Her İşyerinde İSG Tespit ve Öneri Defteri Tutmak Zorunlu mu ?

Her İşyerinde İSG Tespit ve Öneri Defteri Tutmak Zorunlu mu ?
9 Ekim 2019 19:48

İş sağılığı ve güvenliği tespit ve öneri defteri, İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliği uyarınca tutulması ve işyerinde bulundurulması gereken bir defterdir.

Yönetmelikte ismi onaylı defter olarak geçmekte olup; işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı tarafından yapılan tespit ve tavsiyeler ile gerekli görülen diğer hususların yazıldığı, seri numaralı ve sayfaları bir asıl iki kopyalı şekilde düzenlenmiş her işyeri için tek olan defter olarak tanımlanmıştır.

Yönetmeliğin İşverenin sağlık ve güvenlik kayıtları ve onaylı deftere ilişkin yükümlülükleri başlıklı 7 nci maddesi uyarınca;

– İş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili olarak tutulması gereken söz konusu defterin her sayfasının, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri veya noterce mühürlenmek suretiyle onaylanması gerekir.

– Onaylı defterin yapılan tespitlere göre iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ile işveren tarafından birlikte veya ayrı ayrı imzalanması gerekir. Onaylı deftere işyeri hekimi veya iş güvenliği uzmanı tarafından yazılan tespit ve öneriler işverene tebliğ edilmiş sayılır. Dolayısıyla işverenin defterde yer alan hususlarla ilgili gerekli tedbirleri almaması onun sorumluluğunu doğurur.

– Onaylı defterin her sayfasının bir asıl iki kopya olması gerekir. Asıl sureti işveren, diğer suretleri ise iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi tarafından saklanır.

– Defterin imzalanması ve düzenli tutulmasından işveren sorumludur. Teftişe yetkili iş müfettişlerinin her istediğinde işveren onaylı defteri göstermek zorundadır.

Öte yandan Yönetmelik hükümlerinden de anlaşılacağı üzere İSG Tespit ve Öneri Defteri işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı tarafından yapılan tespit ve tavsiyeler ile gerekli görülen diğer hususların yazıldığı bir defter olduğundan, öte yandan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunun 38 inci maddesi uyarınca kamu işyerleri ile 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan özel sektör işyerleri için 1 Temmuz 2020 tarihine kadar işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırma / görevlendirme yükümlülüğü bulunmadığından, Yönetmelikte belirtilmemiş olsa da kamu işyerleri ile NACE kodlarına göre az tehlikeli sınıfta yer alan ve 50’den az çalışanı bulunan özel sektör işyerlerinde İSG Tespit ve Öneri Defteri tutulması zorunlu değildir. Ancak zorunluluk olmasa bile işyerinde işyeri hekimi – iş güvenliği uzmanı çalıştırılıyorsa, görevlendirilmişse bu durumda defterin de tutulması gerekir.

Az tehlikeli sınıfta yer almakla birlikte 50 veya daha fazla çalışanı olan işyerleri ile çalışan sayısına bakılmaksızın tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde ise bu defterin tutulması zorunludur.

Tehlike sınıfına ve çalışan sayısına bakılmaksızın tüm işyerleri için geçerli İSG yükümlülükleri ile işyerinin tehlike sınıfına göre değişen diğer İSG yükümlülükleri ise İşyerinin Tehlike Sınıfına Göre İş Güvenliği Yükümlülükleri Değişir mi ? başlıklı yazıda belirtilmiştir.  İSG konusunda ayrıntılı bilgi ve açıklamalar içeren diğer yazılara İSG Rehberi sayfasından ulaşılabilir. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. ziya aydemir dedi ki:

    2020 yılında son değişiklik leri yazarmısınız

    1. Admin dedi ki:

      Hangi konuyla ilgili, normalde 2020 yılına ait güncellenmiş veriler 2019 – 2020 Yılında Uygulanacak Tutarlar sayfasında yer almaktadır.

  2. ziya aydemir dedi ki:

    ösym nin sınav soruları çok tartışılır durumda

  3. Necati B. dedi ki:

    İşyerinden işini yaptığı için çıkarılan uzmanın, kendisinde unutulan tespit ve öneri defterini işyerine teslim etmesi zorunlu mudur? Tespit ve Öneri defterinin muhafaza sorumluluğu kimdedir? Onaylı defter firmaya teslim edilmezse uzmana herhangi bir sorumluluk doğar mı?

    1. Admin dedi ki:

      İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin Tespit ve Öneri Defterinin işyerinde bulunması zorunludur, iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi işyerine geldiğinde deftere gerekli gördüğü tespit ve önerileri yazar, imzalar, ancak defteri yanında götürmez. Çünkü o defterde yer alan tespit ve öneriler işveren için yazılmıştır, işverenin görüp, okuyup dikkate alması gerekir. İş güvenliği uzmanı herhangi bir OSGB’ne bağlı olarak çalışıyorsa orayla görüşebilirsiniz, doğrudan sizinle sözleşmeli olarak çalışıyorsa İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğüne şikayette bulunabilirsiniz.

  4. ORHAN dedi ki:

    Merhaba,
    Tespit öneri defterini beş yılda bir değiştirmek mecburimi yoksa bitince mi yeni defter onaylatılarak devam edilir.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İSG tespit ve öneri defteriyle ilgili düzenleme İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliği’nin “İşverenin sağlık ve güvenlik kayıtları ve onaylı deftere ilişkin yükümlülükleri” başlıklı 7 nci maddesinde düzenlenmiş olup, defterin beş yılda bir değiştirilmesi gibi bir zorunluluk bulunmamaktadır. Sadece kullanmaya başlanmadan önce defterin her sayfasının işyerinin bağlı bulunduğu Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğüne veya notere mühürlettirilmek suretiyle onaylatılması gerekmektedir.

  5. Anıl dedi ki:

    Merhaba bordrolu personeli 50 kişiden az ancak taşeron personeller ile beraber 50 kişiden fazla olan iş yerlerinde isg defteri zorunlu mu? Ayrıca; kargo hangi tehlikeli sınıfa giriyor bilgi verebilir misiniz?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Deniz, kara, hava, demir yoluyla yapılan her türlü kargo yükleme – boşaltma işleri tehlikeli sınıfa girmektedir. Bu nedenle çalışan kişi sayısına bakılmaksızın işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı görevlendirilmesi, buna bağlı olarak İSG Tespit ve Öneri Defteri tutulması zorunludur.