İhbar Tazminatı İle Kıdem Tazminatı Arasındaki Fark Nedir ?

İhbar Tazminatı İle Kıdem Tazminatı Arasındaki Fark Nedir ?
16 Şubat 2014 17:47

4857 sayılı İş Kanununun 17 nci maddesi uyarınca, belirsiz süreli iş sözleşmelerinde, yani işçinin işten çıkış tarihi önceden belli olmayan işlerde, iş sözleşmesini Kanunun 24 üncü maddesinde belirtilen haklı sebeplerden herhangi biri olmadığı halde sona erdirecek yani işten çıkacak işçinin, işyerindeki çalışma süresine göre maddede belirtilen süre (ihbar süresi) kadar önceden işverene haber vermesi, o süre dolduktan sonra işten ayrılması gerekir.

Bu şeklide 24 üncü madde kapsamında haklı bir sebebi olmadığı halde ihbar öneline (süresine) uymadan işten ayrılan işçinin, işverenin talep etmesi halinde ihbar süresi kadar ücreti işverene ihbar tazminatı olarak ödemesi gerekir. Aynı şekilde, Kanunun 25 inci maddesinde belirtilen haklı sebeplerden herhangi biri olmadığı halde işçinin hizmet akdini sona erdirecek yani işçiyi işten çıkaracak olan işverenin, ihbar süresi kadar önceden işçiye haber vermesi gerekir. Söz konusu 25 inci madde kapsamında haklı bir sebebi olmadığı halde ihbar öneline (süresine) uymadan işçiyi işten çıkarak işverenin, talep etmesi halinde ihbar süresi kadar ücreti işçiye ihbar tazminatı olarak ödemesi gerekir.

Kıdem tazminatı ise işyerinde en az bir yıllık çalışma süresi bulunan işçinin, 1475 Sayılı İş Kanununun Kıdem Tazminatıyla İlgili 14 üncü Maddesindeki koşullarla işten ayrılması halinde işveren tarafından işçiye ödenmesi gereken tazminattır.

Dolayısıyla ihbar tazminatı, haklı bir nedeni olmadığı halde işten ayrılacak işçinin veya haklı bir nedeni olmadığı halde işçiyi işten çıkaran işverenin, karşı tarafa önceden fesih ihbarında bulunmaması nedeniyle ödemesi gereken bir tazminat iken, kıdem tazminatı ise işten ayrılan işçiye şartların tutması halinde işveren tarafından ödenmesi gereken tazminattır.

Ayrıca bu tazminatlardan her ikisi de birbirinden bağımsızdır. Yani işverenin işçiye ihbar tazminatı ödemiş olması kıdem tazminatı ödeme yükümlülüğünü, kıdem tazminatı ödemiş olması ihbar tazminatı ödeme yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz. Şartlar gerçekleşmişse işverenin her iki tazminatı da ödemesi gerekir. Ayrıca kendisi işten ayrılan yani iş akdini fesheden işçi, haklı nedene dayansa bile, ihbar tazminatı alamaz.

Kıdem tazminatı hakkında ayrıntılı bilgi Kıdem Tazminatı Uygulaması – Hak Kazanma Koşulları – Hesaplanması – Kapsama Giren Ödemeler başlıklı yazıda, ihbar tazminatı ve ihbar süreleri (önelleri) hakkında ayrıntılı bilgi İhbarlı Fesih ve İhbar Tazminatı başlıklı yazıda yer almaktadır. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. adem dedi ki:

    teşekkürler

  2. Sabiha Çetinkaya dedi ki:

    Merhaba ben 18.03.2011 yılında belediyede göreve başladım. 2018 yılında khk ile hizmete devam ettim.Haziran aynida bağlı olduğumuz z belediye taşeron firması benim emeklilik işlemler için 2 gün içinde emeklilik işlemlerini yaptılar ve bana ihbar tazminatı hakkımızın olmadığını söylediler. Benim yasal hakkım var mı?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İşveren haklı bir neden olmadığı halde işten çıkardığı işçisine ihbar tazminatı ödemek zorundadır. İşverenin sizi emekliliğiniz geldiği için işten çıkarması kanundan kaynaklanan bir zorunluluk olduğundan, bu nedenle size ihbar tazminatı ödemesi gerekmez, işyerinde en az bir yıllık çalışma süresini doldurdunuzsa kıdem tazminatı ödemesi gerekir.

      1. Yaşar dedi ki:

        Emekliyim yine işe başladım 01.02 2021 de halen devam ediyorum iş bitti çoğu işten çıkartı benim 01.02.2023 te 2 yıl doluyor kidem ihbar alabilirmiyim maaş 9000 tl önceki yıl iznimi kullandım 2 yıl dolmasına günler kaldı ihbar kidem haklarım neler SGDP odeniyor cep tşk umarım yardımcı olursunuz

  3. Tunahan dedi ki:

    Merhaba babam 2008 lerde emekli oldu fakat 4vyildir başka bi yerde calismaya başladı obaci olarak girdi ise çıkarıldığı taktirde tazminat hakki bulunuyor mu acaba teşekkürler simdiden