Hizmet Borçlanması – Borçlanma Yapılabilecek Hal ve Durumlar

Hizmet Borçlanması – Borçlanma Yapılabilecek Hal ve Durumlar
28 Mart 2013 19:49

Hizmet borçlanması, kişinin geriye dönük olarak, belli tarihler arasında kalan günleri için primini ödeyerek hizmet, yani gün kazanmasıdır. Kanunda belirtilen haller dışında, kişinin geriye dönük olarak istediği gibi hizmet borçlanması yapma imkanı bulunmamaktadır.

Hizmet borçlanması ile ilgili düzenlemeler; 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 41 inci ve Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin 66 ncı maddelerinde yer almaktadır.

Not: Bu konuda daha güncel ve ayrıntılı bilgiler Hizmet Borçlanması Rehberi – Borçlanma Yapılabilecek Süreler ve Borçlanma Şartları başlıklı yazıda yer almaktadır.

Zaman zaman çıkarılan özel borçlanma yasalarıyla getirilen borçlanma imkanları dışında, 5510 sayılı Kanunun 41 inci maddesi ve ilgili diğer mevzuata göre aşağıdaki hal ve durumlarda, sigortalıların kendilerinin veya ölümü halinde hak sahiplerinin yazılı talepte bulunmaları halinde hizmet borçlanması yapılabilecektir. Bu hal ve durumlar;

1- Kanunları gereği verilen ücretsiz doğum ya da analık izni süreleri ile 4/1-a (SSK), 4/1-b (BAĞ-KUR), 4/1-c (Emekli Sandığı) kapsamındaki sigortalı kadının, üç defaya mahsus olmak üzere doğum tarihinden sonra iki yıllık süreyi geçmemek kaydıyla ve çocuğunun yaşaması şartlarıyla talepte bulunulan süreler (Bkz. Son Düzenlemelere Göre Bütün Ayrıntılarıyla Doğum Borçlanması),

2- 4/1-b (BAĞ-KUR) kapsamında çalışanlardan (kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlardan), askerlik sırasında zorunlu sigortalılıkları devam edenler hariç olmak üzere, er veya erbaş olarak silâh altında veya yedek subay okulunda geçen süreler,

3-4/c kapsamında olanların (memurların), personel mevzuatına göre aylıksız izin süreleri,

4-Sigortalı olmaksızın doktora öğreniminde veya tıpta uzmanlık için yurt içinde veya yurt dışında geçirilen normal doktora veya uzmanlık öğreniminde geçen süreler,

5-Sigortalı olmaksızın avukatlık stajını yapanların normal stajda geçen süreleri,

6-4/1-c (memurluk) kapsamında geçen sigortalılık süreleri hariç, sigortalı iken herhangi bir suçtan tutuklanan veya gözaltına alınanlardan bu suçtan dolayı beraat edenlerin tutuklulukta veya gözaltında geçen süreler,

7-Grev ve lokavtta geçen süreler,

8-Hekimlerin fahrî asistanlıkta geçen süreleri,

9-Seçim kanunları gereğince görevlerinden istifa edenlerin, istifa ettikleri tarih ile seçimin yapıldığı tarihi takip eden ay başına kadar açıkta geçirdikleri süreler,

10-25/2/2011 tarihinden sonraki sürelere ilişkin olmak üzere, 4857 sayılı Kanuna göre kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışan sigortalıların, kısmi süreli çalıştıkları aylara ait eksik süreler,

11-Sigortalı olmaksızın, 1416 sayılı Ecnebi Memleketlere Gönderilecek Talebe Hakkında Kanuna göre yurt dışına gönderilen ve öğrenimini başarıyla tamamlayarak yurda dönenlerden yükümlü bulunduğu mecburi hizmet süresini tamamlamış olanların, yurt dışında resmî öğrenci olarak geçirmiş oldukları öğrenim sürelerinin 18 yaşının tamamlanmasından sonraki döneme ait olan kısmı,

hizmet borçlanması kapsamına girmektedir.

Yukarıdaki 2, 4, 5, 8, 11. maddelerde belirtilen sürelerin borçlanılması halinde, 5510 sayılı Kanuna göre tespit edilen sigortalılığın başlangıç tarihinden önceki süreler için hizmet borçlanması yapılmışsa, sigortalılığın başlangıç tarihi, borçlandırılan gün sayısı kadar geriye götürülür. Prime esas kazançlar ise borçlandırılan sürelerin geçtiği tarihteki ilgili aylara mal edilir. Örneğin, kişinin ilk sigortalı işe girişi 1.1.1987 ise ve bu kişi askerliğini bu tarihten önce yapmışsa, bir yıllık askerlik süresini borçlanması halinde sigorta başlangıcı 1.1.1986 olarak esas alınır.

Ayrıca, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ek ders ücreti karşılığında ilgili mevzuatı çerçevesinde uzman ve usta öğretici olarak çalıştırılanlar, bu durumlarını milli eğitim il veya ilçe müdürlüklerinden alınacak belgelerle bu çalışmalarını belgelemeleri kaydıyla, 25/2/2011 tarihinden önceki bu kapsamdaki çalışmalarından dolayı ay içerisinde otuz günden eksik kalan sürelerini 5510 sayılı Kanunun 41 inci maddesi esaslarına göre kendileri veya hak sahipleri tarafından borçlanabilirler. Borçlanılan bu süreler 4/1-a (SSK) kapsamında sigortalılık süresi sayılır.

Borçlanmanın yapılabilmesi için, sigortalıların kendilerinin veya ölümü halinde hak sahiplerinin yazılı talepte bulunmaları ve talep tarihinde Kanunun 82 nci maddesine göre belirlenen prime esas günlük kazanç alt (16 yaşından büyükler için geçerli brüt asgari ücret) ve üst sınırları (alt sınırın altı buçuk katı) arasında olmak üzere, kendilerince belirlenecek günlük kazancın % 32’si üzerinden hesaplanacak primlerini borcun tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde ödemeleri şarttır. Tahakkuk ettirilen borç tutarı, ilgiliye iadeli taahhütlü olarak tebliğ edilir. PTT alındısının ilgiliye teslim edildiği tarih borcun tebliğ tarihidir. Bir ay içinde ödenen tutara isabet eden süre geçerli sayılır ve sigortalı hizmet süresine eklenir. Yukarıdaki 10. madde kapsamında borçlanılacak sürelere ilişkin genel sağlık sigortası primlerinin ödenmiş olması halinde, genel sağlık sigortası primi ödenmiş bu sürelere ilişkin borçlanma tutarı % 20 oranı üzerinden hesaplanır.

Bir ay içinde ödenmeyen borçlanmalar için ise eski başvuru geçersiz olur ve kişi halen borçlanma yapmak istiyorsa yeni başvuru şartı aranır. Aynı şekilde kısmi ödeme yapanların kalan sürelerinin borçlandırılması için de yeni başvuru şartı aranır.

Tebliğ edilen borçlanma tutarının tamamının ya da bir kısmının bir ay içinde ödenmesi halinde, ödenen miktara karşılık gelen süre sigortalılık süresi olarak değerlendirilir ve hizmete eklenir. Primi ödenmeyen borçlanma süreleri ise hizmetten sayılmaz.

Sigortalılık borçlanması ile aylık bağlanmasına hak kazanılması durumunda, ilgililere borcun ödendiği tarihi takip eden ay başından itibaren aylık bağlanır. Yapılan borçlanmalarda aylık bağlanmamış olması şartıyla Kuruma yazıyla müracaat edilmesi halinde borçlanmadan vazgeçilebilir. Ödenen borçlanma tutarının tamamı faiz uygulanmaksızın iade edilir. Kısmi iade yapılmaz.

4/1-a (SSK) kapsamında sigortalı olanların borçlandırılan süreleri, aynı Kanunun 32 nci maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendi gereğince hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanmasında en az 5 yıllık sigortalılık süresi ve toplam 900 gün prim ödeme şartının yerine getirilmesinde dikkate alınmaz.

Yurtdışında Geçen Sürelerin Borçlanılması

Not: Yurt dışı borçlanmasıyla ilgili olarak 1 Ağustos 2019 tarihinden geçerli olmak üzere çok önemli değişiklikler yapılmış olup, bu konudaki açıklamalar Yurtdışı Borçlanmasında Yeni Dönem 1 Ağustos’ta Başladı başlıklı yazıda yer almaktadır.

Bu konuyla ilgili düzenleme 3201 sayılı Kanunda yer almaktadır. Söz konusu Kanunda 17.04.2008 tarih – 5754 sayılı Kanunla önemli değişiklikler yapılmıştır. Normalde Türkiye ile aralarında Sosyal Güvenlik Sözleşmesi imzalanmış ülkelerde bulunanların o ülkedeki çalışmaları nedeniyle o ülkenin sosyal güvenlik kuruluşuna kaydolma imkanları bulunmaktadır. Ancak Türkiye ile aralarında Sosyal Güvenlik Sözleşmesi imzalanmamış ülkelerde bulunanların böyle bir imkanı olmamaktadır. 3201 sayılı Kanuna göre Türk vatandaşlarının yurt dışında 18 yaşını doldurduktan sonra, Türk vatandaşı iken geçen ve belgelendirilen sigortalılık süreleri ve bu süreleri arasında veya sonunda her birinde bir yıla kadar olan işsizlik süreleri ile yurt dışında ev kadını olarak geçen süreleri, bu Kanunda belirtilen sosyal güvenlik kuruluşlarına prim ödenmemiş olması ve istekleri halinde, bu Kanun hükümlerine göre sosyal güvenlikleri bakımından değerlendirilebilecek, yani söz konusu şartları taşıyan Türk vatandaşları isterlerse belirtilen sürelerin tamamını veya bir kısmını borçlanabileceklerdir.

Borçlanma başvurusu için herhangi bir başvuru süresi bulunmamaktadır. Anayasa Mahkemesinin gerekçeli iptal kararının yayımlandığı 25.04.2003 tarihinde 18 yaşını doldurmuş Türk vatandaşları, yurtdışında geçen ve belgelendirilen çalışma sürelerini, bu çalışma süreleri arasında veya sonunda her birinde bir yıla kadar olan işsizlik sürelerini ve ev kadınları ev kadını olarak geçen sürelerini yurtdışında iken ya da yurda döndükten sonra durumlarına uygun sosyal güvenlik kuruluşuna başvurarak borçlanabilirler. Ancak borçlanma yapmak için yurda kesin dönüş yapmış olma şartı bulunmamakla beraber, borçlandıktan sonra emekli olabilmek için yurda kesin dönüş yapılmış olması gerekmektedir.

Borçlanma için ödenecek döviz miktarını ve dövizin cinsini belirlemek Bakanlar Kurulunun yetkisinde olup, bu miktar 10.05.2005 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere borçlanılacak her gün için 3,5 ABD Doları (USD) olarak belirlenmiş olup, öte yandan borçlandırılan tutarı ödemek için herhangi bir süre koşulu bulunmamaktaydı. Ancak, 5754 sayılı Kanun ile 3201 sayılı Kanunun 4. maddesi değiştirilerek, borçlanma tutarları artırılmış, döviz üzerinden ödeme uygulaması sona ermiş, ayrıca ödeme süresi getirilmiştir. Buna göre; 08.05.2008 tarihinden itibaren borçlanma yapacak olanlar, başvuru gününde geçerli prime esas asgari günlük kazanç (asgari ücret) ve azamî günlük kazanç (asgari ücretin 6,5 katı) arasında seçilecek günlük kazancın % 32’si üzerinden borçlanma yapacaklar, rakamı borçlanacak kişi kendisi seçecek, ancak prime esas asgari günlük kazancın altında olmamak üzere borçlanma tutarına esas alt sınırı Bakanlar Kurulu farklı bir miktarda belirleyebilecektir.

Öte yandan, daha önce borçlanılan tutarı ödemek için belirli bir süre koşulu olmayıp, sadece tahakkuk ettirilen borç ödenmedikçe borçlandırılan süreler değerlendirilmediği gibi ödenecek günlük döviz miktarının değiştirilmesi halinde, ödenmeyen süreler için değiştirilen günlük döviz miktarı geçerli olmaktaydı. Ancak Kanunda yapılan değişiklikle artık borçlanılan tutarı ödemek için de bir süre getirilmiştir. Buna göre; tahakkuk ettirilen borç tutarının (borçlanılan paranın), tebliğ edildiği tarihten itibaren üç ay içerisinde ödenmesi gerekmekte, sadece ödeme yapılan gün sayısı prim ödeme gün sayısına ve prime esas kazanca dahil edilmekte, tahakkuk ettirilen prim borcunu tebligat tarihinden itibaren üç ay içerisinde ödemeyenler için yeniden başvuru şartı aranmaktadır.

Borçlanmadan sonradan vazgeçenler ile yapılan borçlanma sonrasında aylık bağlanması için gerekli şartları yerine getiremeyenlere ve bunların hak sahiplerine talepleri üzerine yaptıkları ödemeler, faizsiz olarak iade edilir.

Konuyla ilgili ayrıntılı bilgi 06.11.2008 tarih ve 27046 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Yurtdışında Geçen Sürelerin Borçlandırılması ve Değerlendirilmesine İlişkin Yönetmelikte yer almaktadır.(isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Eyüp Yılmaz dedi ki:

    Merhaba;
    01.10.2008 tarihinden itibaren sigortalılıkları başlatılanların, 01.10.2008 tarihi ile 4.10.2000 tarihi arasında geçen vergi mükellefiyet süreleri bulunmak kaydıyla, sigortalının 01.10.2008 tarihinden itibaren 6 ay içinde talepte bulunması halinde, vergi mükellefiyet sürelerinin tamamı için 80 inci maddenin ikinci fıkrasının (a) bendine göre talep tarihindeki prime esas kazancının % 32’si üzerinden borçlanma tutarı hesaplanır ve sigortalıya tebliğ edilir. Sigortalının kendisine tebliğ edilen borçlanma tutarının tamamını tebliğ tarihinden itibaren 6 ay içinde ödemesi halinde, bu süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilir. Sigortalıya tebliğ edilen borç tutarının bu süre içerisinde tam olarak ödenmemesi halinde bu süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilmez ve ödenen tutar bu Kanunun 89 uncu maddesine göre iade edilir.
    Yukarıdaki ilgili yasaya göre 2003 – 2006 yılları arasında Bağkur hizmetimin olması sebebiyle ssk prim gün sayım yoktur. bu yıllar arasında geriye dönük borçlanma yapmam mümkünmüdür acaba ?

    1. admin dedi ki:

      Sayın ziyaretçimiz, 31/5/2013 tarihinde Forumumuz hizmete girdiğinden, artık Yorum bölümünden soru cevaplanmamaktadır. Sorularınız için lütfen Forum bölümünü kullanınız.

  2. ŞEREF ORTAÇ dedi ki:

    Merhaba,

    Sizden askerlik borçlanmasına dair aşağıda detaylarını verdiğim konu ile ilgili bilgi rica edeceğim.Uygun zamanınızda cevaplaya bilirseniz çok memnun olurum.

    05/10/1968 doğumluyum 01/04/1997 tarihinde sigortalı oldum 7683 gün prim ödemem bulunmakta ve halen çalışmaya devam ediyorum.
    Askerliğimi 31/03/1995 – 01/12/1995 tarihleri arasında yaptım, askerlik borçlanması yapmam durumunda emeklilik tarihini ne kadar geri çekebilirim ve ne kadar borçlanma yapmam benim için yeterli olacaktır.Bu borçlanmayı gerçekleştirdikten sonra emeklilik tarihim ne olur sizden bilgi alabilirsem çok memnun olurum.

    Anlayışınız ve desteğiniz için şimdiden çok teşekkür ederim.

    Saygılarımla,

    1. Admin dedi ki:

      Kademeli emeklilik şartlarına göre sigorta başlangıcı 24.11.1995-23.05.1997 tarihleri arasında olan erkek sigortalılar, 56 yaşında emekli olabilir. Dolayısıyla siz 56 yaşa tabisiniz. Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yaptığınız için borçlanma yapmanız halinde sigorta başlangıcınız borçlandığınız süre kadar geri gider. Siz 8 aylık borçlanma yapabileceğiniz, bu 8 aylık borçlanma da başlangıç sürenizi 24.11.1995 öncesine çekmeye yetmeyeceği için, maalesef askerlik borçlanması yapmanız emeklilik yaşınızı değiştirmez.

  3. Zeynep dedi ki:

    Merhaba 4c olarak 14.11.1994 yılında girişim olup daha sonra 2005 yılında ( 1 sene ) istifa edip 2006 da memuriyete devam etmişimdir.şimdi ben aradaki bu 1 seneyi geriye dönük ödeyebilir ve kayıp 1 yılımı çalışmış gösterme şansım var mıdır?
    Teşekkürler

    1. Admin dedi ki:

      Söz konusu bir seneyi borçlanabilmeniz için aylıksız (ücretsiz) izinli geçirmiş olmanız gerekir, çünkü memurlar ücretsiz izin aldıkları süreleri borçlanabilirler.

  4. fatma dedi ki:

    iyi günler, 1987 yılı ile 1992 yılları arasında halk eğitim merkezlerinde üçretli olarak çalıştım bu çalışma esnasında 840 gün sgk da pirimim çıktı.5 yıl süre içerinsindeki boşlukları geriye dönük ödeyebilirmiyim ayrıca 1992 den sonra 2 çoçugum oldu dogum borçlanması yaptıgımda ne kadar sgk pirimi ilave edilir.1969 dogumluyum ne zzaman emekli olabilirim.saygılar

    1. Admin dedi ki:

      Bu boşlukları dolduramazsınız, sadece 2 çocuğunuz için toplam 720 + 720 = 1440 gün borçlanabilirsiniz. SSK şartlarında da en düşük gün sayısı olan 3600 günle 60 yaşında emekli olabilirsiniz.

  5. İbrahim Yavaş dedi ki:

    Ben 12 Mayıs 1978 yılında sigortalı oldum 1978 ile 1980 yılları arasında 95 gün çalıştım 1985 yılında ise emekli sandığında işe başladım. Ben 1978 yılı ile 1985 yılları arasını geriye dönük borçlanabilir miyim?

    1. Admin dedi ki:

      Hizmet borçlanması yapılabilecek durumlar yukarıdaki yazıda belirtilmiş olup, belirttiğiniz tarihler arasını borçlanamazsınız, askerlik veya yurtdışında geçen süreleri borçlanabilirsiniz.

  6. Ahmet zantur dedi ki:

    1991 sigortalı çalıştım.
    1993_1996yıllar arası vekil öğretmenliği yaptım
    2007-2008yılları arası bağkurluyum.
    Sonrası hiç yok
    Yaşım 48
    Bu şartlarda ne zaman emekli olurum
    Yada emekli olmam için ne yapmam lazım
    İlgileriniz için teşekürler

  7. Özkan Dilmaçsoy dedi ki:

    Selam.Eşimin bilgileri aşağıdadır hesaplamalar bayan olacak
    SGK 2009/9 ayda başlamıştır.277 gün sonra bağkura geçmiştir.Bugüne kadarda bağkur ödenmiştir eksiksiz.3910 gün bağkur ödenmiştir devam ediyor.
    1)emeklilik için sigortaya geçmesimi avantajlıdır.
    2.)Üzerine iş yeri olduğu halde sigortaya geçebilirmi.
    3.)Sosyal güvence başlama tarihinden çok önce doğum yapmıştır.Bu başlangıç tarihini askerlik gibi geri götürüp borçlanma yapılmasına uygunmudur.
    4,) bu duruma göre ne yapıp hangi kurumdan emekli olmasını tavsiye edersiniz.
    Çok teşekkürler.

    1. Admin dedi ki:

      Eşinizin BAĞ-KUR (4/b) yerine 4/a (SSK) şartlarında emekli olması daha kolay olur, çünkü 4/a şartlarında emekliliği için 7200 gün gerekirken, BAĞ-KUR şartlarında emekliliği için 9000 gün gerekir. Üzerine işyeri olsa bile herhangi bir işyerinde hizmet akdiyle çalışması halinde 4/a kapsamında sigortalı olur. Sigorta başlangıcından önceki doğumlar için borçlanma yapamaz.

  8. Filiz Ertekin dedi ki:

    Merhaba, ben 1990 yılında işe başladım, 1994 te 1 yıl men aldım ve toplamda 11 yıl çalışmadım, 2005 te tekrar tekrar başladım, geriye dönük 11 yılımı ödeyebilir miyim ve emekli olabilir miyim, teşekkürler

    1. Admin dedi ki:

      Geriye dönük sigorta boşluklarının doldurulabileceği istisnai durumlar https://www.isvesosyalguvenlik.com/geriye-donuk-sigorta-bosluklari-nasil-doldurulur/ başlıklı yazıda açıklanmıştır.

  9. Erdal dedi ki:

    Merhabalar 1970 doğumluyum 1987 den meslek lisesi stajyerlik sigorta başlangıcım var tabi prim yatırılmamış.1990′ da askere gittim 12.05.1992 sigorta girişiyle halen calışmaktayım askerlik borçlanmasıyla emeklilik tarihini öne alabilirmiyim ve kaç gün borçlanmalıyım saygılar

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Askerlik önce olduğu için borçlanma yapmanız halinde sigorta başlangıcı geri çekilir, duruma göre emeklilik yaşınız 1 veya 2 yaş düşer, prim gün şartı da bir miktar düşer. Ne kadar askerlik borçlanması yapmanız gerektiğini https://www.isvesosyalguvenlik.com/emeklilik-kademeli-gecis-sureleri-emeklilik-sartlari/ tablosundan bakabilirsiniz.

      1. Yusuf yakup dedi ki:

        Merhaba, faydalı paylaşımlar için teşekkür ederim öncelikle. Daha önceki yorumlarda bu detaya yer verildiğini göremediğim için danışmak istiyorum. Tekrar olduysa mazur görün lütfen, görmedim. Eşim sigortalı olarak çalıştığı dönemde kanuni izin hakkı olan 8 hafta ücretli doğum iznini kullandı sonra da 6 ay ücretsiz izin kullandı. Sonra bu sürenin ardından hemen işe geri döndü. Tek çocuk için 2 yıl borçlanabilme durumundan işe hemen geri dönse de faydalanabilir miyiz? E devletten borçlanma başvurusu için bir tarih belirtmemizi istiyor bu tarihlere doğum sürecindeki 8 haftalık iznin başladığı tarihten itibaren 2 yıl bitimine mi tarih aralığı belirtmeliyiz? İşe başladığı ve o süreyi kapsayan zaman diliminde sigortası sürdüğü için ücretsiz izin bitiminde. Kafama yatmadı. Ne yapmalıyız? Çok teşekkürler

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Normalde bir çocuk için en fazla 2 yıllık süre borçlanılabilir, ancak doğum yapan kadın 2 yıllık süre geçmeden tekrar işe başladıysa sadece doğumla işe başladığı tarih arasındaki süreyi borçlanabilir. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/kisaca-dogum-borclanmasinin-sartlari/)

  10. Ertuğrul dedi ki:

    2013 -2015 yılları arasında sigortalı olarak İstanbul’da çalıştım Lisans tahsilimi yapmak için işimden ayrıldım hazırlık ve DGS ile üniversiteye yerleştim 2019 mart ayında Bilgisayar mühendisi olarak mezun oldum Askerliğimi bedelli olarak mayıs ayında tamamladım aralık 2020 tarihinde işe başladım. Aradaki sürenin ne kadarını Hizmet Borçlandırması vs yapabilirim. Saygılar

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Sadece bedelli askerlik süresini borçlanabilirsiniz. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/askerligini-bedelli-olarak-yapan-askerlik-borclanmasi-yapabilir-mi/) Öğrencilik süresini ise borçlanamazsınız.

      1. DURSUN ÖZTÜRK dedi ki:

        SSK başlangıcım 1996 5250 günüm var – BAĞKUR başlangıcım 2014 2400 günüm var halen Bağkurluyum. Askerliğimi 18 ay borçlanırsam emekli yaşımı geri çeker mi veyahut sigorta başlangıcımı erkene çeker mi ?

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Eğer askerliğinizi 1996 sigorta başlangıcından önce yaptınızsa, borçlanma sigorta başlangıç tarihinizi geri çeker, buna bağlı olarak da emeklilik yaşınızı düşürebilir. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/askerlik-borclanmasi-hangi-hallerde-erken-emeklilik-imkani-saglar/)

  11. Jale Kaynak dedi ki:

    Merhaba benim seksen bir, seksen dokuz yılları arasında toplamda 29 ay ssk prim ödemem var. 60 yaşımdayım. Bu primleri geri alabilirmiyim

  12. Hakan dedi ki:

    İyi günler Benim 2023 yılı 10.ayında 4/c kapsamında emeklilik görünüyor ama 10 ay eksiğim var ihraç oldum, bu 10 aylık açığı eğitim borçlanması yada başka bir borçlanma yaparak tamamlayabilirmiyim, askerlik borçlanması yaptırdım. Borçlanma için çalışıyor olma şartı varmı

  13. Zeliha Tan dedi ki:

    Ben sigortalı çalışırken benim haberim olmadan 8 ayımı ücretsiz izin göstermişler.240 günüm görünmüyor.ve şimdi işyeri iflas gösterip kapattı.bu günleri ben ödeyebilirmişim?
    Saygılar.tesekkurler.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İşyerinin bağlı olduğu SGK Müdürlüğü ile görüşüp, sonucuna göre şikayet dilekçesi verebilirsiniz.

  14. Mahmut Üçhöyük dedi ki:

    Merhaba kolay gelsin. 21.09.1999 başlangıç tarihli sigortam mevcut. 2001 yılından itibaren polis memuru olarak çalışıyorum. Askerliğimi 1997-1999 arası yaptım ve 540 gün olarak tamamını saydırdım. Yukarıda belirtildiğine göre işe başlama tarihinin otomatik olarak geriye çekilmesi gerekir. Ancak e-devlet hitap bölümünde işe başlama tarihi 21.09.1999 olarak gözüküyor. Sizden öğrenmek istediğim işe başlama tarihinin geriye çekilmesi için SGK ya müracaat etsem bu şekilde kabul edilir mi. Bu konuda yönlendirme yaparsanız sevinirim müracaat ederken hangi mevzuat maddesine atıfta bulunmam gerekir. Şimdiden ilginize teşekkürler.

  15. Hüseyin Karadag dedi ki:

    02.07.1958 doğumluyum Sigorta başlangıcım 1977 yaşım 64, 2100 gün ödenmiş toplam pirim günüm var, 3600 güne tamamlamak için ekonomik gücüm yok ,nasıl emekli olabilirim?
    bana yol gösterebilirseniz çok sevinirim Teşekkürler

  16. Mesut Satır dedi ki:

    1973 dogumluyum, 1993 -1995 arası 19 ay askerlik yaptım,Sigorta baslangicim 1986, 25.09.2022 de 8500 prim günle emekli olacağım.
    Sorum şu:Askerlik borçlanması benim emekli maaşımı arttirirmi? Arttirirsa ne kadar arttırır (yani para yatirdigimiza degermi?) Birde 19 ay icin ne kadar yatırmam gerekir.
    Not:2000 öncesi 2036 gün pirimim var

  17. Merih Balcı dedi ki:

    İyi akşamlar. Devlet memuru olarak memuriyete was 20 yıl, maaşa esas 16 yıl hizmetim var. Yaklaşık 4 yıllık prim borçlanması yapacağım. SGK dan tam borç tutarını almadan memuriyetten istifa etsem ve daha sonrasında prim borçlarımı yatırsam derece ve kademede yine de ilerleme olabilir mi. Teşekkür ederim.

  18. halil s dedi ki:

    Merhaba; İlk sigorta girişim 01/01/1998 bu tarihlerde kısa süreli bir sigorta girişim oldu. sonrasında eğitim için işe ara verip 2003 e kadar sigortam yatırılmadı. Biz bu aradaki zamanı doldurabiliyormuyuz? Ayrıca şuan çalıştığımız şirkette sigortalar düşükten gösteriliyor. Mevcut durumda itiraz edip işsiz kalma riskinden hiç bir şeye itiraz edemiyoruz. Kanunen emekli olduktan sonra yapılan haksızlık için bir öneriniz ve kanun nezdinde yasal bir hakkımız varmıdır?

  19. Elvan dedi ki:

    1994 Eylül ayında sigorta başlangıcım oldu, 100 gün SSK lı olarak çalıştım. 1997 yılı ve sonrası 4710 gün Emekli Sandığına bağlı çalışmam var. 5750 gün ile 51 yaşında emekliliği hakediyorum. 51 yaşındayım ve emekliliği haketmek için , günlerimi tamamlamam ve SSK’dan emekli olmak için yapmam gereken nedir? Teşekkürler.

  20. ZEKERİYA ALAN dedi ki:

    Selamunaleyküm benim sigorta ve bagkur başlama tarihlerim ve pirim ödeme günüm aşşagıdaki gibidir 1993 yılında askere gittim sigorta pirim ödemelerim emekliligime yetiyor lakin askerlik borçlanması yapsam emekli maaşıma nekadar etki eder
    4a tescil başlangıç 06.05.1996 pirim 2328 gün
    4b hizmete başlama tarihiniz 17.01.1995 pirim
    4321 gün
    2000 öncesi 1784
    2000-2008/10 arası 3150
    2008/10 sonrası 1532
    Toplam 6466
    Toplam gün sayım 6649 gün askerligi ödesem maaşıma fayda edermi ederse ne kadar eder?
    Dogum tarihim 05/06/1973

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Askerlik borçlanması bağlanacak emekli aylığınızın bir miktar yüksek olmasını sağlar, ancak bu konuda rakam vermemiz çok zor. Konuyla ilgili açıklama https://www.isvesosyalguvenlik.com/askerlik-borclanmasi-emekli-maasini-etkiler-mi/ başlıklı yazıda yer almaktadır.

  21. Ahmet Uduncu dedi ki:

    İyi akşamlar 01 01 1981 doğumluyum 16 05 1997 de otelde mutfak komisi olarak işe başlamıştım
    2 sezon 14ay çalıştım sonra bıraktım 24 08 2001 de 18ay askerlik yaptım askerden sonra 4 haziran 2004 yılında tekrar işe başladım 5250 günüm var askerlik borçlanmasını yapsam günüm ne kadar geri gider veya ne yapabilirim geriye dönük sigorta yaptırsam nasıl olur

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Askerliğinizi 16.05.1997 sigorta başlangıç tarihinden sonra yaptığınız için, borçlanma başlangıcınızı geri götürmez, sadece prim gününe katkısı olur.

  22. Mustafa Yılmaz dedi ki:

    Selamlar,
    1.8.1998 SGK girişliyim, 2004 Aralık-2005 Mayıs arasında 6 ay askerlik yaptım. 1998-2022 arası primlerim tam. Bu tarihler için askerlik borçlanması yapsam (8.000 TL civarı tutuyor) emekli maaşını ne kadar artırır? 50 TL üzeri artırmaz ise değmez gibi geliyor.

  23. Tolga dedi ki:

    Merhaba,
    Mart 2004 te TSK’da göreve başladım, 1996-2002(1996-1998 hazırlık , 1998-2002 akademik eğitim) yılları arasındaki üniversite eğitimimi için hizmet borçlanması yaptım. SGK Hizmet dökümümde borçlandığım süreler Eylül 1998 tarihinden itibaren gözükmekte. Bu durumda EYT kapsamında olur muyum ?

    1. Mehmet dedi ki:

      Devrem merhaba. Bende 2004’lü mustefi asb.yım. bende 4 yıl fakültede geçen süre için hizmet borçlanması yaptım. Geçen aya kadar hizmet dökümünde gözükmekteydi. Ancak şimdi 3 yıl 9 aylık borçlanma hizmet dökümünden silindi. 8400 günden 7050 güne düştü Hizmet sigortalılık süresi. Sende de aynı mı?

  24. Hacer dedi ki:

    Merhaba 1994 1997 yıllarında çalıştığım işyerimden sadece 170 gün çıkıyor işyeri kapanmış dava açıp günlerimi alabilirmiyim ikinci bir sorum 2014 yılında çaştığım işyeri bugün yarın oyaladı burada da bir yıl çalıştım bununda dava edebilirmiyim teşekkür ederim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Hizmet tespit davası açma konusunda 5 yıllık süre olduğundan, 1994 1997 yıllarında çalıştığınız işyerinden sigorta girişinizin yapıldığı tarihten sonraki çalışmalarınız için dava açabilirsiniz, öncesi için açamazsınız. 1994 1997 yıllarında çalıştığınız işyerinden hiç sigorta girişini yapılmadıysa, aynı şekilde o işyerinde geçen çalışmalarınızla ilgili de dava açamazsınız.

  25. Harun dedi ki:

    Merhaba,
    1997 11. ayda sigorta başlangıcım askerlik dışında pek bir boşluğum yok 7100 prim gün sayım var
    benim öğrenmek istediğim 2000 yılı şubat ayında askere gitiim ve 2001 ağustos ayında terhis oldum
    askerliği ödersem emekli maaşıma etki edermi acaba
    Eyt çıktığı taktirde 1997 girişli olduğum için emekli maaşı biraz düşük gözüküyor askerliği ödersem maaşa etkisi ne olur
    teşekkürler.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Askerliği 8 Eylül 1999 öncesi yapmış olsaydınız, aylık bağlama oranının en yüksek olduğu döneme denk geldiği için borçlanma emekli aylığınızın bir miktar yüksek olmasını sağladı. Ancak siz söz konusu tarihten sonrasını borçlanacağınız için, borçlanma bağlanacak emekli aylığınıza ne kadar etki eder, bu konuda rakam vermek zor. İsterseniz SGK ile görüşebilirsiniz.

  26. mehmet akın dedi ki:

    kolay gelsin iyi çalışmalar ,

    01/07/1997 işe giriş tarihi ancak hiç sigorta primi ödenmemiş sadece sigorta girişi yapılmış , hizmet başlagıç yılı 08/08/2005 ve 6175 gün sayısı var ,1979 doğumluyum , EYT kapsamında değerlendirilmiyim , ( birde işe başlangıç yapılmış 2005 hizmet başlangıç yılı burada geçmişe yönelik borçlanma imkanı doğuyormu )
    şimdiden destekleriniz için teşekkür ederim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Emeklilikte hizmet dökümünde üst kısımda yer alan sigorta başlangıç tarihi değil, alttaki tabloda ilk satırda yer alan sigortalı hizmete ait işe giriş tarihi esas alınıyor, bu nedenle EYT kapsamında değerlendirilmezsiniz.

  27. Süleyman dedi ki:

    Merhaba.. 2000 öncesi 12 ay askerlik borçlanması ( asgari den ) emekli maaşında nekadar artış saglar..

    1. Muhittin sonat dedi ki:

      Merhaba eyt kıyım giriş SSK 1996. 5900 gün primim var 1993. 1994 yılında 19 ay askerlik yaptım askerlik süremi borçlanırsam maaşım artarmı yada ne kadar artar teşekkür ederim

  28. Levent Arık dedi ki:

    Merhaba Mayıs 1997 sgk 4a girişliyim. 2001-2002 yıllarında 8 AY askerlik yaptım. Ortalamada yapılan ödemelerim sgk tavana yakın. Askerlik borçlanmasını tavandan mı yoksa tabandan mı yapmalıyım? Maaşa katkısı olur mu? 2000-2008 arası 1988 günüm var. Bu dönem aylı bağlanma oranım 45. sgk tablusunda şu şekilde:
    Gösterge 9475 Ortalama Yıllık Kazanç 33,246.00 Ortalama Aylık Kazanç 30,370.50
    Aylık Bağlama Oranı 62.00 Aylık Bağlama Oranı 2 45.00 Aylık Bağlama Oranı 3 34.13

  29. Kadriye dedi ki:

    Merhaba ben 1997,98,99 yıllarında milli eğitime bağlı okullarda ücretli öğretmen olarak görev yaptım.Fakat o dönem çalışan ücretlilere sigorta yapılmadığını biliyorum bugün EYT den faydalanabilmem için geriye yönelik hizmet tespiti davası açabilir miyim lütfen yardımcı olun bu benim için çok önemli teşekkür ederim

  30. Gülay Özdemir dedi ki:

    Merhaba; 15.07.1990 yılında SSK girişli olup mevsilik işçi olarak 2000 yılına kadar çalıştım ve halen kamuda sürekli işçi olarak çalışmaktayım.toplam 9500 günde 2000 öncesi 1350 günüm var 1991 ve 1993 doğumlu iki çocuğum var doğum borçlanması yapmak istediğimde 810 gün borçlanabileceğimi söylediler. Bu borçlanma yapmak istersem bana bir getirisi olacak mı