İş Hayatında Yeni Bir Dönem Açacak Mevzuat Çalışmaları Devam Ediyor-29.04.2012

İş Hayatında Yeni Bir Dönem Açacak Mevzuat Çalışmaları Devam Ediyor-29.04.2012
30 Mart 2013 20:38

İş hayatı ile ilgili önemli düzenlemeler içeren, birçok yenilik getirecek olan ve yaklaşık 11 milyon çalışanı ilgilendiren yasa çalışmaları devam etmektedir. Bunlardan bir kısmı Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulmuş olan ve halen komisyonlarda görüşmeleri devam eden yasa tasarıları, bir kısmı ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının koordinatörlüğünde devam eden yasa tasarısı taslak çalışmalarıdır.

Şu an TBMM’si gündeminde olan kanun tasarılarından en önemlileri 31/01/2012 tarihinde Meclis Başkanlığına sunulan Toplu İş İlişkileri Kanun Tasarısı ile 03/04/2012 tarihinde Meclis Başkanlığına sunulan İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Tasarısı’dır (10/09/2011 tarihli haber). Toplu İş İlişkileri Kanun Tasarısı’nın komisyonlardaki görüşmeleri hemen hemen tamamlanmış durumdadır.

Toplu İş İlişkileri Kanunu Tasarısı ile; 2821 sayılı Sendikalar Kanunu ve 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunu yürürlükten kaldırılarak işçi ve işveren sendikaları ile konfederasyonların işleyişlerinin düzenlenmesi ve toplu iş sözleşmeleri ile ilgili hususların belirlenmesi amaçlanmaktadır. Söz konusu Tasarı, işçi ve işveren sendikaları ile konfederasyonların kuruluş esaslarının, organlarının, gelirlerinin, denetim esaslarının belirlenmesini; bu kuruluşlara üyelikle ilgili hususların, sendikal faaliyetler ile ilgili güvence ve faaliyetlerin, toplu iş sözleşmesi, grev ve lokavtın genel esaslarının hükme bağlanmasını öngörmektedir.

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Tasarısı ise; çalışma hayatını yakından etkileyen ekonomik, sosyal ve siyasal koşullar, uygulamada karşılaşılan sorunlar dikkate alınarak, koruyucu ve önleyici iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinden bütün çalışanların yararlanmasının sağlanması, iş kazaları ve meslek hastalıklarının azaltılması, uygulamalara kalite yönetim sistemi benzeri sürekli iyileştirme felsefesinin yerleştirilmesi, Avrupa Birliği ile Uluslararası Çalışma Örgütü normlarına uyum sağlanması, mevcut İş Kanunundan bağımsız çalışanların tümünü kapsayan, önleyici ve koruyucu tedbirleri içeren ve gelişmiş ülke örneklerindeki mevzuat metinleriyle uyumlu olan düzenlemelerin hayata geçirilmesi amaçlanmaktadır. Bu Kanunla, 4857 sayılı İş Kanununda yer alan iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili maddeler yürürlükten kaldırılmaktadır.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının koordinatörlüğünde çalışmaları devam eden önemli düzenlemeler ise daha önce belirtildiği üzere (15/02/2012, 13/04/2012, 17/04/2012 tarihli haberler), kıdem tazminatı ile taşeronlara (alt işverenlere) işçi haklarıyla ilgili olarak getirilmesi düşünülen yükümlülüklerdir.

– Taşeronlarla (alt işverenlerle) ilgili olarak yapılacak düzenlemeler ile;

• Günlük 8, haftalık 45 saatlik normal çalışma süresine uyulması, işçinin fazla çalışması hainde ise fazla mesai ücreti ödenmesi sağlanacak.

• Bir ay çalışan işçi dahi kıdem tazminatına hak kazanacak, dolayısıyla işçinin bir yıl çalışma süresini doldurarak kıdem tazminatına hak kazanmaması için 11 ay çalıştıktan sonra işten çıkarılmasının, işçiye sık sık giriş çıkış yaptırılmasının önüne geçilecek.

• İşçilerin haftalık ve yıllık izinleri kullandırılacak.

• Uzun yıllar çalıştığı halde halen asgari ücret üzerinden aylık alan işçilerin ücretlerinin artması, ücretlerin sektörlere göre düzenlenmesi sağlanacak.

• İşçinin maaşını sürekli geciktiren taşeronlara ihale yasağı getirilecek.

– Kıdem tazminatıyla ilgili olarak yapılacak düzenlemeler ile;

• Kıdem tazminatı fonu kurulacak, işsizlik sigortasında olduğu gibi işverenler her işçi için fona prim ödeyecek, işçi işten ayrıldığında kıdem tazminatını işverenden almak yerine fondan alacak,

• Kıdem tazminatı primlerinin ödenmesinde taşeronla (alt işverenle) birlikte hem asıl işveren de sorumlu olacak.

• İşçinin alacağı kıdem tazminatı miktarı azalacak, ancak buna karşılık bütün işçiler kıdem tazminatından yararlanacak. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.