GSS Primleri Ödenmezse Ne Olur – Sağlıktan Yararlanılabilir mi ?

GSS Primleri Ödenmezse Ne Olur – Sağlıktan Yararlanılabilir mi ?
5 Temmuz 2018 23:41

Her şeyden önce yukarıda belirtilen sürede ödenmeyen GSS prim borçları için gecikme zammı ve cezası (gecikme faizi) işlemeye başlar ve borç ödenmedikçe katlanarak artar.

Yani geçen her ay için üstüne bir önceki ayın GSS prim borcu eklendiği gibi, son ödeme tarihi prim borçlarının hepsine de her ay gecikme faizi eklenir. (Bkz. GSS Prim Borcuna Aylık Ne Kadar Faiz İşlemektedir ? başlıklı yazı.) Kişi GSS kapsamından çıkarılana kadar bu böyle devam eder. Kişi sigortalı çalışmaya başladığında, bakmakla yükümlü olunan kişi kapsamında sağlık yardımlarından yararlanma hakkı elde ettiğinde, gelir veya aylık bağlandığında veya vefat ettiğinde kendi adına kayıtlı GSS sigortalılığı sona erer.

Önemli Not: Son günlerde GSS borcu ile ilgili çok sayıda soru geldiğinden bu konuda ayrıntılı bilgi Genel Sağlık Sigortası Prim Borcu Çıkarılanlar Ne Yapmalı – GSS Borcu Nasıl Sildirilir ? başlıklı yazıda verilmiştir.

Hatta GSS prim borcunun diğer SGK prim alacaklarından hiçbir farkı olmadığından, SGK isterse süresinde ödenmeyen GSS prim borcu için icra ve haciz yoluna dahi başvurabilir.

Öte yandan hiçbir sosyal güvencesi olmadığı için GSS kapsamına alınan kişi ve bunun bakmakla yükümlü olduğu kişilerin (18 yaş altı çocukları hariç,) sağlık hizmeti sunucusuna (hastane, aile sağlığı merkezi, tıp merkezi gibi) başvurduğu tarihte 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 48 inci maddesine göre tecil ve taksitlendirilerek tecil ve taksitlendirmeleri devam edenler hariç 60 günden fazla prim ve prime ilişkin hiçbir borcunun bulunmaması gerekir. Dolayısıyla iki aylıktan fazla ödeme süresi geçmiş GSS prim borcu olanlar ve bunların bakmakla yükümlü olduğu kişiler sağlıktan yararlanamazlar (Bkz. Sağlık Yardımlarından Yararlanabilmesi İçin Borcu Olmaması Gerekenler Kimlerdir ? başlıklı yazı). (isvesosyalguvenlik.com)