İş Kazası ve Meslek Hastalığı Bildirim Formu

İş Kazası ve Meslek Hastalığı Bildirim Formu
30 Ocak 2016 15:45

5510 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi uyarınca iş kazasının işveren tarafından kazanın olduğu yerdeki yetkili kolluk kuvvetlerine derhal, Sosyal Güvenlik Kurumu’na da en geç kazadan sonraki 3 iş günü içinde bildirilmesi gerekir.

Kanunun 14 üncü maddesi uyarınca da meslek hastalığının işverence öğrenildiği tarihten itibaren üç iş günü içinde Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilmesi gerekir. Bildirim için tanınan sürede resmi tatil günlerine rastlayan günler üç iş günü hesabında dikkate alınmaz. Bu bildirimin süresinde yapılmaması halinde 6331 sayılı Kanunun 26/1-e maddesi gereğince idari para cezası uygulanır.

İş kazası ve meslek hastalığına ilişkin bildirim e-bildirge sistemi üzerinden yapılır. Eğer kağıt ortamında yapılacaksa aşağıda linki yer alan İş Kazası ve Meslek Hastalığı Bildirim Formu ile yapılması gerekir. Bildirim formu elden verilebileceği gibi posta yoluyla da gönderilebilir.

Adi posta veya kargo ile yapılan bildirimlerde Kurum kayıtlarına intikal tarihi, taahhütlü, iadeli taahhütlü veya acele posta ile yapılan bildirimlerde ise postaya veriliş tarihi Kuruma yapılan bildirim tarihi olarak esas alınır.

İş Kazası ve Meslek Hastalığı Bildirim Formu

YORUMLAR

  1. Önder avci dedi ki:

    Merhaba Ben 4aydir bi isyerinde agir sanayi isim agir calisiyordum 3cuncu ayinda kalip degisdirirken gogusumde bicak misali saplanan bi agrilar olusdu fabrikamin doktoruna cikdim fabrikamin doktoru bir kirem bir ilac yazdi fayda bulamadim agrilarim artma basladi devlet hastanesine cikdim devlet hastanesinde doktor ilaclarin fayda etmiceni soyledi gogusumu uyusdurup anestezili igne tedavisi uygun gordu ve her gordugum tedavi gogusumde igne yaralari kanamasiyla beni haldan dusuruyordu ve her tedavide 3cer gunden 9 gun 5gunden 10gun rapor verdi yaklasik bu tedavilerim bir 23 gune tevakul et ve is yerim bana tedavilerim devam ederken raporlu oldugum halde cikis verdi ve suanki halim haglen hastayim kimsem yok ailem vefat kirami oduyemedim is yerim ben cagresiz birakdi bu durumda is yerim suclu olurmu dava acsam bilgi verirseniz cok sevinirim hayirli aksamlar is cikis tarihim 01 10 2019

    1. Admin dedi ki:

      İşyerinizin sizi aldığınız raporlar nedeniyle işten çıkarabilmesi için rapor sürenizin ihbar sürenizi 6 hafta geçmesi gerekirdi. Ayrıca bu şarta uyarak işten çıkarsaydı dahi yine kıdem tazminatı ödemesi gerekirdi. (Bkz.
      İşveren Hastalanan veya Rapor Alan İşçiyi İşten Çıkarabilir mi ?)
      Ancak öyle anlaşılıyor ki işyeriniz bu şarta uymadan sizi işten çıkarmış. İşyerinden kıdem ve ihbar tazminatınızı isteyebilirsiniz. İşyerinde 30 veya daha fazla çalışan varsa işe iade başvurusu yapabilirsiniz, eğer 30’un altında çalışan varsa ihbar ve kıdem tazminatı dışında işverenden kötüniyet tazminatı da isteyebilirsiniz.
      Ancak bunlar için önce arabulucuya başvurmanız, sonuç alamaz iseniz İş Mahkemesinde dava açmanız gerekir.