GSS Kapsamına Alınmak İçin SGK’ya Başvurmak Gerekir mi ?

GSS Kapsamına Alınmak İçin SGK’ya Başvurmak Gerekir mi ?
8 Temmuz 2018 15:38

Hiçbir sosyal güvencesi olmayanların ve bakmakla yükümlü kişi olarak başkaları üzerinden sağlık yardımı alma hakkı bulunmayanların, normalde GSS kapsamına girmeleri için Sosyal Güvenlik Kurumuna herhangi bir başvuruda yapmaları gerekmiyor.

Bu durumda olanlar SGK SPAS (Sağlık Provizyon ve Aktivasyon Sistemi) tarafından tespit ediliyor ve re’sen (otomatik olarak) GSS kapsamına alınıyor. (Bkz. SGK Sağlık Provizyon Aktivasyon Sistemi (SPAS) Nedir ?) Bu tarihten itibaren de o kişi adına GSS primi işlemeye başlıyor, isterse hiç haberi olamasın, hiçbir sağlık yardımı almasın fark etmez, her ay o kişi adına aylık brüt asgari ücretin yüzde 3’ü üzerinden GSS primi sistem tarafından hesaplanarak o kişinin borç hanesine yazılıyor.

Bu şekilde GSS kapsamına alınan kişiye ilgili SGK Müdürlüğü, Genel Sağlık Sigortalısı olarak tescil edildiğini, yazının eline geçtiği (tebliğ edildiği) tarihten itibaren bir ay içerisinde yerleşim yerindeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına başvurarak gelir testi yaptırabileceğini bildiren bir yazı gönderiyor.

SGK’ya Başvuruda Bulunulması Gereken Durumlar

Yukarıda belirtildiği üzere normalde GSS kapsamına alınmak ve sağlıktan yararlanmak için SGK Müdürlüklerine başvuru gerekmediği gibi, GSS primlerini ödemek için de SGK Müdürlüklerine başvuru gerekmemektedir. Çünkü hiçbir sosyal güvencesi olmayanlar Kurum tarafından re’sen GSS kapsamına alınır ve prim borçları her ay tahakkuk eder. Bu durumdaki kişiler SGK’nın anlaşmalı olduğu bankalara başvurup, T.C. Kimlik Numarasını verip, adına çıkan prim borcunu düzenli ödeyip, sağlıktan yararlanabilir. Ancak eğer hiçbir sosyal güvencesi olmadığı veya sigortalılığı ya da başkası üzerinden sağlık yardımı alma hakkı sona erdiği halde Kurum tarafından fark edilmediği için GSS kapsamına alınmamış olanların (GSS kapsamına alınmadığını öğrenenlerin) bulundukları yerdeki SGK Müdürlüğüne başvurmaları gerekir. Aynı şekilde 18 veya 201 yaşını geçtiği için anne veya babası üzerinden sağlık yardımı alma hakkı sona erdirilenlerin veya durumlarında başka değişiklik olanların, SGK Müdürlüklerine başvurmaları gerekmekte olup, bunlar çok istisnai durumlardır (Bkz. Sağlıktan Yararlanmak İçin SGK’ya Başvurulması Gereken Durumlar).

GSS prim ödeyecek durumu olmayanların ise gelir testi yaptırmak için bağlı oldukları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına gelir testi formu ile başvurmaları gerekir. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Hamdi sayın dedi ki:

    Benim GSS borcum var yeni yaşa gelmiş bakinabilirmiyim

  2. Murat dedi ki:

    Herkese Merhabalar Benim isteğe bağlı Bağ-Kur sigortam vardı. 459 gün Bağ-Kur primi ödedim.26.09.2022 tarihinde isteğe bağlı Bağ-Kur sigortamı kapattım.Şu anda sağlık aktivasyon sisteminde Genel sağlık sigortam kapsam dışı olarak görünmektedir. Genel sağlık sigortam 28.09.2022 tarihinde otomatik olarak aktif hale gelir mi?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      SGK’nın SPAS (otomatik Sağlık Provizyon ve Aktivasyon Sistemi) sizi re’sen 60/g GSS kapsamına alır, aylık primlerinizi düzenli ödediğiniz sürece sağlık yardımlarından yararlanabilirsiniz, düzenli ödemezseniz sadece Devlet hastanelerinden sağlık hizmeti alabilirsiniz.

  3. Genc Osman Yalcınkaya dedi ki:

    Merhabalar EYT için 5000 günü doldurmak için 340 eksık günüm var . GSS 350 gün ödemisiz .Acaba GSS Prim ödemelerim SGK sayılıyor mu ? Tesekkürler

  4. Mustafa dedi ki:

    Halen yurt disinda yasiyorum bende haberim olmadan borclandirilmisim
    odedim ama bu bir haksizlik hemde cezali bir sekilde.
    gercekten bu bir haksizlik.