Arabulucuya Başvuru ve Örnek Dilekçe

Arabulucuya Başvuru ve Örnek Dilekçe
18 Mart 2018 17:50

Bilindiği üzere 1 Ocak 2018 tarihi itibariyle çalışma hayatında yeni bir dönem başladı ve bazı istisnai haller hariç işçi – işveren uyuşmazlıklarında iş mahkemesinde dava açmadan önce arabulucuya başvuru zorunlu hale geldi.

Not: Arabulucudan Sonuç Alınamaması Halinde Dava Açma Süreci başlıklı yazıda, arabulucu sonrası İş Mahkemesinde dava açma süreleri ve bazı önemli konularla ilgili bilgilere yer verilmiştir.

Yeni Düzenlemeye Göre Çalışanlar İçin Başvuru Yolları başlıklı yazımızda konuya değinmiş ve son düzenlemeler doğrultusunda işçilerin hangi durumlarda şikayet yoluna başvurabileceği veya doğrudan dava açabileceğini, hangi durumlarda önce arabulucuya başvurması gerektiğini belirtmiş, Bütün Ayrıntılarıyla Çalışma Hayatında Arabuluculuk Uygulaması başlıklı yazımızda da arabuluculuk uygulaması hakkında ayrıntılı bilgi vermiş, arabuluculuk sürecini başından sonuna anlatmıştık. Bu yazımızda ise kısaca arabulucuya nasıl başvurulacağını açıkladık.

Önce Arabulucuya Başvurulması Zorunlu Olan Konular

Bu konuda ayrıntılı bilgi İşçi ve İşverenin Önce Arabulucuya Başvurması Zorunlu Olan Konular, Arabulucuya Götürülmeyen Konularla İlgili Dava Açılamaz, Arabulucuya Götürülmeyen Konularla İlgili Dava Açılamaz başlıklı yazılarda yer almaktadır.

Arabulucu Başvurusu Nereye Yapılır ?

Dava açmada olduğu gibi arabulucuya başvuruda da başvurunun adliye de yapılması gerekir. Arabulucuya başvurmak isteyen kişi; karşı tarafın (işveren), karşı taraf birden fazla ise bunlardan birinin yerleşim yerindeki adliyede veya işin yapıldığı (işyerinin bulunduğu) yerdeki adliyede bulunan arabuluculuk bürosuna başvurması gerekir. Arabuluculuk bürosu bulunmayan yerlerde başvuru arabuluculuk bürosu sıfatıyla görevlendirilen sulh hukuk mahkemesi yazı işleri müdürlüğüne yapılır.

Arabulucuya Nasıl Başvuru Yapılır ?

Arabuluculuk başvurusu yazılı olarak yani dilekçe ile yapılır. Arabulucuya başvuruda kullanılabilecek örnek dilekçeye BURADAN ulaşabilirsiniz.

Başvuru Sırasında Ücret Ödenir mi?

Arabuluculuk başvurusu sırasında herhangi bir ücret ödenmez. Arabuluculuk sürecinin tamamlanma şekline göre ücreti kimlerin ödeyeceği ve ne kadar ücret ödeyeceği belli olur.

Arabulucuya Başvuru İçin Bir Süre Var mı ?

İşe iade taleplerinde, fesih bildiriminin tebliği tarihinden yani işçiye işten çıkarıldığının tebliğ edildiği tarihten itibaren bir ay içinde arabulucuya başvurulması gerekir.

İşçilik alacaklarıyla ilgili olarak ise; iş sözleşmesi 25 Ekim 2017 tarihinden önce sona ermişse ücret alacaklarında 5 yıl, kıdem – ihbar tazminatı ve diğer tazminat alacaklarında 10 yıl içerisinde arabulucuya başvurulması gerekir. İş Sözleşmesi 25 Ekim 2017 tarihi veya sonrasında sonra sona ermişse; ücret, fazla mesai, yıllık izin ücreti alacağı, kıdem tazminatı gibi tüm tazminat alacaklarıyla ilgili konularda arabulucuya 5 yıl içerisinde başvurulması gerekir.

Ayrıntılı Bilgi

Başta ücret konusu olmak üzere, arabuluculuk konusundaki daha ayrıntılı bilgi, çalışanların doğrudan dava açabileceği veya şikayet yoluna başvurabileceği durumlar, Bütün Ayrıntılarıyla Çalışma Hayatında Arabuluculuk Uygulaması başlıklı yazıda yer almaktadır. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Ömer dedi ki:

    Özel bir şirkette bazı özel sebeplerden dolayı SSK siz çalışmaktayım patron 7 yıllık hizmetime 6000tl verim diyor basvursam faydası olurmu

    1. Admin dedi ki:

      Arabulucuya başvurabilirsiniz, ancak işveren talebinizi kabul etmezse iş mahkemesinde dava açmanız gerekir. Çünkü arabulucunun herhangi bir yaptırım gücü veya işverene kabul ettirme yetkisi yok.

      1. Serdar akın dedi ki:

        Özel köklü bir firmada 3 ay görev yaptım mesleğim inşaat ustasıyım kalıp duvar işden nedensiz şekilde çıkışım verildi verilen vaatler yerine gelmedi firmaya yevmiye usulü çalışıyordum hiç bir şekilde 3 aylık kazancımı alamadım SSK ya girince 3 ay görev yaptığım belli iş çıkışımı iş bitişi diye vermişler hiç bir şekilde imza atmadım iş de devam ediyor ne yapabilirim

  2. Gizem dedi ki:

    Çalıştığım iş yerinden cikartildim ve maasimi vermediler. Üstelik bir sürü afgan ları ve suriyelileri izinsiz calistiriyolar. Ayrıca sigortami bir ay boyunca yapmadilar.ben nasil parami alabilirim

  3. MUSTAFA dedi ki:

    İyi günler ben bir şirkette 16.10.2018 tarihinde işe başladım ançak önçe 20.10.2018 de sigorta girişimi yaptılar sonrada maaş ödemesi yapmadıkları için 08.12.2018 tarihinde istifa yazarak ayrıldım ve hiç bir ödeme alamadım ne yapmam gerekiyor yardımlarınızı rica ediyorum

    1. admin dedi ki:

      adliyeye dilekçe yazmanız gerekir

      1. FATİH ÖZEN dedi ki:

        Adliyeye dilekçe yazmak! Bunu kahvede bile söylemezler. Kahvede bile azından mahkeme filan derler de tutulacak yanı olur. Lütfen adliyeye bir tane dilekçe yazar mısın biz de görelim; o nasıl oluyor diye.

        1. Admin dedi ki:

          Maalesef yukarıdaki yazıda konu açıkça anlatıldığı halde ve sadece boşlukları doldurulup arabuluculuk bürosuna verilecek örnek dilekçenin linki yazının sonuna konulduğu halde, örnekte olduğu gibi bazı ziyaretçilerimiz okuma zahmetinde bulunmuyor, soru soruyor, biz de kahvehane ağzı ile cevap vermek zorunda kalıyoruz, gelen tüm soruları cevaplamaya çalıştığımız için de bazen böyle cevaplar ortaya çıkabiliyor, yazıda ayrıntılı açıklama yaptığımız halde anlamayanlar, belki böyle kısa cevaplardan ne demek istediğimiz anlıyorlardır. Ayrıca sizin bizim yazımızı eleştirmek için bulduğunuz vakit kadar maalesef bizim vaktimiz yok, hatta size bu cevabı yazmak için harcadığımız süre içerisinde birkaç soru cevaplamış bile olurduk, boşa vakit harcattınız.

          1. Yelizz dedi ki:

            O zaman yorumları kapat derim…. Sn admin

        2. hukukçu dedi ki:

          sevgili fatih bey eğer cevabı beğenmediyseniz gidip bir avukata başvurabilirsiniz tabi danışmanlık ücretiyle birlikte. burada sizinle bilgi paylaşmaya çalışan insanlara para vermek bir yana saygısızca cevap vermeniz üzücü.

  4. Tayyip dedi ki:

    Ben inşaat iki senedır 15 kişi çalışırdım asker odemlerı yatırma dolar şu an mağduruz ne yababılırızü

  5. Birfani dedi ki:

    Kolay gelsin.
    İşveren iş akdimin sona ermesi üzerinden 10 gün geçmesine rağmen tarafima kıdem tazminatı ödemesini yapmadı. Ben acil para ihtiyacimdan dolayı parayı almak için arabulucuya başvurmak istiyorum. Acaba süreç nasıl işler.

  6. Özkan dedi ki:

    Arabulucuk başvuruyu nasıl iptal ederim. İptal edersem ne kadar ücret öderim.

  7. Deniz dedi ki:

    Merhaba Ben bir işverenim.Çalışanlarımıza kıdem tazminatlarını vererek giriş çıkış yaptırmak istiyorum.Arabulucu vasıtasıyla yapmak istiyorum.Çünkü arabulucuda atılan onay imzalarının geri dönüşü yoktur diye biliyorum.Arabulucusuz verdiğim zaman daha sonra mahkemeye giderek işçi lehine olan bazı durumlardan yararlanarak dava açma ihtimalleri ve kazanma durumları var…8sektörün özel durumundan dolayı haftalık çalışma saati 45 saat üzeri 52 saat,diğer tatilleri vermemize rağmen yıllık izin iki hafta bayram ve resmi tatiller kullanıldığı halde 23 nisan ve 19 mayısa tatil vermiyoruz,ayrıca ücretin yüzde yetmişini bankadan ödüyoruz.kalanı elden…brüt yatıralım dedim ama çalışanlar ödeyecekleri vergiden dolayı -vergiyide siz ödeyin dediler-buna yanaşmadılar.hem brüt yatmasını isterler sgk ya hemde brüt yattığı için vergisinide işveren ödesin tazminatımız brütten yatsın diyorlar…zor bir durumdayız bizde.çalışma saatini ct günü çalışmayarak 45 saate düşürüp en azından bundan -45 saat zorunlu çalışmadan kaynaklı baskıdan kurtulmak istiyoruz.tazminatlarını ödeyerek yeni bir başlangıç yapmak istiyoruz…

    1. Admin dedi ki:

      Öncelikle şunu belirtelim, kıdem tazminatından daha önemli olan çalışanları SGK’ya brüt ücretleri üzerinden bildirmek. Çalışanlar bu öyle diyebilir, ancak ilerde gerçek ücretleri üzerinden SGK’ya bildirmediniz diye sizi şikayet edebilirler. Kıdem tazminatı konusuna gelince. Kıdem tazminatı iş akdinin feshinde ödenmesi gereken bir tazminat olduğundan, işçilere kıdem tazminatını ödemek istiyorsanız iş akitlerini feshedip, işten çıkarıp, tazminatlarını banka üzerinde ödeyebilirsiniz, bankaya yatırırken de kıdem tazminatı olduğunu belirtebilirsiniz. Bu konuda arabulucuya başvuramazsınız, çünkü arabulucuya işçi – işverenin veya işveren – işçinin aralarında anlaşamamaları, ortada uyuşmazlık olması halinde başvurulur. Arabulucuya biz çalışanlarımıza kıdem tazminatı ödemek istiyoruz diye başvurulamaz.

  8. Zekeriya Sandıkcı dedi ki:

    Yedi yıl çalışıp şirket isim değiştirme sonucu haklarımın tamamen verilecek diye vaad edilp daha sonra eksik ödeme yaptı iki yıl sigorta yapmadı ben ne yaparak haklarımın ödenmesini talep edebilir hakkımı alabilirim

    1. Admin dedi ki:

      Eksik yatan sigortalarınızla ilgili SGK’ya, ücret – tazminat gibi işçilik alacaklarınızla ilgili de arabulucuya başvurmanız gerekir. Bunlardan sonuç alamazsanız İş Mahkemesinde dav açmanız gerekir.

  9. ERMAN GÜZEL dedi ki:

    2004 yılında memurluktan emekli oldum ve daha sonra başka bir özel şirkette çalışmaya başladım 10 yıl oldu çalışıyorum 63 yaşındayım işten kendi isteğimle ayrılmak istiyorum tazminatımı alabilirmiyim ve nasıl bir yol izlemeliyim bana yardımcı olurmusunuz

    1. Admin dedi ki:

      Kendi İsteğiyle İşten Ayrılan (İstifa Eden) İşçi Hangi Hallerde Tazminat Alabilir ? başlıklı yazıya bakabilirsiniz. Ancak yazıda belirtilen emekli olmak için veya yaş dışındaki emeklilik şartlarını tamamladığı için işten kişinin tazminat alabileceği şeklindeki kısım artık sizin için geçerli değildir, çünkü siz zaten emekli olmuşsunuz.

  10. Hasan dedi ki:

    Çalıştığım şirkette sıgortamı eksik yatırdılar gerekçe olarak puntaj değerleri veya izinli gösterdiler bunun için ne yapmalıyım

    1. Admin dedi ki:

      İşyerinizin bağlı olduğu SGK Müdürlüğüne veya ALO 170’e şikayette bulunabilirsiniz.

    2. Admin dedi ki:

      İşyerinizin bağlı olduğu SGK Müdürlüğüne veya ALO 170’e şikayette bulunabilirsiniz.

  11. Ömer dedi ki:

    İşçi ve İşveren olarak ayrılış esnasında ödenecek hak ediş miktarı ve ödeme tarihi konusunda uzlaştık. Fakat işçinin bu parayı aldığı ve elimizdeki evrakları imzaladığı halde iyi niyet dışına çıkarak çeşitli iddialarla mahkemeye gitmesinden çekinmekteyiz. Arabulucuya noter gibi gidip, biz anlaştık birde siz anlaşmamızı tasdik edin denebilir mi? Gerek var mı?

    1. Admin dedi ki:

      Eğer işçiye ödemeyi elden yaptınızsa hata etmişsiniz, işçi hakikaten bunu isterse kötüye kullanabilir, ödemenin yapılmadığını iddia edebilir. İmzaladığı evrakları da baskı altında imzaladım diyebilir. Bahsettiğiniz şekilde arabulucunun herhangi bir tasdik yetkisi ise yok. Arabulucuya işçi veya işveren karşı tarafla anlaşamadığı konularda başvurabilir, arabulucu aralarında anlaşmaya varılmasını sağlamaya çalışır.

  12. Önder dedi ki:

    29 koddan cikis aldim yardim istiyorum

    1. Admin dedi ki:

      İşveren ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışınız nedeni ile iş akdinizi feshetmiş, siz nasıl bir yardım istiyorsunuz ki ?

  13. Tarik dedi ki:

    Istirahatliyken istirahat günümde işten cikarilmisim 03 kod la.parcali olatsk maksimum 33 gün raporluyum ve suan heyette rapor için sırada tüm işlemleri bitirmek ve işyerine sunmak için beklerken…guya rapor sunup hastalığını kanıyla tazminatla ayrıl denmişti ne yapmalıyım tebliğ almadım tesadut sgk yı aradığımda öğrendim 30 ekimde cikarilmisim saygılar tarik

    1. Admin dedi ki:

      Raporlu (istirahatli) işçiyi işverenin ne zaman işten çıkarma hakkının doğacağı İşveren Hastalanan veya Rapor Alan İşçiyi İşten Çıkarabilir mi ? başlıklı yazıda açıklanmış olup, sizin kullandığınız rapor süresi işveren bu hakkı vermemektedir. Ancak 03 kodu ile çıkışınızı yaptığına göre işveren siz kendiniz işten ayrılmışsınız yani istifa etmişsiniz gibi göstermiş. Bu durumda önce arabulucuya başvurmanız, sonuç alamaz iseniz iş mahkemesinde dava açmanız gerekir.

  14. Kemal Bozkurt dedi ki:

    Merhabalar, 2 yildir calistigim kurum tarafindan cumartesi gunu aranilip isten cikarilacagimi ogrendim pazartesi gunu ise gorusmeye cagirdilar. Normalde muhasebe ile gorustugumde almam gereken rakamin cok altinda bir rakam teklif ettikleri icin ben de isten cikarilmak istemedigimi soyledim ve uzlasmaya varmadim. Bugun itibariyle baktigimda sistemde is cikisim yapilmamais. Bu surecte ne yapmaliyim? Iyi aksamlar

  15. ali y. dedi ki:

    lütfen yardımcı olursanız çok sevinirim ben aynı zamanda öğrenciyim masraflarımı ödeyemedim okuldan atılmak üzereyim çok zor durumdayım

  16. Oğuzhan dedi ki:

    işten cıkarıldıktan sonra kıdem tazmınatımdan kısmı ödeme alabıldım işyeri adresi istanbulda ben ikamet değişikliğinden dolayı başka şehirdeyim arabuluculuk istanbulda mı olacak bu gorusmeler için istanbulamı gidip gelmem gerekmekte.

    1. Admin dedi ki:

      İşçilik alacaklarında arabulucuya başvuru zorunluluğunu getiren yeni İş Mahkemeleri Kanununda aynen; “Başvuru karşı tarafın, karşı taraf birden fazla ise bunlardan birinin yerleşim yerindeki veya işin yapıldığı yerdeki arabuluculuk bürosuna, arabuluculuk bürosu kurulmayan yerlerde ise görevlendirilen yazı işleri müdürlüğüne yapılır.” hükmü yer alıyor. Dolayısıyla sizin İstanbul’da arabuluculuk bürosuna başvurmanız gerekir. İsterseniz bulunduğunuz yerdeki Adliye arabuluculuk bürosuna gidip görüşebilirsiniz, belki dilekçenizi alıp İstanbul’a gönderebiliyorlardır, ancak böyle olsa bile arabulucu sizi buluşturacağı zaman İstanbul’a yine gitmeniz gerekir.

  17. levent berberoğlu dedi ki:

    merhabalar, 25-10-2019 tarihinde, sgk’dan çıkış kağıdımı alarak iş yerimden ayrıldım, bunun karşılığında 13 yıllık çalışmışlığıma ait tazminat hak edişim hesaplanarak, 10 taksit olarak ödeneceği imza altına alınarak mutabakata varıldı. Problemim ise 2,5 ay geçmiş olmasına rağmen ayrıldığım firma taksitleri ödememekte, sorduğumda ise çeşitli bahanelerle beni oyalamakta. Konu hakkında bana fikir verebilirseniz çok sevinirim. iyi günler.

    1. Admin dedi ki:

      İzleyeceğiniz yol belli, önce arabulucuya başvurmanız, sonuç alamazsanız iş mahkemesinde dava açmanız gerekir.

  18. Ümit BAŞAR dedi ki:

    İyi akşamlar..SMMM de on muhasebe bölümünde çalışmaktayım…son 2 yıldır patronum mali krizde..maaslarimizi düzenli ödemiyor…parça parça maaş almaktayız…her ay başı acaba bu ay maaş alabilir miyiz düşüncesindeyim.. parça parça maaş alınca ödemelerimde güçlük çekmekteyim… iş kanununun bana verdiği hak olan eksik maaş ödenmesinden dolayı kendi isteğim ile istifa edip,tazminat talep edebilir miyim..2004 -2015 arası düzenli maaş alırken 2016 dan itibaren durum yazdığım gibi.

    1. Admin dedi ki:

      Bu konu İşveren Ücret Ödemesini En Fazla Kaç Gün Geciktirebilir ?, Ücreti Düzenli Ödenmeyen İşçinin Başvurabileceği Yollar başlıklı yazıda açıklanmış olup, ücretinizin düzenli ödenmemesi, eksik ödenmesi, 20 gün geçtikten sonra ödenmesi İş Kanunu 24/II. madde kapsamında size fesih hakkı veren bir durum olup, bu maddeye istinaden iş akdinizi haklı sebeple feshedip (istifa değil) kıdem tazminatı talep edebilirsiniz. Ancak İş Akdini Sözlü Fesheden İşçiler Dikkat ! başlıklı yazıdaki uyarıyı da dikkate almanızı öneririz.

      1. Ümit BAŞAR dedi ki:

        1.Öncelikle yorumuna geri dönüş sağladığınız için teşekkür ederim.2. cevabinizda istifa değil fesh etme kelimesini kullanmak gerçekten güzel bir tüyo…peki noterden ihtarname göndermek için illa 20 gün geçmesi şartmıdır… Normal şartlarda biz her ayın 1 de maaş alırdık bazen hafta sonuna geldiğinde 3 de alırdık . 1 Şubat mesai bitiminde Ocak maaşımdan kısmi ödeme yapıldı .sonra 8 Şubat’ta bir miktar daha ödeme yapıldı ancak daha maaş alacağım var..20 gün bekle bekle gelmiyor ..

        1. Admin dedi ki:

          İş Kanununun 24/II-e maddesine göre; işveren tarafından işçinin ücreti kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmez veya ödenmezse işçi açısından haklı fesih sebebi doğar. Belirtilen 20 gün azami sğre, iş sözleşmesine göre işverenin maaşı örneğin ayın 1’inde ödemesi gerekiyorsa ve ayın 2’si geldiği halde maaş tam olarak ödenmemişse bu durumda da fesih hakkı doğar.

  19. Emel gülen dedi ki:

    Merhaba 01/07/19 tarihinde iş akdim işveren tarafından fesih yoluyla sona erdirildi (04) kodu ile. Kıdem ve ihbar tazminat ödemesi yapıldı ancak heryıl ödenen prim ödemesini ilk 6 aylık kısmını söylememe rağmen böyle bir uygulama olmadığını belirttilerki iş kanununa göre ödenmesi gerekiyormuş. Biz her sene şubat ayında bir önceki yılın prim ödemesini en az 2 maaş almaktaydık. Kendileri ile iletişime geçip eksik ödeme yapıldığını bildirdim kıdem tavanından ödeme yağıldığını eksik ödeme olmadığını bildirdiler.nasıl bir yol izlemeliyim bilgi ricasıyla.

    1. Admin dedi ki:

      Prim ödemesinden kastınız nedir anlayamadık, eğer işyeriyle yaptığınız iş sözleşmesine veya işyeri uygulamalarına göre size prim veya ikramiye ödeniyor idiyse, kastettiğiniz buysa, bu aşamadan sonra önce arabulucuya başvurmanız, sonuç alamazsanız iş mahkemesinde dava açmanız gerekir.

  20. mustafa dedi ki:

    Çalıştığım fabrika 15 yıl önce kapandı meslek kodu girilmemiş adana sgk bana verdiği cevap yazısında işe giriş çıkış belgelerinde meslek kodu girilmemiş diyor işverene ulaşamıyorum mağdurum ne yapabilirim

    1. Admin dedi ki:

      Meslek kodu uygulaması 2012 yılı Kasım ayında başladı, daha önce böyle bir uygulama yoktu. SGK’ya eski dönemle ilgili olarak meslek kodu bildirilmemiş önemli bir problem değil. (Bkz. SGK’ya Gerçek Meslek Kodunun Bildirilmemesi Çalışanın Hak Kaybına Yol Açar mı ?)

  21. mustafa dedi ki:

    çalıştığım bakanlık ta teknisyen olarak çalışmaktayım meslek lisesi diplomama göre özel sektörde çalıştım şimdi 657 devlet dairesinde teknisyen olarak çalışmaktayım 1997 yılında 2013 yılına kadar özel sektördede teknsyen olarak çalıştım şimdi özel sektördeki teknisyenliği devlet dairesindeki teknisyenliğe aylık kademe derec olarak işletecem bakanlık bana hizmet dökümünde meslek kodu yok diyor meslek kodu 2012 başladı diyorum beni sgk kurumuna git diyor sgk bana yazdığı yazıda işe giriş ve çıkış bildirgelerinde meslek kodu girilmemiş yapabileceğimiz bir şey yok diyor 2012 öncesi çalışanlar meslek kodu için ne yapabilirler.illa meslek kodunu istiyor çevre ve şehircilik bakanlığı çalıştığın işyerinden yazı getir diyor kapanalı 15 sene olmuş ulaşılamıyor çözüm yolu bulamadım ne yapabilirim saygılar

  22. Hasan dedi ki:

    Inşaat işçisiyim kalfam tarafından üstüme çok baskı vardı saniyede tuvalet yemekhane yok ..yevmiye calisiyoz ama askeriye bankaya yatiyo.. bende işten ayrıldım ihtar çektim noterden… haber yok haklarımi arabulucuya başvurarak mi alabilirim

    1. Admin dedi ki:

      Evet bu aşamadan sonra adliyede bulunan arabuluculuk bürosuna dilekçe vermeniz gerekir.

  23. Ramo dedi ki:

    Fazla mesailerimin, resmi tatillerin ödenmediği ve maaşın bir miktarını elden aldığım için noterden ihtar çekerek işi bıraktım. Arabulucuya gidicem arabulucuda anlaşırsam bununla işsizlik maaşı alabilirmiyim ?

    1. Admin dedi ki:

      İşsizlik maaşı alabilmeniz için arabulucuda anlaşıp anlaşamamanızın bir önemi yok, önemli olan işverenin sizin sigorta çıkışınızı verirken SGK’ya bildirdiği işten çıkış kodu. (Bkz. İşten Çıkış Kodlarına Göre İşsizlik Maaşı Alınabilecek Durumlar)

  24. Merve dedi ki:

    Merhaba, Gebzede Özel bir hasteneden 22.01.2019 tarihinde 1 yılımı doldurup kıdem tazminatımı hak ederek ayrıldım.
    2018 yılından ekim kasım aralık primler ve 2019 yılından tazminatımla birlikte toplam 8250TL alacagima dair kagit imzaladim.
    Fakat kagitta yazilan gunlerin hiç birinde param ödenmedi. Alacaklarım tamamen duruyor.
    Arabulucuya basvuru yapacagim ama ben 2018 yilimin asgari ucretine gore maaslarimi 1603TL olarak hak etmiştim.
    Enflasyonu ve gunumuz asgari ucretini goz onune aldigimizda, Arabulucu dilekçemde günümüz faizli tutarını nasil hesaplayıp talep edebilirim?
    Arabulucunun faiz hesaplama çalışması varmıdır?
    Ayrıca arabulucuk 2020 tarifesi taraf başına saati 170 TL ödeme yapmam gerekecekmi ?
    Gerekecekse ben bunu nasıl karşı taraftan talep edecegim?
    Saygılarımla

    1. Admin dedi ki:

      Arabuluculuk aşamasında faiz hesaplama şeklinde bir uygulama yok, yani aracı sizin talebinizi sadece karşı tarafa iletir, mahkeme aşamasında alacağa faiz eklenir. Arabulucuda işverenle anlaşırsanız ücreti yarı yarıya ödemeniz gerekir, anlaşma sağlanamazsa Devlet öder, sizin ödeme yapmanıza gerek kalmaz. Bu konu Bütün Ayrıntılarıyla Çalışma Hayatında Arabuluculuk Uygulaması başlıklı yazıda açıklanmıştır.

  25. abidin dedi ki:

    isveren beni koronadan dolayı 1 ay ücresiz izine göndermek için kağıt imzalattı bende imzaladım, ertesi gün ben işten çıkmak isiyorum izin isemiyorum deyip isifa ettim tazmina hakkım var mı.

    1. Admin dedi ki:

      İstifa ettiyseniz tazminat hakkınız yok, ancak ücretsiz izne ayrılmak istemediğiniz gerekçesiyle haklı nedenle iş akdinizi feshettiyseniz bir yıllık çalışma süresini de doldurmuş olmanız halinde kıdem tazminatı talep edebilirsiniz. Tabi bu durum 17 Nisan’dan önce meydana geldiyse. (Bkz. Koronavirüs Sürecinde Ücretsiz İzin Uygulaması – İşçinin Hakları)

  26. Mehmet dedi ki:

    Ben işkurlu olarak ş.urfa ikince organizede yeralan Aykol çuval fabrikasinda çalişiyodum 6 aylik sozlesmeliyim iki ay çalistim ve korona dan dolayi beni ve bi kac arkadasimida izne gonderdiler ardindan iznin ilkhaftasinda bi duyum aldim bizleri isten cikartmislar biz 6 aylik kursuyeriz onlarin bizi çikartma gibi bi haklari yoktu her yere başverdum ilgilenen olmadi çok magdur durumdayim yardimlarinizi bekler saygilarimi sunarim

    1. Admin dedi ki:

      İŞKUR müdürlüğü ile veya ALO 170 ile görüşün. Ancak koronavirüs salgını nedeniyle işyerinde çalışmaya ara verildiyse çıkışınızın verilmiş olması normal, ayrıca işbaşı eğitim programı kapsamında çalışıyor idiyseniz zaten sigorta çıkışınızı işveren değil İŞKUR vermiştir.

  27. Tugba dedi ki:

    Merhaba saglık sorunları nedeniyle isten ayrılmak istiyorum. İs kanununun 24/1 maddesi ile. Elimde 3 hekim ve bashekım onaylı durum bildirir sağlık kurulu raporum var. İsverenım raporlarımı gormek ıcın ısyerıne cagırdı. Bu durumda zorla ıstıfa etmemi isteyeceklerini dusunuyorum. Suan ucretsız izindeyim. Gittigimde Saglık kurulu raporumla birlikte istifa dılekcemi versem hak elde edebilir miyim. Tesekkur ederim.

  28. Edem dedi ki:

    Merhaba ışyerı bızı erken bırakmıyor bız erken çıkmak ısıtıyoruz lütfen koranadan dolayı sabah 8:0 0 akşam 18:00 cıkyoruz bazı fabrikalar erken bırakırken bız akşam 18:00 çıkıyoruz yetgiler buna el atsın yoksa cumhurbaşkanına yazıcam lütfen el atsın yetgiler erken bıraksın ışyeri yoksa cumhurbaşkanına şikayet edecem minisan otomotiv kaysrı organize sanayi 14 cade lütfen yetgiler el atsın yoksa cumhurbaşkanı şikayet edecem

    1. Edem dedi ki:

      YETGILERden cevap bekliyorum

      1. Admin dedi ki:

        Bu konuda yetkili birim ALO 170 ve İş Teftiş Grup Başkanlıkları, şikayetinizi bunlardan birine bildirmeniz gerekir. (Bkz. İş Teftiş Kurulu Grup Başkanlıkları ve Bağlı İller)

  29. Ali dedi ki:

    2013 yılında işten ayrıldım ancak kidem tazminati almadım 7 yıl.gecti alabilirmiyim birde diğer haklarimida alabilirmiyim

  30. orhan dedi ki:

    merhabalar, Kamu iktisadi teşebbüsünde daimi işçiyim. 1 yıl içerisinde üst üste savunmam ve disiplin cezaları verildi yarıca hiç bir iş yapmadan atölyeden alınıp bir odaya verildim. Psikolojim alt üst oldu. Aynı şekilde aynı madde kullanılarak disiplin soruşturması açıldı yine. İtiraz etsem de idareye değişen bişey yok. Bu itirazı iş mahkemesine yapmam gerekiyor sanırım, hatta önce arabulucuya gidip anşlaşma olmazsa iş mahkemesine karar tutanağını iliştirip başvuruda bulunabileceğim sanırım. eski disiplin cezaları (yevmiye kesintileri) için de arabulucuya başvurup yevmiye kesintilerimin tarafıma iade edilmesini talep ederek disiplin cezalarını kaldırılması için başvuru hakkım var sanırım. İnanın maddi durumum yok kendi başımın çağresine bakmak zorundayım, yol gösterirseniz sevinirim, çok teşekkür ederim

    1. Admin dedi ki:

      İsterseniz İş Teftiş Grup Başkanlığına bir şikayet dilekçesi verin. Belki İş Müfettişi tarafından inceleme yapılıp, işyerinin size haksızlık yapıp yapmadığı tespit edilir. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/is-teftis-kurulu-grup-baskanliklari-ve-bagli-iller/)

      1. orhan dedi ki:

        müfettiş geldi birşey yapmadı. Ben adli yoldan ne yapabilirim acaba mahkeme çözer ancak diye düşünüyorum. İdari yönden yapılabilecek birşey kalmadı.

        1. orhan dedi ki:

          kurumumuzdan müfettiş geldi ama sadece görev yerimizle ilgili haksızlığı düzeltti, disiplin cezalarına birşey demedi. işyerim çalışma yerimi değiştirmişti ceza niyetine.

          1. Admin dedi ki:

            O zaman iş mahkemesinde dava açabilirsiniz, işçilik alacaklarıyla ilgili bir konu olmadığı için dava açmadan önce arabulucuya başvurmanız gerekmez.

    2. orhan dedi ki:

      hocam son olarak 1 yıl süresinde eski görev yerimden değiştirildiği için aylık yaklaşık bin tl civarında zararım oldu, bunu nasıl hangi yolla geri iadesini isteyebilirim? yani iade için iş mahkemesine ayrı bir dava açmam gerekiyor sanırım. Örneğin işe iade davası var fakat haksız görev yeri değişikliğinden doğan maddi kayıp için ücret iade davası olabilir mi? yada bu zarardan dolayı maddi manevi tazminat davası mı açmam gerekiyor iş mahkemesinde? Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. maalesef iş hukukunda eksik bilgilerimiz yüzünden haksızlığa uğruyoruz.

      1. Admin dedi ki:

        İş mahkemesine başvurmadan önce adliyede bulunan arabuluculuk bürosuna başvurmanız gerekir. Ayrıca işe iade talebinde bulunmanız, görev yeri değişikliği nedeniyle uğradığınız gelir / ücret kaybını işverenden talep etmenize engel teşkil etmez, ikisi ayrı konu.

  31. Görevli dedi ki:

    Okulda 5 yıl görev yaptım taşeron şirketlerle yıl yıl yenı bir şirkette calıstım heryıl 9 ay calıstım toplam 6 yıl calıştım acaba kıdem tazmınatı alabilir miyim

    1. Admin dedi ki:

      Çalıştığınız her şirket farklıysa, hiçbirinde 9 ayı doldurmamış olduğunuz için kıdem tazminatı alamazsınız. Buna karşılık farklı şirketlere bağlı olarak çalışmış olsanız da hep aynı işyerinde çalıştınızsa şirket değişiklikleri işyeri devri anlamına gelir ve en son işten çıktığınızda veya çıkarıldığınızda kıdem tazminatını hak edecek şekilde iş akdi fesh olduysa kıdem tazminatı alabilirsiniz. Muhatap en son şirket olduğundan kabul etmeyebilir ve dava açmanız gerekebilir.

  32. Turan Tekiner dedi ki:

    Merhaba, bir banka şirketimiz lehine verdiği Teminat Mektubunun karşılığında nakit blokaj uyguladı . Ancak Vadeli olan mevduat blokesine uyguladığı faiz ilani fazilerin 1/3 oranında . Teminat mektubu komisyonları ise en yüksek oranda tahsil edilmiş. Bankaya yaptığımız itiraz kabul edilmedi. Biz şirket olarak şikayet etmek istiyoruz . Acaba nasıl bir yol izlemeliyiz.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) internet sitesindeki Elektronik Şikayet Sistemi kısmından şikayette bulunabilirsiniz.

  33. Özge koç dedi ki:

    Babamın vefat ettiği gün işe gitmedim haber verdiğimde Bi daha gelme işine son verildi denildi ve Bi kaç gün sonra benden habersiz bir şekilde istifam verilmiş benim yazdığım imzaladığım Bi kağıt yok ayrıca işyerine giido sorduğumda Bi sürü hakaret vs küfür duydum istifam verilmiş dediğim de istediğin yere git şikayet et denilip beni işyerinden kovdular

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Eğer işyerinde 30 veya daha fazla çalışan varsa ve işe gireli 6 aydan fazla olduysa, işe iade talebiyle arabuluculuk bürosuna başvurabilirsiniz. Bu şartlar tutmuyorsa o zaman haklı sebep olmadan işten çıkarıldığınız gerekçesiyle ihbar ve kıdem tazminatı, ayrıca kötüniyet tazminatı talep edebilirsiniz. Bunlar için de önce arabuluculuk bürosuna başvurmanız gerekir. İşe iade başvurusunu bir aylık süre içerisinde yapmanız gerekir. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/yeni-duzenlemelere-gore-ise-iade-sureci/) Arabulucuda sonuç alamazsanız iş mahkemesinde dava açmanız gerekir.

  34. Kadir dedi ki:

    6 yil 3 ay ……… da çalıştım ailemin sağlık sorunlarından dolayı mesaiye kalmak istemedim baskı yapıldı kalmam icin.sonrasinda işyerinden istifa etmek zorunda bırakıldim tazminat alabilirmiyim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Normalde istifa eden yani haklı bir neden olmaksızın iş akdini fesheden işçi kıdem tazminatı alamaz. Ancak baskı, yıldırma (mobbing) gibi nedenlerle istifa etmek zorunda kalmışsa yani özgür iradesiyle istifa etmemiş, iradesi fesada uğramışsa o zaman kıdem tazminatı alabilir. Bu konuda çok sayıda Yargıtay kararı bulunmaktadır. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/baskiyla-istifa-eden-isciyi-isveren-isten-cikarmis-sayilir/) Konuyla ilgili olarak önce arabulucuya başvurmanız, sonuç alamazsanız iş mahkemesinde dava açmanız gerekir.

  35. Lemziye dedi ki:

    Hakkım olan paranın geri kalanını almak için 4dolaniom şikayet etmek istiyorum

  36. Nurullah Okal dedi ki:

    Yaklaşık 3 ay GKN kargp şirketinde çalıştım işten ayrılalı 1 ayı geçti ve içerde Kalan 93 saat mesai ve 5 günümün parasını yatırmıyorlar yatımayada niyetleri yok, ne yapmalıyım

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Yapmanız gereken belli, önce arabulucuya başvurmak, sonuç alınamazsa iş mahkemesinde dava açmak.

  37. AKIN dedi ki:

    Özel Bi şirkette kendi isteğimle çıkmak istedim şirket ihbar ve kıdem tazminatını vereceğini ancak işsizlik maaşını verdirmeyeceğini söyledi istifa et arabulucuya gitt dedi beni arabulucuya yollamasının sebebi ne

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Eğer işveren ihbar ve kıdem tazminatı ödeyecekse arabulucuya niçin yönlendirsin ki işsizlik maaşının arabulucuyla bir ilgisi yok. Muhtemelen sizin istifa etmeniz halinde ihbar ve kıdem tazminatı ödemeyecektir, o nedenle arabulucuya başvurmanızı önermiş olabilir.

  38. Oğuz dedi ki:

    Slm ben 2019 yılında 5 yıl çalıştığım işten çıkarıldım müşteri kendi benzinliğe geldiği araca değilde diğer aracının plakasını yazdım bu yüzden avukatı aradığım da birşey yapamayız dedi ama arabulucuya gidebilirsin demişti şimdi ben oraya gitsem birşey çıkarmı

  39. Sumeyye dedi ki:

    Merhaba ben iş yerinde arkadaşımla beraber calismistim arkadaşım 1 ay ben 1 hafta çalıştım ilk ise girerken benden saglik raporu olarak 305 tl para istediler primim var 900 tl yol parasida var ve 1 haftalık çalışmam var biz bunu arabuculuya şikayet ettik ama kendileri bize 305 tl sağlık raporu parasını alıp saglik raporu vermedi ve hicbirsekilde paramı dahi vermedi neyapabilirim.

  40. Sedat turan dedi ki:

    Ben total de benzinlikte 11 günç alıştıktan sonra işten cıkarıldım hiçbir ücret ödemeden cıkarıldım ne yapmam gerekiyor