İhaleli İş Yapan Devamlı İşyerleri 5 Puanlık İndirimden Yararlanabilir mi ?

İhaleli İş Yapan Devamlı İşyerleri 5 Puanlık İndirimden Yararlanabilir mi ?
26 Haziran 2014 20:18

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 81 inci maddesi kapsamındaki sigorta primi işveren hissesi 5 puanlık prim indiriminden (bazı işyerleri ilave 6 puana kadar indirim alabilmektedir), maddede yer alan açık hüküm uyarınca;

2886 sayılı Devlet İhale Kanununa, 4734 sayılı Kamu İhale Kanununa ve uluslararası anlaşma hükümlerine istinaden yapılan alım ve yapım işleri ile 4734 sayılı Kanundan istisna olan alım ve yapım işlerine ilişkin işyerleri yararlanamamaktadır. Bu nedenle de ihaleli işlere ait 4 mahiyet kodu ile başlayan işyerleri bu prim indiriminden yararlanamamakta, sadece 2 mahiyet kodu ile başlayan devamlı işyerlerinden şartları tutanlar yararlanabilmektedir.

Aynı nedenle, 5 puanlık prim indiriminden yararlanan devamlı işyerlerinin, bu işyeri sigortalılarıyla ihaleli iş yaptıklarının Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından tespit edilmesi halinde, söz konusu prim indirimi durdurulmakta, ayrıca daha önce 5 puanlık prim indirimi nedeniyle alınmamış olan sigorta primi işveren hissesinin tamamı da gecikme zammı ve cezasıyla birlikte geriye dönük olarak işverenden tahsil edilmektedir.

Öte yandan devamlı işyeri sigortalılarıyla ihale konusu iş dışında başka işler de yapan devamlı işyerlerinin, söz konusu 5 puanlık prim indiriminden yararlandırılmaması işverenlerin mağduriyetine neden olduğundan, Sosyal Güvenlik Kurumu 2011/45 sayılı Genelge ile buna istisna getirdi.

Söz konusu Genelge uyarınca; ; ihale konusu işin devamlı nitelikteki işyeri sigortalıları ile yapılmış olması halinde (Bkz. İhale Konusu İşlerde Hangi İşyerleri Devamlı İşyeri Sayılır ?); ihale konusu işte çalışan sigortalıların ihale konusu işin başlayıp bittiği süreler dışındaki prime esas kazançlarından ve ihale konusu iş haricindeki işlerde çalışan diğer sigortalılardan dolayı beş puanlık prim desteğinden yararlanılması mümkün olacak, ancak, 1/3/2011 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere ihale konusu işin başlayıp bittiği tarihler arasında ihale konusu işte çalışan sigortalılardan dolayı bahse konu destekten yararlanılması mümkün olmayacaktır. Aynı durum diğer teşvikler açısından da geçerlidir. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Ebru dedi ki:

    Merhaba,Gss prim borclarinin 10 bin tl ye kadar olan kisminin iptal edileceği bilgisi ile ilgili son durum nedir acaba? Borcumuz olduğu icin faydalanmiyoruz silinecek diye bekliyoruz hastaneye gidemiyoruz cevabınız icin simdiden teşekkürler.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      https://www.isvesosyalguvenlik.com/sgk-saglik-provizyon-aktivasyon-sistemi-spas-nedir/ sayfasındaki aynı konuyla ilgili sorunuz cevaplandırılmıştır.

  2. Mehmet dedi ki:

    Merhaba , 2021 temmuz ayında çalıştığım firma tarafından işten çıkartıldım . Ailede ben , kardeşim , babam ve annem yaşamaktayız. Hiç kimsenin sigortası bulunmamaktadır. Ailede tek benim sigortam vardı ve geçen yıl işten çıkarıldım. Buna rağmen 1 yıldır sistemde provizyon müstehaktır yazıyor. Yani ücretsiz olarak sağlıktan faydalanabiliyorum ama prim yatırılmıyor çıkış yapıldığı için bu durum normalmidir? 2 sene önce sanırım kardeşime yeşil kart çıkartılmıştı bunun bi etkisi var mı aileye? Teşekkürler.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Sigorta çıkışı yapılan kişi en fazla 99 gün daha sağlık yardımı alabilir, 100. gün sağlık yardımı alma hakkı sona erer. E-Devlet SGK sayfasından tekrar bakabilirsiniz, 60/c-1 yazıyorsa yeşil kart kapsamındasınız demektir. 60/g yazıyorsa SGK sizi re’sen GSS kapsamına almış demektir. Prim ödemediğiniz için bu durumda sadece Devlet hastanelerinden sağlık hizmeti alabilirsiniz. Eğer 60/a-1 yazıyorsa herhangi bir işyerinden sigortalı bildiriliyorsunuz demektir, bu durumda da hemen SGK’ya başvurmanızda fayda var çünkü bu bildirim sahte sigortalılık sayılır.

  3. ilyas dedi ki:

    MERHABA
    Eşim yaklaşık 5 ay önce doğum nedeniyle ücretsiz izine ayrıldı.En son 7. ayda sigorta yapıldı ve artık sigortası yatırılmıyor.4/a Zorunlu Sigortalılar olarak görünüyor.Öğretmen olarak görev yapmaktaydı.
    SPAS belgesinde GSS Kapsamı : 60/a-1 kapsamında sigortalılar, Durum : Müstehaktır, provizyon alabilir. (Saglık hizmetlerinden faydalanabilir) olarak görünüyor.
    Benim özel sağlık sigortam bulunmakta ve eşimi benim özel sağlık sigortamdan yararlandırmak istiyorum.Sağlık hizmetinden faydalandığı için benim sigortam üzerinden yaralanamıyor.
    Sorum şu:Eşimin kendi sigortası üzerinden sağlık hizmetinden faydalanması ne zaman biter ve bunu şimdi iptal ettirebilir miyiz?
    Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bu konu https://www.isvesosyalguvenlik.com/isten-ayrilan-sigorta-cikisi-verilen-kisinin-sagliktan-yararlanma-suresi/ başlıklı yazıda açıklanmıştır. Eşinizin sigorta çıkış tarihinden itibaren 100. günde 60/a-1 kapsamındaki sağlık yardımı alma hakkı sona erer, ardından 60/g GSS kapsamına geçirilir, adına her ay GSS prim borcu tahakkuk eder. Sizin özel sağlık sigortanızın olması buna engel teşkil etmez.

  4. Şahin dedi ki:

    Selamünaleyküm işten çıkış tarihim e-devlet te 10/08/2022 görünüyor ve hiç gss borcum görünmüyor bu gün eşim raporlu göz damlası vardı onu aile hekimine yazdırmış eczaneye gittiğinde “”kendisi veya üzerinden sağlık yardımı aldığı yakınından borçlu gözükmektedir.provizyon verilememiştir” diye yazı vermişler ne yapmalıyım yardımcı olursanız çok sevinirim şimdiden teşekkürler.

  5. Arzu dedi ki:

    İyi akşamlar. Kızım 18 yaşını doldurduğu için benim sigortam dan düşmüş. Üniversiteye başladı ve sağlıktan yararlanamıyor. E-devlet üzerinden kendi üzerime almayı denedim fakat başvuruda bulunulan kişi kendisi müstehak olduğundan başvuruda bulunmasına gerek yok çıktı ekrana. SGK ya gitmeden e-devlet’ten halletmek istiyorum napmalıyım. Şimdiden çok teşekkürler