Fark İşçilik Prim Borcunun Ödeneceğine Dair Taahhütname

Fark İşçilik Prim Borcunun Ödeneceğine Dair Taahhütname
22 Mart 2013 11:22

Asgari işçilik uygulaması kapsamında özel bina inşaatı ve ihale konusu işlerde işin bitiminden sonra Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ilgili müdürlüğü tarafından, o işle ilgili olarak işin yürütümü için Kuruma yeterli işçilik bildirilip bildirilmediği kontrol edilir.

Eğer yeterli işçilik bildirildiği sonucu ortaya çıkarsa işverene o işle ilgili ilişiksizlik belgesi verilir. Eğer eksik işçilik bildirildiği ortaya çıkarsa eksik işçiliğe ait ödenmesi gereken prim tutarı gecikme zammı ve cezasıyla birlikte işverene bir ay içerisinde ödenmek üzere tebliğ edilir. İşverenin borcu bir ay içerisinde ödemesi veya ödeyeceğini yazılı olarak taahhüt etmesi halinde borç kesinleşir. O işle ilgili olarak artık müfettiş incelemesi yapılmaz. Bir ay içerisinde borcun ödenmemesi veya taahhütname verilmemesi halinde müdürlük o işle ilgili olarak müfettiş incelemesi talep eder.

Söz konusu taahhütname için aşağıda linki yer alan örnek yazı kullanılabilir.
İhale konusu işlerde müdürlüğe işyeri dosyası açılmamış veya dosya açılmış olsa da hiç işçilik bildirilmemişse, özel bina inşaatlarında da 300 metrekare ve alında olanlar hariç aynı şekilde müdürlüğe işyeri dosyası açılmamışsa veya dosya açılmış olsa bile hiç işçilik bildiriminde bulunulmamışsa bu durumda müdürlük herhangi bir işlem yapmadan doğrudan müfettiş incelemesi talep eder, müfettiş incelemesi sonucuna göre işlem yapar.

Asgari işçilik uygulaması hakkında ayrıntılı bilgi Asgari İşçilik Uygulaması – Örnek Hesaplamalar –Uzlaşma başlıklı yazıda yer almaktadır.

Fark İşçilik Prim Borcunun Ödeneceğine Dair Taahhütname

YORUMLAR

  1. Alper hasar dedi ki:

    Fark prim borcu bu tarih itibarı ile ana paranın peşin ödenmesi halinde faiz silimi olabilirmi…şimdiden teşekkür ederim

    1. Admin dedi ki:

      Prim borcu ödeneceği zaman faiziyle birlikte ödenmesi gerekir, sadece anan paranın ödenmiş olması halinde faiz silinmez, öyle olsaydı herkes anaparayı ödeyip faizden kurtulurdu.

  2. Zekeriya Uysal dedi ki:

    Nereye nasıl ödenmeli bu borç??

    1. Admin dedi ki:

      İşyerinizin bağlı olduğu SGK müdürlüğü prim tahakkuk (işveren) servisine başvurup fark işçilik prim borcunu hesaplatıp, tahakkuk ettirdikten sonra bankadan ödeme yapabilirsiniz.

  3. İdris dedi ki:

    Babam 2008 yılında evimizi müteahhite vermiş. Müteahhitte babami muteahhit gostermis. Babamin adina 11.500 tl anapara 33.500 tl faizi gelmis. Bizim bu borcu odeyecek durumumuz yok. Muteahhitin bize verdigi bi normal kat birde kaba insaat. Sizce nasil bir yol izlemeliyiz. En azindan faizini iptal etmez mi SGK. Magduriyetimizden dolayi. Arti bunu hallettik diyelim. Arkasindan baska birsey cikar mi. Korkumuz bu. Muteahhiti bu muteaahhitlere bu yolu acan devleti allaha havale ediyorum. Simdi ben babama bu kadar borc geldigini 60 yasinda kalp var adamda. Nasil soyliyim. Tesekkur ederim.

    1. Admin dedi ki:

      Babanız müteahhitle yazılı sözleşme yaptı mı, yaptıysa sözleşmede ne yazıyor bilmiyoruz. İnşaat ruhsatı babanız adına olduğu için müteahhit dosyayı da babanız adına açmıştır, borç da o nedenle gelmiştir. Elinizde inşaatı müteahhidin yapacağına dair yazılı sözleşme varsa SGK’ya bu sözleşmeyi delil göstererek babanız itiraz etsin. Ancak müteahhit siz inşaatı bitmeden teslim ettiyse, sonrasını kim tamamladı o da önemli.

  4. Özcan dedi ki:

    Özcan yildiz. Bursa SGK sigorta çalışmıyor

  5. Özcan dedi ki:

    Bursa SGK sigorta EYT olarak bekliyor um. Temmuz ayında çıkartmaz.