İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Faaliyetine Başladı – Mobbing Şikayetlerine de Bakacak

İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Faaliyetine Başladı – Mobbing Şikayetlerine de Bakacak
11 Nisan 2018 20:50

20 Nisan 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 6701 sayılı Kanunla, başta mobbing olmak üzere çalışanlarında da başvuruda bulunabileceği Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) kurulmuştu.

Konuya; Çalışanların da Haklarını Arayabilecekleri Yeni Bir Kurum Kuruldu, Mobbing Uygulayan İşverene Artık Para Cezası Verilecek başlıklı yazımızda yer vermiştik. Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanununun Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik de 24 Kasım 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmıştı.

Söz konusu Kurum nihayet faaliyete başladı. Kurumun faaliyete başlaması ve görev alanları Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Recep AKDAĞ’ın imzasını taşıyan bir yazıyla duyuruldu.

Söz konusu yazıya göre, insan onurunu temel alarak insan haklarının korunması ve geliştirilmesi, hukuken tanınmış hak ve hürriyetlerden yararlanmada ayrımcılığın önlenmesi ile bu ilkeler doğrultusunda faaliyet göstermek, işkence ve kötü muameleyle etkin mücadele etmek üzere kurulan Kurum aşağıda belirtilen konularda görev yapacak;

– İnsan haklarının korunmasına, geliştirilmesine, ayrımcılığın önlenmesine ve ihlallerin giderilmesine yönelik çalışmalar yapmak.

– İnsan hakları ihlallerini resen incelemek, araştırmak, karara bağlamak ve sonuçlarını takip etmek.

– Ayrımcılık yasağı ihlallerini resen veya başvuru üzerine incelemek, araştırmak, karara bağlamak ve sonuçlarını takip etmek.

– İşkence ve kötü muamele ile mücadele etmek ve bu konuda çalışmalar yapmak.

– Özgürlüklerinden yoksun bırakılan ya da koruma altına alınan kişilerin (cezaevlerinde, nezarethanelerde, geri gönderme merkezlerinde, rehabilitasyon merkezlerinde ve benzeri yerlerde bulunan kişiler) bulundukları yerlere haberli veya habersiz düzenli ziyaretler gerçekleştirmek, bu ziyaretlere ilişkin raporları ilgili kurum ve kuruluşlara iletmek.

– İnsan hakları ihlalleri ile mücadele konularında kitle iletişim araçlarını da kullanarak bilgilendirme ve eğitim yoluyla kamuoyunda duyarlılığı geliştirmek.

– Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası insan hakları sözleşmelerinin uygulanmasını izlemek. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Sevgi dedi ki:

    Iyi günler ben özel sektörde calisiyorum 4yıldr suan benim subem degistiridi personel servisi olmayan yere gönderildim dolmusta yok ben bunu dile getirdm söyledim calisiyorsan böyle yoksa sen bilirsin söyleniliuor ben bu konuda ne yapabilirim.

  2. Serkan dedi ki:

    Slm ben serkan romatizma as hastasıyım kemiklerim yamuluyor işyeri çalıştırıyor kronik hastalarına yasak deilmi çalışma

    1. Admin dedi ki:

      Normalde yasak ama işveren bu nedenle sizi eve gönderirse ücret ödemeyebilir ve bu durumda mağdur olursunuz. Eğer alabiliyorsanız istirahat raporu alın.

  3. H'kmet dedi ki:

    Ben devlet memuru olarak 1996 yılı 30 Kasımında 21 yıl 11 ay üzerinden 2/2 den emekli oldum.500.-TL. ikramiye aldım. Dava açtım. Mahkemeden çıkan kararda bu ödemenin doğru olduğuna karar verdi. Benim emekli ikramiyem hesaplaması makineyle yapıldı. Bir ay sonra 1997 de ikramiyeler bilgisayarda hesaplandı. Eksik ikramiye aldığımı düşünüyorum. Sizce de haklı olabilir miyim?

    1. Admin dedi ki:

      Onu biz bilemeyiz, çünkü memuriyet boyunca emekli keseneğine tabi tutulan bütün kazançlarınızın dikkate alınıp yeniden hesaplama gerekir ki eksik ikramiye alıp almadığınız tespit edilebilsin. Zaten mahkeme karar verdiğine göre yapacak bir şey yok, mahkemen karar verdiği zaman üst mahkemeye itiraz edebilirdiniz.

  4. Büşra dedi ki:

    Merhaba ben özel sektörde çalışıyorum pandemiden kaynaklı home Office olarak çalışmaya başladık fakat bir personelden dolayı belirli araliklar bağlı olduğumuz şirkete çağrıldık fakat benim adresim şirkete mesafe olarak 60 km ve akşam dönüş için herhangi bir otobüs seferi bulunmamakta bu durumu isverenine ilettiğimde yardımcı olamayacaklarını ilettiler ancak farklı çalışma arkadaşlarımın evden çalışmaya devam etmektedir tarafına mobbing yapıldığını düşünmekteyim iş verenim şirkete gitmedigim taktirde iş feshini yapacağını iletmistir desteğinizi rica ederim

  5. Sevgi dedi ki:

    İyi günler meraba ben uzun süredir çağrı merkezinde vardiyalı çalışmaktayım. Fakat çalışma saatlerimiz düzensiz belirli bir vardiya sistemi yok örneğin bir vardiya 9 saatlik bir vardiya 8 saatlik bir vardiya 9.30 saatlik 10 saatlik karışık karışık herkese farklı saatlerde vardiya yazıyorlar mesaimiz bitmeye yakında mail atıp vardiyalariniz revize oldu denilip değişik saatlere atılıyor bekletiliyoruz. Psikolojik baskı yapılmakta şirketin böyle değişken saatlerde vardiya yazmasına hakkı var mıdır? Bununla ilgili haklarımız nelerdir

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bu konuda ayrıntılı bilgi https://www.isvesosyalguvenlik.com/butun-ayrintilari-ve-kurallariyla-vardiyali-calisma-sistemi/ başlıklı yazıda yer almaktadır.

  6. Sinem dedi ki:

    Merhaba,

    Şirket servislerimiz hem iş güvenliği hem yol güvenliği açısından çok sağlıksız ve bu konu 2 yıldır devam etmekte hatta bildirdiğimizde de ya baskılara maruz kalıyoruz yada dikkate alınmıyoruz, en son bugün konuyu iş verenimize de bildirdik diye müdürlerin ağır suçlamalarına, dışlama ve parmakla gösterilmelerine maruz kaldım bu olaylar mobbinge konu mudur. Not olaylar şirket ortasında çok yüksek tonda hakaret de içerir ve yıllarca da böyledir.

  7. Nihal dedi ki:

    Merhaba iş yerim de iki yıldır kapanış vardıyasına zorla çalıştırılıyorum vardığı 30 günlük ara vardıyaya çevirdiler o sürede bni baska şubeye transfer ettiler orda 14 saate yakın günlük çalışma sürem oldu tekrar vardiya değişikliği oldu şimdi de mobing uğruyorum vardiyamı servisimin olmadığı vardıyayayazıyorlar