Hamilelik veya Doğum Nedeni İle İşten Ayrılan İşçi Kıdem Tazminatı Alabilir mi ?

Hamilelik veya Doğum Nedeni İle İşten Ayrılan İşçi Kıdem Tazminatı Alabilir mi ?
3 Ekim 2015 13:39

Kendi isteğiyle işten ayrılan işçinin hangi hallerde tazminat alabileceği Kendi İsteğiyle İşten Ayrılan İşçi Hangi Hallerde Tazminat Alabilir ? başlıklı yazıda belirtilmiştir. Kıdem tazminatı alma şartları ise 1475 sayılı İş Kanunun Kıdem Tazminatı başlıklı 14 üncü maddesinde belirtilmiştir. Hamilelik veya doğum nedeniyle işten ayrılma maddede yer almamaktadır. Bu nedenle hamilelik veya doğum nedeniyle işten ayrılan yani istifa eden işçi kıdem tazminatı alamaz. Bu hak kadınlara sadece evlilik konusunda tanınmıştır. Yani evlendikten sonra bir yıl içinde işten ayrılan kadın kıdem tazminatı alabilir.

Ancak bu durumdaki çalışanın sigorta başlangıcı 8 Eylül 1999 tarihinden önceyse ve 15 yıllık sigortalılık süresini ve 3600 prim ödeme gün sayısını ve işyerinde de en az bir yıllık çalışma süresini doldurmuşsa bu durumda Sosyal Güvenlik Kurumundan buna dair bir yazı alarak bu yazıyı işverene verip kıdem tazminatını alabilir. (Bkz. 15 Yıl – 3600 Günle Kıdem Tazminatı Alma Şartları Nelerdir ?) Tabi burada tazminatı hamilelik veya doğum nedeniyle değil, 15 yıl – 3600 gün nedeniyle almış olur.(isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Osman kılıç dedi ki:

    Hayırlı günler. Bi sorum olacak. Eşim 1aylık hamile. İşi hep ayakta ve yogun. İş yeri başkı yapıyor yardımcı olmuyor. Yasal hakkı olan 32. Haftaya kadar ayda kaç kez rapor alabilir. Yada 32. Haftaya kadar ne kadar rapor alma hakkı var. Bilgi verirseniz çok sevinirim..

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İşçinin aldığı rapor ihbar süresini 6 hafta geçince işverenin fesih hakkı doğar. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/isveren-hastalanan-veya-rapor-alan-isciyi-isten-cikarabilir-mi/)