Hangi Kağıt Reçetelerde Başhekim Onayı Aranacak ?

Hangi Kağıt Reçetelerde Başhekim Onayı Aranacak ?
25 Ekim 2016 19:51

Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinde değişiklik yaparak, manuel olarak düzenlenen reçetelere yani kağıt reçetelerin başhekim tarafından onaylanması şartı getirmişti.

Bu konuya Eczaneler Başhekim Onayı Olmayan Kağıt Reçeteleri Kabul Etmeyecek başlıklı yazımızda değinmiştik. Ancak Sosyal Güvenlik Kurumu daha sonra yeni bir duyuru yayımlayarak konuya açıklık getirdi ve hangi kağıt reçetelerde başhekim onayı aranacağını, hangi kağıt reçetelerde başhekim onayı aranmayacağını ayrıntılı olarak açıkladı.

Başhekim Tarafından Onaylanması Gerekmeyen Kağıt Reçeteler

Bu reçeteler elektronik reçete (e-reçete) düzenlenmesi zorunlu olmayan ve istisnai hallerde düzenlenen reçetelerdir. Buna göre;

– Yabancı ülkelerle yapılan Sosyal Güvenlik Sözleşmeleri kapsamında Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sağlık hizmeti verilen kişiler için düzenlenen reçeteler (Almanya sigortalılar hariç),

– Majistral ilaç içeren reçeteler (eczaneler tarafından karışım yapılarak hazırlanan ilaçlar),

– Alerji aşıları reçeteleri,

– İthal ilaç grubuna giren, kişiye özel yurt dışından getirtilen ilaçlar için düzenlenen reçeteler,

– Sağlık Uygulama Tebliğinin 1.7 (2) fıkrasının b ve c bentlerinde tanımlanan ve MEDULA hastane sisteminden provizyon alınamamasına rağmen sağlık hizmeti sunulması durumunda düzenlenen reçeteler,

– Acilde düzenlenen reçeteler,

– Aile hekimleri tarafından ‘gezici sağlık hizmeti’ kapsamında düzenlenen reçeteler,

– Evde sağlık hizmeti kapsamında düzenlenen reçeteler,

gibi istisnai hallerde manuel olarak düzenlenen reçetelerde (kağıt reçetelerde) başhekimlik onayı aranmayacak. Dolayısıyla bu tür reçeteleri başhekime onaylatmak gerekmiyor.

Başhekim Tarafından Onaylanması Gereken Kağıt Reçeteler

Buna karşılık, sistemlerin çalışmaması durumunda düzenlenen manuel reçetelerde (kağıt reçetelerde) “Sistemlerin çalışmaması nedeniyle e-reçete düzenlenememiştir” ibaresi kaşe ya da el yazısı şeklinde yer alacak ve başhekimlik tarafından kaşe ve imza ile onaylanacak. Özel tıp merkezleri ile özel diyaliz merkezlerinde ilgili mevzuatı kapsamında mesul müdür/başhekim olarak tanımlanan kişilerce de söz konusu onay işlemi yapılabilecek. Onay işleminde ayrıca mühür gerekmeyecek.

Not: Sosyal Güvenlik Kurumu bu konuda uygulama değişikliğine gitmiş olup, “Sistemlerin çalışmaması nedeniyle e-reçete düzenlenememiştir”  ibaresinin, 27.10.2016 tarihinden itibaren düzenlenen reçetelerde, reçeteyi yazan hekim tarafından kaşe ya da el yazısı şeklinde belirtilerek onaylanmasının yeterli olacağını duyurmuştur.(isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.