İş Kazası ve Meslek Hastalığında Sigortalıya veya Ölümü Halinde Hak Sahiplerine Hangi Yardımlar Yapılır ?

İş Kazası ve Meslek Hastalığında Sigortalıya veya Ölümü Halinde Hak Sahiplerine Hangi Yardımlar Yapılır ?
17 Mayıs 2014 12:18

4/1-a (SSK) kapsamında çalışmaktayken iş kazası geçiren veya meslek hastalığına yakalanan sigortalının kendisine veya ölümü halinde hak sahiplerine, yani eş – çocuk – anne ve babasına, prim gününe bakılmaksızın (isterse ilk defa sigortalı olduğu gün kaza geçirsin farketmez) aşağıdaki yardımlar yapılır.

Ancak burada belirtilen yardımlar, sosyal güvenlik mevzuatı doğrultusunda Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından kaza geçiren sigortalıya ve hak sahiplerine yapılan yardımlar olup, sigortalı veya hak sahiplerinin açacağı davalar sonucunda işveren ya da kazaya sebep olan diğer kişilerden alacakları tazminatlar ayrı bir konudur.

Öte yandan aşağıda belirtilen yardımlardan, sigortalının Kuruma genel sağlık sigortası dahil prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması şartıyla, yürütmekte olduğu iş nedeniyle iş kazası geçiren 4/1-b (Bağ-Kur) sigortalıları ve bunların hak sahipleri de yararlanabilirler.

İş kazası veya meslek hastalığı sigortasından sağlanan haklar şunlardır:

a) Sigortalıya, geçici iş göremezlik süresince günlük geçici iş göremezlik ödeneği verilmesi.

b) Sigortalıya sürekli iş göremezlik geliri bağlanması.

c) İş kazası veya meslek hastalığı sonucu ölen sigortalının hak sahiplerine, gelir bağlanması.

d) Gelir bağlanmış olan kız çocuklarına evlenme ödeneği verilmesi.

e) İş kazası ve meslek hastalığı sonucu ölen sigortalı için cenaze ödeneği verilmesi.

Ayrıca yukarıdaki yardımların yanında, sigortalının tedavi giderleri de Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanır.

1- Sigortalıya Günlük Geçici İş Göremezlik Ödeneği Verilmesi

Sigortalının Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilen prim esas kazancı dikkate alınarak, yatarak tedavi gördüğü her gün için günlük kazancının yarısı, istirahatli (raporlu) olduğu her gün için günlük kazancının üçte ikisi oranında geçici iş göremezlik ödeneği yani rapor parası ödenir. Ödeneğe esas sigortalının günlük kazancı olarak, 5510 sayılı Kanunun “Ödenek ve gelirlere esas tutulacak günlük kazanç” başlıklı 17 nci maddesine göre hesaplanacak kazanç esas alınır.

2- Sigortalıya Sürekli İş Göremezlik Geliri Bağlanması:

İş kazası veya meslek hastalığı sonucunda, Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucularının sağlık kurulları tarafından verilen raporlara istinaden Kurum Sağlık Kurulunca meslekte kazanma gücü en az % 10 oranında azalmış bulunduğu tespit edilen sigortalı, sürekli iş göremezlik gelirine almaya hak kazanır. Sürekli tam iş göremezlikte sigortalıya, aylık kazancının % 70′i oranında gelir bağlanır. Sürekli kısmî iş göremezlikte sigortalıya bağlanacak gelir, tam iş göremezlik geliri gibi hesaplanarak bunun iş göremezlik derecesi oranındaki tutarı kendisine ödenir. Örneğin, sigortalı yüzde 50 iş göremez hale gelmişse, aylık kazancının yüzde 70’inin yüzde 50’si gelir olarak bağlanır. Sigortalı, başka birinin sürekli bakımına muhtaç ise gelir bağlama oranı % 100 olarak uygulanır. Bağlanacak gelire esas aylık kazanç olarak, 5510 sayılı Kanunun “Ödenek ve gelirlere esas tutulacak günlük kazanç” başlıklı 17 nci maddesine göre hesaplanacak kazanç esas alınır.

Sürekli iş göremezlik geliri alan sigortalı, bu geliri aldığı sürece genel sağlık sigortalısı sayılır ve Sosyal Güvenlik Kurumu sağlık yardımlarından yararlanır.

3- İş Kazası veya Meslek Hastalığı Sonucu Ölen Sigortalının Hak Sahiplerine Gelir Bağlanması

İş kazası veya meslek hastalığına bağlı nedenlerden dolayı ölen sigortalının hak sahiplerine, 5510 sayılı Kanunun “Ödenek ve gelirlere esas tutulacak günlük kazanç” başlıklı 17 nci maddesine göre tespit edilecek aylık kazancının % 70′i, aynı Kanunun “Gelir ve aylıkların düzeltilmesi, yükseltilmesi, alt sınırı, ödenmesi ve yoklama işlemleri” başlıklı 55 inci maddesine göre güncellenerek, aylık gelir olarak bağlanır. Yani bağlanacak gelir, her yılın Ocak ve Temmuz ödeme tarihlerinden geçerli olmak üzere, bir önceki altı aylık döneme göre Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan en son temel yıllı tüketici fiyatları genel indeksindeki değişim oranı kadar artırılır.

Ayrıca bu kapsamda kendisine gelir bağlanan hak sahipleri, bu geliri aldıkları sürece genel sağlık sigortalısı sayılırlar ve Sosyal Güvenlik Kurumu sağlık yardımlarından yararlanır.

Ölen sigortalının kazancının yüzde 70’inin yukarıda belirtilen şekilde güncellenen tutarının;

– Dul eşine % 50′si; aylık bağlanmış çocuğu bulunmayan dul eşine ise bu Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (e) bentleri hariç bu Kanun kapsamında veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmaması veya kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olması halinde % 75′i,

– 5510 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (e) bentleri hariç bu Kanun kapsamında veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmayan veya kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış çocuklardan;

1) 18 yaşını, lise ve dengi öğrenim görmesi halinde 20 yaşını, yüksek öğrenim yapması halinde 25 yaşını doldurmayanların veya,

2) Kurum Sağlık Kurulu kararı ile çalışma gücünü en az % 60 oranında yitirip malûl olduğu anlaşılanların veya,

3) Yaşları ne olursa olsun evli olmayan, evli olmakla beraber sonradan boşanan veya dul kalan kızlarının,

her birine % 25′i,

– Çocuklardan sigortalının ölümü ile anasız ve babasız kalan veya sonradan bu duruma düşenlerle, ana ve babaları arasında evlilik bağı bulunmayan veya sigortalının ölümü tarihinde evlilik bağı bulunmakla beraber ana veya babaları sonradan evlenenler ile kendisinden başka aylık alan hak sahibi bulunmayanların her birine % 50′si,

– Hak sahibi eş ve çocuklardan artan hisse bulunması halinde her türlü kazanç ve irattan elde etmiş olduğu gelirinin asgari ücretin net tutarından daha az olması ve diğer çocuklarından hak kazanılan gelir ve aylıklar hariç olmak üzere gelir ve/veya aylık bağlanmamış olması şartıyla ana ve babaya toplam % 25′i oranında; ana ve babanın 65 yaşın üstünde olması halinde ise artan hisseye bakılmaksızın yukarıdaki şartlarla toplam % 25′i,

oranında aylık (ölüm geliri) bağlanır.

İş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünü % 50 veya daha fazla oranda kaybetmesi nedeniyle sürekli iş göremezlik geliri bağlanmış iken ölenlerin, ölümün iş kazası veya meslek hastalığına bağlı olup olmadığına bakılmaksızın yukarıdaki şekilde belirlenen tutar, hak sahiplerine gelir olarak bağlanır.

İş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünü % 50 oranının altında kaybetmesi nedeniyle sürekli iş göremezlik geliri bağlanmış iken ölenlerin, ölümün iş kazası veya meslek hastalığına bağlı olmaması halinde sigortalının almakta olduğu sürekli iş göremezlik geliri, hak sahiplerine gelir olarak bağlanır.

4- Gelir Bağlanmış Olan Kız Çocuklarına Evlenme Ödeneği Verilmesi

Yukarıda belirtildiği şekilde, kendisine gelir bağlanmış olan kız çocuğu evlenirse, bağlanan gelir kesilir. Eğer kendisi Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan talepte bulunursa, almakta olduğu gelirin (yetim aylığının) iki yıllık tutarı bir defaya mahsus olmak üzere evlenme ödeneği olarak kendisine peşin ödenir. Bu şekilde evlenme ödeneği alan kız çocuğu aylığının kesildiği tarihten itibaren iki yıl içerisinde boşanır ve yeniden hak sahibi olursa, iki yıllık sürenin sonuna kadar kendisine gelir bağlanmaz, sadece genel genel sağlık sigortalısı sayılır, yani SGK sağlık yardımlarından faydalanır.

5- İş Kazası ve Meslek Hastalığı Sonucu Ölen Sigortalı İçin Cenaze Ödeneği Verilmesi

İş kazası veya meslek hastalığı sonucu ölen sigortalının hak sahiplerine Sosyal Güvenlik Kurumu Yönetim Kurulunca belirlenip Bakan tarafından onaylanan tarife üzerinden cenaze ödeneği ödenir. Cenaze ödeneği, sırasıyla sigortalının eşine, yoksa çocuklarına, o da yoksa ana babasına, o da yoksa kardeşlerine verilir. Cenaze ödeneğinin burada sayılanlara ödenememesi ve sigortalının cenazesinin gerçek veya tüzel kişiler tarafından kaldırılması durumunda, cenaze ödeneği tutarını geçmemek üzere belgelere dayanan masraflar, masrafı yapan gerçek veya tüzel kişilere ödenir. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.