Yirmi İlde Daha Özel Hastaneler Avuç İçi Damar İzi Okuma Uygulamasına Geçti-19.11.2012

Yirmi İlde Daha Özel Hastaneler Avuç İçi Damar İzi Okuma Uygulamasına Geçti-19.11.2012
9 Şubat 2013 16:49

Sosyal Güvenlik Kurumu, Sağlık Uygulama Tebliği çerçevesinde tedavi giderlerini karşıladığı genel sağlık sigortalısı ve bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilerle ilgili olarak, sağlık alanında yapılan suiistimal ve yolsuzluklarının, özellikle de sağlık kurum ve kuruluşlarına gitmediği halde,

T. C. Kimlik Numarası ele geçirilen kişilerin hastaneye gitmiş ve tedavi olmuş gibi gösterilerek bunlar üzerinden tedavi ve ilaç gideri fatura edilmesinin önüne geçmek için, 1 Temmuz 2012 tarihinden itibaren bazı özel hastanelerde Avuç İçi Damar İzi Sistemiyle Biyometrik Kimlik Doğrulama uygulamasını hayata geçirmiş, daha sonra da diğer illerdeki özel hastanelerin bu sisteme geçecekleri tarihleri belirleyerek duyurmuştu (15/9/2012 tarihi haber).

Bu çerçevede, 15/10/2012 tarihinden itibaren Ağrı, Amasya, Bartın, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Burdur, Çankırı, Iğdır, Karabük, Karaman, Kastamonu, Kilis, Mardin, Muş, Nevşehir, Niğde, Sinop, Şırnak, Yozgat illerinde yer alan sağlık hizmet sunucularında da (Medula sistemini kullanan özel sağlık hizmet sunucuları) avuç içi damar izi yöntemiyle kimlik doğrulama işlemine geçildi.

Bu illerde uygulamanın yeni başlaması nedeniyle 15 günlük bir geçiş süreci öngörüldüğünden, 1/12/2012 tarihine kadar Medula sistemi üzerinden; eski uygulamada olduğu şekliyle provizyon alınabileceği gibi avuç içi damar izi yöntemiyle kimlik doğrulaması yapıldıktan sonrasında da provizyon alınabilecek.

Ancak 1 Aralık 2012 tarihinden itibaren ise yukarıda belirtilen illerde bulunan özel sağlık hizmet sunucuları tarafından, avuç içi damar izi yöntemiyle kimlik doğrulaması yapılmadan Medula sistemi üzerinden hastanın provizyonu alınamayacak.

Öte yandan, söz konusu avuç içi damar izi okuma sisteminin uygulamaya girdiği illerde, özel sağlık hizmet sunucusuna başvuran kişi artık T.C. Kimlik Numarasını vererek veya Nüfus Cüzdanını ibraz ederek muayene veya tedavi olamayacağından, bunun yerine özel sağlık hizmet sunucusuna gittiğinde, avuç içini damar izi okuma cihazına okutması, bu şekilde sistem tarafından gerekli kontrol ve sorgulama yapılarak, kişinin genel sağlık sigortası kapsamında tedaviye müstahak olup olmadığının tespit edilmesi ve provizyon alınmasının ardından mümkün olabilecek.

Tabi bunun için de bir defaya mahsus olmak üzere kişinin; sağlık hizmeti almak amacıyla sağlık hizmeti sunucusuna başvurduğunda, T.C. Kimlik Numarası bulunan nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, pasaport veya evlilik cüzdanını yanında bulundurması ve avuç içi damar izi sistemine ilk kayıt işleminin sağlık hizmeti sunucusu tarafından yapılması gerekecek.

Aşağıda belirtilen genel sağlık sigortalıları, avuç içi damar izi sistemiyle biyometrik kimlik doğrulaması uygulamasına tabi olmayacak.

1- 0-12 yaş arası çocuklar.

2- Her iki elinde avuç içi damar izi bütünlüğü bozulmuş olanlar.

3- Her iki üst ekstremitesi olmayan kişiler (elleri olmayanlar).

4- Serepral palsi, üst ekstremite felci ve benzeri tıbbi nedenlerden dolayı avuç içi damar izi alınamayan kişiler.

5- Acil hastalar (yeşil alan muayenesi hariç). (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.