur.
      Emeklilik Başvurusunda Son Yedi Yıl – 1260 Gün Uygulaması Nedir ?
      Emeklilikte Son Yedi veya Üçbuçuk Yılın Hesabı Nasıl Yapılır ?

  8. Murat dedi ki:

    Merhaba 1984 doğumluyum ssk girisim 2003 2015 te isten ayrildim.2610 prim yatirdim.Tarim sigortasına gecmek istiyorum.cay bahcemiz var adima kayitli cay satim kimlik kartimda var.emeklilik hakkim olurmu birde prim odemem gerekiyormu bircok kiside prim odemeden caylardan kesilen ucretlerden karsilandigi ve emekli olanlari tanidim.yardimci olabilirmisiniz
    Cok teskler

  9. kudret dedi ki:

    95 yılında tutum kocani var. 2016 aralık ayı 26 sinde sigortalı oldu.(ek 5 olarak )ve 4 aydır prim borçlarını ödüyor şimdi bu mayis 2017 de çıkan prim borç affından yararlanıp eski günlerini yatirabilir mi
    Annem 06.04.1963 dogumlu tutun kocani 1995 yılına ait
    Herkes farklı birşey dediği için kafamız karıştı .hangi maddeye göre başvurulur yada basvurulmaz rahatsız ettiysem kusura bakmayın

  10. Levent dedi ki:

    Merhabalar 2013 sen beri yatıyoruz 2015 yılına kadar gözüküyor ancak 2015 -2018 atası gözükmüyor SGK ya gittik Ankara incelemeye almış dediler acaba sonuç ne olur

    1. Admin dedi ki:

      Tarım sigortalısı olan kişinin gerçekten tarım ile iştigal edip etmediği araştırılıyor olabilir, sonucu olumsuz çıkarsa tarım sigortası iptal edilir.

      1. Levent dedi ki:

        İptal durumunda yatırılan günler iptal mi olur ayrıca ödediğimiz paralar geri mi ödenir yada cezai bi işlem uygulanabilir mi

        1. Admin dedi ki:

          Cezai bir durum olmaz, sigorta günleri iptal edilir. Primler de geri ödenir herhalde. Ancak iptal edilen sigortalılığa istinaden SGK’nın sağlık yardımlarından yaralanılmışsa, SGK tedavi giderlerini faiziyle geri alır.

  11. Rukiye coşkun dedi ki:

    Ek5 Sigortamamı işe girdiğim için ara vermiştim işten çıktıktan sonra iki yıl ödemedim tekrar ödemek için ne yapmam gerekir

    1. Admin dedi ki:

      4/1-a (SSK) kapsamında çalışmaya başladığınız tarihten bir gün önce Ek 5 tarım sigortanız otomatik olarak sona ermiştir. Tekrar başlatmak için SGK’ya başvurmanız gerekir.

  12. nesimi dedi ki:

    16 06 1974 dogum …ilk işe giriş 01 11 1988 dir….
    4200 gün pirimim var …şimdi siğortalı bir işte çalşamıyorum ..kalan günümü ben nasıl bir yol izleyerek doldururum ..birde ben nezaman emekli olurum ….acaba bana bu konuda bir yol gösterirmisiniz ..

  13. cemal dedi ki:

    19.03.1978 doğumluyum ssk girişim 01.08.1996 dır . 341 ssk günüm var. 07.01.2004 den beri bağkurluyum. 5334 gün bağkur ödemişliğim var. şimdi nasıl bir yol izlemeliyim. işyerimi devredip ssk yamı geçmeliyim sizin öneriniz nedir. ne yapmalıyım

  14. Meltem ercan eraslan dedi ki:

    01/04/1962 doğumluyum.SSK girisim10/06/1997 dir.1850 ssk gun sayim ve 28/08/2013 tarim ek 5 yatirmaya basladim ve 1800 gun yatirdim.Ne zaman emekli olabilirim.

    1. Admin dedi ki:

      SSK şartlarında en erken 54 yaşını ve 5.975 prim gününü doldurmanız halinde emekli olabilirsiniz. 54 yaşını doldurmuşsunuz ancak prim gününüz eksik. İkinci seçeneğiniz, 58 yaşını doldurmanız halinde 3600 gün ile emekli olabilirsiniz. Bu arada Ek-5 tarım sigortası da SSK (4/1-a) kapsamında sigortalılık sayıldığından, Ek-5 primi ödemeye devam ederek eksik günlerinizi tamamlayabilirsiniz.

  15. Münire dedi ki:

    Mrb 1958 doğumluyum ilk sigorta yatırdıpım tarih 01.05.2008 2011 de Ek5 tarım sigortaya otomatik geçtim şuanki primim 3270 gün ne zaman emekli olabilirim veya en erken nasıl emekli olabilirm

    1. Admin dedi ki:

      Mrb, belirtiğiniz işe giriş tarihine göre SSK şartlarında (Ek-5 tarım da SSK şartlarında sayılmaktadır) 7200 gün ile veya 5400 gün ile emekli olabilirsiniz.

  16. Ahmet yilmaz dedi ki:

    Yurtdışında ikamet eden bir kişi olarak 2016 yılında ek5 sigortası yaptirdim 2018 yılında ise yurtdışında ikamet eden kişilerin bu sigortayi yaptırmamalari gerektiğini öğrendim ve bir dilekçe yazarak iptalini istedim ödemiş olduğum prim ücretlerini geri alabilirmiyim

    1. Admin dedi ki:

      Ek-5 tarım sigortasının şartı sadece Türkiye’de ikamet ediyor olmak değil, aynı zamanda tarım veya orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz olarak çalışıyor olmaktır. Siz baştan beri bu şartı taşımadığınız için tarım sigortanız geçersiz sayılıp ödediğiniz primler belki iade edilebilir. SGK’ya başvurun isterseniz.

  17. Huseyin dedi ki:

    Babam sürekli tarımla ugrasmiyor ara ara yapıyor babama ek 5 sigortası yaptirtik emeklilik süresi doldu dilekçeyi verdik babamı emekli yapmadılar 2007 den ziraat odası kaydı varmış kurum bize söylemedi bizde bilmiyorduk ek 5 yaparken ziraat odası kaydı belgesi istememişler şimdi ne olacak bilmiyoruz aydinlatirsaniz sevinirim tekrardan 3 sene daha sigorta yatırın diyorlar ek5 e yaptırdığımız birimlerinde bagkura aktarıyorlar

    1. Admin dedi ki:

      Uygulama mantıklı, çünkü ziraat odası kaydı olanlar ek-5 tarım değil sigortalısı olması gerekiyor. Kurum Ek-5’e yatırdığınız primleri tamamen geçersiz saymamış, Tarım-Bağkur’a aktarmış. Babanızın ek-5 sigortalısı olabilmesi için diğer şartlar yanında ziraat odası kaydını sildirmesi gerekir.

  18. Hüseyin dedi ki:

    Ama biz bunu bilmiyorduk kanunda oda kaydı var yada yok diye belge isteniyor kurum bizden ziraat odası kaydı var yada yok diye belge istememiş sadece ek5 formu doldurduk muhtar ve tarım ilçe onaylamış bunda kurumun suçu yokmu

    1. Admin dedi ki:

      Ziraat odası kaydı olanların normalde Tarım BAĞ-KUR sigortalısı olması gerekiyor, Kurum sizin ziraat odası kaydınız olup olmadığını bilemez, sizi aslında tarım il – ilçe müdürlüğünün uyarması gerekirdi. Bilmiyorduk diye SGK’ya itiraz etseniz sonuç çıkar mı bilemeyiz.

      1. Enre dedi ki:

        Eşimin Baba tarafi tarımla uğraşıyor eşimde uğraşır da tarım sigortası yatiirabilirmiyiz ve bu kreş yardımında n faydalanabilirsiniz bilir mi

        1. Admin dedi ki:

          Eğer kastettiğiniz Ek-5 tarım sigortası ise eşiniz giriş belgesini muhtara, tarım müdürlüğüne ve ziraat odasına onaylatıp sigortalı olabilir. Kreş yardımı 4/a (SSK) kapsamında işyerlerinde çalışanlar için geçerlidir.

          1. Hatice dedi ki:

            Hocam merhabalar. Annem 1968 doğumlu . 31/12/2001 tarihinde sigorta girişi olmuş sonrasında EK-5 ödemesine geçiş yapılmış. Şuan 3897 gün primi var. Önümüzdeki aylarda sigortaya geçiş yapma durumu var emeklilikle alakalı bir problemi olabilir mi?

      2. Yalçın Dursun dedi ki:

        1970 doğumluyum 1997 sigorta girişim var 750 gün 2001 bakur girişim var 4650 gün pirim bakuru SSK ya saydırdım toplam 5400 günüm var çiftçilikle uğraşıyorum eksik kalan pirimi
        Ek 5 tarım sigortada tamamlayıp emekli olabilirmiyim

  19. savaş önal dedi ki:

    01.11.1973 doğumluyum,
    4a Ek 5 tarım statüsü ile 09.08.2011 yılından bugüne kadar 2580 gün prim ödemekteyim. Hastalandım.

    SGK 4a günlerim erken emeklilik yada engelli emeklilik için,
    vergi indirimi alarak emekli olabilmeye yeterli midir.
    Rapor için sgk il müdürlüğüne mi, vergi dairesine mi müracaat etmem gerekir.

    1. Admin dedi ki:

      Geçmiş olsun, Allah şifa versin. Eğer 09.08.2011 tarihinden önce sigortanız yoksa, bu tarih sigorta başlangıç tarihi ise vergi indirimi yoluyla erken emeklilik imkanınız yok, çünkü bu imkan 1 Mayıs 2008 tarihinden önce sigorta başlangıcı olanlar için geçerli. Şu an yürürlükte olan 5510 sayılı Kanunun 28 inci maddesine göre de; sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;
      a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4320 gün,
      b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 gün,
      ile emekli olabilir.
      Çalışma gücündeki kayıp oranı yüzde 60 ve daha fazla olanlar ise en az 10 yıldan beri sigortalı olmaları ve 1800 prim günü olmaları halinde malulen emekli olabilirler.

  20. Burcu dedi ki:

    Merhabalar.annem 10.04.1959 doğumlu. 1987 aralık ayında sigorta girişi yapıldı. SSK dan 1680 günü var.daha sonra işyeri açtığı için bağkurlu oldu.daha sonra 25.10.2016 yılında tarım sigortalı oldu.ne zaman emekli olabilir

    1. Admin dedi ki:

      Merhaba. Annenizin Bağ-Kur kapsamındaki gün sayısı 1260 gün veya daha fazla ise, annenizin tarım sigortasına (Ek-5) ödediği prim gün sayısı 1260 gün olduğunda SSK emeklilik şartlarına tabi hale gelir ve SSK şartlarında da en erken 3600 gün ile emekli olabilir. Ayrıca anneniz 1987 aralık ayındaki giriş tarihinden sonra yaptığı doğumlar için de hizmet borçlanması yapıp (her doğum için iki yıl olmak üzere üç doğum için toplam 6 yıl borçlanılabiliyor) prim gününü daha erkek doldurabilir.

  21. Turhan dedi ki:

    Ben 1976 doğumluyum. İlk ssk girişim 1993 yılında 45 gün prim var. 2009 eylül ayında çiftci bağkuruna kaydoldum ara ara yatırdım ama 2011 de çıkan kanuna göre benim il ziraat odasına kayıt olmam lazımmış benim bundan haberim olmadığı için kayıt yok. Bunun için benim 2011 den 2018 kasım 15 e kadar olan pirimimi siliyorlar. Ama ben ayrıyetten 2015 ten itibaren aktif arıcı yım birliğe üyeyim aidatımı yatırıyorum tüccara bal da satıyirum. Arıcılıkta tarıma bağlı ilçe tarım müdürlüğünde kaydım aktıl heryıl güncelleniyor desteklemede alıyorum. Bu arıcılık yaptığım 2015 ile 2018 yıllarındaki pirim günümü geri alamazmıyım ben.

    1. Admin dedi ki:

      4/1-b-4 kapsamında tarım BAĞ-KUR sigortalısı olabilmek için ziraat odasına kayıtlı olmak, ziraat odası olmayan yerlerde ise Tarım İl / İlçe Müdürlüğüne kayıtlı olmak gerekir. Bu nedenle 2011 den 2018 kasım 15 e kadarki döneme ait hizmetiniz siliniyor olabilir. Eğer bu döneme ait primlerinizi düzenli ödedinizse Kuruma dilekçe verin iptal edilen hizmetlerinizin isteğe bağlı sigortaya sayılmasını isteyin, eğer bu talebiniz kabul edilirse fark prim borcunuz çıkabilir. Bu talebiniz de kabul edilmezse veya böyle bir talepte bulunmak istemezseniz, İş Mahkemesinde dava açın, primleri düzenli ödediğinize göre belki davayı kazanabilirsiniz.

  22. ESER YILMAZ dedi ki:

    07/09/1975 doğumluyum. 01/07/1999 ssk girişliyim.2013 9. aydan beri ek5 pirim ödüyorum.Toplamda 4622 günüm var .askerlik 1996-1997 arası yaptım.ne zaman sistemden çıkmalıyım ve nasıl emekli olurum. Teşekkürler…

    1. Admin dedi ki:

      Eğer askerlik borçlanması yapmazsanız 25 yıllık sigortalılık süresi – 58 yaş ve 5975 prim gününü tamamladığınızda, 8 ay askerlik borçlanması yapmanız halinde (daha fazla borçlanma yaş ve prim gün şartını değiştirmez) ise 25 yıllık sigortalılık süresi – 57 yaş ve 5.900 prim gününü tamamladığınızda emekli olabilirsiniz. Veya bu günden itibaren hiç prim ödemeden 60 yaşında 3600 günle emekli olabilirsiniz. Belirtilen prim gününü tamamladığınızda isterseniz sistemden çıkıp yaşı bekleyebilirsiniz.

  23. Ayşe dedi ki:

    1954 doğumluyum. 07/05/2012 tarihinden itibaren Ek-5 tarım sigortası yatırıyorum. Emekli olmak için daha kaç gün prim yatırmam gerekir? Şeker, tansiyon hastasıyım. Gözümde de sarı nokta hastalığı var. Bunları belgelemem halinde malulen emekli olabilir miyim? Bunlar mümkün olmazsa iptal ettirirsem yatırdığım parayı geri alabilir miyim veya başka bir sigortaya geçmem mantıklı olur mu?

    1. Admin dedi ki:

      Sigortanızı çok geç başlatmışınız, dolayısıyla yeni şartlara tabisiniz. En erken 5400 prim gününü doldurduğunuzda emekli olabilirsiniz. Malulen emeklilik içinse çalışma gücü kaybınızın en az yüzde 60 ve prim gün sayınızın en az 1800 gün olması, ayrıca sigorta başlangıcınızdan itibaren 10 yıllık sürenin geçmiş olması gerekir.

      1. Ayşe dedi ki:

        Öncelikle yanıtladığınız için teşekkürler. Verdiğiniz bilgilerden hareketle bir sorum daha olacak. 2335 gün prim ödemem görünüyor. Malulen emeklilik için şu an sigortamı dondurup 10 yılın dolmasını beklesem, süre dolduğunda ne işlem yapmam gerekir? Bu işlem 5400 gün için de aynı olur mu?

        1. Admin dedi ki:

          Sigortanızı dondurup 10 yılın dolmasını bekleyebilirsiniz, ancak o gün geldiğinde eğer işgücü kaybınız yüzde 60’ın altında çıkarsa bu durumda beklediğiniz bu süre boşa gitmiş olur, geriye dönük prim ödeyip tamamlama imkanınız da olmaz. Eğer 10 yılı tamamladığınızda iş gücü kayıp oranınızın yüzde 60 veya daha fazla çıkacağının garantisi yoksa ve maddi imkanınız varsa pim ödemeye devam etmeniz yararınıza olur. Çünkü o tarih geldiğinde malulen emekli olamazsanız, prim ödemeye devam edip, hiç değilse 5400 günü tamamlayıp emekli olurunuz.

  24. Nurten dedi ki:

    1968 doğumluyum .24 .09.2007 ile 18 temmuz 2011 e kadar tarım sigortası yatırıyordum. Ek-5 üzerinden sigortami yatirmaya devam edebilir miyim ?

    1. Admin dedi ki:

      Eğer daha önceki tarım sigortanız 2925 Tarım SSK idiyse, Ek-5 üzerinden prim yatırabilmeniz için önce SGK’ya başvurup, Ek-5 Tarım SSK kaydınızı yaptırmanız gerekir.

  25. Ayşe dedi ki:

    Ek 5 tarım yatırmaktayım iki ay ödeme yapemadi
    Ziraat bankamatiğe gittigimde borç bulunmamaktadır dedi bu neden böle oldu

    1. Admin dedi ki:

      Ödeme süresi geçince prim borcunuz sistemden düşmüş olabilir, ilgili SGK Müdürlüğüne uğrayıp bir görüşün isterseniz.

  26. Mehme bilgi dedi ki:

    Merhabalar tarım E5 BEŞ SİKORTAM VAR ama 23bilira borcum var ve hastaneden faydalanamiyorum aca bunu taksit yapila bilirmi yapilirsa hastaneden yararlansbilitmiyim

    1. Admin dedi ki:

      Merhaba, Ek-5 Tarım SSK kapsamındaki kişilerin genel sağlık sigortası sağlık yardımlarından yararlanabilmesi için 60 günlükten (iki aylıktan) fazla borçlarının olmaması gerekir. Taksitlendirme konusuna gelince, 7143 sayılı Kanunla bu imkan getirilmişti ancak başvuru süresi 27 Ağustos 2018 tarihinde sona erdi, siz bu süreyi kaçırmışsınız. 6183 sayılı Kanunun 48 inci maddesi kapsamında tecil ve taksitlendirme için ilgili müdürlüğe başvurabilirsiniz, ancak şartları diğer yapılandırmalar gibi cazip olmayabilir ve şartlarınız tutmuyorsa yapılandırma talebiniz kabul edilmeyebilir. Bu durumda yeni bir yapılandırma Kanunu çıkmasını beklemeniz gerekir.

  27. muharrem dedi ki:

    merhabalar benim yaşım 58 sigorta girişim 1978. önce ssk da çalıştım daha sonra Bağ-Kura geçtim. ikisinin toplaminda 1583 günüm var 20 ay da askerliğim var. 3600 den emekli olma hakkım var. kalan günlerimi tarım işlerinde hizmet akdiyle süreksiz çalışan olarak yatırmak istiyorum. benim anlamadığım şu madem süreksiz neye gore bunu onayliyorlar yada onaylamıyorlar en az 1 senede kaç ay uğraşmam gerek bu işle ve nasıl ispat ediyoruz çalıştığımızı varmı bunun bir şartı yada onlar nasıl ispat ediyor calismadigimizi ve prim günlerimizi iptal edebiliyorlar. yardımcı olursanız çok sevinirim şimdiden çok tesekkurler

    1. Admin dedi ki:

      SGK bu konuda ayda ne kadar tarım işinde çalıştığınıza bakmıyor, birincisi resmi ikamet adresi önemli. Örneğin İstanbul’da merkezi bir yerde ikamet eden bir kişinin tarım işinde çalışmadığı bir karinedir. SGK ayrıca Ek-5 Tarım giriş bildirgesinin Muhtarlığa ve Tarım İlçe/İl Müdürlüğüne onaylatılmasını ister o kadar, başka şart aranmıyor bildiğimiz kadarıyla.

  28. Ceren dedi ki:

    Merhaba,
    Annem 1959 doğumlu. 1993 de 8 ay bağkur ödemesi, sonra duruyor.
    2003 yılında 4 ay SSK lı çalışan. sonra hizmet duruyor. 2010 dan 2016 ya kadar 2340 gün bağ kur primi ödemesi var. Sonra bağkurdan çıkıp 2016 Ocak itibariyle Ek 5 tarım sigortası ödüyorum. Ek5 i 1260 gün mü ödememiz gerekiyor. Normalde 3600 gün ve ssk başlama tarihinden dolayı emekliliği hak ediyor. ama ek5 i 1260 gün ödersek 4 ay daha fazladan ödemiş olacağız 4 ay geç emekli olacak. 2003 ten olan 120 günlük SSK primini ek5 tarım sigortası olarak kullanamıyor muyuz. her durumda 1260 gün yani 3.5 sene ek5 ödemesi mi gerekiyor?

    İkinci sorum ; 3.5 sene Ek 5 ödemesi gerekiyorsa kalan 6.5 senenin prim ödenmiş günlerinin SSK ve ya BAĞ-KUR ve ya ikisinin karması olması bir şey değiştirir mi ?
    çok teşekkürler…

    1. Admin dedi ki:

      Merhaba, birden fazla statü kapsamında sigortalı olan kişinin hangi statüdeki şartlarla emekli olacağının tespitinde son 7 yıllık prim gün sayısına bakılır, bu prim gün sayısı içerisinde en fazla prim günü hangi sigortalılık statüsünde ise kişi o statünün şartlarına göre emekli olur. (Bkz. Emeklilik Başvurusunda Son Yedi Yıl – 1260 Gün Uygulaması Nedir ?) Anneniz 2340 BAĞ-KUR prim günü ile BAĞ-KUR şartlarına tabi hale gelmiş. Ancak 3600 günle emeklilik SSK şartlarında geçerli. Annenizin SSK emeklilik şartlarına tabi hale gelmesi için de Ek-5 prim günü en az 1260 gün olmalıdır. Toplam prim gününün 3600 günü geçmemesinin hiçbir önemi yok. Öte yandan daha önceki BAĞ-KUR prim günleri boşa gitmez tabii ki emeklilikte dikkate alınır ve emekli maaşı hesaplanırken BAĞ-KUR prim günlerine Bağ-Kur’a ait katsayılar, SSK prim günlerine ise SSK’ya ait katsayılar uygulanır.

  29. Ayten dedi ki:

    1989 SGK girisim. Aralarda bosluklar var. Son 3,5 yildir istege bagli. oduyorum. 1,5 yil SGK li çalisirsam SGK emeklisi olacagim.
    Şuan annemin rahatsizlugindan dolayi tam zamanli calisamiyirum.
    SGK emeklisi olabilmem için baska ne yapabilirim.
    Babam uzerinden kucuk bir miktar emekli maasi aliyirum.
    Tesekkur ediyorum.

    1. Admin dedi ki:

      Eğer isteğe bağlı prim gününüz henüz 1260 gün olmadıysa hemen kesin, çünkü isteğe bağlı 1260 gün olursa BAĞ-KUR emeklilik şartlarına tabi hale gelirsiniz. Ardından 4/a kapsamında sigortalı (SSK’lı) bir işte çalışarak veya şartlarınız tutuyorsa Ek-5 kapsamında prim ödeyerek prim gününüzü tamamlayın. Eğer isteğe bağlı 1260 gün olmuş veya geçmişse bu durumda SSK şartlarına tabi hale gelebilmeniz için isteğe bağlıdan çıkıp 1260 gün SSK’lı bir işte çalışmanız veya Ek-5 tarım ödemeniz gerekir. Öte yandan tam zamanlı çalışamıyorsanız, SSK’lı çalışabildiğiniz kadar çalışın, örneğin ayda 5 gün, 10 gün. Böyle olunca aylık kalan günleri isteğe bağlı sigortaya prim ödeyerek 30 güne tamamlayabilirsiniz. Bu şekilde ödeyeceğiniz isteğe bağlı da BAĞ-KUR kapsamında değil SSK kapsamında sayılır ve bir problem çıkmaz.

  30. Huseyin dedi ki:

    Ek5 sigortası yaptırmak için forum veriyorlar muhtar ve tarım ilçe onaylıyor peki kanunen ziraat odası kaydı istemek zorundalar mi yoksa ziraat odasından kaydı vardır veya yoldur belgesi olmadan ek 5 yapilabilirmi

    1. Admin dedi ki:

      Eğer uygulamada bir değişiklik olmadıysa sadece tarım il veya ilçe müdürlüğü tarafından onay yetiyor, ziraat odası onayı gerekmiyor.

  31. Hüseyin dedi ki:

    Ek5 yapılacağı zaman muhtar tarım ilçe onayları yazıyor forumda peki ziraat odası kaydi yoktur belgesi kanunen istemek zorunda mı kurumun memura kalmış birseymi

    1. Admin dedi ki:

      Forumda ziraat odası için onay bölümü yoksa ziraat odası onayı istenmez, tarım ilçe onayı yeterlidir.

  32. Hacı mehmet ovalıceylan dedi ki:

    Mrb. 05.03.1973 doğumluyum 15.01.1991 yılında ssk başlangıcı var ara ara 2700 gün sigorta + 250 gün bağkur olmak üzere 2950 gün primim oldu. E-devletten baktığımda bana 5600 gün 52 yaşında emekli olabilirsin diyor. Şimdi kalan 2650 günümü köyde çifçi olan babamın yanında (tarım sigortalısı olarak ek 5 li yaptırsam) çalışıyorum zaman zaman iş oldukça kalan zamanlarımızda ankara’da gece taksi şoförlüğü yapıyorum. Şimdi bu durumda nasıl bir yol izlemeliyim. Bu durum yaşı veya prim günümü değiştiririm. Bu arada ikametim ankara’da kayıtlı

    1. Admin dedi ki:

      Mrb. Ek-5 kapsamındaki sigortalılık 4/a (SSK) kapsamında sayıldığından, emeklilik yaşınız ve doldurmanız gereken prim gün sayınız değişmez. Ancak Ankara’da ikamet ediyor olmanız Ek-5 sigortalılığınız sakata düşürebilir, çünkü tarım işlerinde çalışıp çalışmadığınız konusunda şüphe uyandırabilir. Ayrıca Ek-5 kapsamında sigortalı olabilmeniz için muhtara ve Tarım İl veya İlçe Müdürlüğüne giriş bildirgesini onaylatmanız gerekir. Öte yandan taksi şoförlüğü de yaptığınıza göre Ek-6 kapsamında sigortalı olmanız daha mantıklı, çünkü Ek-6 da SSK kapsamında sayıldığından emeklilik yaşınız ve prim günü şartınız yine değişmez.

  33. ayse mine dedi ki:

    Merhaba. Babamın 80de bağkurdan girişi var ama prim yatırılmamış. 98den itibaren 210 gün bağkur ödemesi var. 2013 şubatta ek5i başlattık. Şu an 2960 günü var. Askerliği ödedik. 1.sorum: ne zaman emekli olabilir? 1954 doğumlu. 2.sorum: köyde yaşıyor, tarlasında bağımsız üretim yapıyor, ek5 şartlarını taşıyor değil mi? Burada okuduklarım tedirgin etti. Cevaplarsanız sevinirim.

  34. Mine dedi ki:

    Merhaba ben tarım bagkurluyum en son yapılandırmadan faydalanarak gecmiş borçlarımı yapılandırdım ama şimdi bagkurumu daha sonra ödemek üzere dondurmak istıyorum böyle bışi mümkünmü birde eğer dondurabilirsem sağlıktan faydalanabilirmiyim Tesekkur ederim

    1. Admin dedi ki:

      Merhaba, Bağ-Kur’da dondurma diye bir şey yok, SGK’ya tarımsal faaliyetinizin sona erdiğini, Tarım Bağ-Kur’dan çıkmak istediğinizi belirten bir dilekçe verip, sigorta çıkışınızı yaptırabilirsiniz. Ancak SGK müdürlüğü bunun için ziraat odasından, ziraat odası yoksa tarım ilçe müdürlüğünden yazı getirmenizi isteyebilir.

  35. İbrahim dedi ki:

    Biz ek5 yazılırken muhtar ve tarım ilçe onayladi ziraat odası kaydı istemediler tam 3 sene ödedik ziraat odası kaydını 2016 da istemeye başlamışlar bizde 20015de yazılmış bize birşey söylemediler şimdi emekli link dilekçesi verdik 2007 den ziraat odası kaydımız varmış şimdi bu ytirdigimiz ek5 i saymiyorlar bunda kurumun suçu yokmu bizim ziraat odası kaydı 2007 de ozamanlar bağkur zorunluluğu yokmuş kanun 2008 de çıkmış zorunlu bağkur luolmak bu durumda ne yapmamız lazım aydinlatirsaniz sevinirim

    1. Admin dedi ki:

      Kuruma itiraz edin, itirazınız kabul edilmezse İş Mahkemesinde dava açmanız gerekir. Davayı kazanma şansınız yüksek olur, çünkü Kurum yıllarca prim ödemenizi kabul etmiş, şimdi geçerli saymaması mahkemeden dönebilir.

      1. Nermin dedi ki:

        Ne saçma bi uygulama bende 6 küsür yıl ek5 odedim.eğer eksik olan imzalar varsa sgk bunu nasıl onaylayıp ödeme yapmamızı sağlıyor.eger bendede bu sorun yaşanırmı bilemiyorum.bu sgk nın ayıbı olur.

  36. Ayten dedi ki:

    1989 SGK girisim. Arada boslukkar var. Yakkaşik 3.5 yildir istege bağlı oduyorum. Aralik 2018 itibari ile sgk bir iste çalismam gerek ki, sgk emeklisi olabileyim.
    Tarim sigirtasinin sartlarini bilmiyorum.
    Kis Istanbulda yasiyorum.Istanbuk nufusubn kayitliyim. Yaz donemi Isranbul disi. Burada kucuk bir tarka hiissem var icarda.
    Yasadugimiz evin bahcesinde de birkac meyve agaci iar. Tarim sigortasi icin yeterli olur mu?
    Sgk emeklisi. Istege bagli. Tarim sigortasi emeklu maasslari aradinda çok fark olur mu?

    Tesekkur ediyirum.

    1. Admin dedi ki:

      Ek-5 tarım sigortasına girebilmeniz için SGK muhtarlıktan ve ilçe tarım müdürlüğünden tarım işlerinde çalıştığınıza dair onay ister, bu onayı yaptırabilirseniz Ek-5 tarım sigortasına kayıt olabilirsiniz. Ancak İstanbul’da ikamet ediyor olmanız sorun teşkil edebilir.

  37. aysemine dedi ki:

    Merhaba. Babamın 80de bağkurdan girişi var ama prim yatırılmamış. 98den itibaren 210 gün bağkur ödemesi var. 2013 şubatta ek5i başlattık. Şu an 2960 günü var. Askerliği ödedik. 1.sorum: ne zaman emekli olabilir? 1954 doğumlu. 2.sorum: köyde yaşıyor, tarlasında bağımsız üretim yapıyor, ek5 şartlarını taşıyor değil mi? Burada okuduklarım tedirgin etti. Cevaplarsanız sevinirim.

    1. Admin dedi ki:

      Merhaba, babanız köyde ikamet ediyorsa ve ziraat odası kaydı yoksa Ek-5 sigortasına devam edebilir, sorun çıkmaz. Ancak kendi adına bağımsız tarımsal faaliyette bulunduğu için normalde Tarım BAĞ-KUR sigortalısı olması gerekir. Babanız Ek-5’e devam ettiği sürece 3600 günle emekli olabilir.

  38. eylem canbolat dedi ki:

    merhaba biz 6 yıldır ek 5 tarım sigortası yatırıyoruz ama tarımla hiç alakamız yok bunu biliyorlar böyle kabul ediyorlar bi sorun yok biz hala yatırıyoruz şimdi bu iptalmi olur yani yorumlar o yönde bize tarımla uraşmanız gerekmiyor demişlerdi

    1. Admin dedi ki:

      Merhaba, ek-5 tarım sigortalısı olabilmenin şartlarından biri de tarım işlerinde hizmet akdiyle süreksiz çalışıyor olmaktır. Zaten Ek-5 tarım sigortasına girmek isteyenlerden SGK kişinin tarım işlerinde çalıştığına dair muhtarlık ve tarım ilçe müdürlüğü onayı istemektedir. Bu nedenle yıllarca primlerinizi ödersiniz, ancak daha sonra SGK bunu fark edince sigortalılığınızı iptal edebilir.

  39. Hasan aslan dedi ki:

    Merhaba.annem 1966 dogumlu. 1977 yilinda uc ay sigorta girisi var.2010 ile 2014 yili arasida 4 ay sigortasi var.ama sigorta numaralari farkli.77 dekiyle ayni deyil.1988 ile 2014 yili arasinda vermis oldugu sut pirimini (tevkifat )kesintisini borclandik 2553 gun borclanirkende bize yeni bir bakur numarasi actirdilar.6 aydir yatiriyoruz.sigorta numarasi eski oldugu icin 3.5 yil sigorta yatirip 3600 den emekli olabililecegini soylediler.bu uc yili istege bagli sigorta ek 5 yatirarak doldura bilirmiyiz.iki cocuk var.cocuk borclanmasi yapabilirmiyiz.nasil bir yol izlememiz gerkir.

    1. Admin dedi ki:

      Merhaba, 3600 günle emeklilik SSK şartlarına tabi olanlar için geçerli. Üç buçuk yılı isteğe sigortayla değil Ek-5 Tarım Sigortası ile tamamlayabilirsiniz, çünkü Ek-5 tarım SSK kapsamında, isteğe bağlı ise BAĞ-KUR kapsamında sigortalılık sayılmaktadır. Anneniz 1977’deki sigorta girişinden sonraki doğumları borçlanabilir.

  40. Ali öztürk dedi ki:

    Merhabalar 1973 doğumluyum. 20.01 1988 de ssk lı ilk işe giriş tarihim 120 gün primim var. 01.01.2004 de tarım sigortasına başladım ayda 15 gün prim ödedim. Tarım sigortamı dondurdum 28.12.2016 da normal ssk lı çalışıyorum. Şu anda toplam 3069 gün primim var. En erken hangi şartlarda emekli olurum tarımdan mı yoksa ssk danmı tarıma devam edeceğim. Teşekkür ederim

    1. Admin dedi ki:

      Tarım sigortasından ayda 15 gün prim ödediğinize göre demek ki 2925 kapsamında sigortalıydınız, 2915 1 Mayıs 2008 tarihinden geçerli olmak üzere kaldırıldı, artık o sigortanızı tekrar başlatamazsınız. Belirttiğiniz ilk işe giriş tarihine göre 50 yaşında 5.375 günle veya 60 yaşında 3600 günle emekli olabilirsiniz.

  41. Tunahan dedi ki:

    Merhaba. Benimde bir sorum olacaktı. Yardımcı olursanız çok sevinirim.

    Annem, 1964 doğumlu ve 1983 yılında sigorta girişi var. O zamanda 500 gün çalışma var. Sonrasında 1994-1995 yıllarında da toplam 550 gün isteğe bağlı sigorta ödemesi vardı. Yani toplam 1050 gün. Daha sonra 2015 yılında Ek-5 Tarım Ssk girişi yapıldı ve o zamandan beri ödeme yapıyoruz. Şuan toplam 2060 gün oldu. 1993 doğumlu da bir çocuk var. 58 yaş ve 3600’den emekli olunuyor galiba. Yani tam olarak 3.5 sene var ve kalan primde buna denk geliyor.
    Emeklilikte yüksek maaş için şuan en iyi ne yapılabilir? 3.5 sene şartı bizi de ilgilendiriyor mu acaba?
    Bir yerde sigortalı işe başlanırsa kalan 3.5 yıl çalışılsa emeklilik maaşı ne kadar fark eder acaba? Teşekkürler.

    1. Admin dedi ki:

      Kalan süreyi hayli yüksek tutar üzerinden ödemeniz halinde belki maaşı bir miktar yükselir, çünkü toplam prim günü içerisinde sadece bir kısmına ait primin yüksek tutardan ödenmesi maaşı çok etkilemez, ayrıca 2008’den sonraki dönem aylık bağlama oranları en düşük olduğu dönemdir. Doğum borçlanmasına gelince, anneniz sigorta başlangıç tarihinden önce yaptığı doğumlar için borçlanma yapamaz.

      1. Tunahan dedi ki:

        Öncelikle cevap için teşekkürler. Sigorta başlangıcı 1983 iken doğum 1993 yılında. Yani sigorta başlangıcından 10 sene sonra. Doğum borçlanması oluyor. Bu borçlanma 2008 öncesi olduğu için daha yüksek bağlama oranından mı hesaplanır acaba? Yoksa şimdi ödeneceği için yine 2008 sonrası mı sayılır? Yani sizce borçlanma yapmak avantajlı mı? Teşekkürler.

        1. Admin dedi ki:

          Askerlik, doğum gibi hizmet borçlanmalarında borçlanma hangi tarihte yapılır ve primi ödenişe ödensin fark etmez, askerlik veya doğu hangi tarihte yapılmışsa borçlanılan günler o tarihlere maledilir, yani primin ödendiği tarihe değil. 8 Eylül 1999 öncesi de aylık bağlama oranının en yüksek olduğu dönemdir. Bu nedenle doğum borçlanması bağlanacak emekli maaşının bir miktar yüksek olmasını sağlar, ancak ne kadar etki eder, borçlanma yapmaya değer mi bu konuda kesin bir şey sormamız zor. İsterseniz SGK müdürlüğünde ilgili kişilere sorup, sonucuna göre karar verebilirsiniz.

  42. Turhan dedi ki:

    İyi günler, 01.03.1989 tarihli SSK girişim ve 5000 gün prim toplam ödeme günüm var. 1990 -2001 yılları arasında gazeteci olarak 5 yıl 2 A kapsamında çalıştım. Bunun karşılığı 450 gün yıpranma hakkı kazandım. Size sorum elde ettiğim 450 gün yıpranma payı emeklilik hesap edilirken prim gününün üstüne mi ekleniyor? Mesela asteğmen günlerim 360 olmasına rağmen sistemde 90 gün üstüne eklenip 450 gün olarak gözüküyor, yardımlarınız teşekkür ederim…

    1. Admin dedi ki:

      Askerlikten dolayı kazandığınız yıpranma payı gibi gazetecilikten dolayı kullandığınız yıpranma payı da aynı şekilde o yıla / yıllara ait prim gün sayısına eklenir.

  43. Turhan dedi ki:

    SGK’dan bir yetkiliyle yaptığım görüşmede gazetecilikte 2008 yılına kadar elde edilen yıpranma payının sadece hizmet süresine eklenip emeklilikte yaştan indirim yapıldığını, 2013 yılındaki yeni yıpranma yasasıyla bu tarihten sonraki yıpranmanın gün sayısına ekleneceğini söyledi.Bu emekliliğimi doğrudan etkiliyor, sizce hangisi doğru?

    1. Admin dedi ki:

      Tam teresi olmasın, 2008 tarihinden önceki yıpranma payının düzenlendiği 506 sayılı Kanunun Ek 5’inci maddesinde yıpranma payının sadece prim gününe ekleneceği belirtilmiş, 2008 sonrası yıpranma payının düzenlediği (basın mesleğinde çalışanlara bu hak 2013 yılında verildi) 5510 sayılı Kanunun 40 ncı maddesi ise payının prim gününe eklenmesi yanında ayrıca belirli oranlarda emeklilik yaş hadlerinden indirileceği belirtilmiştir.

  44. ali tutar dedi ki:

    Eşim 20 10 1965 doğumlu 15 4 2004 yılında ssk işçi olarak işe girdi 8 ay sora işten ayrıldı 21 2 2016 yılında ek5 tarım sigortası başlattı şu ana kadar toplam 1300 gün ssk sı var ne zaman emekli olur

  45. Taner dedi ki:

    Öncelikle size teşekkür ederim 11 06 1977 doğumluyum sigorta girişim 01 10 1991 2052 gün prim günüm var ancak 05 30 2011 yılında ek 5 tarıma girdim ama hiç ödeme yapmadim e devlete baktıgımda ek5 aktif altmiş bin borçum var tarim işi yapıyorum bu şekilde nekadar devam edeyim ne zaman emekli olurum borçu ödeyince

  46. Metin dedi ki:

    Merhaba 2925 tarim sskliyim ek5 tarim ssk geçmeyi düşünüyorum 2925 tarim ssk ile ek tarim ssk emekli maas farkı yaklaşık ne kadar olur. Tesekkurler

  47. Metin dedi ki:

    Merhaba 2925 tarim ssk ile ek tari ssk emekli maasi aynı miktarda mi olur yaklaşık tesekkurler

  48. Murat çelik dedi ki:

    İyi akşamlar benim esim 19 yaşında daha önce hiç sigorta bakur girişi yok 5 tane ineklerimiz var onlara bakıyor karım bn karım ın bakur unu yatırmak istiyorum. Yani toplam kaç gün bakur yatırırm veya bayanlara biraz daha avantaji oluuyo mu

  49. SAADETTİN ARDİL dedi ki:

    ben ssk dan emekliyim, 18 yıldır eşim ile birlikte yaşlı bir hanımın yanında tarım arazisinde bekçilik yapmaktayım. aynı zamanda evin alışverişi, soba yakmak gibi işleri yapıyorum. eşim de teyzenin yemek, bulaşık işlerine günde 1-2 saat yardımcı oluyor. ilk işe başlarken sigorta istemedim çünkü emekli maaşım kesilecekti, asgari ücretin biraz altında ücret alıyorum, ayrıca eşim de asgari ücretin yarısı kadar ücret alıyor. artık yaşlandım, yoruldum, kendi isteğimiz ile ayrılmak istiyoruz, tazminat hakkım varmı. bir de geçmiş dönük sigorta yaptırmamak benim veya teyze için sorun olurmu.

  50. feridun dedi ki:

    eşim 1968 doğumlu.sigorta başlangıç tarihi 1992 yılı olup 852 gün pirimi vardır. 2011 yılından itibaren isteğe bağlı pirimini (bağkur) yatırarak 3600 güne tamamladım.fakat emekli olmak için 5400 pirim günü arandığı söylendiği için kapattık.eşimin emekli olabilmesi için hangi şartları yerine getirmem gerekmektedir.

  51. Gul dedi ki:

    Merhaba ek 5 tarim sigortasi ile es durumu atamasi yapiliyor mu

  52. Murat dedi ki:

    Merhaba. Babam ek 5 yatırmaya başladı . Bizim ssk ‘dan faydalanıyordu daha once. Ek 5 ödemesi bizim ssk sağlık dan faydalanmasina engel olur mu ?

  53. Selami dedi ki:

    İyi akşamlar. Yabancı bayraklı gemilerde sgk ödeme olmadığı zamanlarda tarım sigortası yaptırdık. Türkiyede olmadığımız zamanlarda da ödeme yapmaya devam edildi.şimdi ise primlerimiz iptal oldu. Yatırdığımız miktatları geri alıp yurtdışı borçlanması yapmak istiyoruz. Bu mümkün mü? Selamlar

  54. ZÜHRE dedi ki:

    Merhaba benimde size bir sorum olacak yardımcı olursanız sevinirim babam 1968 doğumlu 1988 ssk girişi olup 11 sene tarım bagkuru yatırdı 2015 de ek 5 sigortaya geçti 2017 senesinde ziraat odası geriye dönük kayıt yaptı ziraat odası kayit yapmazsan tarim bagkurlari silinecektir dedi şuan 3.5 yıl ek5 sigortası bitmiştir fakat babam ek 5 yatırırken herhangi bir tarımsal faaliyet gostermemistir emeklilik dilekçesi verildi fakat ssk da sorun çıkıyor ne yapmamız gerekir yardımcı olursanız seviniriz

  55. Selçuk dedi ki:

    Merhaba eşim için 4 yıldır ek5 tarım sigortası için prim ödüyorum şuan 1 yıllığına sgk li ise girmek istiyor bizim için ne gibi artısı eksisi olur teşekkürler

  56. Osman Demir dedi ki:

    Merhaba 1 Ocak 1981 doğumluyum 1 Aralık 1998 tarihinde 4a ssk girişim var 1998 / 2017 tarihleri arasında 4124 gün pirim ödenmiş Eylül 2017 tarihinde ek5 tarım sigortası ödemeye başladım ve devam ediyorum pirim dolana kadar ek5 ödemelimiyim ödersem emekli maaşı normalden düşük olur mu olur sa ne kadar fark olur ne tavsiye edersiniz. Teşekkürler iyi günler.

  57. SAMET dedi ki:

    Merhabalar annem 15.07.1959 doğum lu kendisi 1972 yılı ssk girişli fakat daha sonra evlenip 4 çocuk doğumu gerçekleştirmiş olduğu için tekrar çalışmadı yıllar sonra yaklaşık 2 senedir ben kendisine prim ödemesi yapıyorum sgk da bizlere ek 5 tarım sigortası actirdilar şuan ödenmiş 1673 gün prim gün sayısı bulunmakta 3 çocuk doğum borçlanması oldgu için yaklaşık 59000 tl gerektiğini bildirdiler emekli olması için fakat banka kredi çektiğimiz zaman bu tutar fazlasıyla artıyor ben bu zamana kadar kendi ödediğim para 15000 tl bu parayı yaşlılıktan toplu geri ödeme ile alma imkanımız varmidi r sgk ha konu hakkinda bilgi sorduğumda annemin dilekçe ile başvurması durumunda olacağını bildirdiler 58 yaşından gün aldığı için. Siz ce yatirdigimiz para bize toplu olarak yatirilirmi süreç nedir konu hakkında bilgi verebilirseniz sevinirim iyi akşamlar.

  58. Gökhan dedi ki:

    1999 yılından – 2005 yılına kadar aylık bordrolu olarak çalıştım. 2006-2012 yılları arası çalışmadım. 2013 yılından itibaren ise de EK5 tarım sigortalıyım. Emekli olduğumdan EK5 tarım sigortası bana dezavantaj sağlar mı. Bazı görüştüğüm kişiler EK5’li olduğum için emekli maaşımın düşük olacağını söylüyorlar, doğru mudur acaba…

    1. Ender 60 dedi ki:

      En düşük primden yatirdiysaniz maaşınız düşüyor surekli

  59. Taner dedi ki:

    Babam 3 yıldır ek 5 yatiliyor ve son 6 ay yatırmadı şimdi bidaha başladı ve 6 aylık borcu bulunuyor borcunu kapatsa günlerini sayiliyor mu yoksa 6 ay şimdi kayıp mi oldu

  60. Fahrettin bahram dedi ki:

    Merhaba biz mart 2016dan beri babamın ek 5 sigortasını
    Yatırıyoruz su an ssk da 2582 bağkurda da 68 gün gözüküyor fakat bağkurda durdurulmuş 880günü varmış biz bu bağkur günlerinin parasını ödeyip aldığımızda babamın 70 günlük açığı kalıyor 3600 e. Benim merak ettiğim biz bu 70 günü ödediğimizde mi emekşi olabiliyoruz yoksa ek5 in şartı olan 3 buçuk yılı doldurduğumuzda mı. Çünkü 3buçuk yık ek5 ödediğimizde 3600ü geçiyor fazlasıyla. Yani esas olan gün mü yoksa 3buçuk yıl mı

  61. sedat kaya dedi ki:

    esnaf olan bir kişi bağkurlu oluyor fakat isterse Ek-5 kaydı yaptırabilirmi

    1. Admin dedi ki:

      Vergi mükellefiyeti veya oda kaydı devam ettiği sürece BAĞ-KUR zorunlu olduğundan yaptıramaz.

  62. mehmet dedi ki:

    merhabalar annemin ek5-ek6 yapılandırması var ancak 4 aydır yatırılmadı şimdi internet bankacılığından ödeme yapmak istenildiğinde kayıt bulunamıyor.

    1. Admin dedi ki:

      Gecikmeden ilgili müdürlüğe uğrayıp görüşmenizde fayda var, çünkü ikiden fazla taksit veya cari prim ödemesi aksatıldığında yapılandırma bozulur. Yapılandırmanın hangi hallerde bozulacağı Sadece Taksiti Değil Primi de Ödeyin Yapılandırma Bozulmasın başlıklı yazıda belirtilmiştir.

  63. Abdul dedi ki:

    1960 doğumlu babam 02.12.1990
    Bagkurubaslangici var 2500 gün ödemesi var esnaf bagkuru 1996 yılı 12 ayna kadar ayrıca 1989 yılında 18 gün ssk var ayrıca 2008 2009 yıllarında 250 gün bagkuru var ek 5 tarım ssk yaptırabilir miyim 3600 günden emekli olabilirmi

    1. Admin dedi ki:

      Babanızın vergi kaydı, ziraat odası ve tarım ilçe kaydı yoksa, diğer şartlar da tutuyorsa Ek-5 tarım SSK yaptırabilirsiniz, Ek-5 tarıma 1260 gün prim ödedikten sonra babanız SSK emeklilik şartlarına tabi hale gelir ve 60 yaş – 3600 günle emekli olabilir.

  64. Abdul dedi ki:

    Öncelikle cevabınız için çok teşekkür ederim vergi kaydı yok kapattim ilçe tarım kaydı ziraat kaydı varmıdır yok mu bilmiyoruz varsa kapatmamız mi gerekiyor

    1. Admin dedi ki:

      Zaten Ek-5 tarıma başvuru için giriş bildirgesini doldurup muhtardan başka ziraat odasına ve tarım ilçe veya il müdürlüğüne kaydınız olmadığına dair onaylatmanız gerekiyor. Ziraat odası ve tarım ilçe / il müdürlüğü kaydı olanların Tarım BAĞ-KUR sigortalısı olması gerekiyor, Ek-5 tarım sigortalısı olamıyorlar.

      1. Abdul dedi ki:

        Anladım kadarıyla tarım ve ziraat kaydını sildirmemiz gerekiyor ilk cevabınıza diğer şartlar tutuyorsa demiştiniz diğer şartlar nedir acaba

        1. Admin dedi ki:

          Diğer şartlar tarım veya orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz olarak çalışıyor olmak (bu konuda ikamet edilen adrese de bakılır), 18 yaşını doldurmuş olmak. Yukarıdaki yazıda zaten şartlar ayrıntılı açıklanmış.

  65. Emre dedi ki:

    Kardesim 21.12.2015 ek 5 basvurdm sonra 20 gun sonra ise basldim sigorta durdu isi biraktim sigorta basladi sonra dediler istege bagli yatacak yatirmayin dedik subede bugun ogreniyorum ki ek 5 e 16000 tl borcum var 500 gun icin hemde odemezsem ne olur ne yapmam lazim yardımcı olurmusunuz

    1. Admin dedi ki:

      SGK’ya sigortalığınızı sona erdirme talebinde bulunmanız halinde primi ödenmiş son günden geçerli olmak üzere sigortalılığınız sona erdirilir ve prim borcunuz da silinir. Ancak bu geri dönüşü olmayan bir durumdur, bir daha isteseniz de silinen sigortalılık sürelerinize ait primleri ödeyemezsiniz. Ona göre düşünün.

  66. Birgül dedi ki:

    Merhaba ben 81 doğumluyum hiç başlamış sigortam yok ek 5 tarım sigortası baslaticaktim sigortayla görüştüm bir bilgi vermediler tarimlada uğraşmıyorum baslatsam sonra bir sorun cikarmi yada ne yapmam gerekiyor nasıl bı sigorta baslatmam gerekiyor

    1. Admin dedi ki:

      Ek-5 tarım adından da anlaşılacağı üzere tarım işlerinde hizmet akdiyle süreksiz olarak çalışanlar için getirilmiş bir sigorta kolu. Tarımla uğraşmıyorsanız Ek-5’e kaydolamayabilirsiniz, çünkü giriş belgesinin ilgili kısmında köy veya mahalle muhtarının tarım işlerinde çalıştığınıza dair onayının olması gerekir. Kaydolsanız bile yıllarca prim ödersiniz, sonra SGK tarımda çalışmadığınız tespit ederse sigortalılığınızı iptal eder. Sizin için şu an en uygunu isteğe bağlı sigorta. Ancak o da BAĞ-KUR kapsamında değerlendirildiğinden BAĞ-KUR şartlarında yani 9000 günle veya ileri yaşta 5400 günle emekli olabilirsiniz.

      1. Birgül dedi ki:

        Teşekkür ederim bı sorum daha olacak ben ev hanimiyim hasta bakıyorum isteğe bağlı sigorta baslattigimda ilerde bı ise gerersem bunun üzerinden devam edermi birde yatiramadigim zamanları borçlanabiliyormuyum eğer borlanabilirsem kaç yaşımda toplu parayla emekli olabilirim

        1. Admin dedi ki:

          Hasta bakıyorsanız, hastasına baktığınız kişiden sizi Ek-9 kapsamında sigortalı yapmasını isteyebilirsiniz, Ek-9 SSK kapsamında değerlendirilir, daha erken emekli olabilirsiniz. (Bkz. Yeni Düzenlemelere Göre Ev Hizmetlerinde Çalışanların Sigortalılığı)
          İlerde bir işe girerseniz o zaman o işyerinden sigortalı olursunuz.
          İsteğe bağlı sigorta prim ödemelerini en fazla bir yıl geciktirebilirsiniz, ödeme süresi bir yılı geçen aylara ait isteğe bağlı sigorta silinir.

          1. Deniz. dedi ki:

            Deniz:Merhaba.Kardeşimle ortak zeytinliğimiz var.Ancak ben ona kiraladım.Ayrıca onun birkaç tane zeytinliği daha var.Zeytin zamanı onun tarlalarında da çalışıyorum.Ek-5 yaptırabilirmiyim?

  67. Mehmet Kaya dedi ki:

    Merhabalar eşime babasından tarım arazisi miras kaldı.Büyükşehirde hikamet ediyoruz eşimin arazileri hikamet ettiğimiz Büyükşehir sınırları içerisinde eşimin tarım sigortasından yararlanma imkanı olurmu.
    Şimdiden teşekkürler.

    1. Admin dedi ki:

      Tarım BAĞ-KUR için eşinizin üzerine arazi olması işe yarar, ancak Ek-5 tarım sigortası için arazi sahibi olmak gerekmez, tarım ve orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz olarak çalışmak yeterlidir. Eğer giriş belgesini muhtara ve tarım müdürlüğüne onaylatabilirseniz, ayrıca eşinizin ziraat odası kaydı yoksa Ek-5 tarım sigortalısı olabilir.

  68. Abdul dedi ki:

    Geçen seneki gibi bi yapılandırma faiz affı gibi bi yasa busene çıkarmı

    1. Admin dedi ki:

      Öyle bir beklenti var, çünkü en son 7143 sayılı Yapılandırma Kanununu başvurusu biteli neredeyse bir yıl oldu. Ancak hükümetin düşüncesi nedir bilmiyoruz.

  69. yusuf dedi ki:

    ek 5 tarım sigortası borcumu ödedim 12 temmuzda hala borçlu gözüküyorum sgk ya gittim sistem online bizim yapabileceğimiz bişe yok dediler düşmesi lazım dediler elimde bankanın yatırdığıma dair dekontu bulunmakta ne yapmalıyım

    1. Admin dedi ki:

      Şu an bir şey yapmanıza gerek yok, parayı bankaya süresinde yatırdığınızsa, SGK’nın sistemine geç işlense de faiz uygulanmaz, siz yaptığınız tüm ödemelere ait banka dekontlarını saklayın, ancak yine de takip etmenizde fayda var, bir sonraki ay da borç ödenmemiş gözükürse ilgili SGK Müdürlüğüne başvurup düzelttirin, yaptığınız ödeme emanet hesaba düşmüş olabilir. Bu önemli çünkü 60 günden fazla prim borcunuz olması halinde siz ve bakmakla yükümlü olduğunuz kişiler sağlık yardımından yararlanamaz, parayı bankaya yatırmış olmanız yetmez, SGK sistemine de işlenmiş olması gerekir.

      1. Arif dedi ki:

        Selam ben 10 yıl 2068 günüm s
        Tarim ssk yatırdım 15 günlük olanından şimdi 6 ay odeyemedigim için benim tarim ssk durdurulmuş tekrar ssk tarıma giriş olmadığı için ek5ten giriş yapın diyorlar tarim sskdan 3600 gün bana yetiyordu şimdi ek5 e geçersem bana kaç gün yeterli olur 3600 yeterlimi acaba istenen gün sayisi artarmi

        1. Admin dedi ki:

          Artık normal SSK’lılarla aynı şartlarda emekli olabilirsiniz.

  70. Serdar Uğurlu dedi ki:

    Merhaba annemin babasından kalma bir kaç küçük arazide zeytin yetiştirme ve ortak ile kiralayarak yaptığı buğday ekip biçme tarım faaliyeti var.Çiftçi belgesi de var.Tarım desteği alıyor.Ancak bir tebligat geldi ve tarım sigorta primi ödemesi yada faaliyeti yoksa 1 aya kadar iptal ettirmesi yönünde .Bizde ileride emekli olması açısından yapılandırma söz konusu olursa diye 65 yaşına kadar primini ödemeyi düşünüyoruz.Çünkü hiç günü yok.65 yaşına 5 ay kaldı.Ancak prim ödemeyi bıraktığında suan babamın üzerinden aldığı saglık hizmetlerinden mahrum kalır mı .Primi yatırmayı bırakınca tekrar babam üzerinden bakılabilirmi bunu merak ediyoruz.Bilgilendirirseniz sevinirim.Kolay gelsin.

    1. Admin dedi ki:

      Anneniz kendisinin prim ödemeyi bırakması normalde babanız üzerinden sağlık yardımı almasına engel teşkil etmez. Ancak annenizin çiftçi belgesi olduğuna göre ziraat odası kaydı da vardır. Ziraat odası kaysı olduğu sürece de anneniz prim ödese de ödemese de 4/b-4 kapsamında zorunlu Tarım BAĞ-KUR sigortalısı sayılır, hatta her ay ödemediği sigorta primleri borcuna eklenir. Dolayısıyla anneniz ziraat odası kaydı olduğu sürece Tarım BAĞ-KUR sigortalısı sayılacağı için, primini ödese de ödemese de babanız üzerinden sağlık yardımı alamaz. 65 yaşını doldurduğunda isterse anneniz SGK’ya dilekçe verip Tarım Bağ-Kur’dan çıkabilir, ondan sonra babanız üzerinden sağlık yardımı alabilir.

  71. Zeynep dedi ki:

    Merhabalar.Annem 58 yasında ve yaklaşık 6-7yıl önce Ek 5 sigorta ödemeye başladı daha önceden sigorta girişi yok.Sorum şu;; yaş olarak doldurduğu halde kalan ödeme pesin verilse erkenden emeklı olabilir mi ???

    1. Admin dedi ki:

      Maalesef böyle bir imkan yok, her ay düzenli prim ödeyerek eksik günleri tamamlaması gerekir. Eğer annenizin yurtdışında geçen süreleri varsa veya sigorta başlangıcından sonra yaptığı doğumlar varsa sadece bunlar için hizmet borçlanması yaparak toplu ödeyebilir.

  72. Leyla dedi ki:

    1988 yılından 58 günlük sigortam bulunmakta olup emekli olmak için Ek 5 tarım sigortası prim ödemesi yaptım. 1 yıl yaptığım prim ödemeleri sonrasında bazı sebeplerden dolayı sigortayı iptal ettirmek zorunda kaldım. Ödemiş olduğum 4.950 TL nin iadesini almak mümkün müdür ?

    1. Admin dedi ki:

      Maalesef şu an alamazsınız, emeklilik için doldurmanız gereken yaşı doldurduğunuzda geri alabilirsiniz.

  73. Yeliz dedi ki:

    Ben 1.1.2008 girisli 2925 tarim sigortaliyim. Sigortami iptal ettirmek istedim. Fakat bu senenin sonuna kadar prim yatirma zorunlulugu oldugunu ogrendim. Sigortami zaten kapattirmak istiyorum neden senenin sonuna kadar prim yatirmak zorundayim yatirmasam olur mu?
    Ileride ek 5 tarim yatirmayi düsünüyorum. Bana sigortadan 6.5 yil ek 5 yatirirsan emekli olursun dediler. Dogru mu? Ayrintili bilgi verirseniz cok sevinirim.

    1. Admin dedi ki:

      Eğer SGK’dan söyledilerse doğrudur. Öte yandan yıl sonuna kadar sigortayı devam ettirme zorunluluğu Kanundan kaynaklanmaktadır.

  74. Halil dedi ki:

    Ek 5 sigortam vardı ceza evine girdim çıktım ek 5 iptal olmusmudur

    1. Admin dedi ki:

      İptal olmamıştır, hatta primleri ödemediğiniz ayların prim borçları birikmiş, üzerine de gecikme zammı ve cezası eklenmiştir. Sigortaya devam etmek isterseniz edebilirsiniz. Devam etmek istemezseniz, birikmiş prim borçlarını ödemek istemezseniz, SGK’ya çıkış dilekçesi vermeniz halinde primi ödenmiş son günden itibaren sigortalılığınız sona erdirilir, pim borçlarınız da silinir.

      1. Çağlar dedi ki:

        Merhaba ek 5 prim yatırark bankada kredi çekerken normal ssk gibi kredi kullanılabilirmi

        1. Admin dedi ki:

          Normal SSK (4/a) sigortalılığında banka kişinin hizmet dökümüne bakarak aylık gelirinin ne kadar olduğunu öğreniyor, ona göre kredi veriyor. Ek-5 tarım sigortalılığında ise böyle bir durum söz konusu değil, hizmet dökümünde kişinin sadece primini hangi prime esas kazanç üzerinden yatırdığını gösterir, o kişinin aylık ne kadar geliri olduğunu göstermez.

  75. ALİ GÜRBÜZ dedi ki:

    İyi günler ek-5 sigortada yıpranma var mı, erken emekli olmak için ne yapmak gerek

    1. Admin dedi ki:

      Maalesef Ek-5 tarım sigortasında böyle bir imkan yok. Kimlerin yani hangi işyerlerinde veya işlerde çalışanların bu haktan yararlanabileceği Yıpranma Payı (İtibari Hizmet Süresi) Kimlere Verilir ? başlıklı yazıda belirtilmiştir.

  76. Sefer dedi ki:

    13/06/1998 işe başlama tarihi hocam 247 Kadar günüm vardı köyde oturuyorum. Ek5 ek6 borçlanma çatı altında ödeme yapmamı istediler iki yılı geçti ödüyorum doğum tarihim 01/01/1965 ne zaman emekli olabilirim acaba

    1. Admin dedi ki:

      57 yaş – 5.900 günle veya 60 yaş 3600 günle emekli olabilirsiniz.

  77. Fatma dedi ki:

    Merhabalar,15.12.1953 doğumlu kadınım,İlk sigorta girişim 20.10.1976 ‘dır. 4/A 923, 4/B 585 gün primim var. Şuan isteğe bağlı 4/B ödemeye devam ediyorum. 3 çocuğumdan 1. 10.01.1976 ,2. 20.02.1981,3. 15.03.1982 Yılında doğdu. Şuan tarımda gündelik işçi olarak da çalışıyorum. Sizce Ek-5 e geçersem daha avantajlı olarak ne zaman emekli olabilirim. Çok teşekür ederim iyi çalışmalar.

    1. Admin dedi ki:

      Birinci doğumunuzu ilk sigorta başlangıcından önce yapmış olduğunuz için borçlanamazsınız, sonrakileri borçlanabilirsiniz. Belirttiğiniz işe giriş tarihine göre SSK şartlarında 3600 günle emekli olabilirsiniz.

  78. ismail Tursu dedi ki:

    Merhaba lar eşim 3600 günden emekli olabilmesi için ek 5 ödüyoruz eşim yılda bir ay kadar tarımda çalışıyor ikametimizin istanbulda olması bize sorun çıkarır mi teşekkürler

    1. Admin dedi ki:

      Ek-5 sigortalısı olmanın şartı tarım veya orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz olarak çalışıyor olmaktır, eşiniz bu kapsamda çalışıyorsa sorun olmaz, ancak SGK’ya ihbar – şikayet olursa, SGK herhangi bir nedenle inceleme yaparsa o zaman sorun olabilir.

  79. Ahmed dedi ki:

    1996 SSK başlangıcım var sonradan ek5 e geçtim şuan 1886 pirimim var. şuan yatıramadığım için gss ye geçmeye karar verdim. PEKİ ilerde emeklilik için ne yapabilirim

    1. Admin dedi ki:

      Ek 5 ile 3600’ü tamamlarsanız 60 yaşında emekli olabilirsiniz.

  80. EMİNE YILDIRIM dedi ki:

    23.09.1976 dogumluyum .03.07.1995 ssk girişim 1700 gün ssk var 744 de isteğe bağlı 4b ödedim .şuan çalışmıyorum köyde fındık arazim var 25-30 kök kadar fındık ağaçım var sorum şu ben ek5 tarım sigortası ödeyebilirmiyim.

    1. Admin dedi ki:

      Eğer ziraat odası kaydınız yoksa, giriş belgesini Tarım Müdürlüğüne ve muhtara onaylatabilirseniz olabilir.

  81. ali yılmaz dedi ki:

    01.01.1975 doğumluyum. 21.09.1990 ilk işe giriş. 01.08.2003 tarihinde 2925 tarım ssk ya ge,iş yaptım halen devam etmekteyim ne zaman emekli olurum

    1. Admin dedi ki:

      3600 günü doldurduğunuzda emekli olabilirsiniz, 2925 kapsamında hangi yaşta emekli olabileceğinizi de Emeklilik Kademeli Geçiş Süreleri-Emeklilik Şartları sayfasından öğrenebilirsiniz.

  82. AHMET dedi ki:

    Merhaba benim 2200 gün sigortam var. işe girişim 1994 yılı. 3 yıldır ek-5 tarım sigortası yatırıyorum. pirimi yüksek yatırın diyorlar. aylık kaç bin lira üzerinden pirim yatırırsam emeklilikte 3000 lira civarı emekli maaşı alabilirim. bilgilendirerek yardımcı olursanız sevinirim.

    1. Admin dedi ki:

      Rakam vermek çok zor, 2016 yılında yapılan bir tahmini hesaplamada, bağlanacak emekli aylığının düşük olmaması için en az aylık 3000 lira prime esas kazanç üzerinden prim ödenmesi gerektiği belirtiliyordu. Şimdi o rakam daha da artmıştır. Aylık 3000 lira maaş bağlanması için tahmini 6000 – 7000 TL prime esas kazanç üzerinden prim ödenmesi gerekir her herhalde.

  83. FULDEN dedi ki:

    Aman tarım arazısı varmıda tarım yapalım, bu devletde yaniii..turkıyenın 100de 99 ssk prımı yerıne ek5i böyle yapıyor …herkez mutahıde arsasını verıyor, alıyor 4 ,5 daire ,1 daire nın kırasını prım yapıyo gerısını bırıktırıp yıyor..bu devlette ınsanı zorla yalancı yapıyor ..ayoolll

  84. AHMET dedi ki:

    Merhaba babam SGK emeklisiydi babam vefat etti. babamdan anneme 1000 lira maaş kaldı. annemin babası memur emeklisiydi vefat etti. annem babasının emekli aylığını da alabilir mi?

    1. Admin dedi ki:

      Babanızın ve dedenizin vefat tarihlerini de yazabilir misiniz ?

  85. AHMET dedi ki:

    Merhaba babam SGK emeklisiydi babam vefat etti. babamdan anneme 1000 lira maaş kaldı. annemin babası memur emeklisiydi vefat etti. annem babasının emekli aylığını da alabilir mi? Dedem memur emeklisi idi 06/07/1985 yılında vefat etti. Babam sgk emeklisi 20/11/2019 tarihinde vefaat etti. Dedemin maaşını şu ana kadar teyze alıyor.

    1. Admin dedi ki:

      Anneniz dedenizden de maaş alabilir gibi görünüyor.

  86. Elif dedi ki:

    Merhaba annemin sigorta girişi 01.12.1989 ve 1964 doğumlu
    1983 günlük primi var isteğe bağlı sigorta yaptırsak ve 2 çocuğu borçlanarak emekli olabilir mi kaç yıl daha prim ödememiz gerekiyor. Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim ?

    1. Admin dedi ki:

      SSK şartlarında 58 yaşında 3600 günle emekli olabilir. Anneniz 2 çocuk için borçlanma yaptığında 3423 gün olur, geriye kalan günleri isteğe bağlı sigorta ile tamamlayabilir. Ancak annenizin en son sigortalılığı SSK kapsamındayken borçlanma yapması gerekir ki borçlandığı günler SSK kapsamında sayılsın.

  87. Bünyamin dedi ki:

    1996ssk girişim var 2650 gün SSK dan var şu andada bağkur um devam ediyor 1050 günde bağkurdan oldu askerliği yaptırsam son 4seneyi ek5 tarım sigortası yatırsam nereden emekli olurum

    1. Admin dedi ki:

      4 seneyi Ek-5 tarım’dan yatırmanız halinde son 7 yıl içinde SSK gün sayısı 1260 günden fazla olacağı için SSK şartlarında emekli olursunuz.

  88. Ahmet dedi ki:

    Abim in2300gün SSK dan günü var askerliği yatirdı 540 gün 1200 günde yurt dışı borçlanması yaptı şimdi ek5 tarım sigortası yaptırsam SSK dan emekli olabilirmi

    1. Admin dedi ki:

      Ek-5 tarım sigortasına ödeyeceği prim de SSK kapsamında sayılır, ancak yurtdışı borçlanmasını 31 Temmuz 2019 tarihinden en sonra yaptıysa 1200 gün 4/b (BAĞ-KUR) kapsamından sayılacağından son 7 yıllık prim gün sayısı içerisinde SSK gün sayısının 1261 olması gerekir ki SSK şartlarında emekli olabilsin.

  89. zafer dedi ki:

    iyi akşamlar 2003 yılında tarım sigortasına kayıt oldum.2011 yılnda durdurdumziraat odasından muafiyet belgesi verdiler.bagkura geçtim.emekliliğeme az bir süre kaldı günümü toplatmak için ziraat odasına gittim bilgisayarayda kaydım var. defterin olmadıgını ve yatırdıgım günlerimin silinecegini söylediler yardımcı olurmusunuz.tşk.ederim

    1. Admin dedi ki:

      Tarım BAĞ-KUR sigortalısı olmanın şartı ziraat odası kaydının bulunmasıdır, bu kayıt yoksa sigortanız dayanaksız kaldığı için SGK iptal edebilir. Bu durumda tek yol İş Mahkemesinde dava açmaktır. Mahkeme böylesi durumlar için SGK primleri almış olduğundan iptal işlemini geçersiz sayabiliyor.

      1. zafer dedi ki:

        çok teşekkür ederim.

        1. zafer dedi ki:

          kusura bakmayın birşey daha soracagım.yatırdıgım.süre 7sene bunu kabul etmezlerse günümü silecek gibi olurlarsa.bunu farkını verip istekli bağkura cevirebilirmiyim.teşekkür ederim.yardımlarınız için

          1. Admin dedi ki:

            SGK müdürlüğüne, BAĞ-KUR sigortanızın geçersiz sayıldığı aylar için ödemiş olduğunuz sigorta primlerinin isteğe bağlı sigortaya sayılması ve artan primlerin iade edilmesi talebiyle bir dilekçe verin, kabul edilir mi bilmiyoruz, çünkü isteğe bağlı sigorta da kişi talepte bulunup, talebi kabul edildikten sonra ödediği primler isteğe bağlı sigorta kapsamında sayılır. Eğer SGK bu talebinizi kabul etmezse bu durumda tek seçeneğiniz iş mahkemesinde dava açmak olur.

          2. Mürsel bilgiş dedi ki:

            Son 3.5 yıli ek 5sigorta ödedim bsgkurdan geçtim 3.5 yıl içinde her sene 3 ay yurt dişina çiktım toplam 900 ay yapar 3.5 kuralindan emelilik sorun olumu teşekkürler

  90. Mehmet Can dedi ki:

    Merhaba, 4-A, 27.12.2005 sigorta girişim mevcuttur. o günden beri toplam 2500 prim gün sayım vardır. büyükşehir de ikamet ediyorum ancak ekonomik sebeplerden dolayı memlekete geçip eşimle beraber tarımla uğraşacağım. ilgili işlem için 4-A dan çıkıp tarım sigortasına geçiş yapacağım ancak üstüme almam gereken bir bahçe veya tarım arazisi olması şart mı ? artı olarak şu an için en düşük prim ödeme fiyatı 765 TL idi, 1000 lira gibi bir ücret ile yatırmaya devam etsem ileride emeklilik maaşım fazla olma şansı mevcut mu ?

    1. Admin dedi ki:

      Ek-5 (tarım SSK) kapsamında sigortalı olursanız sigortalılığınız hem 4/a (SSK) kapsamında devam etmiş olur ve SSK şartlarında emekli olursunuz, hem de sadece tarım il – ilçe müdürlüğü kaydı yeterli olur. 765 yerine 1000 lira üzerinden prim ödemeniz emekli maaşını ne kadar etkiler rakam vermemiz zor. Çünkü yüksek bir rakam değil.

      1. Mehmet Can dedi ki:

        Merhabalar, üzerimize almamız gereken muhakkak bir arazi,tarla,bahçe şart mıdır ?

        1. Admin dedi ki:

          Ek-5 tarım sigortası için böyle bir şart yok, sadece giriş bildirgesini ilgili yerlere onaylatmanız yeterli.

  91. Veli nalkiran dedi ki:

    Selamlar 1974 doğumluyum ssk 92 yılından 85 gün pirimim var 2007 den itibaren bagkurluyum köyde çiftçilik ve hayvancılık yapıyorum ek 5 e geçmek istiyorum ancak koyun ve tarla desteği alıyorum bu destekler kesilirmi

    1. Admin dedi ki:

      Destekleri alabilmeniz için ziraat odası kaydı gerekiyordur, dolayısıyla ziraat odası kaydınız vardır büyük ihtimalle. Ziraat odası kaydı olanlar da Ek-5 kapsamında sigortalı olamaz, Tarım BAĞ-KUR sigortalısı olmaları zorunludur. Bunun için ziraat odası kaydınızı sildirmeniz gerekir, bu durumda da destekleriniz kesilebilir, bunu öğrenip ona göre hareket ederseniz daha iyi olur.

  92. suat yıldız dedi ki:

    merhaba efendim eşim ek5 tarım sikortalısı kimse aydınlatıcı bir cevap vermiyo kesin olarak size ricam su sorunun cevabı ek5 de engelli malul olarak erken emeklilik varmı yokmu yani yoksa boşa gider diye korkuyoruz kimi var kimi yok diyor kafamız cok karışık lütven bizi aydınlatın simdiden cok tesekkür ederim

    1. Admin dedi ki:

      Tabii ki var, Ek-5 tarım sigortası kapsamında çalışanlar işyerinde çalışan normal sigortalı işçilerle aynı haklara sahipler. Bunların ödediği primler içinde yüzde 20 oranında uzun vadeli sigorta kolları (malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortası) primi var. Dolayısıyla Ek-5 kapsamında sigortalı olarak çalışan biri diğer şartları da taşıması halinde tabii ki malulen emekli de olabilir, engellilik nedeniyle erkenden normal emekli de olabilir.

  93. Haci akdag dedi ki:

    Merhabalar 6 yildir bir çiftcinin yaninda bekçi olarak calismaktayim cok israrlarima ragmen sigortami son 1 yildir ek 5 uzerinden parasini bana verip ben yatirmaktayim işten ciktigim taktirde tazminat hakkim varmidir tesekurler

    1. Admin dedi ki:

      Ek-5 tarımda hizmet akdiyle süreksiz olarak çalışanlar için geçerli, siz hizmet akdine istinaden çalıştığınız için Ek-5 kapsamına girmiyorsunuz. Öte yandan kıdem tazminatı almayı hak edecek şekilde işten çıkmanız veya çıkarılmanız halinde tabi ki kıdem tazminatı alma hakkınız olur. Ancak siz şu an belirttiğiniz çiftçi yanında sigortasız çalışan işçi ile aynı durumdasınız, eğer işten çıktığınızda size kıdem tazminatı ödemezse önce arabulucuya başvurmanız, sonuç alamazsanız iş mahkemesinde dava açmanız gerekir. Dava açtığınızda da belirttiğiniz çiftçinin yanında bekçi olarak çalıştığınızı ispatlamanız gerekir. Tabii yazınızda belirtmediğiniz için Ek-5 sigortasından önce de bu işyerinde sigortasız çalıştırıldığınızı varsayarak bu açıklamaları yaptık. (Bkz. Sigortasız Çalışan İşçi Kıdem Tazminatı Alabilir mi ?)

  94. suat yıldız dedi ki:

    merhaba efendim kendim sikortalı bir işte çalışıyorum aynı zamanda çifçiyim işten ayıracaklar gibi çünkü iş yok işyeride haklı kızamıyorum benim pirimim yılım hepsi fazlasıyla doldu.yaşa takılıyorum .azçok cifçiligime devam edeceğim lakin ziraat odası kaydım var otomatikmam çifçi bagkurumu baslar buseferde ben istemiyorum çünkü hem pirim ödeyemem hemde sikortadan deyil çifçi bağkurundan emekli ederler çünkü daha 5..6 sene civarında var cevaplar beni aydınlatmanızı rica ederim tsk.

    1. Admin dedi ki:

      Eğer Muafiyet Belgesi alabilirseniz, ziraat odası kaydınız bulunsa dahi Tarım BAĞ-KUR sigortalısı olmanız gerekmez. Bunun için çalıştığınız işten sigorta çıkışı verildikten sonra bulunduğunuz yerdeki SGK Müdürlüğü ile görüşün, çünkü sigorta çıkışınız verildikten sonra Tarım BAĞ-KUR otomatik devreye girebilir. Bağ-Kur (4/b) Sigortalılık Muafiyet Belgesi, SGK Tarım Bağkur Muafiyet Belgesiyle İlgili Yeni Uygulama Başlattı başlıklı yazılara bakabilirsiniz.

  95. Bekir dedi ki:

    İyi günler çok tşk öncelikle bilgilendirmeleriniz için eşim 1981 doğumlu şu an ev hanımı 2002 yılından 180 gün SSK primi var 2006 yılında evlendik ve şu an iki çocuğumuz var benim sorum isteğe bağlı prim odesek bağkur lu olarak sayilacagiz ve gün uzayacak sanırım gün uzamamasi için ne kadar isteğe bağlı ve ne kadar SSK li olarak prim ödemeniz gerekiyor ve doğum borçlanması yapabilir miyiz tşk

    1. Admin dedi ki:

      Eşiniz doğumları sigorta başlangıcından sonra yapmış olduğu için doğum borçlanması yapabilir. Son yedi yıllık prim günü (2520 gün) içerisinde SSK (4/a) kapsamındaki prim gün sayısının 1260 günden fazla olması halinde eşiniz SSK şartlarında emekli olabilir.

  96. EMİN dedi ki:

    Merhaba efendim kardeşim 20 yil bağkur +4yıldır şuan ssk lı yni gün ve pirim bayağı var.25 yılı tamamlamasına 9 ay kaldı yaklaşık. yetermi acaba yoksa 25i tammı tamamlasa.pirim yatırmayabayağı zorluyo kendisi öduyo ssk yı. fazla olunca hıc faydası olmuyacağı söyleniyo devammı tamammı sizce tşk. şimdiden.

    1. Admin dedi ki:

      SGK müdürlüğüne uğrayıp sistemden baktırsın, eğer prim gününü doldurmuşsa prim ödemesini sona erdirebilir.

  97. Bekir dedi ki:

    Tam anlayamadım son yedi yıldan kastınız 58 yaştan önceki 7 yilda mi 1260 gün 4 a geri kalan isteğe bağlı olacak tşk

  98. Bekir dedi ki:

    İyi günler çok tşk öncelikle bilgilendirmeleriniz için eşim 1981 doğumlu şu an ev hanımı 2002 yılından 180 gün SSK primi var 2006 yılında evlendik ve şu an iki çocuğumuz var benim sorum isteğe bağlı prim odesek bağkur lu olarak sayilacagiz ve gün uzayacak sanırım gün uzamamasi için ne kadar isteğe bağlı ve ne kadar SSK li olarak prim ödemeniz gerekiyor ve doğum borçlanması yapabilir miyiz tşk

    1. Admin dedi ki:

      Gün uzamamasından kastınız eşinizin SSK kapsamında emekli olması ise ne kadar isteğe sigortaya prim öderse ödesin fark etmez, son yedi yıllık prim gün sayısı içerisinde SSK kapsamındaki prim gün sayısının 1261 gün veya daha fazla olması halinde eşiniz SSK şartlarında emekli olabilir.

  99. Bekir dedi ki:

    Sizin cevabınız ” Eşiniz doğumları sigorta başlangıcından sonra yapmış olduğu için doğum borçlanması yapabilir. Son yedi yıllık prim günü (2520 gün) içerisinde SSK (4/a) kapsamındaki prim gün sayısının 1260 günden fazla olması halinde eşiniz SSK şartlarında emekli olabilir.”

    Tam anlayamadım son yedi yıldan kastınız 58 yaştan önceki 7 yilda mi 1260 gün 4 a geri kalan isteğe bağlı olacak tşk

    1. Admin dedi ki:

      Son yedi yılın yaşla bir ilgisi yok, yaş aç olursa olsun, emeklilik başvurusu yapıldığında son 7 yıllık prim gün sayısına bakılır. Bu konudaki açıklama Emeklilik Başvurusunda Son Yedi Yıl – 1260 Gün Uygulaması Nedir ? başlıklı yazıda yer almaktadır.

      1. Bekir dedi ki:

        Tşk iyi calismalar

  100. AHMET dedi ki:

    merhaba eşim 03/03/1996 doğumlu. sigorta girişi. 15/12/1994. BUGÜNE KADAR ASGERİ ÜCRETTEN 2330 GÜN 4 A PİRİMİ YATMIŞ. BU AY İTİBARİ İLE BİZ EK 5 BAŞLATTIK. AYLIK 7560 TL KAZANÇ ÜZERİNDEN 2608 TL PİRİM ÖDEMEYE BAŞLADIK. 1- EŞİM HANGİ TARİHTE EMEKLİ OLUR? 2- EŞİME BUNDAN SONRA EK 5 YATIRACAĞIMIZ İÇİN EMEKLİ MAAŞI DÜŞÜK MÜ OLUR? Normal çalışan yatırsak daha mı iyi olur?

  101. AHMET dedi ki:

    Merheba dedem devlet memuru idi. vefat etti. annem babasından dolayı emekli sandığından maaş almaktadır. annemin vefatı sonrası bekar kız kardeşim annemden dolayı emekli sandığından maaş alabilir mi?

    1. Admin dedi ki:

      Annenizin kendi sigortalılığı yok idiyse kız kardeşiniz ölen anneniz üzerinden aylık alamaz, yani annenizin dedeniz üzerinden aldığı maaş kardeşinize geçmez.

  102. Olgun dedi ki:

    2009dan 4 b bağkurluyum üzerime kayıtlı bir dönüm arazi bir ev var ek 5 geçmem için bir sakınca varmı

  103. AHMET dedi ki:

    Merhaba eşim 03.03.1976 doğumlu. ilk sigortalı işe giriş tarihi 15.12.1994. eşimin şu ana kadar 2230 gün asgeri ücretten sigortası yatmış. bu ay ek 5 tarım sigortası başlattık. aylık pirimini 7560 lira üzerinden hesaplatarak aylık 2608 lira pirim ödedik. 1- eşim hangi tarihte kaç gün toplam pirim ile emekli olabilir? 2.eşimin emekli maaşı normal 4a lı çalışana göre düşük mü olur? 3- eşimin emekli maaşının düşük olmaması için aylık kaç lira üzerinden pirim yatması gerekir? biz daha kaç yıl pirim ödemeliyiz?

    1. Admin dedi ki:

      SSK şartlarında 51 yaş – 5.750 gün veya 58 yaş 3600 günle emekli olabilir.

  104. Nazzz dedi ki:

    Merhaba ben tarımdan sigorta başlattığımda 250 lirayla başladım şu anda 750 oldu bende ödeyemeyince dondurmak istedim ilçedeki sskya gittim eğer dondurursan bu zamana kadar yatırdığın para boşa gider dediler bende o yüzden beklettim ildeki sskya gittim onlarda şimdi dondursan paran olduğu zaman açarız dediler bende dondurmak istedim fakat sistem açılmadı o yüzden donduramadılar şu anda muayene olamıyorum ve borcum birikmiş 18 milyar olmuş ödemeden de donmuyor şimdi bnm ne yapmam lazım işçiyiz zaten kazanamadık bide borç olmuş

    1. Admin dedi ki:

      Tarım sigortanız hangi kapsamda, Tarım Bağ-Kur’mu, 2925 Tarım SSK’mı, Ek-5 tarım sigortası mı, hangisi ?

  105. BAYRAM dedi ki:

    Merhabalar,
    Babamın 07.2005 yılına ait ziraat odasına kaydı bulunmakta ve 01.09.2005 yılında mecburi tarım bağkuru başlamış gözükmekte. Babam 2018 yılında emeklilik sürecini araştırmak için sgk ya gittiğinde denetmenlerce ziraat odasına kaydını ziraat odası belgelemesine ve o dönemin köy muhtarına ait imzalı mühürlü evrağı olmasına rağmen kabul etmeyip 01.12.2005 tarihi itibariyle mecburi tarım sigortasını sonlandırmışlar. 2005 ve 2018 yılları arasında da hem satılan hububattan hemde babam tarafından bu bağkur numarasına prim ödemesi yapılmıştır. Bu durumda nasıl bir yol izleyebiliriz yasal haklarımız nelerdir.

    1. Admin dedi ki:

      Bu durumda babanızın 2005 ve 2018 yılları arası Tarım BAĞ-KUR (4/b-4) sigortalılığının geçerli sayılması için İş Mahkemesinde dava açmaktan başka yol görünmüyor.

  106. Ali KARAKOÇ dedi ki:

    gün itibariyle san dört yıldır kesintisiz sigortalı çalışıyorum. Bir buçuk yıldır tarım desteklerinden yararlanmak için çiftçi kayıt sistemine kayıt olmuştum.
    15 aylık Tarım bağkuru borcu çıkmarmışlar bana
    bu borcu nasıl iptal ettirebilirim.
    Teşekkürler

    1. Admin dedi ki:

      Eğer söz konusu 15 aylık dönem de 4/a (SSK) kapsamında sigortalı olarak bildirildinizse adınıza yapılmış olan Tarım BAĞ-KUR tescili geçersiz sayılır ve buna ait borçlar da silinir. Bunun için SGK’ya başvurmanız gerekir. Sigortalı işten ayrılmanız halinde Tarım BAĞ-KUR devreye girer.

  107. Mustafa gökhan dedi ki:

    Merhaba

    Abim 1995 yılında çalışmaya başladı ve sigortalı oldu.300 gün kadar bir sigortası oldu sonrasında %75 engelli duruma düştü bir süre sigorta primsiz geçirdi ve 2016 yılından beri ek-5 sigortası ödemeye başladık. ve 1800 günü tamamladık. sormak istediğim prim gün sayısı doldu ve sigortalılık süresi 10 yıldan fazla emekliliğe hak kazanıyormu. başka prosedürlerde varmı?

    1. Admin dedi ki:

      Başka prosedürü yok, ancak malulen emeklilik başvurusu yapması halinde SGK abinizi tekrar sağlık kuruluna gönderebilir ve bu kurul tarafından verilecek raporda iş göremezlik oranının en az yüzde 60 olarak belirtilmiş olması gerekir.

  108. AHMET dedi ki:

    eşim şebnem 03/03/1975 doğumlu 4 a sigortalı olarak işe giriş tarihi 15/12/1994 bu güne kadar asgeri ücretten çalışmış. pirimide bu güne kadar 2328 gün asgeri ücretten 4 a sgk lı olarak yatmış. 01/01/2020 tarihi itibari ile ek 5 tarım sigortasına başladık. ilk ay pirimimizi 7560 tl gelir üzerinden 2608 tl pirim olarak ödedik. eşim ne zaman emekli olur. emekli maaşının 3000 lira civarında olması için kaç lira kazanç üzerinden pirim ödemeliyiz bundan sonra. ayrıca eşim 3600 gün ile yaştan emekli olursa ya da normal pirim süreini doldurarak emekli olursa emekli maaşı tahminen ne kadar artar. ya da aynı mı olur.

  109. Suat dedi ki:

    Merhaba efendim 8700 gunum var bunun baslangıc istege baglı bagkur son 4 yıl ssk ..toplam 8700 gun civarı isten ayrıldım cunku is yok isyerim cok sıkintidaydı.simdi esimin sikortasından saglıktan yararlanırım.efendim sorum şu: 25 yıllık olmama 8_9 ay var neyapıyım acaba 25 yılı bekleyerekmi yoksa pirim bisekilde odeyerekmi tamamlayım maas acısından durum degisirmi.tşk.

    1. Admin dedi ki:

      8700 prim günü içerisinde 8 – 9 ay yatıracağınız prim maaşınızı pek etkilemez, çünkü tüm hizmet süreniz dikkate alınarak maaş hesaplanır, maaşınızı az da olsa etkileyebilmesi için çık yüksek tutardan prim ödemeniz gerekir.

  110. Suat dedi ki:

    Yani efendim yüksekte yatıramayacağım için pirim ödemeden 25 yılın dolmasını mı tavsiye edersiniz bu7_8 ayı pirim odemeden mi bekletiyim 7200 günüde zaten geçtim ne tavsiye edersiniz tşk.efendim

    1. Admin dedi ki:

      Aynen öyle, 25 yılın yani 300 ayın yanında 7 – 8 ay pek anlam ifade etmez, yüksekten ödeseniz de bağlanacak emekli aylığını pek değiştirmez.

  111. AHMET ALİ dedi ki:

    Ek 5 öderken ziraat odasına kayıt oldum onbin tl borç geldi sigortadan ne yapmam lazım. tekrar ek 5 e nasıl dönebilirim

    1. Admin dedi ki:

      Ziraat odası kaydı olanlar zorunlu tarım bağ-kur sigortalısı sayıldığından, ziraat odası kaydınız yapıldıktan sonra SGK tarafından Tarım Bağkur sigortanız başlatılmıştır. Çıkan 10 bin TL borç şimdiye kadar her ay için işleyen tarım Bağ-Kur prim borcudur. Bu aylara ait Ek-5 tarım sigortalılığınız da geçersiz sayılır. Eğe yine Ek-5 sigortalılığını devam ettirmek istiyorsanız ziraat odası kaydınızı sildirmeniz gerekir. Ayrıca SGK’ya başvurup çıkan 10 bin TL borcunuzdan o aylara ilişkin olarak Ek-5 tarım sigortası için ödediğiniz primlerin düşülmesini yani mahsup edilmesini talep edin, kalan prim borcunu da ödemeniz gerekir.

      1. Mehmet dedi ki:

        Merhaba ben 5400 gün pirim ödedim tarım Bağ-Kurundan bagkurdan çıksam yaşım geldiğinde normal emekli den ne kadar az alırım maaşı veya 20 sene yapsam kaç yaşında emekli olabilirim girişim 2005 teşekkürler

        1. Admin dedi ki:

          Sigorta başlangıç tarihini belirtmemişsiniz.

  112. Mehmet dedi ki:

    Bir sorum daha olacak hanımı mı tarım Bağ-Kur na kayıt etirsem 5400 günle kaç yaşında emekli olur

    1. Admin dedi ki:

      1 Mayıs 2008’den önce hiç sigortası yoksa 61 yaşında emekli olabilir.

  113. Şeker dedi ki:

    Merhabalar benim annem ek5 tarım sigortalı ama işe girmek istiyor. Ek5 i durdurursa ödediğimiz para yanar mı yahut işten memnun kalamz çıkar da tekrar ek5 sigortalı olmak isterse bir pürüz çıkar mı acaba? Bu konuda dikkat etmemiz gerekenler nelerdir?

    1. Admin dedi ki:

      Hiçbir sorun olmaz, annenizin herhangi bir yerde sigortalı işe başlaması halinde Ek 5 sigortalılığı durur, ödediği primler boşa gitmez sigortalı hizmetlerine işlenmiştir çünkü, işten ayrılması halinde de tarımda hizmet akdiyle çalışmaya devam ettiği sürece Ek 5 sigortasını aynen davam ettirebilir.

      1. Şeker dedi ki:

        Çok teşekkür ederim cevap vereceğinizi bile düşünmemiştik çok sağolun gerçekten:)

  114. Şamil dedi ki:

    Iyi gunler kolay gelsin. Hocam benim Emekli sandığından pirim günüm
    doldu. Ben Emekli maaşı haketmeden ayrılıp, havancılık ve tarimla uğraşıp, üzerime hayvancılık işletmesi açıp, ÇKS ye kaydımı yaptırırsam bağkur ödemek zorundamıyım. bu kayıtları emekli olmadan önce yapsam mı avantajlı olur sonramı. mesleğe giriş tarihim 1999 dan öncedir. ücretli emeklilik tatihim 2027 gozükmekte, 27 yıl pirim ödemem gözüküyor. teşekkürler.

    1. Admin dedi ki:

      Bağ-Kur sigortalılığınız 1260 güne ulaştığında yani üçbuçuk yılı tamamladığınızda BAĞ-KUR emeklilik şartlarına tabi hale gelirsiniz. Buna göre seçim sizin.

  115. yücel kozan dedi ki:

    merhaba benim esnaf bağkur girişim 1994 çıkışım 2001 bu tarihte esnaf bağkurdan kaydımı sildirip işyerimi de kapatmak sureti ile tekrardan 2001 yılı sonundan başlayarak kendi tarlamda çiftçilikle meşgül oldum 2006 yılı sonuna kadar zirat odası kaydım 2001 yılında yapıldı halende devam ediyor 2006 yılında tekrar esnaf olarak bağkura geçtim konu şu 2001 yılında otamatikman geçmem gereken çiftçi bağkurluluğu sosyal sigortalar kurumununa o tarihte başvurmadığım gerekçesi ile başlatılmamış ve şimdi ben geriye dönük çiftçilik yaptığım 2001 2006 arası geçmiş 5 yılı nasıl tarım bağkur veya sigortalı saydırabilirim eimdeki halen devam eden zirat odası kaydım yeterli olurmu müstahsil makbuzu da istiyorlar ama o yıllarda ofis tarım ürünlerine şahıslardan daha az fiat verdiği için ürünlerimi tüccara pazarlık üsülü satım karşılığındada makbuz almamıştım

    1. Admin dedi ki:

      5510 sayılı Kanunun Geçici 8 inci maddesinde; 1 Ekim 2008 tarihine kadar kayıt ve tescillerini yaptırmamış olan Tarım Bağ-Kur sigortalılarının hak ve yükümlülüğünün 7 nci maddenin birinci fıkrasının (b) bendine göre başlayacağı belirtilmiştir.
      Söz konusu 7 nci maddenin birinci fıkrasının (b) bendinde ise tarımda kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar için tarımsal faaliyetlerinin kanunla kurulu ilgili meslek kuruluşlarınca (ziraat odalarınca) veya kendilerince, bir yıl içinde bildirilmesi halinde kaydedildiği tarihten, bu süre içinde bildirilmemesi halinde ise bildirimin Kuruma yapıldığı tarihten itibaren başlatılacağı belirtilmiştir.
      Dolayısıyla SGK şu an 2001 – 2006 arası için geriye dönük Tarım Bağ-Kur sigortalılığınızı kabul etmiyordur. Eğer size söylendiği gibi elinizde o yıllara ait müstahsil makbuzu veya sattığınız tarımsal ürünler nedeniyle yapılmış tevkifatlara ait makbuz olsaydı, bu mümkün olabilirdi.

  116. Mustafa dedi ki:

    Ek5 yatırıyorum 8yıldır devlet 2milyon aileye 1000tl yardım verılecek dedi biz faydalanacakmıyız tşkler

    1. Admin dedi ki:

      Sadece sosyal yardım alanlar faydalanacak.

  117. Mustafa dedi ki:

    2011 başlangıç tarihim bügne kadar ek5 yatırıyorum hocam kaç gün lazım emekli olmam için kaç yaşında emekli olabilirim tşkler iyi çalişma lar

  118. Mustafa dedi ki:

    Hocam birde devletimiz ödemeler ertelendi dedi ek5 ödemeleri ileri bir tarihe ertelenmişmidir?

    1. Admin dedi ki:

      Ek 5 sigortalıları normal 4/a (SSK) sigortalıları ile aynı emeklilik şartlarına tabidirler. Emeklilik şartlarınıza Emeklilik Kademeli Geçiş Süreleri-Emeklilik Şartları sayfasındaki SSK Emeklilik Şartları tablosundan bakabilirsiniz. Öte yandan bazı idari işlem ve başvurularda süreler Nisan ayı sonuna kadar ertelendi, ancak SGK prim ödemeleri ile ilgili henüz herhangi bir açıklama yapmadı.

    2. Ali dedi ki:

      Merhabalar benim 1994 yılından ziraat odası kaydım var ama bağkur kaydım yok.
      1998 yılından da ssk girişim var
      2010 yılından 2020 yılına kadar çiftçi bağkurum var.
      Geriye dönük 1994 ziraat odası girişimle 1994 – 1998 arasındaki boşluğu doldurmam için ne yapmam lazım

      1. Admin dedi ki:

        SGK ile görüşün, böyle bir imkan varsa primlerinizi ödeyip boşluğu doldurabilirsiniz, ancak SGK çok eski yıllar için sadece ziraat odası kaydını yeterli görür mü yoksa ürün teslimi nedeniyle tevkifat yapılmış olması şartı da arar mı bilemeyiz.

  119. Sebahattin kilar dedi ki:

    Ek.5tarim sigortamı 18.02.2020.itibariyle durdurdum 10 yıl ödedim bu hakkı devletimiz verdi şimdi nasil oluyoda geri aliyo verilen hak nasıl geri alınır basvuruda ziraat odasi imzaliyor soruyor üzerinize ait arazi varmi diye yok beyanını verdim nasıl onay veriyo ozaman bu onayi veren oda başkanının suçu yokmu yoksa devlet vatandaşına tuzakmı kurdu

  120. Ali dedi ki:

    Slm hocan ek5 ile normal sigorta arsında emeklikte ne gbi farklar var

  121. Ali dedi ki:

    2005 ile 2011 arasında SSK çalıştım. 2011 den şu ana kadar 30 gün üzerinden ek 5 yatiriyorum ilerde emnkligimi nasıl etkiler

    1. Admin dedi ki:

      Emekliliğinizi etkilemez, çünkü Ek-5 tarım sigortasına tabi olanların emeklilik şartları 4/a (SSK) kapsamında sigortalı olarak çalışan işçilerle aynı, zaten Ek-5 tarım SSK da 4/a kapsamında sigortalılık sayılıyor, tek farkı işsizlik sigortasını kapsamıyor. Bunun da zaten emeklilikle bir ilgisi yok.

  122. Muhammet dedi ki:

    Merhaba hocam.Babam 1977 sigorta girişli ancak pek sigortası yok.1 yıl önce ek5 e kaydoldu.Sormak istediğim şey,ilk ay ödemesini yaptı ancak sonra mali durumlardan yapamadı.ek 5 te toplu ödeme var mı? Varsa kaç yıla kadar var.Cevap verirseniz sevinirim

    1. Admin dedi ki:

      Böyle bir imkan yok maalesef, ancak sigortası devam ettiği sürece prim borcu birikir, imkanı oldukça prim borçlarını ödeyebilir. Bu arada ödeme süresi geçen prim borçlarına her ay faiz eklenir bilginiz olsun.

  123. Mehmet dedi ki:

    1988 yılından 58 günlük sigortam bulunmakta olup emekli olmak için Ek 5 tarım sigortası prim ödemesi yaptım. 1 yıl yaptığım prim ödemeleri sonrasında bazı sebeplerden dolayı sigortayı iptal ettirmek zorunda kaldım. Ödemiş olduğum 4.950 TL nin iadesini almak mümkün müdür ?

    1. Admin dedi ki:

      Mümkündür ancak 60 yaşını doldurmuş olmanız gerekir.

  124. Haci dedi ki:

    Merabalar hocam ben adanada bir köyde ağanin yaninda 6 yildir gece gündüz izinsiz bekçilik yapmaktayim sigortam ek5 üzerinden yatiyor işten cikacam memleketime gidecem tazminat hakkim varmi birde işsizlik maaşi alabilmem için ne yapmam lazim

    1. Admin dedi ki:

      Normalde sizin Ek-5 kapsamında sigortalı değil, normal 4/a sigortalısı olmanız ve priminizi ağanın ödemesi gerekirdi. Ek-5 kapsamında sigortalı olanlar işsizlik maaşı alamaz. Kıdem tazminatına gelince işçi olarak yani hizmet akdine tabi olarak çalıştığınız için kıdem tazminatı isteyebilirsiniz, ancak ağa (işveren) ödemezse adliyede bulunan arabuluculuk bürosuna dilekçe verebilirsiniz. Sonuç alamazsanız iş mahkemesinde dava açmanız gerekir. Ancak işçi olarak söz konusu şahsın yanında 6 yıl çalıştığınızı ispatlayabilir misiniz bilemeyiz.

  125. S.Deniz Arca dedi ki:

    Merhaba 1973 dogumlu bir kadinim.
    Sigorta girişim 13 temmuz 1992 finans sektorunde calistim kriz doneminde issiz kaldim .Toplam prim gun sayim 4100 gun
    Size sorum ek kapsamında Sigortali olursam emekli olma şartlarim nedir eksik
    Primimi bu sekilde karşılayabilir miyim balikesir in gomec kasabasında yasiyotum kiralayacagim tarim ile ugrasacagim alan koyde bana yanıt verirseniz cok mutlu olurum

    1. Admin dedi ki:

      Şartlarınız tutuyorsa Ek-5 tarım kapsamında sigortalı olup eksik günlerinizi tamamlayıp SSK şartlarında yine emekli olabiliriniz. Çünkü emeklilik şartları yönünden normal işyerinde sigortalı çalışan biri ile Ek 5 tarım sigortalısı arasında hiçbir fark yok, aynı şartlara tabiler. Giriş / başvuru belgesini https://www.isvesosyalguvenlik.com/ek-5-tarim-sigortasi-icin-giris-bildirgesi/ sayfasından indirebilirsiniz.

  126. Rasim Karakaya dedi ki:

    Ek-5 sigortasında çalışanların gerçekten fiili çalışıp çalışmadıkları SGK tarafından denetleniyormuş. Diyelim ki , bir şekilde SGK denetim yaptı ve EK-5 sigortalılığını iptal eti. İptal edilen ek-5 yıllarını tamamen mi iptal ediyor, yoka isteğe bağlı BAĞ-KUR’a mı kaydırıyor?

    1. Admin dedi ki:

      İptal edilen sigortalılık sürelerinin isteğe bağlı (BAĞ-KUR) kapsamında sigortalılık olarak sayılması şeklinde bir uygulama yok, SGK bu durumda sigortalılık süresini tamamen iptal eder.

      1. Rasim Karakaya dedi ki:

        Peki bir de soruyu E-5 haricinde diğer “sahte sigorta” işlemleri üzerinden sorayım, fiili çalışma olmadan bir iş yerinden sigortalı gösterilmek suretiyle yapılan sahte sigortalılık davalarında, ödenen primlerin İsteğe bağlı Bağ-Kur’a aktarılmasını hükmeden Yargıtay hükümleri şimdiye kadar oldu mu ?

        1. Admin dedi ki:

          Şimdiye kadar böyle bir Yargıtay kararına rastlamadık, fiili çalışmaya dayanan sigortalılık süreleri iptal edilir, başka kapsamda sigortalılık olarak sayılmaz.

  127. Sema dedi ki:

    Merhaba 2016 2017 tarihleri arasında ek5 primimi ödeyemedim 2018 yılında yapılandırma yaptırdım olan borcuma taksitli bir şekilde borcu bitirdim ama tescil hizmet dökümüne baktığımda uzun vade gün sonuna ödediğim aylar yansımamış param boşuna mı gitti cevabınız için şimdiden teşekkürler

    1. Admin dedi ki:

      Ödemeleriniz emanet hesapta kalmış olabilir, sigortalı hizmetlerinize yansımamış olabilir, SGK ile görüşüp sebebini öğrenebilirsiniz.

  128. Rasim Karakaya dedi ki:

    Ek-5 sigortalısıyım. 2021 yılı Ek-5 primleri için prime esas kazanç yükseltme beyanı vereceğim. Ben son 5 yıldır her yıl başında böyle dilekçeler verip kazancımı yükseltiyorum. Şunu gördüm ki, Ocak ayının 1 inde vermem gereken dilekçeyi Ocak 4 veya 5 ine sarkıtarak verirsem, sanırım işlem karmaşıklaşıp zorlaştığı için, SGK memuru işimi laf söyleyerek, azarlayarak yapıyor. Bu defalarca başıma geldi, memurumuzun huyunu ezberledim artık. Ve bu sene de 1 Ocak Cuma’ya denk geleceği ve yılbaşı tatili sonrası ilk İŞ GÜNÜ 4 Ocak’a denk geleceği için; bu burun kıvırmaları, azarlanmaları yaşamamak adına dilekçemi 31 Aralık günü vermek istiyorum. Dilekçeyle ilgili kanunlarda ileriye yönelik dilekçe verme usulü var mıdır? Ocak 1’den sonraki itibaren primlerin yükseltmesi yapılacak çünkü…

    1. Admin dedi ki:

      Bu sorun prime esas kazancın aylık değil günlük olarak esas alınmasından kaynaklanıyor. Siz prime esas kazan değişikliğine dair dilekçenizi verdiğinizde dilekçe tarihinden sonrası için yeni günlük kazanç, öncesi için eski günlük kazanç esas alındığından, o ay için iki ayrı hesaplama yapılması gerektiğinden, karışıklık bundan kaynaklanıyordur.
      Öte yandan, önceden dilekçe verip dilekçede “1 Ocak 2021 tarihinden itibaren prime esas kazancımın …….. TL olarak uygulanmasını istiyorum” şeklinde bir ifade kullanabilirsiniz.

  129. Latif dedi ki:

    Merhabalar, ek 5 kapsamında prim ödeyen bir sigortalının üzerine kayıtlı ÇKS kaydı varsa primleri silinir diyorsunuz. Peki vatandasa Ek 5 sistemini kim söylüyor yine SGK yönlendiren onlar tarımla uğrasırsan kayıt yapalım diyen onlar. Formu doldurtturan yine SGK. Bu durumda kurum hatalı değilmi vatandaş magdur ediliyor. Bir kişinin tarımla uğrastığını resmi olarak baska türlü nasıl belgelendireceksinki adam köyde yasıyo üzerine tarla kaydı yok bu kişi ek 5 ödeyebiliyor tarla kaydı olan ödeyemiyor .
    Bu durumda şimdi benim ek 5 primlerim var ve yapılandırmadan borcu ödedim prim günümü bekliyorum ve emeklilik dilekçesi verdim yıllarca ek 5 de sistemde kaydım var kimse uyarmadı.
    Üzerime kayıtlı arazi 7 dönüm ziraat odası ve ilçe tarımda kaydım var yıllık gelirim asgari ücretten az bu durumda ek 5 im sayılmazmı, sayılmayacaksa sgk neden kabul etti.

    1. Harun sancar dedi ki:

      Merhabalar ben ek 5 tarım sigorta primimi 12 2 2020 itibarı ile yatirmaya başladım 7 ay yatirdim şuan 4 ay ödeyemedim geriye dönük ayları yılbaşından sonra 2 aylık primler halinde ödesem sorun olurmu yani sene geçince farkedermi?

      1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

        Ek-5 sigortalılığında bu konuda sınırlama yok, 2925 SSK Tarım sigortalılığında var. Sadece geç ödediğiniz primlere faiz eklenir, ayrıca sağlıktan yararlanabilmeniz için 60 günden fazla prim borcunuzun olmaması gerekir.

    2. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      SGK ile görüşün, muafiyet belgesi alarak geriye dönük Tarım Bağ-Kur’dan muaf sayılma imkanı varsa ödediğiniz Ek 5 sigorta primleri geçerli sayılır.

      1. Latıf dedi ki:

        Hatırladığım kadarıyla Ek 5 için Sgk dan basvuru yaparken ziraat odasından muafiyet belgesi istemişlerdi. Eğer muafiyet belgesi vermediysem ve problem çıkarsa muafiyet belgesini yeni alıp sgk sunarsam gecmişe dönük gecerliliği olurmu.
        Zzaten dönümü yüksek olanlar mecbur bağkurlu olmak zorundaymış zirrat odası sgk ya bildiriyormuş sgk resen bağkurlu yapıyormuş.
        Bu doğrumu. Dolayısıyla benim ek 5 im gecerli oluyor demi.
        Tesekkür ederim.

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Normalde Ek 5 Tarım sigortalılığı için SGK kişinin ziraat odası üyesi (kaydı) olmadığına dair giriş belgesine onay istemektedir. Öte yandan ziraat odası kaydı olanlar Ek 5 tarım sigortalısı olamamakla birlikte, eğer kişinin elde ettiği tarımsal kazanç belirlenen miktardan düşükse bu durumda ziraat odasından muafiyet belgesi alan kişi Ek 5 tarım sigortalısı olabilmektedir. (2013/11 sayılı SGK Genelgesi) Buna göre eğer siz daha önce muafiyet belgesi alıp verdinizse o zaman Ek 5 tarım sigortalılığınızın geçerli sayılması gerekir. Daha önce böyle bir belge vermedinizse şimdi alacağınız muafiyet belgesinin SGK kabul eder mi bilmiyoruz. Arazi ve tarlasının dönümü yüksek olanlar da muafiyet sınırının üzerinde tarımsal geliri olduğu gerekçesiyle muaf sayılmıyordur.

  130. Orhan dedi ki:

    Ben ek5 sigorta pirimimi yatırmaktayım ileri zamanlarda ikametgah adresi değiştirip normal SSK girişim olursa ve bidahada ek5 yatırmayıp SSK da devam edersem şayet tarım işiylede uğraşmayı normal herhangi Bi şehre göç edip farklı bir işte SSK prim yatsa geçmişte ödediğim ek5 pirimim iptal olurmu yada geçmişte yatırmış olduğum ek5 primlerim emekliliğe kadar kalıcı olurmu beni aydınlatırsanız sevinirim tşkrlr

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İkametgah adresi değiştirip, adresten değişikliğinden sonra 4/a (SSK) kapsamında sigortalı olmanız halinde, daha önce Ek-5 kapsamında prim ödediğiniz süreler silinmez, kayba uğramaz, eğer SGK başka bir sebeple Ek-5 kapsamında prim ödediğiniz süreleri geçersiz saymazsa emekliliğinize kadar kalıcı olur .

  131. Orhan dedi ki:

    Peki SSK niye geçersiz sayabilirki nasıl bir sebep olmamlı geçersiz sayması için tarımı bırakıp herhangi Bi fabrikada işe başladım var sayarsak bu Bi engel yaratırmı verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Tarımı bırakıp herhangi bir işyerinde çalışmaya başlamanız halinde tarım sigortalılığınız durur, ancak daha önceki ödediğiniz primler iptal olmaz, silinmez. Tarım işlerinde çalışıyorum diye SGK’ya prim ödeyen kişinin aslında tarım işlerinde çalışmadığını SGK bir şekilde tespit ederse, tarımda çalışmadığı halde prim ödediği süreleri geçersiz sayar. Yoksa gerçekten tarım işlerinde çalışıp, prim ödeyen ancak daha sonra tarım işinin bırakıp herhangi bir işyerinde çalışmaya başlayan kişinin geriye dönük ödediği primlerin geçersiz sayılması gibi bir durum söz konusu değildir. Önemli olan kişinin prim ödediği sürelerde gerçekten tarım işinde çalışmış olmasıdır.

      1. Hakan dedi ki:

        Merhabalar annemin 1984 de sigorta girişi var 2011 yılında emekli olması için ek5 tarım sigortalısı yapmış babam.2017 yılında 3600 günü tamamladı 4 yıldır yaşı bekliyordu haftaya 58 yaşı doldurup emekliliğe hak kazanacak .tarım ve hayvancılık yapılan bir ildeyiz ama yıllardır şehirde oturuyoruz nüfus kütüğümğüz köye kayıtlı ama ikametgah şehir merkezi gözüküyor.bu durumda SGK geriye dönük denetleme yapabilir mi?yapsa nasıl yapacak 4 sene önce primini tamamlamış çalışmayı bırakmış tarımda çalışıp çalışmadığını artık nereden anlayacak?

  132. Salbay dedi ki:

    Ben Ek5 sigortası yatırıyorum eșim ise bağkur lu ama pirim yatırmıyor.Benim sağlıktan yararlanırmı

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Eşiniz kendisi sigortalı olduğu için sizin üzerinizden sağlık yardımı alamaz, önce Bağ-Kur sigortalılığını sona erdirmesi yani Bağ-Kur’dan çıkması gerekir. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/borclu-bag-kurlu-esi-veya-cocugu-uzerinden-saglik-yardimi-alabilir-mi/, https://www.isvesosyalguvenlik.com/bag-kur-sigortaliligi-nasil-baslatilir-veya-sona-erdirilir/)

      1. Hakan dedi ki:

        Merhabalar annemin 1984 de sigorta girişi var 2011 yılında emekli olması için ek5 tarım sigortalısı yapmış babam.2017 yılında 3600 günü tamamladı 4 yıldır yaşı bekliyordu haftaya 58 yaşı doldurup emekliliğe hak kazanacak .tarım ve hayvancılık yapılan bir ildeyiz ama yıllardır şehirde oturuyoruz nüfus kütüğümğüz köye kayıtlı ama ikametgah şehir merkezi gözüküyor.bu durumda SGK geriye dönük denetleme yapabilir mi?yapsa nasıl yapacak 4 sene önce primini tamamlamış çalışmayı bırakmış tarımda çalışıp çalışmadığını artık nereden anlayacak? teşekkürler.

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          SGK istese inceleme yapabilir tabii ki ancak bildiğimiz kadarıyla ihbar, şüphe yoksa bu konuda inceleme yapmıyor.

  133. aykut kiraz dedi ki:

    mhb benim sigorta baslangıc tarihi 05.01.1993 1974 dogumluyum 4962 prim günüm var askerlik primlerimi daha yatırmadıgım yatımayı düşünüyorum 18 ay askerlik yaptım yatırdıktan sonra muhtemelen 173 güne daha ihityacım olacak şu an iş bulmakta uzun zamandır sıkıntı cekiyorum en azından 7 aylık primimlerimi istege baglı ödemek istiyorum acaba tarım e-5 mi yaptırmsam yoksa bagkur mu bu arada 4-a ssk koluna tabiyim bagkurda 1260 sınırı var sonradan kaunu degiştirmesin bunlar ? lütfen bana bir yol gösterin ?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Söz konusu uygulama yıllardır devam ediyor, bundan sonra da değiştirilmez herhalde. Kalan 173 günü isteğe bağlı sigorta ile tamamlayabilirsiniz, son 7 yıllık prim günü içerisinde hiç Bağ-Kur sigortalılığınız yoksa 1260 günden az bir süre olduğu için yine SSK şartlarında emekli olabilirsiniz. Ancak askerlik borçlanmasını isteğe bağlı sigortaya prim öderken yaparsanız, bu borçlanmanız da 4/b kapsamında değerlendirilir unutmayın. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/hizmet-borclanmasi-yapilan-sureler-hangi-sigorta-kapsaminda-sayilir/)

      1. aykut kiraz dedi ki:

        atıgınız linki okudum o zaman ben ne yapıp edip 173 günü 4.a dan yaptırmalıyım ki son hangi sigorta kolundan giriş yaptırdıysam askerligi o sigorta kolundan ödeme yapayım .hayır yani toplamda ihtiyacım olan 713 günü bagkurdan da ödesem 1260 günü altında oldugu için yine ssk kolundan emekli olurum .ama ben yinede e-5 tarım sigortası nı degerledireyim en azından 7 aylık için bilgi için tesekur ederim degerli iş ve sosyal güvenli ayilesi

  134. Songül dedi ki:

    Merhaba ben tarım ssk düşünüyorum şart lar ne nasıl nereye baş vurmam gerek bu arda ben ankarada yaşıyorum yazları memlekette gidiyorum babama yardım ediyorum ben köye gidip orda kaldigin süre içind e adresimi değişikliği yapıp tarım ssk yatıra biliyor muyum

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Ek 5 tarım sigortasından yararlanma şartları yukarıdaki yazıda açıklanmıştır. Tarım işlerinde hizmet akdiyle süreksiz olarak çalışan tarım işçileri Ek 5 kapsamında sigortalı olabilir. Bunun için giriş belgesinin muhtarlığa, ziraat odasına, tarım müdürlüğüne onaylatılması gerekir. Bulunduğunuz yerdeki SGK Müdürlüğü ile görüşebilirsiniz.

  135. İrfan gökmen dedi ki:

    Benim 2012 isteğe bağlı ek 5 1450 gün var 290 gün bağkurum var 3300 gün ssk bar ben isteğe bağlı kısmı yapılandırdım bunu peşin ödesem emekli olma şansım varmı şu an 52 yaşındayım

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Sigorta başlangıcınız 2012 ise 60 yaşından önce emekli olamazsınız.

  136. Aysel dedi ki:

    4a yetim maasi alan tarım sigortası öderse maaşı kesilirmi.istege bağlı sigorta çok yüksek..tarım az dediler Ayrıca tarlalarımız var .akrabalar ediyo.tapu bizde .heryil memlekete gidip geliyoruz.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Tarım sigortasından ek 5’i kastediyorsunuz herhalde, ancak yetim maaşı kesilebilir, isteğe bağlı sigortada kesilmez, isterseniz SGK ile görüşün.

  137. Mehmet ali oruç dedi ki:

    Merhaba 2.2.1975 doğumluyum 1.7.1998.Çiftçi bağkur giriş. 1.7.98.den 31.12.2001 kadar üç buçuk yıl var ödeme. Ondan sonra 23.1.2012den bugüne toplam 4500 gün var ödenmiş. 2002dahil 2011de olmak üzere elimde on yıllık tütünden müstahsil makbuzu var bunları tam yıl olarak alabilirmiyiz. Ziraat Odası kaydı 2005.alabirsek nekadar para çıkar bu yıllara. Teşekkür ederim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bunları tam yıl olarak alabilip alamayacağınızı, ne kadar para çıkacağını biz bilemeyiz, çünkü belgeleri değerlendirecek olan SGK.

      1. melek dedi ki:

        merhaba benim ciftci sigorta girişim 2006 ben şun bakura gecsem negibibir zararim veya negibi bir faydası olur 1976 dogumlu bir bayanım

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Emeklilik şartları yönüyle hiçbir faydası veya zararı olmaz, çünkü ikisinde de emeklilik şartları aynı. Sadece ödeyeceğiniz prim tutarı değişir.

  138. Mehmet ali oruç dedi ki:

    Öncelikle teşekkür ederim. 2.2.75.doğumluyum. bağkur a.23.1.2012de kaydoldum bu güne kadar .Birde 2018 affında tekel kesinti kağıtı verdim tescil tarihi 1.7.98.oldu 31.12.2001 e kadar verdi .şu an 4500gün var toplam son 22.ayı borçlu yum.2002ve2011 dahil tütün kesinti makbuz ları var elimde 10yıllık bunları şimdi verirsem çıkacak borcu ödemek zorunda mıyım .1.kasım itibariyle borç silme kapsamında olup silinecek mı.bigileriniz için teşekkür ederim.

  139. Erkan dedi ki:

    Tarım sigortası sorgulamak

  140. buket dedi ki:

    merhabalar, benim annem 21.03.1966 dogumlu. 1/11/2007 de tarim sigortasi basladi ( primleri aylik 15 gun sayilan). Sonra 2011 de bu degismis ve annemi ek-5 e gecirmisler, bizim haberimiz olmadi malesef. Biz primleri yine hep 15 gunden yatirdik 30 gun yerine ( normalde yatirilmasi gerekenin yarisi) ve kimse bize eksik yatirdiniz demedi. Aradan yillar gecti ve bize cok yuklu bir borc cikardilar (odenmeyen sigortanin diger yarisi icin) ve biz bu meblag cok oldugu icin odeyemedik. bu sure zarfinda dondurma islemide yapamadik. hem aylik sigorta borcu hem bunlarin faizi ile borc katlandi yillarca. herneyse bu sene afdan yararlanip borclari yapilandirdik. Ama suan kac yil daha odeme yapilacak, kac yasinda emekli olacak hic bir bilgimiz yok. biz daha ne kadar daha bunu yatiracagiz bilmiyoruz. umarim yardimci olursunuz. tesekkurler, iyi calismalar.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      15 gün üzerinden primleri ödenen 2925 Tarım SSK sigortalılığı, ancak bu kapsamdaki sigortalılığı 30 Nisan 2008 tarihi ile 1 Ekim 2008 tarihi arasında başlayanlar primi 30 gün üzerinden ödenmesi gereken Ek-5 kapsamındaki sigortalılığa geçirildi. Eğer anneniz 2925 primlerini düzenli ödediyse 1/11/2007 tarihli 2925 sigorta başlangıcına göre Ek 5 kapsamına alınmış olmasında bir yanlışlık var.
      Öte yandan emeklilik yönüyle ikisi arasında büyük fark var, anneniz 2925 kapsamında 3600 günle emekli olabilecekken, Ek-5 kapsamında 7000 günle veya 25 yıl sigortalılık süresi – 4500 günle emekli olabilir. İkisinde ortak olan tek konu yaş şartı, anneniz her ikisinde de 58 yaşında emekli olabilir.

  141. Halef dedi ki:

    Merhaba ben 1976 doğumluyum 2010 1 ekimde ek 5 tarım sigortasına başladım 20 20 primini ödeye medin ve büyük şehire taşındım sigortam iptal 0lurmu ssk ya bildirmem gerekiyormu cevap yazarsanız sevinirim beni bılgılendırır mısınız

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Başka ile taşınsanız da tarım işlerinde çalışmaya devam ediyorsanız, SGK’ya dilekçe verip bilgilendirmenizde fayda var, eğer tarım işlerinde çalışmıyorsanız o zaman sigortadan çıkış için SGK’ya dilekçe vermeniz gerekir. Bu dilekçeyi verince primleri ödenmemiş aylara ait borçlar ve sigortalı hizmetler silinir.

  142. Hatice Y.Kaya dedi ki:

    Merhaba sayın uzman, Annem 15.04.1998 de 4b isteğe bağlı sigortaya başlamış ve 105 gün (3 ay 15 gün) yatırmış. sonrasında 09.05.2011 de 4b zorunlu tarımsal faaliyet primi ödemeye başlamış 2308 gün(6 yıl 4 ay 28 gün) ve 11.092015 ek -5 tarım 2017’nin 12.ayı itibari ile Ek-5 tarıma başlamış halen ödemektedir. 4A gün sayısı şuan 1192. 1998 girişli olduğu için 3600 günde emekli olabildiği bilgisi üzerinden hesapladığımda prim gün sayılarının toplamı 3605 gün ve annemin yaşı 59 yani yaş sınırı olarak ta sıkıntı yok. Ama SGK ya gittiğimizde 3 ay daha ödeme yapmamız gerektiği söyleniyor. Neden olduğunu anlayamadım isteğe bağlı ödenen primler sayılmıyor mu? Annemin emekliliği konusunda sizin fikirlerinize ihtiyacım var. Şimdiden teşekkürler.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Anladığımız kadarıyla annenizi SSK şartlarında emekli etmek istiyorsunuz, ancak annenizin SSK şartlarında emeklilik hakkı kazanabilmesi için son 7 yıl içerisindeki (2520 gün içerisindeki) 4/a (SSK) gün sayısının 1260 gün veya daha fazla olması gerekir. Anneniz şu an Bağ-Kur emeklilik şartlarına tabi. Size 3 ay daha ödeme yapmanız gerektiği bu nedenle söylenmiştir. (https://www.isvesosyalguvenlik.com/emeklilik-basvurusunda-son-yedi-yil-1260-gun-uygulamasi-nedir/)

  143. Emine dedi ki:

    Merhabalar annem 1/5/1999 girişli olarak bağkur yapılandırma 3764 gün pirim ödedsimdi tarım sigortasına kayıt yaptıracak 2009 yılından tarım muafiyet belgesi kaydı bulunmaktadır.ek 5 başvurmak için ziraat odası kaydınin silinmesi işlemi ileberaber muafiyetinin de iptal edilmesi gerekli midir

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Annenizin muafiyet belgesi olduğuna göre Ek-5 tarım sigortalılığına başvuru için ziraat odası kaydını sildirmesine gerek yok, ancak aradan uzun zaman geçtiği için SGK yeni muafiyet belgesi isteyebilir belki. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/ziraat-odasi-kaydi-olanlar-ek-5-tarim-sigortalisi-olabilir-mi/)

  144. Ayse dedi ki:

    Merhaba 1987 dogumluyum ilk sigorta baslangicim ssk 2006
    2013 yilinda tarim ek 5 sigortasina basladim ve hala oduyorum yorumlari okudum buyuk sehirde yasiyorum tarimlada ugrasmiyorum acaba benimde iptal olurmu bu zamana kadarki yatirdigim para ve gun. Tesekkurler

  145. Ayse dedi ki:

    Birde emekli oldugum zaman tarim ek 5 ten ssklilarla ayni maasimi alabilirim yoksa ssk ya gecis yapma hakkim varsa gecis mi yapmaliyim. Tarim ek 5 te sigorta donduramiyorum sskda dondurma sansim varmi? 2006 yilinda baslangici var sivirtamin 3023 yilindada tarim ek 5 yatirmaya basladim 1987 dogumluyum ne zaman emekli olabilirim.

    1. Ayse dedi ki:

      2006 yilinda baslangici var sigortamin 2013 yilindada tarim ek 5 yatirmaya basladim 1987 dogumluyum ne zaman emekli olabilirim. Yzim yanlislarindan dolayi özur dilerim.

      1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

        58 yaş – 7000 prim günü veya 58 yaş – 25 yıl sigortalılık süresi – 4500 prim günü ile SSK şartlarında emekli olabilirsiniz. Ek 5 sigortası da işyerlerinde çalışanlara yapılan 4/a sigortasıyla aynı şartlara tabidir, yani Ek 5 de 4/a (SSK) şartlarında sigortalılık sayılmaktadır, dolayısıyla bağlanacak emekli maaşı aynıdır. Gerçekte tarımla uğraşmıyor olmanız nedeniyle SGK sigortalılığınızı iptal eder mi bunu bilemeyiz, normalde iptal etme yani geçersiz sayma yetkisi var.

  146. erhan dedi ki:

    merhabalar .2012 yılında başladığım ek 5 den çıkmak istiyorum son 2020 yılı dahil olmak üzere 15 ayı ödemedim. ek5 den çıktığım zaman yatırdığım 1300 gün silinir mi. iyi günler dilerim.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Sigortadan çıkış için SGK’ya dilkçe vermeniz halinde borcu ödenmiş en son ayın sonundan geçerli olmak üzere sigorta çıkışınız yapılır, ödenmemiş prim borçlarınız o aylara ait sigortalı hizmetlerinizle birlikte silinir. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/sigortadan-cikis-icin-basvuran-kisinin-borcu-silinir-mi/)

  147. Ureticinin isyani dedi ki:

    Iyi gunler dilerim ben ciftcilikle istigal ediyorum kira sozlesmeli 20 dekar arazinin 15 dekari kullanilan arazi vasfi olarak cks kaydim var. Ciftci bagkur primi odeyemedigim icin dilekce ile ciftci bagkurundan muaf oldum .. Bu durumda ben ek 5 li olabilirmiyim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Eğer ziraat odasından muafiyet belgesi aldınızsa Ek-5 tarım sigortalısı olabilirsiniz. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/ziraat-odasi-kaydi-olanlar-ek-5-tarim-sigortalisi-olabilir-mi/)

  148. erhan dedi ki:

    yani geçmiş dönem de yatırdığım 1300 gün primlerde silinir mi çıkış yaparsam.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Primlerini yatırdığınız aylar silinmez, sadece primleri ödenmemiş aylar silinir. önceki cevabımızda da belirttiğimiz üzere primi ödenmiş ayın son günü itibariyle sigorta çıkışınız yapılır, öncesine ait sigortalı hizmetleriniz aynen kalır, silinmez.

  149. m.rasit soydan dedi ki:

    2008 den 2018 e kadar Tarım Bağkurlu idim. 2018 in 5.ayında tarımdan muaf belgesi alarak ilgili kuruma verdim. Bu tarihten itibaren yaklaşık iki yıl boyunca Ek-5 primlerini düzenli olarak yatırdım. Şu anda ssk lı olarak çalışmaktayım lakin yakın zamanda kurumdan gelen bir yazıda ödediğim primlerin bağkura mahsup edildiğine ilişkin bir bilgi aldım ilgili dönemin ek-5 sigortalılığının ihyası için mahkeme yoluna gidebilir miyim? Şimdiden teşekkür ederim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Ziraat odası kaydı olsa bile muafiyet belgesi alanların Tarım Bağ-Kur sigortalısı olma mecburiyeti ortadan kalkıyor, dolayısıyla bu kişiler isterlerse ve şartlar tutuyorsa Ek-5 tarım sigortalısı olabiliyorlar. Mahkemeyi düşünmeden önce SGK ile görüşüp sebebini öğrenin isterseniz, belki muafiyet belgesi aldığınız gözden kaçmış olabilir, muafiyet belgeniz geçersiz sayılmış olabilir. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/ziraat-odasi-kaydi-olanlar-ek-5-tarim-sigortalisi-olabilir-mi/)

  150. Danış taş dedi ki:

    saygılar ek 5 sigorta primini her ay kacında yatırmalıyım

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Her aya ait sigorta priminin takip eden ayın sonuna kadar ödenmesi gerekir, takip eden ayın son günü resmi tatile denk gelirse son ödeme günü ilk iş gününün sonuna kadar uzar. Örneğin Nisan ayına ait sigorta priminizi 31 Mayıs Pazartesi gününün sonuna kadar ödemeniz gerekir.

  151. Nurgül can dedi ki:

    Merhaba 1965 doğumluyum-8-6 -2005ssk giriş im var 2015 te 2 aylık tarım sigortam varhalen SSK lı çalışıyorum 1800 günüm var sigortalı olmadan önce2 çocuk var onları borçlanabilir miyim ne zaman emekli olabilirim teşekkürler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Sigorta başlangıç tarihinden önceki doğumlar için doğum borçlanması yapılamaz. SSK şartlarında 58 yaş – 7000 gün veya 58 yaş – 25 yıl sigortalılık süresi – 4500 günle emekli olabilirsiniz.

  152. tufan balta dedi ki:

    bağkurluyum 2009 dan 760 gün sskm 2000 den 841 günüm var tarım sigortası olurmuyum bağkur da devam edermi

  153. Recep dedi ki:

    Kolay gelsin işe giriş tarihim 1_9_1990 ben şu anda i bagkur ödüyorum Aralık’ta son ödememi yapicam 2022 ama son 3.5sene sigortalı calismam zor annem Parkinson hastası bakıma ihtiyacı var ben ek 5 SSK ödeme yapsam olurmu .

  154. Mehmet örüng dedi ki:

    Iyi günler annemin emeklilik için yaşı doldu 3600 şartlarına uyuyor son 2 yıldır ek 5 tarım sigortası yatırıyor 3596 günü oldu son 4 gününü 4 günlük ek 5 sigortasını yatıracak yoksa 1 ay dahamı yatırmak zorunda

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bir ay daha yatırmak zorunda değil, SGK’ya sigortadan çıkış başvurusu yapması halinde talep tarihi itibariyle sigortalılığı sona erdirilir.

  155. Salih dedi ki:

    Merhaba ben 2012 yılında tarım sigortasına kayıt yaptım ams hiç prim ödemedim 2015 yılında yurt dişini çıktım ve hala yurt dişindayım bana bi borç kağıdı geldi 26,600 civarında prim borcunuz var ödeyim yada icra başlayacak diye benim sorum ben bu parayı ödersem ilerde bu tarım sgk emekli olabilirmiyim borçlana bilirmiyim kalan primleri yardim ederseniz çok sevinirim teksekkürler mail atarsanız benim için daha iyi olur lütfen

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Tarım SGK’da geriye dönük borçlanma yok. Sadece askerlik borçlanması yapabilirsiniz.

  156. Mustafa dedi ki:

    Merhaba…
    Öncelikle emekleriniz için teşekkürler.
    Ben önceden devamlı olmamak kaydıyla, ara ara tarım işiyle uğraşıyordum.Ama primlerimi tam olarak ödedim.Yorumlardan okudugum kadarıyla, Başka şehirde olunca ek5 ödemek sorun olur diyorsunuz.
    Peki benim 2 adresim olursa örneğin:Hem İstanbul hemde Yozgat’ta adres kaydım resmi olarak var.Yine sorun olur mu?
    Bir de,
    Ben ödememi durdurdum.Yani şu anda “GSS”hariç bir sigortam , ödemem yok.Geriye dönük tespit nasıl olabilir?. Önceden devamlı tarım işiyle uğraşmadığım yine de tespit olur mu?
    Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.Saglıkla kalınız.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Ek 5 tarım sigortalılığında SGK’nın aradığı en önemli husus, sigortalı olan kişinin gerçekten tarım işlerinde çalışıyor olmasıdır. Örneğin, kişi Ek 5 kapsamında tarım sigortalısı olduğu halde nüfus kayıtlarından devamlı İstanbul’da merkezde ikamet ediyor görünüyor. Bu durumda SGK İstanbul’da merkezde (Kadıköy, Beşiktaş gibi ilçelerde) ikamet eden birinin tarım işlerinde çalışmıyor olabileceği şüphesiyle konusu incelemeye alabilir. Böyle istisnai durumlar dışında eğer herhangi bir şüpheli durum, ihbar veya şikayet yoksa, kişi gerçekten tarım işlerinde de çalışıyorsa genelde SGK herhangi bir inceleme yapmaz, bir sorun çıkmaz.

      1. Mustafa dedi ki:

        Cevap için çok teşekkür ederim…Yani ödememi durdurdum.Artik ek5 tarım sigortalı degilim.Geriye dönük pek sorun olmaz mı diyorsunuz?

  157. Hasan Hüseyin Gürdal dedi ki:

    1999 un Mart ayından sigorta başlangıcım var. 10 yıl kamu hizmetim (muhtarlık) var. Yaşım şuan 60. 2 sene önce ek 5 e geçiş yaptım ek 5 i kaç ay daha yatırmam gerekiyor. Teşekkürler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Ek 160 gün olunca SSK emeklilik şartlarına tabi hale gelirsiniz.

  158. Leyla erdem dedi ki:

    Girişim 1993 3 yıllık sigortam var 7 yillikta tarım yatırıyorum 1978 dogumlugum ne zaman emekli olabilirim?? Ne kadar gün yatirmam gerekiyor

    1. Asya dedi ki:

      Cevap verdiler mi bende merak ediyorum

  159. Etem dedi ki:

    Merhabalar hocam öncelikle bu fırsatı verdiğiniz için teşekkür :::ben Adana’da 9 yıldır çocuklarımla bir Ağa’nın arazi işine bakıyorum sigortam ek5 üzerinden parasını veriyor ben yatırıyorum onun üzerine gözükmüyorum bir gün çıkarsam tazminat hakkım varmı gündüzleri işini yapıyorum akşamları malzemenin bekçiliğini iznim yok 24 saat sayılır ne yapmam lazım

  160. HASAN BOZKURT dedi ki:

    Ben ek 5 ödemekteyim şu an bana diyolar başvuru yaparken yanlış başvuru yapmışsın 2013 ile 2018 arası yıllarını sileceğiz diye düzeltme imkanı yokmu
    Silinmesin diye bakur yapmaya çalıştılar 4100 günüm vardı şimdi 3668 e düşürdüler bir buçuk senemi sildiler yaptırdığım paralar ne olacak yardımcı oluverdim lütfen hastayım kırgız geçiriyorum kollarımı keserim geliyor duramıyorum kastamonu tosya kurum

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      SGK’nın iptal işleminin geçersiz sayılması için iş mahkemesinde dava açabilirsiniz. Yargıtay benzer konudaki kararlarında, zamanında kişinin başvurusunu kabul edip yıllarca prim aldıktan sonra SGK’nın sigortalılık iptali yoluna gitmesiniz kötü niyetli bir uygulama olarak değerlendirmiş, SGK’yı haksız bulmuştur.

  161. Kadir dedi ki:

    Hocam ben 2022 mayıs ayında emekli oldum son 7 yılımı ek5 ödedim resmi ikametgah adresim izmir/karabağlar bekar olduğum için her üç kardeşimdede kalıyorum aliağa ve izmir menderes/görecede tabi bu görecede süt satma ve hayvan güdme işide yapıyorum peki bu ek5’ten emekliliğim riske girermi?yoksa adresini göreceyemi aldırayım?saygılar

  162. şevket özek dedi ki:

    merhaba. benim halihazırda 1200 günüm var. 10yıl önce hayvancılığa başladım. tarım bağkurlu olduk zorunlu olarak. 3 ay sonra gittim bağkuru iptal ettirdim. cahillik işte. 10 yıldır hayvancılıkla uğraşıyorum ama bağkurumu iptal ettirdiğim için gün sayım artmadı. ben bu hayvancılıkla uğraştığım dönemi borçlanıp emekli olabilirmiyim? 1961 doğumluyum

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Geriye dönük borçlanmanız mümkün değil, ziraat odası üyeliğiniz olan dönemi borçlanabilirsiniz sadece.

  163. Özcan dedi ki:

    Ben 1993 tarihli sigorta (SSK)girişim var askerliği 98 yılında askere gittim fakat SSK mı devam ettiremedim şimdi ben tarım sigortası ek 5 e geçsem ben aradaki boşluğu doldura bilir miyim yani ek 5 i 98 den bugüne toplu yatırıp emekli olabilir miyim
    SSK 4a sadece 1000 günüm var

  164. Asım dedi ki:

    1977 doğumluyum ssk 12 10 1995 2600gun tarim bsgkur2700 son yediliyilissk doldurmak icin 520gun odedim.calismiyorum son yediyili ek5 le doldura bilirmiyim sizce ne yapmaliyim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Şartlarınız tutuyorsa tabii ki Ek-5 kapsamında kalan süreyi tamamlayabilirsiniz. Bu arada son 7 yıl değil, son üç buçuk yılın (1260 günün) SSK kapsamında olması SSK emeklilik şartlarına tabi hale gelebilmeniz için yeterli olur.

      1. Bir durmuş dedi ki:

        Selamün aleykum ev hanmları tarım ek 5 ysptırabilir mi ayrıca ek 5 yaptirmak için illa tarimla uğraşman gerekir şarti kaldirilmiş bu ne derece doğru bilgi verirmisiniz teşekkurler

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Aleykum selam. Tarım ve orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz olarak çalışanlar Ek 5 kapsamında sigortalı olabilir, kadın – erkek fark etmez. Ancak tarım veya orman işlerinde fiilen çalışıyor olmak gerekir, bu şart kaldırılmadı.

        2. Yusuf S. dedi ki:

          Merhaba, benim babam son 1 yildir ek 5 te ama primlerini yatirmiyor.sagliktan yararlanmak icin ne yapabiliriz ? E devlette GSS sorgulaması yaptigimizda; “saglik statüsü 60/1 (c-1) kismi sureli gelir testine tabi olanlar ” olarak görünüyor. Gelir testi yapip aylik gss primi odesek yararlanabilir miyiz ? Ya da nasil bir yontem var ? Tesekkurler….

  165. Yunus Yoldaş dedi ki:

    Merhaba, Anam yaklaşık 30 yıldır hep aynı kişinin bağ bahçesinde çalıştı, ne bir siğorta yada bir başka bir güvence almadı ve ne de bir ücret, o kişi hep yarın,bir ay sonra, 6 ay sonra diye diye.. Anam da söz verdi bir gün hepsini toptan ödeyecek diye diye hergün çalıştı, bu yaklaşık 30 yılın 13-14 yılına da o kişinin bahçesinde kaldı ama ev değil , çatır gibi bir şey in altında. Elektrik yok hiçbir şey yok.. ve bu adam öldü.. ve bahçe ölen kişinin karısının üstüne imiş. Onlarda bizim hiçbir bilgimiz yok.. bahçeden çık.. başının çaresine bak diyorlarmış.. anam cahil.. biri demiş tarım yada çiftçi siğortası için geriye dönük şikayette bulunun diye.. böyle durum da şikayet nereye edilir, yada dilekçe.. şahitleri var anamın nerdeyse köyünün yarısı şâhittir.. bu konu da bilgi verebilirseniz çok sevaba girersiniz ve çok teşekkür ederim..

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Annenizin çalıştığı ile veya ilçede bulunan SGK Müdürlüğüne şikayet dilekçesi vermesi gerekir, ALO 170’i arayarak da şikayette bulunabilir.

      1. Atacan dedi ki:

        Atacan:Merhaba.60 yaşındayım.Kardeşimle ortak zeytin tarlamız var.Ancak ben ona kiraya verdim.Bundan başka kendisine ait iki tane daha zeytin tarlası var.ÇKS’YE tabi.Zeytin hasat zamanı ben onun zeyrin tarlalarında çalışıyorum.Benim ilçe tarımda ve ziraat odasında kaydım yok.Ek-5 sigortasından faydalanabilirmiyim?Teşekkürler.

  166. sahin tek dedi ki:

    yurtdışında çalışıyorum ek 5 sigortasi yaptırabilirmiyim.veya tavsiye verebilirmisiniz….

  167. Davut dedi ki:

    1991 SSK girişliyim 2489 günüm var 2007 2017 tarım Bağkur‘u var 3500 gün toplamda 6027 günüm var emekli olabilir miyim yaşım 50

  168. mustafa dedi ki:

    1586 gün ssk kaydım var 1222 gün isteğe bağlı bağkurluyum.toplam 2.808 günüm oldu.
    İsteğe bağlı bağkurdan, tarım işçisi olarak geçiş yapacağım uygunmudur.

  169. Erdem dedi ki:

    Merhaba. Yardımcı olduğunuz için teşekkür ediyorum. Sorum şu şekilde.Turşu malzemesi işlemleri, kiraz ve vişne toplama vb. gibi işlemlerin yapıldığı bir bölgedeyiz. Bulunduğumuz yerde ikamet ediyoruz. Malumunuz bu işlerin devamlılığı yoktur. Ek-5 tarım sigortacılığı için ”süreksiz” ve ”hizmet akdi” kavramları neyi ifade ediyor. Süreksiz de olsa ayda çalışılacak en az gün sayısı varmıdır. Eşim bir yandan çalıştığı işten ücretini alırken bir yandan da 30 günlük Ek-5 tarım sigortası primi mi yatıracağız.

  170. Bahadır erdaş dedi ki:

    Merhaba.benim 2016 ek5 girişim var.2021 nisana kadar7440 yapilandirmada.borcumu kapatmak istedim,2019 girişli bagkurum var.isyerim bir gün açık.bagkuru hiç yatirmadim.ama 2019 2021 arası ek 5 im silindi.bagkurum ölü bile olsa.ek 5 yatirilmiyor dendi.2019 2021 arası ek 5 borcumu yatirabilirmiyim.veya hem ek 5 hem bagkur yatarmi

  171. Hüseyin dedi ki:

    2012/9 ay sigorta başlangıcım var 3244 gün primim var köye memlekete taşındım hayvancılık ile tarım işiyle ugraşmaktayım işletme tarım alanları babamin ustune kayıtlı kendi sigortami yapma kararı aldım malum bağkur pek makul gözükmüyor ek 5 den yararlanabilirmiyim bu konuda net bilgi verirseniz sevinirim şimdiden çok teşekkür ederim

  172. Ziya Uysal dedi ki:

    2014 ek 5 sigortası yatırıyordum. Yurt dışında çalışmaya başladım. Senelik giriş çıkış yapıyordum. Primlerimi silindi senede 1 ay ülkeye giriş yapıyordum sadece o günleri verdiler ama heryerde senede 1 kere giriş yapmam yeterli olur yazıyor. Ne yapmam gerekiyor.( Tarlamda her sene düzenli ekilip biçiliyor.)

  173. Muhammet dedi ki:

    Merhabalar, 1 ay önce Ek-5 tarım sigortasını başlattım. Doldurduğum formda tarım bakanlığı ve ziraat odasında herhangi bir kaydım yok yazıyor ve tarımla da uğraşmıyorum. Yurtdışında çalışıyorum. Sgk müdürlüğündeki kişi bana yurtdışına çıkış tarihinden itibaren 1 yılı geçmediği sürece sorun yok dedi.. tarımla uğraşmadığım halde ödediğim primler yanıyor mu

  174. Ali m. dedi ki:

    Merhabalar.. Tarımda cks kaydım var lakin kayıt olduğum tarihte tarım bağkurundan muaflık aldım ve tekrar başlayamıyorum ek 5 SSK için başvuru yapacağım tarım yaptığım kendi arazim ayrıca babamın ve abinin arazileri var hizmet akti yani bir sözleşme yok yarın herhangi bir durumda sorun yaşarmıyım

  175. Tuğrul dedi ki:

    Merhabalar bende ek 5 tarım sigortası başlattım
    Tom olarak şartları bilmiyorum bunu ödeyebilmek için tarım işlerin de çalışmamız gerekiyor galiba. Ama öyle bir durumum yok kendim pirim dolması için başlattım. TR de ikamet ediyorum fakat mesleğim gereği ülke dışında çalışıyorum şuanda yurt dışında olmamız iptal sebebi olur mu. Ödediğimiz primler boşa gider mi acaba. Bilgi verirseniz sevinirim