Kıdem – İhbar Tazminatıyla İlgili Şikayet Dilekçesi Örneği

Kıdem – İhbar Tazminatıyla İlgili Şikayet Dilekçesi Örneği
22 Mart 2013 15:58

4857 sayılı İş Kanunun 17 nci maddesi uyarınca, haklı bir sebep olmaksızın işten çıkarılacak işçiye kıdemine göre maddede belirtilen süre kadar önceden işverenin haber vermesi gerekmektedir. Eğer işveren bu süreye uymadan işçiyi işten çıkarmışsa bu durumda ihbar süresi kadar ücreti ihbar tazminatı olarak işçiye ödemesi gerekir.

Kendisi işten ayrılan işçi ise haklı sebeple işten ayrılmış olsa dahi ihbar tazminatı alamaz.

1475 sayılı İş Kanunun 14 üncü maddesi uyarınca da askerlik, evlenme (kadın işçi için), emeklilik gibi nedenlerle işten ayrılan veya 4857 sayılı İş Kanunun 24 üncü maddesinde belirtilen haklı nedenlerle işten ayrılan, aynı Kanunun 25/II. maddesinde belirtilen Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri dışında herhangi bir nedenle işveren tarafından işten çıkarılan işçiye, işyerinde en az bir yıllık çalışma süresini de doldurmuşsa kıdem tazminatı ödenmesi gerekir.

İhbar tazminatı alma şartları İhbarlı Fesih ve İhbar Tazminatı başlıklı yazıda, kıdem tazminatı alma şartları Kıdem Tazminatı Uygulaması – Hak Kazanma Koşulları – Hesaplanması – Kapsama Giren Ödemeler başlıklı bölümde yer almaktadır.

Yukarıda belirtildiği şekilde kıdem ve/veya ihbar tazminatı almayı hak edecek şekilde işveren tarafından işten çıkarılan veya kıdem tazminatı almayı hak edecek kendisi işten çıkan, ancak kıdem ve/veya ihbar tazminatı ödenmeyen veya eksik ödenen işçinin önce arabulucuya başvurması (Bkz. Arabulucuya Başvuru ve Örnek Dilekçe),  bir sonuç alamaması halinde ise İş Mahkemesinde dava açılması gerekir.

YORUMLAR

  1. Gariban dedi ki:

    Kolay gelsin ben özel bir işyerinde 6 senedir teknisyen olarak insaat alaninda tehlikeli is sitatusunde çalıçalıştayim maaşım askeri ücretten yatıyor 1.497 aslında 2.356 aliyorum yani gerisi elden yillardir agi vermiyorlar istiyorum bilgilendirme yapiyorum yok arasira sigortadan giris çıkış var sgk no farklılığı da oluyor. Bu işyerinden bıktım tazminatimi alıp kurtulmak istiyorum.sigorta girişim 01.04.2003 4700 pirimim var. Ne yapmam gerekiyor biktirma politikasida var. Hersey var simdiden tesekkur ederim yorumunuz icin.

    1. admin dedi ki:

      (Gariban) Sigorta başlangıcınız 8.9.1999 öncesi ve prim gün sayınız 3600 günden fazla olduğu için istifa edip, SGK’dan alacağınız bir yazıyla kıdem tazminatınızı isteyebilirsiniz. Ayrıca düşük ücretten yatan sigortanız için İş Mahkemesinde dav açabilirsiniz.

  2. Birol dedi ki:

    Merhaba benim eşim 4.5 yıldır gıda sektöründe çalışıyor. 3yıla yaklaşık mağaza sorumluluğu yapıyor ve şuan kendisi hamile. Hamile olduğu halde 13.5 saat çalıştırılmışlığı var ve mesai ücreti istemeyin ödenmez diye bölge sorumlusu tarafından tembihleniyor.sürekli kendisini tlf. La arayarak fazla mesai yapılması isteniyor. Konuşmalarda ve mesajlaşmalarda kayıtlı şekilde duruyor. Hamile kalmadan öncede fazla mesailer yaptırılıp ödenmediği,yerine denkleştirme yapıp izin kullandıralım deniliyor fakat izinde kullandırılmıyor. Şirket kuralı olarak mağaza personel sayısı 3 olucak deniliyor ve personel yok denilip izin verilmiyor. Hiç bi şekilde tazminatta ödenmiyor. Bununla ilgili biz ne yapabiliriz eşimin gebelik dönemi sıkıntılı geçmesine rağmen iş veren bunu önemsemryip sürekli baskı yapılarak fazla çalıştırmak istiyor.

    1. Admin dedi ki:

      Anladığımız kadarıyla eşiniz istemediği halde çalıştığı işyerinde fazla mesai yapmak zorunda kalıyor. Konuyla ilgili açıklama Onayı Olmadan Fazla Mesaiye Zorlanan İşçi İşten Ayrılıp Tazminat İsteyebilir. başlıklı yazıda yer almaktadır.
      Öte yandan eşinizin onayı olmadığı halde fazla mesai yapmak zorunda kalması bir yana işverenin fazla mesai ücretini ödememesi, İş Kanununa göre işçiler günde 11 saatten fazla çalıştırılamayacağı halde işverenin bu sınırı aşması, Gebe veya Emziren Kadınların Çalıştırılma Şartlarıyla Emzirme Odaları ve Çocuk Bakım Yurtlarına Dair Yönetmelik uyarınca gebe ve emziren kadınlar işyerinde gece çalıştırılamayacağı, gündüzleri de yedi buçuk saatten fazla çalıştırılamayacağı halde işverenin buna uymaması eşiniz için haklı fesih sebebi oluşturan durumlardır. Belirtilen nedenlerle eşinizi İş Kanununun 25/II. maddesine istinaden iş akdini feshettiğine ve kıdem tazminatının ödenmesi talebine ilişkin bir ihtarnameyi noter kanalıyla işyerine gönderip, iş akdini feshedebilir.

  3. Adem dedi ki:

    Merhaba ben 7 ay bir şirkette güvenlik olarak çaliştim hiçbir sebep göstermeden yarin iş yerine gitme dediler daha sonra da istifa etmem gerektiğini orada çalisamayacagimi soylediler bende istifa ettim sana başka projede iş ayarlayalim dediler ama 3 ay oldu arayan soran yok ben bu iş yerinden ihbar ve kıdem tazminatı alabilirmiyim. SAYGILARIMLA

    1. Admin dedi ki:

      Bir yılı doldurmadığınız için kıdem tazminatı alamazsınız. Hatta normalde kendiniz istifa ettiğiniz için ihbar tazminatı da alamazsınız. Ancak iradeniz fesada uğratılmış, yani baskı ile istifa etmişsiniz. Bu durumda Yargıtay kararlarına göre işveren haklı bir sebep olmaksızın iş akdinizi feshetmiş sayılır ve ihbar tazminatı isteyebilirsiniz. Bunun için önce arabulucuya başvurmanız, sonuç alamazsanız iş mahkemesinde dava açmanız gerekir.

  4. Adem dedi ki:

    Teşekkürler kolay gelsin

  5. Saniye dedi ki:

    Merhaba 4.buçuk senedir bir büroda çalişmaktayim ilk girdigimde sekreterin yetişemedigi isleri eviniz gibi düşunerek iş yapin dediler. Son 2.buçuk sene 3.kat oldu 4 kat oldu yemekte bana verildi 4 kati idare etmeye basladim tek kaldim sekreter çikti alisveris alt kattan 4.kata aritma suyu yemek ptt vs. Bir çok iş yapiyorum soyledim geçen sene alinmadi kimse ogustosta
    Birkaç ay daha idare edebilirim dedim sagligim bozuldu ayaklarim.agriyor 4 merdiven in çik zor geldi yüküm ağir nasil bir dilekce yazmaliyim ihbar kidem ve senelik izinlerimi almak adina teşekkurler…

    1. Admin dedi ki:

      Sigorta başlangıcınız 8 Eylül 1999 tarihinden önceyse ve en az 3600 prim gününüz varsa SGK müdürlüğünden alacağınız kıdem tazminatı yazısına istinaden iş akdinizi feshedip kıdem tazminatınızı isteyebilirsiniz, bu kolay yoldur, uğraşmak zorunda kalmazsınız. Eğer böyle bir imkanınız yoksa bu durumda ilk başta size verilen görevlerin artırılmış olması, yani çalışma şartlarında değişiklik yapılmış olması, varsa mobbing nedeniyle noterden ihtarname çekip iş akdinizi feshedip kıdem tazminatınızı talep edebilirsiniz.

  6. Tolha dedi ki:

    Merhabalar ben bir inşaat şirketinde inşaat teknikeri olarak 2. Buçuk yıl çalıştım şirket küçülmeye gittiğinden dolayı çıkarttılar daha sonra kıdem tazminat bodrosunu imzaladim ve bana alacagimin yarısını verdiler gerisini vermediler. Notere gidip ihtar ceksem. Bana geri dönüşü olumsuz olma ihtimali varmı
    Nasıl bir yol izlemeyelim?

    1. Admin dedi ki:

      Geri dönüş olumsuz olur mu bilemeyiz, ancak kıdem tazminatı bordrosu veya ibraname imzalamış olmanız sorun değil, işveren kıdem tazminatınızın tamamını banka hesabınıza yatırmadıysa belge imzalamış olmanız hak kaybınıza yol açmaz, ihtarname çekin, ödemezlerse arabulucuya başvurmanı gerekir, sonuç alamazsanız iş mahkemesinde dava açmanız gerekir. İhtarname çekmeden de arabulucuya başvurabilirsiniz.

  7. yusuf karacı dedi ki:

    merhabalar iyi günler ben bir firmada 2 yıl 2 aydır çalışmaktayım toplam 3 aydır ödeme alamıyorum maaşlarımız yatırılmıyor zam yapılmıyor ne tür haklarım var ve ne yapmam gerekir yardımcı olabilirmisiniz?

    1. Admin dedi ki:

      Ne tür haklarınızın olduğu Ücreti Düzenli Ödenmeyen İşçinin Başvurabileceği Yollar başlıklı yazıda açıklanmıştır.

  8. Cüneyt dedi ki:

    Merhaba yaklaşık 8 aydır sigortasız çalışıyorum bununla ilgili ne yapabilirim bu tazminat hakkı doğurur mu

    1. Admin dedi ki:

      Sigortası düşük ücretten gösterilen dahi bu hakka sahip olduğuna göre siz tabii ki bunu gerekçe göstererek iş akdinizi haklı sebeple feshedebilirsiniz. Ancak kendisiniz iş akdini feshedince ihbar tazminatı alamayacağınız gibi bir yıllık çalışma süresi dolmadığından kıdem tazminatı da alamazsınız. Yani bir işinize yaramam. Siz ey iyisi sigortasız çalıştırıldığınız için ALO 170’e şikayette bulunun, hatta geç bile kalmışsınız.

  9. Harun dedi ki:

    Merhabalar, bir şirkette 2 aydan fazla(9 Hafta) bir süre çalıştıktan sonra çıkarıldım. Bana işten çıkarılırken ihbar tazminatımın da ödeneceği söylendi fakat ödenmedi. İşten çıkarılalı bir aydan fazla bir süre geçti. (5 Hafta) Bu durumda nasıl bir yasal yol izlemem gerekiyor? Şimdiden teşşekkür ederim.

    1. Admin dedi ki:

      Önce adliyede bulunan arabuluculuk bürosuna şikayet şikayet dilekçesi vermeniz, sonuç alamazsanız iş mahkemesinde dava açmanız gerekiyor. (Bkz. Şikayet-Arabulucu Rehberi)

  10. Güldeniz dedi ki:

    Merhaba 1,5 yıldır estetisyen olarak çalışıyorum 2 defa işten çıkarılma durumu söz konusu oldu ama sonuç olarak çalışmaktayım çalıştığım merkeze yeni bir ortak geleceği için sigortalı göründüğüm şirketin değişmesi gerekirmiş bunun için çıkışım verildi tazminat hesabıma yattı imzalattırdılar ve iş yeri sahibi ile parayı çekip kendileri aldı üzerinden 2 ay geçti halen çalışıyorum sigortam görünmüyor ve almış gibi görünen bir tazminat var mesajlarda benim almadığım dair konuşmalar mevcut ne yapmam gerekiyor

    1. Admin dedi ki:

      Halen çalışmaya devam ettiğinize göre Aile – Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı ilgili Grup Başkanlığına şikayet dilekçesi verebilir veya taahhütlü posta ile gönderebilirsiniz. (Bkz. İş Teftiş Kurulu Grup Başkanlıkları ve Bağlı İller)

  11. Sevim dedi ki:

    Merhaba eşim 2 yıldır sigortalı işyerinde çalışıyor vakadan dolayı 15 gün ücretsiz izne çıkardılar bir kağıda edevlet tc ve e-posta adresi yazmalarını istemişler sizin bilgilerinizi sosyal sigortaya vereceğiz para olmaları için sigortayı arıyoruz böyle bir dilekçe gonderilmemistir bugün işyeri daha izin süreleri dolmadan çağırıyorlar çalışmaları için binevi kaçak çalışacaklar bide böyle söylüyorlar önce bilgileri sigortaya verip sonra çekmişiz o15gunuzu hibe edeceksiniz eşim şikayetçi olacak ne yapması gerekiyor

    1. Admin dedi ki:

      Yazdıklarınızdan hiçbir şey anlamadık, işyeri eşinizi sigortalı çalıştırdığına göre zaten eşinizin T.C. Kimlik Numarası işyerinde vardır, eşinizden niye istemiş. Bahsettiğiniz konuyla ilgili de eşiniz ALO 170’e şikayette bulunabilir.

  12. Hilal dedi ki:

    Güvenlik şirketim virus nedeniyle çalıştıgım yerin süresiz kapanmasıyla benim sigortam ve maaşım yonden veremeyecekleri yönden benim ve çalışmakta devam ettigım yer için beklememi yada başka iş yerini önerdi bende çalıştıgim yerden çıkmak istemedigimi belirttim bunun üzerine bana istifa etmem içın baskı yaptılar zorlayıcı sebepten dolayı istifa dilekçesini yazıp imza atmak zorunda kaldım ve hiçbir sekilde tazminat ve kıdem tazminat alamadıgım gibi sosyal haklarimida aldılar ben şuan çok magdur durumdayım virus sebebiyle işimden oldum yardım edebilirmisiniz bu konuda

    1. Admin dedi ki:

      4857 sayılı İş Kanununun İşverenin haklı nedenle derhal fesih hakkı başlıklı 25 inci maddesinin Zorlayıcı sebepler başlıklı III numaralı bendi; işçiyi işyerinde bir haftadan fazla süre ile çalışmaktan alıkoyan zorlayıcı bir sebebin ortaya çıkması halinde işverene fesih yani işçiyi işten çıkarma hakkı vermiştir. İşçiyi bu nedenle işten çıkaran işveren ihbar tazminatı ödemek zorunda değildir, ancak işçi en az bir yıldır işyerinde çalışıyorsa kıdem tazminatını ödemek zorundadır. Şu an koronavirüs salgını nedeniyle başvuru yapılamıyor, ancak başvurular açıldığında Adliyede bulunan arabuluculuk bürosuna dilekçe verip işverenden kıdem tazminatı talep edebilirsiniz. Ayrıca şartlarınız tutuyorsa işsizlik maaşı için İŞKUR’a başvuruda da bulunabilirsiniz.

  13. Mendemir dedi ki:

    Merhaba lütfen yardımcı olun. ………………… ayakkabı fabrikasında çalışan bir işçiyim.İşveren çalışanlarına okutmadan imzalattığı formları hiç bir şekilde açıklamıyor sürekli yardım formu diyerekten geçiştiroyor ama muasebede çalışan arkadaştan öğrendiğimiz bilgiye göre tazminat hakkı talep etmeme formu imzalamışız haberimiz olmadan imzalamazsak da zor işlerle tehdit ediliyoruz şuan işte korkarak çalışıyoruz işten çıkarılırsak benim 6 senelik emeğimin karşılığı olmiyacak yardımcı olun lütfen ??

    1. Admin dedi ki:

      ALO 170’e şikayette bulunun.

  14. Mehmet dedi ki:

    5 yıl 696 sayılı KHK belediye şirketinde görev yaptım akrabalarımın kavga etmesi sonucu bir birlerini vurmalarıyla o gün apar topar köye gittim amir ve şeflerimle bir kaç gün beni idare etmelerini söyledim haberleri olmasına rağmen 3 gün işe gitmedim 3 tutanak tutularak 29 kod işten çikarıldım ne işsizlik maaşı ne de tazminat hiç bir şey almadım bu durumda ne yapabilirim şimdiden teşekkürler

    1. Admin dedi ki:

      7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu kamuda çalışan işçilerle özel sektörde çalışan işçiler açısından herhangi bir ayrım yapmadığından, önce ne yapmak istediğinize karar vermeniz, yani tekrar işe dönüp çalışmak mı istiyorsunuz yoksa kıdem ve ihbar tazminatı mı almak istiyorsunuz ona karar verip, ardından önce işe iade veya tazminat talebi için Adliye’de bulunan arabuluculuk bürosuna başvurmanız, sonuç alamazsanız iş mahkemesinde dava açmanız gerekir.

  15. Dilek dedi ki:

    Merhaba 9 yıl çalıştığım ev işinde 5 yıllık ssk var magasimi kestikleri için tatillerde çalıştırdıkları için işi bırakmak zorunda kaldım işsizlik magasi aldım tazminat için arabulucuya gitdim sonuç olmadı mahkeme için dilekçe yazmam gerekiyormus nasıl yazarim

    1. Admin dedi ki:

      İnternette dava dilekçesi örneği bulabilirsiniz, tüm mahkemeler için dava dilekçeleri aynıdır, iş mahkemeleri için ayrı bir dilekçe formatı yok, sadece dilekçenin üst kısmındaki mahkeme adını değiştirmeniz gerekir.

  16. Sbl dedi ki:

    İyi akşamlar arkadaşlar devlet hastahane sinde 12 yıldır çalışmaktayım pandemi dolayısıyla babamı kaybettim onun için istifa ederek işten çıkış aldım ama işyeri tazminat vermedi nasıl bir yol haritası izlemeliyim

    1. Admin dedi ki:

      Eğer işçi statüsünde çalışıyor idiyseniz, bu konu https://www.isvesosyalguvenlik.com/kendi-istegiyle-isten-ayrilan-isci-hangi-hallerde-tazminat-alabilir/ başlıklı yazıda açıklanmış olup, belirttiğiniz durum kıdem tazminatı alma hakkı vermemektedir.

  17. S. Erden dedi ki:

    Merhaba temmuz 2018’den beri çalıştığım firmada, geçtiğimiz mart ayından itibaren kısa çalışma ödeneğinden yararlanıyoruz. Sigortamı düşük gösterdikleri için elime geçen ödenek de o oranda düşük oluyor ve mağduriyet yaşıyorum. Patronumdan normalde hak kazanacağım ödenek elime geçecek şekilde üzerini tamamlamasını istedim. Bana iş görüşmesinde bu konuda mutabık kaldığımızı ve ödeme yapamayacağını söyledi. Mutabık kaldığımız bir konu yok. Sigortamın asgari ücretten yatırılmasını kabul etmeyeceğimi söylemiştim. Asgari ücretten biraz daha fazla yatırılmış. İş sözleşmesi yok, bordro yok. Maaşımın tamamını banka havalesiyle gönderiyor, açıklamasız şekilde. Agi ödenmiyor. Evlendikten sonra da maaşımda buna bağlı bir artış olmadı.
    Ayrıca bize elinde iş olmadığını, istersek istifa edebileceğimizi söyledi. İstifa etmemiz durumunda tazminat vereceğini de belirtti. Onu da sigorta primi üzerinden hesaplamayı düşünüyor muhtemelen. Tabi bunu bir lütuf gibi sunuyor. İstersem firmayı kapatırım, vermek zorunda değilim şeklinde..
    Tüm bunlara ek olarak 3 kişi çalıştığımız firmada iş yok demelerine rağmen, içimizden biriyle bizden gizleyerek çalışmaya devam ediyorlar.
    Sonuç olarak ben hakettiğim ödeneği almak istiyorum. Bu süreç bittiğinde muhtemelen işten çıkaracaklar. Net elime geçen ücretin brütü üzerinden tazminat almak istiyorum. Nasıl bir yol izlemeliyim, yardımcı olursanız çok sevinirim.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Eğer tüm ücretiniz banka yoluyla ödeniyorsa çok kolay, SGK’ya bir dilekçe vermeniz halinde SGK gerekli incelemeyi yapar ve o işyerinden adınıza yapılan geriye dönük sigortalı bildirimlerin (prime esas kazançların) gerçek brüt ücretinize tamamlanmasını sağlar. Ayrıca işe girerken sigortanızın gerçek brüt ücret üzerinden değil de düşük ücretten yatırılması konusunda işverenle mutabık kalmış olsanız, hatta bu konuda sözleşme imzalamış olsanız bile bunun hiçbir hükmü yok, çünkü 5510 sayılı Kanun gereği çalışanların gerçek prime esas kazanç üzerinden SGK’ya bildirilmesi zorunlu, bu işçi ile işverenin arazında pazarlık yapabileceği bir konu değil. (Bkz.https://www.isvesosyalguvenlik.com/sigortanin-asgari-ucretten-degil-gercek-ucretten-yatirilmasi-zorunlu/)

  18. Eyyüp daştan dedi ki:

    1997 girisliyim 5 yil calistiktan sonra ayni isyerinde calismaya devam ediyorum 4 yildir calsiyorum kidem tazminati alabilirmiyim ne yapmam gerekir

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      SGK’dan kıdem tazminatı yazısı alarak buna istinaden iş akdinizi feshedip kıdem tazminatı alma konusunu kastediyorsanız, o işyerinde çalıştığınız süreye değil toplam prim gün sayınıza bakılır. Eğer 3600 veya üzerinde prim gününüz varsa SGK’dan kıdem tazminatı yazısı alabilirsiniz. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/15-yil-3600-gunle-kidem-tazminati-alma-sartlari-nelerdir/)

  19. Ali dedi ki:

    Merhaba ben 1 buçuk aydır çalıştığım ihbar süresine uymaksızın kovuldum ihbar tazminatı alma hakkım varmı bu konuda nereye şikayet talebinde bulunabilirim

  20. Hakan dedi ki:

    İyı günler benim prim yıl dolu çalıştığım işyerinde tam sigortalı çalışıyorum maaşımı bankaya iki aydan beri 2000 tl yatırıyor geri kalan kısmı elden veriyor ve işi bırakıyorum dedim benim tazminatımı ve izin paramı istedim bana sen kendin bırakıyorsun tazminat ödeyemem dedi ben bunu nereye şikayet etmem lazım

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İşten ayrılmaya kararlıysanız, ve mümkünse noterden ihtarname çekerek 4857 sayılı İş Kanununun 24/II-f maddesine istinaden (işverenin çalışma şartlarını uygulamaması) ihbar süresine uymadan haklı nedenle iş akdinizi feshedebilir, eğer işyerine gireli bir yıldan fazla olduysa kıdem tazminatınızın, ayrıca varsa kullanmadığınız yıllık izinlerinize ait isin ücretlerinizin ve diğer işçilik alacaklarınızın ödenmesini talep edebilirsiniz. Emeklilikle ilgili yıl ve prim gününü tamamlamış olsanız bile işverenin sizin tüm ücretinizi bankaya yatırması, gerçek brüt ücretiniz üzerinden SGK’ya bildirmesi kanuni çalışma şartlarındandır.

  21. Melike dedi ki:

    Merhaba Ben 2017 girisliyim Bi firmada calisiyordum evlilik nedeni ile isden agustos qyinda cikdim tazminatim en son aldigım maasım 6600 tl idi bana son aldigim maasima gore bana 33.000 tl tazminat yatirdilar 37.830 tl yatirmalari gerekirken ne yapabilirim nereye sikayet edebilirim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Önce adliyede bulunan arabuluculuk bürosuna dilekçe vermeniz gerekir, sonuç alamazsanız iş mahkemesinde dava açmanız gerekir. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/en-basit-sekliyle-arabulucuya-basvuru-ve-ornek-dilekce/)

  22. Dilek dedi ki:

    Merhaba 8 aydır yemek sektöründe çalışıyorum dün hiç bir bilgi verilmeden işten cikarildigimi söylediler ihbar tazminatı alabilirmiyim yada alabiliykrsam nereye başvurmam gerekiyor

  23. Ayşen Gür dedi ki:

    Merhaba,
    İşten çıkarılırken imzaladığım ihbar tutarı ile yatırılan tutarda eksiklik var bunun için ne yapabilirim.