Hastaneye Kimliksiz Gidilirse Ne Olur?

Hastaneye Kimliksiz Gidilirse Ne Olur?
3 Haziran 2013 07:03

Tedavi giderleri Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanan kişilerin sağlık kurum ve kuruluşlarına başvurularıyla ilgili olarak yapılacak işlemler ve uygulamanın şekli; Sağlık Uygulama Tebliğinin “1.6 – Kimlik tespiti” başlıklı maddesinde ayrıntılı olarak belirtilmiştir.

Sosyal Güvenlik Kurumu aslında bu kuralları, hak etmeyen kişilerin sağlık yardımı alması, başkasının adıyla sağlık yardımı alınması, T.C. Kimlik Numarası ele geçirilen kişiler adına ilaç yazdırılması gibi suiistimallerin önüne geçmek için getirmiştir.

Ancak, mevzuat hükümleri bu şekilde olmakla birlikte, sağlık en önemli konulardan biri olduğundan, hastalık, rahatsızlık, yaralanma gibi nedenlerle sağlık kurum ve kuruluşuna müracaat etmiş kişinin; sırf üzerinde kimliği yok veya kimliği fotoğrafsız diye geri çevrilmesi de uygun olmayacağına göre, bu durumda ne yapılabilir.

Sağlık kuruluşlarına müracaat eden hastaların kimliğinin bulunmaması, kimliklerinin fotoğrafsız olması ve kimlik tespitinde tereddüt hâsıl olması durumlarında kolluk kuvvetinin desteğine ihtiyaç duyulması yani polis veya jandarma çağrılması, ancak ihtiyaç duyulduğu anda kolluk kuvvetlerinin hastaneye intikal etmemeleri ya da olaya müdahale etseler bile tutanaklara imza atmaktan imtina etmeleri nedeniyle çeşitli sorunlar yaşanması üzerine, Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu, İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü’nden de aldığı görüş doğrultusunda, devlet hastanelerinin bağlı olduğu Kamu Hastaneleri Birliklerine bir yazı gönderdi.

Buna göre hastaneye başvuran kişinin;

1- Kimliğinin bulunmaması durumunda, şahısların beyan ettikleri kimlik bilgilerinin ve T.C. kimlik numaralarının hastane kayıt-kabul sisteminde var alan MERNİS bilgileriyle eşleşmesi, kimlik bilgileriyle ilgili sorulan sorulara tatmin edici cevaplar verilmesi halinde kayıt işlemleri gerçekleştirilecek.

2- Kimliğinin fotoğrafsız olması durumunda, öncelikle şahsın 15 yaşından büyük olup olmadığı tespit edilecek ve 15 yaşından büyükler için fotoğraf zorunluluğu aranarak ilgili Nüfus Müdürlüklerine yönlendirilecekler. Ayrıca şahsın fotoğraflı bir başka belgeyle kimlik bilgilerini ispat etmesine olanak tanınacak. Fotoğraflı herhangi bir belgeyle kimlik bilgilerini ispat edemeyen şahıslar için yine MERNİS sistem bilgileriyle karşılaştırma yoluna gidilebilecek.

Yazının tamamına, Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu’nun internet sayfasından ulaşabilirsiniz.

YORUMLAR

  1. halil özdemir dedi ki:

    “Yazının tamamına, Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu’nun internet sayfasından ulaşabilirsiniz.” demişsiniz ama bulamıyorum link atmanız mümkün mü?

    1. Selahattin dedi ki:

      Hastaneden randevu alıp gittiğımizde, kimliği evde unutmuşuz .Whatsahp tan kimliğin arkalı önlü fotoğrafı olsa da görevli muayene için giriş yapamayacağı ve muayene olamayacaģımızı sanki 2 gün sonrasına randevu veriyolarmış gibi yeniden randevu almamızı söyledi!
      Bu sağlık bakanlığı nın kesin kuralı kanun mu?

  2. Numan dedi ki:

    Kimğim yanımda değil ama telefonumda resimli kimlik resmim var ozamn nooluyo

  3. Altan Şahin dedi ki:

    Bu şartlarda bankadan para çekemiyor, nüfus müdürlüklerinde, okullarda, belediyelerde, noterlerde işlem yapamıyor ama sağlığa gelince yapılmasını istiyoruz. Bu kadar mı zor sağlık kuruluşuna giderkende herhangi bir kimlik yanımıza almak?

    1. ... dedi ki:

      insanlık hali düşünsene allah göstermesin çocuğun hasta ve acil evden çıktın yolda giderken aklına geldi kimliği unuttuğun maalum istanbul trafiği ne yaparsın ?

    2. Ali Güzel dedi ki:

      Altan birgün sende kimliksiz kalsa aklın başına gelir 21yy.da herşey dijitallesmis parmak izi bile tanimliyken sen hala 80 lerin sıkı yönetim zihni ile ortalıkta dolaşmaya ve dislanmaya devam et

    3. Eyup dedi ki:

      Bı sağlıkçı cevabı daha, kardeşim ben çocuğumu götürdüm kimlik annesinin çantasında kalmış , anne iş yerinde yada şehir dışında ne olcak şimdi 15 gün randevu alamiyorsun, çocuk bu çocuk vicdansız lar
      Suriyeliler bı paçavra ile muayene edin siz, yazıklar olsun bu ülkeye ,sisteme, sizin gibilere

  4. Barış dedi ki:

    Özele kimliksiz gidebilirmiyim?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Özel hastaneler de dahil tüm sağlık hizmet sunucularında kimlik veya kimlik yerine geçen başka herhangi bir belge ibrazı zorunludur.

  5. Cengiz polat dedi ki:

    Kimliğim kayip hastaneye girebilirmiyim

    1. Murat barik dedi ki:

      Kimliğim kayıp hastanede tedavi olabilir miyim acaba

  6. Muhammad alsheikh dedi ki:

    Suriye vatandaşıyım kimliğimi çıkaramıyorum bu durumda nasıl bir yol izleyeceğim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Geçici koruma altındakiler için ayrı bir kimlik belgesi veriliyor bildiğimiz kadarıyla, bulunduğunuz yerdeki karakola gidip bilgi alabilirsiniz.