İşkolu Koduna Göre Aynı Gün İşe Giriş Verilebilecek İşyerleri

İşkolu Koduna Göre Aynı Gün İşe Giriş Verilebilecek İşyerleri
16 Ekim 2016 23:00

5510 sayılı Kanun uyarınca bazı istisnalar hariç işe başlayan işçinin sigortalı işe giriş bildirgesinin en geç işe başlamadan bir gün önce Sosyal Güvenlik Kurumuna verilmesi gerekmektedir.

Sigortalı işe giriş bildirgesinin süresinden sonra verilmesi halinde ise Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından idari para cezası uygulandığı gibi (İşe Giriş Bildirgesinden Dolayı Hangi Cezalar Uygulanır ?), bazı durumlarda işverenin sigortasız işçi çalıştırdığı varsayılarak beş puanlık prim indirimi ve bazı teşviklerden bir yıl süreyle yararlanma hakkını kaybetmesine sebep olabilmekte, ayrıca işyerinde çalışmaya başladığı halde işe giriş bildirgesi verilmemiş işçinin iş kazası geçirmesi halinde de bildirgenin verme süresi geçmişse işveren ağır yaptırımlarla karşılaşabilmektedir. (Bkz. Sigortasız İşçisi Kaza Geçiren İşverenin İşi Artık Daha Zor) Dolayısıyla işyerinde işe başlayan işçinin sigortalı işe giriş bildirgesinin süresinde verilmesi büyük önem taşımaktadır.

Buna karşılık 5510 sayılı Kanunun sigortalı işe giriş bildirgesinin verilmesiyle ilgili 8 inci maddesinde bazı istisnalar getirilmiştir. Bu istisnalar Sigortalılığın Başlangıcı – Sona Ermesi – Sigortalı İşe Giriş ve İşten Ayrılış Bildirgeleri ve Diğer Bildirimler başlıklı yazının 4-Çalışan Sigortalıları Bildirme ve Bildirim Süresi başlıklı yazıda belirtilmiştir.

Bu istisnalara göre inşaat, balıkçılık, tarım ve hayvancılık işyerlerinde sigortalı işe giriş bildirgesinin işe başlamadan en az bir gün önce verilmesi zorunlu olmayıp, sigortalının işe başladığı (işe girdiği) gün de verilebilmektedir. Ancak işyerinin bu kapsamda olup olmadığı, işyeri sicil numarasının başlangıç kısmında tek haneli mahiyet kodundan sonra gelen dört haneli iş kolu koduna göre belirlenmektedir.

Dolayısıyla iş kolu kodu sadece; 41XX, 42XX, 43XX (inşaat işyerleri), 03XX (balıkçılık işyerleri), 01XX (tarım işyerleri), 014X (hayvancılık işyerleri) şeklinde olan işyerleri için sigortalı işe giriş bildirgesini işçinin işe başladığı gün verme hakkı bulunmaktadır. İşyerinin faaliyet kodu ne olursa olsun, eğer dört haneli işkolu kodu 01, 03, 41, 42, 43 rakamlarından biriyle başlamıyorsa bu durumda sigortalı işe giriş bildirgesinin en geç bir gün önce verilmesi gerekmektedir. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. cem okten dedi ki:

    Iyi gunler ogrenmek istedigim isyeri tescili olmstan is yeri ayni gune.hem is yeri yescilini hemde iscinin ise giris bildirgesini verebilirmi mesela 33 sene.once birle bir.imkan varmiydi gunumuzdede olma yada olmama durumu varmidir 10.01.1986 yilinda benim ssk girisim mufettislerin denetiminde yapildi is yerinin 506 sayili yasa kapsaminda olmadigi tespit edilim is yeri tescili ile benim ise.giris bildirgem yapildi suanda sgk ile gunsyz ise giris davam devam editor Bu tarihler delil sayilirmi

    1. Admin dedi ki:

      İki işlemin de aynı güne yetiştirilmesi halinde işyeri bildirgesi ile sigortalı işe giriş bildirgesinin aynı gün verilmesine engel bir durum yok, ancak önce işyeri bildirgesinin verilmesi ve SGK’da işyeri tescilinin yapılması gerekir. Tek fark, belirttiğiniz tarihlerde işe giriş işe başlama tarihinden itibaren 1 ay içinde verilebiliyordu. “gunsyz ise giris davam devam ediyor”dan kastınız SGK hizmet dökümünde 10.01.1986 tarihinde sigorta girişiniz görünüyor, ancak bir gün bile prim günü görünmüyorsa, Yargıtay kararlarına göre sırf işe girişin verilmiş olması yetmiyor, işçinin aynı zamanda en az bir gün fiilen işyerinde çalışmış olması yani en az 1 günlük hizmeti olması gerekiyor ki o işe giriş sigorta başlangıcı olarak kabul edilsin.

  2. TARIK dedi ki:

    selamlar iş makinesi kiralama firması olarak şantiyelere makine kiralaması yapıyoruz sgk kod başlangıcı : 24 şantiyelere bir personeli göndermek için bir gün sonrasına giriş yapıyoruz ayrıca iş güvenliği sağlığı diye bir şey var oda 8 saatlik eğitim ilk iş gününü bitiriyor hatta bazı şantiyeler 16 saat istiyor yani 2 gün en azından aynı güne sgk girişi yapılamaz mı ?

    1. Admin dedi ki:

      İşyerinizin SGK’da kayıtlı iş kolu kodu yani işyerinizin 2 veya 4 ile başlatan mahiyet kodundan sonraki dört rakamın ilk ikisi 41XX, 42XX, 43XX şeklinde ise işçilerinizin işe girişini başladığı gün verebilirsiniz, bunun haricinde işe girişini en geç işe başlamadan bir gün önce verebilirsiniz. Öte yandan 2 mahiyet kodu ile başlayan bir devamlı işyeri dosyası tescil edip, iş makinalarınızda çalışacak işçilerinizi buradan sigortalı gösterip, buradan bir kez işe başlamadan eğitim verip, devamında da 6331 sayılı Kanun ve yönetmeliklerde belirtilen aralıklarla eğitim verip, bu işi bu şekilde kolaylaştırabilirsiniz.

  3. Savaş dedi ki:

    Bir Kişinin Sigorta girişi Hem Ücretli Öğretmenlik hem de Şantiyede olabilir mi? 2 Sigorta girişi mümkün mü?

    1. Admin dedi ki:

      İki de olur, beş de olur, SGK mevzuatı açısından buna engel bir durum yok, ancak MEB’de ücretli öğretmenlik yapıyorsanız oraya sormanızda fayda var, onların mevzuatı açısından sorun olur mu, yani başka bir işte, başka bir işyerinde sigortalı olarak çalışan biri aynı zamanda ücretli öğretmenlik yapabilir mi MEB mevzuatı açısından, onu sormanızda fayda var.

  4. selmin dedi ki:

    Yapı denetim firmasına aynı gün işe giriş yapılabilir mi?

    1. Admin dedi ki:

      SGK işyeri sicil numarasındaki ilk rakamdan sonraki dört rakamlı iş kolu kodu 41XX, 42XX, 43XX rakamlardan biriyle başlıyorsa aynı gün giriş yapılabilir.

  5. ASLIHAN dedi ki:

    Sicil numarasının ilk hanesi 2 ile başlayan bir yere aynı gün işe giriş olabilir mi . İlk haneden sonra gelen faaliyet kodu 43 ile başlıyor. Sizin paylaşımlarınıza göre yapılabilir olduğunu anlıyorum fakat mesai arkadaşlarım ısrarla yapılamayacağını söylüyor 2 ile başladığı için. Sizin yorumunuzu merak ediyorum.

    1. Admin dedi ki:

      Burada mahiyet kodu yani ilk rakamın 2 veya 4 olması önemli değil, önemli olan dört haneli iş kolu kodu. Nitekim 2013/11 sayılı SGK Genelgesinin konuya ilişkin kısmında inşaat, balıkçılık ve tarım işyerlerinde işe başlatılacakların sigortalı işe giriş bildirgesinin süresinde verilip verilmediği hususu iş kolu kodlarına göre belirlenmekte olduğu belirtilmiştir.

  6. simge dedi ki:

    iyi günler. 47** kodla başlayan bir firmamız var. ama aynı zamanda inşaat işi de yapıyor. ve inşaat işine dair ayrı bi sicil no’muz var. inşaat girişlerini 41*** kodlu yapıyoruz haliyle o nedenle aynı gün girşini yaptık . ama biz muhsgk verirken ikisini birleştirip verdiğimiz için iş yeri bilgileri kulakçığında da sadece tek bir iş yeri bilgisi girildiğinden dolayı onun da nace kodu 47*** olarak gorunuyor . muhsgk da tahakkukları onaylayınca işyeri bilgisinde de 47*** kod görününce sıkntı olur mu aynı gün giriş yaptığımız inşaat işçileri nedeniyle ceva vs. olur mu.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Muhtasar ve prim hizmet beyannamesinde görünen işkolu kodu önemli değil, verdiğiniz sigortalı işe giriş bildirgelerinde yer alan işkolu kodu önemli, eğer sigortalı işe giriş bildirgesindeki işyeri sicil numarası bölümünde 41XX işkolu kodunu yazdıysanız sorun olmaz.

  7. Lucas dedi ki:

    bir inşaat yapan firmanın taseronu olarak işe başlayıp dosya açtık. Ana firma 2 4120 01 01………………….. diye işyeri sicil no su almış. biz ilk işe girişten sonraki gunlerde yeni işe başlamalar yaparken aynı gün işe giriş yaparsak herhangi bir ipc ile karşılaşabilirmiyiz yada sonraki gün mü işe giriş yapmak daha uygun olur. Tesekkurler

  8. Ramazan başlangıç dedi ki:

    Merhabalar
    İş veren İŞE cıkış giriş yapmış örneğin 30 temmuz cıkış 1 temmuz giriş yapılmış ne demek oluyor.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Eğer gün sayınızda eksik yoksa, giriş-çıkışlar arasında 1 gün dahi olsa boşluk yoksa, işyeri sicil numarası da aynıysa bir kaybınız yok demektir. Eğer arada boşluk varsa kaybınız var, bir süre sigortasız çalıştırılmışsınız demektir. Bunun ne demek olduğunu yani niçin çıkış – giriş yapıldığını bize değil işyerine sormanız gerekir.

  9. mehpare dedi ki:

    Merhaba, Firma çatı işini sürekli yapıyor. SGK no, 2 ile başlıyor. 43.. ile devam ediyor. Ben yıllardır aynı güne giriş yapıyorum . Fakat bazı arkadaşlar olmaz diyor. Bir meslektaşla konuştuk. Onun fikri, Bir işyerine inşaat işiyle uğraşıyor demek için O işyerinin, dosya sicil numarasını geçici alması gerekiyor. O yüzden aynı güne işe giriş yapamazsınız diye ısrar ediyor. Yorumlar için teşekkürler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İşyeri sicil numarası yani SGK dosya numarası 2 ile başlayan işyerleri devamlı işyeri, 4 ile başlayan işyerleri ise geçici işyeri sayılıyor. SGK mevzuatına göre de özel bina inşaatları ve ihale konusu işlerde her iş için 4 ile başlayan ayrı (geçici) işyeri dosyası açtırılması gerekiyor. Ancak bir işyeri (firma) sürekli inşaat onarım, tadilat, tamirat, çatı onarımı gibi işleri ihalesiz olarak o işyerinde çalışan işçilerle yapıyorsa bu durumda her iş için ayrı dosya açtırması şart değil, 2 ile başlayan devamlı işyeri dosyası açtırıp, çalışanlarını o dosyadan bildirebilir.

  10. Mehmet DİLLİ dedi ki:

    İhale işi
    İş sahibi otel

    ana dosya
    …nace 2.5510 …
    İş tanımı; tadilat renovasyon işi

    Taşeron; İnşaat mühendisi – gerçek kişi
    Sözleşme; tadilat renovasyon işi
    …. fiili inşaat işi …

    Girişler de
    Sektör İNŞAAT
    BEDEN İŞÇİSİ (İnşaat) ve
    işe girişler günlük yapılmasında
    sorun olmuştur.
    IPC ye maruz kaldık

    Kesinlikle yanlış uygulamadır.
    IPC yi tebliğ gelmedi işverenin e-devletine tebliğ edilmiş.
    Geç bilgi sahibi olduk.
    Ve ana dosya teşviklerinden dolayı reesen ödedik
    ..
    İdari süreçten sonuç alabilir mi yiz.
    Bilgilendirir misiniz.

  11. Tamer dedi ki:

    İýi günler.01.09.1996 sgk girişim var.1996ile 2011 yılları arası 4a pirimim 3179 gün 2011 yıĺı 4b kapsamında 119 gün 09.12.2015 den sonra 4a yeniden sigortalılık 2022 aralık dahil 622 gün.toplam 4a sgk 3801 gün ödenmiş 119 gün bağkur prim birleştirme ile4034 gün gelelim soruma 2011 ve 2015 yılları arası bağkur ihya borçlanması yaptım .1539 gün çıktı.1997 1998 arası askerlik borçlanması yaptım.540 gün.ben sgk dan emeklilik için hangi statüden emekli olabilirim yada nasıl bir hesaplama yapmalıyım.

  12. atakan dedi ki:

    bizim dosyamız özel inşaat fakat nace iş kolu kodu inşaat üzerine değil sevhen aynı güne iş giriş yapıldı bunu sgk gidip nace kodunu değiştirirsek ipc kalkarmı