Haksız Olarak İşten Çıkarılan İşçi Hangi Davaları Açabilir ?

Haksız Olarak İşten Çıkarılan İşçi Hangi Davaları Açabilir ?
9 Haziran 2016 20:42

İşten çıkarılan yani belirsiz süreli iş sözleşmesi işveren tarafından sona erdirilen işçi, eğer haksız olarak işten çıkarıldığını düşünüyorsa, duruma göre bazı davaları açma hakkı vardır.

İşçinin açabileceği davalar kıdem-ihbar tazminatı ve diğer işçilik alacaklarını almış olup – olmamasına, işyerindeki çalışan sayısına göre değişir.

Bazı durumlarda dava açmadan ve şikayet yoluna başvurmadan Noter kanalıyla işverene bir ihtarname çekilerek, bazı haklar talep edilip, sonucuna göre şikayet ve dava yoluna başvurulabilir.

Kusuru nedeniyle işten çıkarılan işçinin hakları ise Kusuru Nedeniyle İşten Çıkarılan İşçi Hangi Hakları Talep Edebilir ? başlıklı yazıda belirtilmiştir.

Alacak Davası

Eğer kıdem – ihbar tazminatını, fazla mesai, yıllık izin ücreti gibi işçilik alacaklarını almamış veya eksik almışsa bu durumda iş mahkemesinde alacak davası açması gerekir. Eğer alacağın miktarı belli ise dava dilekçesinde talep edilen miktar da yazılmalıdır. Eğer miktar belirlenemiyorsa bu durumda belirsiz alacak davası açılır. (Bkz. İşçi Alacak Davalarında Miktar Belirtmek Gerekir mi ?) Kıdem ve ihbar tazminatını alamayan işçi dava açmadan işyerinin bulunduğu yerdeki Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğü’ne şikayette de bulunabilir. (Bkz. Çalışanlar İhbar ve Şikayet Başvurularını Nereye Yapmalı) Ancak şikayetten sonuç alınamazsa veya şikayet sonucu işverenin ödeme yapmasına karar verildiği halde işveren ödeme yapmazsa bu durumda yine İş Mahkemesinde dava açılması gerekir. (Bkz. Çalışanlar Davayı Neredeki İş Mahkemesinde Açabilir ?)

Kıdem ve ihbar tazminatını ve diğer işçilik alacaklarını almış olsa bile, haksız olarak işten çıkarıldığını düşünen işçi için duruma göre iki seçenek vardır.

İşe İade Davası

İşyerinde çalışan sayısı 30 veya daha fazla ise ve işçi işyerinde 6 aylık çalışma süresini doldurmuşsa iş güvencesi kapsamına girer, bu durumda işe iade davası açabilir. Yer altı işlerinde çalışan işçilerde 6 aylık kıdem şartı aranmaz. (Bkz. İşten Çıkarılınca İşe İade Davasını Kimler Açabilir ?)

Kötü Niyet Tazminatı Davası

İşverenden kıdem – ihbar tazminatı ve diğer işçilik alacaklarını almış olsa bile, işveren tarafından haksız yani kötü niyetli olarak işten çıkarılan işçi, iş güvencesi kapsamına girmediği için işe iade davası açamıyorsa, bu durumda kötü niyet tazminatı davası açabilir. (Bkz. Kötü Niyet Tazminatı Nedir ?)

Mahkeme Kararına İtiraz

Dava sonucunda iş mahkemesinin verdiği kararı haksız bulan işçi itiraz / temyiz yoluna başvurabilir. (Bkz. İş Mahkemesi Kararlarına Karşı Nereye ve Nasıl İtiraz Edilir ?) (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Şenay demir dedi ki:

    Ben bir iş yerinde çalışıyorum ben im haperim yoktu isim degisilik yapılmış ve ben bir kere bankada maasimi aldım son ra He bir kerede az para verdi şimdi para yok dedi ama 3 aydır maaş alabiyorum yok bekle diyor tarih veriyo verbiyor ne yapayım arz ederim teşekkür ederim

    1. admin dedi ki:

      ALO 170’i arayabilir veya işyerinizin bulunduğu yerdeki İŞKUR müdürlüğüne başvurabilirsiniz.

  2. Selahattin dedi ki:

    Ben 2011 yılında Uşak ilinde bulunan bir özel şirketde ody (orta düzey yönetici) yetki belgem ile işe başladım. Bir hastalık geçirdim MS hastası olduğumu öğrendim İstanbulda tedavime devam etmek durumundaydım, tedavim halen devam etmektedir dolayısıyla Uşağa temelli dönemedim ayda bir belgem üzerinden yapılan işleri konrole gidiyordum 18.12.2018 tarinde hiçbir bilgi verilmeden işten çıkartıdığımı öğrendim kıdem, ihbar, ve yıllık izin ücretlerimi (hiç bir hakkımı) alamayacağım bilgisi veridi.Şuan halende içeride yaklaşık 2 aylık maaşımda bulunuyor bu durumda nereye başvurmam gerekmektedir.
    Yardımlarınızı rica eder, iyi çalışmalar dilerim.

    1. Admin dedi ki:

      Belirttiğiniz tüm haklarınız için önce arabulucuya başvurmanız, sonuç alamazsanız ardından iş mahkemesinde dava açmanız gerekir.

  3. Kamer karadağ dedi ki:

    Ben 2015 de işe başladım 2020 de04 06 da işten çıkarıldım kıdem ve ihbar verirler daha vermemişler ayretten koronavirüs nedeniyle çıkarmışlar fabrika işler halen devam etmektedir iş bulma imkanımız zor 1500 işçi çalışmaktadır hangi mahkemeye baş vurmam gerekir i

    1. Admin dedi ki:

      İşveren koronavirüse bağlı olarak zorlayıcı sebepten dolayı işten çıkardıysa ihbar tazminatı ödemek zorunda değil, sadece kıdem tazminatı ödemesi gerekir. Bu konuyla ilgili olarak iş mahkemesinde dava açmadan önce adliyede bulunan arabuluculuk bürosuna başvurmanız gerekir, ancak şu an koronavirüs salgını nedeniyle başvurular durduruldu.

  4. Mesut dedi ki:

    İyi günler 3 gün önce gece işi geldim sabah işten çıkarıldım yem taşıma işi yapıyoruz araç satıldı diy e yalan söylediler araç halen çalışmakta öncelikle ne yapmam gerek yardımcı olursanız sevinirim

    1. Admin dedi ki:

      Konu iş akdinin feshi olduğuna göre, işyerindeki çalışma sürenizi bilmiyoruz ama işe iade veya ihbar – kıdem tazminatı taleplerinizle ilgili olarak adliyede bulunan arabuluculuk bürosuna dilekçe vermeniz gerekir. (Bkz. Şikayet-Arabulucu RehberiŞikayet-Arabulucu Rehberi)

  5. Huseuin dedi ki:

    Yazlik 50 daire li sitesinde bahcivanim 2013 yılin dan beri asgari ucret sigortam siteye yüksek geliyormuş diye tazminatimi verip işten cikarilcam dava acabilirmiyim

    1. Admin dedi ki:

      Apartman yönetimi maaş + sigorta priminizi ödemekte zorlanıyorsa, ihbar ve kıdem tazminatınızı ödemek şartıyla sizi işten çıkartabilir tabii ki. Bu durumda sadece kötü niyet tazminatı talebinde bulunabilirsiniz, ancak belirttiğimiz gibi ödeme güçlüğünden dolayı işten çıkarırlarsa bu talebinizden de sonuç alamayabilirsiniz. (Bkz. Kötü Niyet Tazminatı Nedir ?)

  6. hikmet b. dedi ki:

    eşim çalıştığı iş yerinden çıkarıldı 6 aydır çalışıyordu son maaşını ,birde 5 aylık maaşını eksik aldığı için bir maaş + 5 aylık eksik maaş alacağı var parasını vermiyorlar ne yapmamız gerekiyor işmahkemesine şikayetmi yoksa öncesinden noterden ihbarnamemi çekmemiz gerekiyor bize bir yol gösterseniz , teşekkürler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Eşiniz işten çıkarıldığına göre artık noterden ihtarname çekmeye gerek yok. Eşinizin tüm işçilik alacakları için önce adliyede bulunan arabuluculuk bürosuna başvurması, sonuç alamazsa iş mahkemesinde dava açması gerekir. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/en-basit-sekliyle-arabulucuya-basvuru-ve-ornek-dilekce/)

  7. Ayse dedi ki:

    Universite hastanesinde calisiyordum ihale bittiginde hocadan sozli olarak hamilesin seni cikariyoruz denildi 2013 yılında ben ciktiktan sonra da kadro geldi simdi yil 2022 zaman asimina ugramistir biliyorum ama her hangi bir sey yapabilme imkanim olurmu geri alinmak icin cwp verirseniz cok sewinirm

  8. Mustafa dere dedi ki:

    Kolay gelsin benim 9030 gün sigorta günüm var ama maaş ta maalesef bir karım olmadığını ifade etmek istiyorum yani çok pirim az maaş

  9. Resul dedi ki:

    Merhaba benim oğlum haksız yere işten çıkarıldı ben kıdem haksız fesih ayrımcılık kötü niyet ve ihbar tazminatı davasında nasıl bir tazminat belirtmeliyim rakam olarak yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler