Sigortalı İşe Giriş Bildirgesi

Sigortalı İşe Giriş Bildirgesi
30 Ocak 2016 15:07

Gerek 4/1-a (SSK) sigortalılarıyla ilgili olarak kağıt ortamında verilecek sigortalı işe giriş için, gerekse 4/1-b (Bağ-Kur) kapsamındaki sigortalıların işe girişi (sigorta başlangıcı) için aşağıda linki yer alan Sigortalı İşe Giriş Bildirgesi kullanılmaktadır.

İstisnai durumlar hariç 4/1-a (SSK) sigortalılarıyla ilgili Sigortalı İşe Giriş Bildirgesinin e-bildirge sistemi üzerinden yani internetten  verilmesi gerekmektedir.

İstisnaları hariç 4/1-a (SSK) kapsamındaki sigortalıların sigortalı işe giriş bildirgelerinin en geç iş başlamadan bir gün önce verilmesi gerekmektedir. Yasal süresi dışında verilen sigortalı işe giriş bildirgeleri için 5510 sayılı Kanunun 102 nci maddesi gereğince idari para cezası uygulanır. (Bkz. İşe Giriş Bildirgesinden Dolayı Hangi Cezalar Uygulanır ?)

2013/11 sayılı Genelge uyarınca; 4/1-a (SSK) sigortalılarıyla ilgili olarak sigortalı işe giriş bildirgesinin mahkeme kararı, Kurumun denetim ve kontrolle görevli memurlarınca yapılan tespitlerden ya da diğer kamu idarelerinin denetim elemanlarının kendi mevzuatları gereğince yapacakları soruşturma, denetim ve incelemelerden veya bankalar, döner sermayeli kuruluşlar, kamu idareleri ile kanunla kurulan kurum ve kuruluşlardan alınan bilgi ve belgelerden anlaşılması halinde uygulanacak idari para cezası miktarının belirlenebilmesi bakımından bildirge e-bildirge yoluyla alınmaz, işverenden bildirgenin kağıt ortamında düzenlenerek Kuruma vermesi istenir.

Sigortalı işe giriş bildirgesinin kağıt ortamında Kuruma verilmesi halinde bildirgenin üç nüsha olarak düzenlenmesi gerekir. Kurum evrak kaydından geçirilen bildirgenin bir nüshası sigortalıya verilir, bir nüshası sigortalı dosyasında saklanmak üzere işverende kalır, diğer nüshası ise Kurumda kalır. Sigortalı İşe Giriş Bildirgesinin verilmesiyle ilgili ayrıntılı bilgi Sigortalılığın Başlangıcı – Sona Ermesi – Sigortalı İşe Giriş ve İşten Ayrılış Bildirgeleri ve Diğer Bildirimler başlıklı yazıda yer almaktadır.

Sigortalı İşe Giriş Bildirgesinin verilmesiyle ilgili ayrıntılı bilgi belgenin arka yüzünde yer almaktadır.

Sigortalı İşe Giriş Bildirgesi (4/1-a-b)

YORUMLAR

  1. Zehra dedi ki:

    Merhaba iyi günler. Annemle dul yetim maaşı almaktaydık. Ben 12.10.2018 de sigortalı işe girdim . Maaşım anneme aktarılmadı kesildi . Dilekçe yazdım. Maaşımı anneme aktarılmasını ve kesilen miktarın annemin toplu bir şekilde alması için. Toplu parayı alabilir miyiz? 170 i aradığımda net bir şey söylemiyorlar . Teşekkür ederim.

    1. Admin dedi ki:

      Sizin yetim aylığınızın annenize aktarılması şeklinde bir uygulama yok, normalde ölen kişinin eşine yüzde 50 ölüm aylığı bağlanır, ancak ölen kişinin sigortalılık statüsüne ve ölüm tarihine bağlı olarak bazı durumlarda ölen kişi üzerinden sadece eşi aylık alıyorsa ona yüzde 75 üzerinden aylık bağlanır. Anneniz siz aylığınızı kestirdikten sonra yüzde 75 üzerinde aylık alabilecek statüde olsaydı SGK aylığını artırırdı, artmadığına göre muhtemelen anneniz yüzde 75 aylık alma şartlarına sahip değildir.

  2. mustafa dedi ki:

    1997 yılından 2006 yılına kadar ssk lı olarak bir fabrikada çalıştım o yıllarda meslek kodu yoktu meslek kodu 2012 de belirlenmiş şimdi bana meslek kodu lazı oldı hizmet dökümüne meslek kodu girilmesi lazım ne yapabilirim

    1. Admin dedi ki:

      Eski dönemler için geriye dönük meslek kodu girilemez, uygulama 2012 Aralık ayında başladı.

  3. mustafa dedi ki:

    adana SGK kurumu giriş ve çıkış bildirgelerinizde meslek kodu girilmemiş diyor ama çözüm ne bildirmiyor

  4. SELMAN dedi ki:

    Süt yardım

  5. Bayram dedi ki:

    1977 dogumluyum 1991 yilinda sigorta girisim var 70 gun digortam yatmis yanliz benim yasim o zaman 14 yasinda oluyorum sigorta girisim 1991 yilindanmi gecerli yoksa 1995 yilinda 18 yasinda oluyorum ozamanmi gecerli birde ne zaman emekli olabilirim tesekurler

  6. Kadriye yeşil dedi ki:

    Hayirli gunler ben kadriye yeşil babamdan aldığım yetim maaşı vardi bunda 1bucuk ay önce sigortalı işe girdim maaşim kesildi bu kesilen maaşım evde bulun annrm 2 kiź kardeşime aktalirlar mı ben dilekçe verdim 17 kasimda unkapanı sosoyal sigorta müdürlüğüne lütfen cevap saygılarımla

    1. Admin dedi ki:

      Eğer babanız üzerinden maaş alan kişi olarak sadece anneniz ve bir kız kardeşiniz kaldıysa taban aylık uygulaması kapsamında maaşları bir miktar artabilir.