Farazi Çalışma Süresi Ne Demek ?

Farazi Çalışma Süresi Ne Demek ?
8 Kasım 2016 20:45

Farazi kelimesi varsayıma dayanan, varsayımsal anlamda kullanılan bir kelime olup, gerçekte var olmadığı halde varmış gibi kabul edilen durumlar için geçerlidir. Farz etmek kelimesi bunun farklı kullanılış şeklidir.

Çalışma hayatında ise farazi çalışma süresi, işçi gerçekten işyerinde çalışmadığı halde çalışmış gibi sayılan haller için kullanılmaktadır. 4857 sayılı İş Kanunun 66 ncı maddesinde sayılmış olan farazi çalışma süreleri, Çalışılmadığı Halde Günlük Çalışma Süresinden Sayılan Haller başlıklı yazıda belirtilmiştir.

Başta ücret ve izin hakkı olmak üzere, işçinin çalışmasına bağlı olarak kazandığı haklar konusunda bu farazi çalışma süreleri de işçinin fiili çalışma süresine eklenir ve ona göre hesaplama ve değerlendirme yapılır. Yani işçi bu sürelerde işyerinde fiilen çalışmadığı halde çalışmış gibi sayılır. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. fatma dedi ki:

    merhaba ben özel hastanede vezne olarak calışmaktayım, hasta kabul görevlisi yani. Özel sağlık kuruluşların insiyatifinde denilmiş ama çalıştığım bölüm için geçerlimidir bu ? yani ben yarı zamanlı kısmı calışmaya geçebilir miyim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      “Özel sağlık kuruluşların insiyatifinde denilmiş”ten kastınız nedir anlayamadık ancak yarı zamanlı kısmi çalışmaya geçebilmeniz için işyerinin/işverenin kabul etmesi gerekir, çünkü burada çalışma şartlarını değiştirmek istiyorsunuz.
      Eğer doğum sonrası yarı zamanlı çalışmayı kastediyorsanız, işçinin bu konudaki talebini işveren/işyeri kabul etmek zorunda, inisiyatif kullanma hakkı/yetkisi yok. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/yonetmelige-gore-yarim-calisma-ve-kismi-calisma-uygulamasinin-ayrintilari/, https://www.isvesosyalguvenlik.com/dogum-sonrasi-iskurdan-yarim-calisma-odenegi-alma-sartlari/)

  2. Tuğba dedi ki:

    Merhaba,5eylulde kısmı çalışmaya başladım işkur Eylül ayında 13gun ücret yatıracak ben normalde haftalık 22.5 saat çalışıyorum ve haftanın 4 günü çalışmaktayım.eylul ayı içerisinde 14gun çalıştım fakat iş yeri iş kur 13gun yatırdığı için 12 gün yatırmış bnm 2 gün fazladan boş yere çalıştığımı soylemektedir.rkim ayı içerisinde 15 gün olarak mi çalışmalıyım.cunku haftalık 22.5 saat çalışırsam 18 gün oluyor.yani kısacası bnm anlamadığım yasa da 15gun olarak mi haftalık 22.5 saat mi ?eğer 15gun ise çalışma saatleri kaç saat olmalı lütfen yardımcı olur musunuz

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bu konudaki iş sözleşmesine ve tabi olduğunuz İş-Kur programındaki şartlara bağlı bir durum. ALO 170’den bu konuda bilgi alabilirsiniz.

  3. Ebru ebru dedi ki:

    Merhaba araştırma hastanesinde 4d li işçi olarak çalışıyorm gerekli koşulları sağlıyorum kısmı süreli çalışma için,hem iş kur üzerinden hemde kendim dilekçe yazdım kuruma ,ancak kurum iki dilekçeme de olumsuz döndü , olumsuz dönem sebepleri ise dikekçede kurumun sağlık kuruluşu olması denildi ancak özel sağlık kuruluşu değil ve işçi olarak çalışıyorum. iş denetçisi çağırdım dilekçe ile hala gelmedi 5 ay oldu nerdeyse ve mağdurum, 2 çocuğum var 3 ve 1bck yaşalrında. Tekrar dilekçe yazsam yine aynı sonuç dönecek ne yapabilrim. Yüz yüze personel daire başkanlığı ile görüştüm durumumu anlattım evet hakkınız farkındayım ama siz isterseniz bunu herkes ister rektörlük bunu göze alamıyor açıkçası , o yüzden kabul etmiyoruz kısmı çalışma şeklini dediler.Türkiye de buna emsal bi örnek bile yok dediler. Avukat aracılığı ile de bu hakkı alamazsınız demek istediler.Şimdi ya bu kısmı süreli işi sağlamam lazım yada artık işten ayrılmam lazım çünkü bende çocukalrımda madur oldu çok . Bu noktadan sonra başka ne yapabilirim.

  4. Başak dedi ki:

    Merhaba. Özel sektörde kurumsal bir firmada çalışıyorum. Doğum sonrası kısmi süreli part time çalışıyorum. İmzaladığım bu sözleşmeye istinaden hangi günler çalışmak istediğim soruldu. Buna nazaran dilekçe yazıp gün belirtim. Müdürün uygundur diye yazılı kaşesi imzası var. 1 yıl bu şekilde çalışırken şu an son 3 aydır hafta sonu çalıştırılıyorum. İnsan kaynaklariyla görüştüm. Bu dilekçenin bir yaptiriminin olmadığını bunun sadece çalışana özel pozitif ayrımcılık adına yapıldığıni işletmenin yoğun olduğu günlerde iscinin çalışabileceğini söylediler. Madem istedikleri gün çağırıp çalıştırma yetkileri varsa benden neden gün belirtmemi istediler ve bu günleri onayladilar. İş kanununda bu dilekçenin bir hükmü yokmuş. 2 yaşında kızım var eşim haftasonu çalışmıyor ben çalışıyorum aile yaşantımız kalmadı. Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.