İşsizlik Sigortası – Kapsama Girenler – İşsizlik Maaşı Alma Şartları – Ödeneğin Süresi ve Miktarı

İşsizlik Sigortası – Kapsama Girenler – İşsizlik Maaşı Alma Şartları – Ödeneğin Süresi ve Miktarı
8 Nisan 2013 20:53

1- Genel Açıklamalar: 4447 sayılı Kanunda, bir işyerinde çalışırken, çalışma istek, yetenek, sağlık ve yeterliliğinde olmasına rağmen, herhangi bir kasıt ve kusuru olmaksızın işini kaybeden ve Türkiye İş Kurumuna başvurarak çalışmaya hazır olduğunu bildiren kimse işsiz, bu kimsenin içinde bulunduğu durum da işsizlik olarak ifade edilmiştir.

İşsizlik Sigortası uygulaması ülkemizde 08.09.1999 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 4447 sayılı Kanunla 01.06.2000 tarihinde yürürlüğe girmiş, bu tarihten itibaren sigortalılar adına işverenlerden işsizlik sigortası kesilmeye başlanmıştır.

2- İşsizlik Sigortası Kapsamına Girenler:

• 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi (4/a) kapsamında olanlar,

• 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin ikinci fıkrası kapsamında olanlardan bir hizmet akdine dayalı olarak çalışanlar,

• 4857 sayılı Kanuna göre kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışanlardan 5510 sayılı Kanunun 52 nci maddesinin birinci fıkrası (isteğe bağlı sigorta) kapsamında işsizlik sigortası primi ödeyen isteğe bağlı sigortalılar ile aynı Kanunun ek 6 ncı maddesi kapsamındaki (ticari taksi, dolmuş ve benzeri nitelikteki şehir içi toplu taşıma aracı işyerleri ile 4 üncü maddenin ikinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen ve Kültür ve Turizm Bakanlığınca belirlenecek alanlarda kısmi süreli iş sözleşmesiyle bir veya birden fazla kişi tarafından çalıştırılan ve çalıştıkları kişi yanında ay içerisinde çalışma saati süresine göre hesaplanan çalışma gün sayısı 10 günden az olan kişiler) sigortalılar,

• 506 sayılı Kanunun geçici 20 nci maddesi (bankalar, sigorta ve reasürans şirketleri, ticaret, odaları, sanayi odaları, borsalar veya bunların teşkil ettikleri birlikler) kapsamına girip de memur ve sözleşmeli statüde olmayanlar,

• Mütekabiliyet esasına dayalı olarak yapılan anlaşmalara göre Türkiye’de sigortalı olarak çalışan yabancılar,

3- İşsizlik Sigortası Kapsamına Girmeyenler:

İşsizlik sigortası kapsamına girmeyenler 447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun 46 ncı maddesinde belirtilmiştir. Bunlar aynı zamanda ücretlerinden işsizlik sigortası primi kesilmeyen kişilerdir.

4- İşsizlik Sigortasından Yapılan Yardımlar:

a-İşsizlik ödeneği ödenmesi (en fazla 300 gün),

b-5510 sayılı Kanun gereği ödenecek sigorta primlerinin ödenmesi,

c-Yeni bir iş bulma,

d-Meslek geliştirme, edindirme ve yetiştirme eğitimi.

Ayrıca, sigortalı işsizler ile Türkiye İş Kurumuna kayıtlı diğer işsizlere; iş bulma, danışmanlık hizmetleri, mesleki eğitim, işgücü uyum ve toplum yararına çalışma hizmetleri verilir ve işgücü piyasası araştırma ve planlama çalışmaları yapılır.

5- İşsizlik Ödeneğine Hak Kazanma Şartları:

a-Hizmet akdinin 4447 sayılı Kanunun 51. maddesinde belirtilen hallerden birisine dayalı olarak sona ermiş olması, Bu kapsama girenler Hangi Sebeplerle İşten Çıkanlar / Çıkarılanlar İşsizlik Ödeneği Alabilir ? başlıklı yazıda belirtilmiştir.

b-Sigortalının Türkiye İş Kurumuna süresi içinde şahsen başvurarak yeni bir iş almaya hazır olduğunu kaydettirmiş olması,

c-Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son üç yıl içinde en en az 600 gün sigortalı olarak çalışıp adına işsizlik sigortası primi ödenmiş olması,

d-İşten ayrılmadan önceki son 120 günün işsizlik sigortası primi ödenerek ve sürekli çalışarak geçmiş olması.

Ayrıca, işsizlik ödeneğine hak kazanabilmek için başvuru sırasında hizmet akdinin grev, lokavt veya kanundan doğan ödevler nedeniyle askıya alınmamış olması gerekmektedir.

6- Başvuru Yeri ve Süresi:

İşsizlik ödeneğine hak kazanan sigortalının, bu ödenekten faydalanabilmesi için hizmet akdinin feshedildiği (işten çıktığı/çıkarıldığı) tarihi izleyen günden itibaren 30 gün içinde, Türkiye İş Kurumunun en yakın birimine başvurması gerekir. Bu başvuru elektronik ortamda (Kurumun Web Sitesinden) da yapılabilir.

7- İşsizlik Ödeneğinin Süresi ve Miktarı:

Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün prim ödeyerek sürekli çalışmış olanlardan, son üç yıl içinde;

a-600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün,

b-900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün,

c-1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün,

süre ile işsizlik ödeneği verilir.

Günlük işsizlik ödeneği, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde kırkıdır. Bu şekilde hesaplanan işsizlik ödeneği miktarı, onaltı yaşından büyük işçiler için uygulanan aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde seksenini geçemez.

Güncel işsizlik maaşı tutarlarına Pratik Bilgiler bölümünden ulaşılabilir.

8- İşsizlik Ödeneğinin Kesilmesine Neden Olan Durumlar:

Ödenmekte olan işsizlik maaşının kesileceği hal ve durumlar İşsizlik Maaşı Hangi Hallerde Kesilir ? başlıklı yazıda belirtilmiştir.

9- İşverenin İşsizlik Sigortası İle İlgili Yükümlülükleri:

İşverenin, işsizlik sigortası kapsamına giren sigortalıya ait işsizlik sigortası primlerini ödeme yükümlülüğünden başka, hizmet akdi 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun 51 inci maddede belirtilen hallerden birisine dayalı olarak sona ermiş olan (yukarıda 4. maddede belirtilmiştir) sigortalıyla ilgili olarak; örneği Türkiye İş Kurumunca hazırlanmış olan İşten Ayrılma Bildirgesini üç nüsha düzenleyip, 15 gün içinde bir nüshasını Türkiye İş Kurumuna göndermek, bir nüshasını sigortalı işsize vermek ve bir nüshasını da işyerinde saklamakla yükümlü idi. Çünkü sigortalının işsizlik sigortası yardımlarından yararlanabilmesi için de bu bildirgenin verilmesi gerekmekteydi. Ancak 5510 sayılı Kanuna 5838 sayılı Kanunla eklenen Ek 1 inci madde ile 01.08.2009 tarihinden geçerli olmak üzer işverenin Türkiye İş Kurumuna İşten Ayrılma Bildirgesi vermesi yükümlülüğü ortadan kaldırıldı. Bunun göre 5510 sayılı Kanunun 9 uncu maddesi uyarınca işten ayrılan sigortalıyla ilgili olarak Sosyal Güvenlik Kurumuna verilmiş olan Sigortalı İşten Ayrılış Bildirgesi 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun 48 inci maddesinde belirtilen İşten Ayrılma Bildirgesi yerine geçecektir.

10- İşsizlik Sigortası Primleri ve Prim Belgeleri:

İşsizlik sigortası primi, sigortalının 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 80 ve 82 nci maddelerinde belirtilen prime esas aylık brüt kazançlarından % 1 sigortalı, % 2 işveren ve %1 Devlet payı olarak diğer sigorta primleriyle birlikte Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından alınır.

İşsizlik sigortası primleri ile ilgili olarak Sosyal Güvenlik Kurumuna ayrı prim belgesi verilmez. Sigortalılar adına her ay Sosyal Güvenlik Kurumuna verilen Aylık Prim ve Hizmet Belgesi işsizlik sigortası primlerini de kapsar.

Herhangi bir nedenle işçinin sigortalılık durumunun sona ermesi halinde, o ana kadar işçiden ve işverenden kesilen işsizlik sigortası primleri ile Devlet payı iade edilmez.

İşsizlik sigortasına işverenlerce ödenen primler kazancın tespitinde gider olarak kabul edilir, sigortalılarca ödenen primler de gerçek ücretin hesaplanmasında gelir vergisi matrahından indirilir.

İşsizlik sigortası primleri ile ilgili olarak; 5510 sayılı Kanunun 80, 82, 86, 88, 89, 90, 91, 93 ve 100 üncü madde hükümleri uygulanır, dolayısıyla işsizlik sigortası primleri diğer sigorta primlerinin Sosyal Güvenlik Kurumuna ödenmesiyle ilgili usul ve esaslara tabidir. İşsizlik sigortası primlerinin toplanmasından, sigortalı ve işyeri bazında kayıtların tutulmasından, toplanan primler ile uygulanacak gecikme cezası ile gecikme zammının Fona aktarılmasından, teminat ve hak edişlerin prim borcuna karşılık tutulmasından, yersiz olarak alınan primlerin iadesinden Sosyal Güvenlik Kurumu görevli, yetkili ve sorumludur.

11- İşsizlik Sigortası Uygulamasında İdari Para Cezaları:

4447 sayılı Kanunun 54 üncü maddesinin (a) bendi uyarınca Türkiye İş Kurumu tarafından, işsizlik sigortasına ilişkin yükümlülükleri nedeniyle sigortalıların ücretlerinden indirim veya kesinti yapan işverenlere her bir sigortalı için 572 TL idari para cezası uygulanır. Aynı maddenin (b)bendi uyarınca da 48 inci maddede öngörülen işten ayrılma bildirgesini Kuruma vermeyen işverenlere de her bir fiil için ayrı ayrı idari para cezası uygulanıyor idi, ancak 01.08.2009 tarihinden itibaren sadece Sosyal Güvenlik Kurumuna İşten Ayrılma Bildirgesi verildiğinden, söz konusu belgenin verilmemesi halinde 5510 sayılı Kanunun 102 inci maddesi (j) bendi gereğince, Sosyal Güvenlik Kurumunca her bir sigortalı için bir asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanır. İdari para cezası ile ilgili itirazlar ve başvuru yolları, İdari Para Cezaları ve Primlere İtiraz bölümünde belirtilmiştir.

12- İşsizlik Sigortası İle İlgili Başvuru ve İtirazlar:

İşsizlik sigortası uygulamasına ilişkin işlemlere karşı sigortalıların ve işverenlerin yapacakları itirazlardan Sosyal Güvenlik Kurumuna verilen görevlerle (işsizlik sigortası primlerinin toplanması, sigortalı ve işyeri bazında kayıtların tutulması, toplanan primler ile uygulanacak gecikme zammı, faiz ve cezaların İşsizlik Sigortası Fonuna aktarılması, teminat ve hakedişlerin prim borcuna karşılık tutulması, yersiz olarak alınan primlerin iadesi) ilgili olanlar Sosyal Güvenlik Kurumuna, diğerleri ise Türkiye İş Kurumuna yapılır. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. ali dedi ki:

    merhabalar,benim kardeşim sigortalı olarak bir yerde çalışır durumda ve aynı zamanda kendisinin üzerine bir işletmesi var.bugün itibari ile çalıştığı iş yeri tarafından işine son verildi.kardeşim işsizlik maaşı alabilirmi en kısa sürede cevap verirseniz çok memnun olurum teşekkürler…

    1. admin dedi ki:

      (ali) Kardeşiniz şirket ortağı veya vergi mükellefi ise 4/1-a (SSK) sigorta çıkışı verildiği günden sonraki gün 4/1-b (Bağ-Kur) sigortalılığı başlar. İşsizlik maaşı almanın şartlarından biri ise gelir getirici bir işte çalışmamaktır. Ayrıca İŞKUR işsizlik maaşı bağlayacağı kişinin sigortalı olup olmadığını kontrol etmektedir. Bu nedenle kardeşinizin Bağ-Kur’lu olması işsizlik maaşı almasına engel teşkil edebilir. Yine de İŞKUR’a başvuruda bulunabilir. Ancak başvuru sırasında bu durumu bildirse iyi olur.

  2. erhan dedi ki:

    merhaba tarım sigortasını durdurunca işsizlik maşı alınırmı?cevap verirseniz sevinirim teşekkürler

    1. admin dedi ki:

      (erhan) Maalesef tarım sigortası işsizliği kapsamadığından tarım sigortalıları işsizlik maaşı alamaz.

  3. Ozlem dedi ki:

    Merhaba ben bir bucuk yillik calistigim sirketten ayrildim cok aşiri yorucu oldugu icin ve daha oncesindende sigortam vardi. Suan issizlik parasi alabilirmiyim 4 martta ayrildim isten nereye basvurmam gerekiyor, ne yapmaliyim yardimci olursaniz sevinirim.

    1. admin dedi ki:

      (Ozlem) Yukarıdaki yazıda belirtilen şartları taşıyorsanız ve işyeri de işsizlik maaşı almayı hak edecek kodla çıkışınızı vermişse alabilirsiniz. Bunun için işyerinizin bulunduğu yerdeki İŞKUR müdürlüğüne başvurmanız gerekir.
      https://esube.iskur.gov.tr/ adresinden de başvuruda bulunabilirsiniz.

  4. Ertan dedi ki:

    Merhabalar.
    Hali hazırda işsizlik ödeneği almaktayım. 4 ay kadar daha hakkım var. Fakat bu arada sigortalı bir işe girme ihtimalim bulunmakta. Sorum şu olacak. Eğer bu girdiğim işten örneğin 3 ay sonra rızam dışında çıkartılırsam kalan 4 aylık işsizlik ödeneğini almaya devam edebilir miyim? Birde sigortam aylık 10 günlük yatırılacak. ( Şöförlük gereği bu şekilde ) Saygılarımla.

    1. admin dedi ki:

      (Ertan) 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun 50 nci maddesinde aynen “Sigortalı, işsizlik ödeneğinden yararlanma süresini doldurmadan tekrar işe girer ve işsizlik sigortası ödeneğinden yararlanmak için bu Kanunun öngördüğü şartları yerine getiremeden yeniden işsiz kalırsa, daha önce hakettiği işsizlik ödeneği süresini dolduruncaya kadar bu haktan yararlanmaya devam eder.” hükmü yer almaktadır. Bu nedenle bahsettiğiniz gibi bir durum ortaya çıkarsa, kalan süreye ait işsizlik ödeneğinizi alabilirsiniz.

  5. Hamdi dedi ki:

    Merhabalar işsizlik maaşı alırken ek tarım primi yaptırabilir mi?

    1. admin dedi ki:

      (Hamdi) Kanunda İşsizlik ödeneği aldığı sürede gelir getirici bir işte çalıştığı belirlenenlerin işsizlik ödeneğinin kesileceği belirtilmiş, İŞKUR’da herhangi bir işte çalışmaya başlanması halinde işsizlik ödeneğinin kesileceğini açıklamıştır. Ayrıntılı bilgiyi isterseniz AL0 170’i arayarak alabilirsiniz.

  6. Baris dedi ki:

    800 gun ek 5 yatirdim suan 6 aydir ssk işde calismaktaydim cikisim verildi işsizlik alirmiyim

  7. GÜL AYHAN dedi ki:

    Merhaba ben ptt den işsizlik maaşı almaktayım
    fakat bir iş buldum 1 Ekim yada 2 Ekimde iş başı yapma olasılığım var
    aynı zamanda işsizlik maaşımı her ayın 5 inde alıyorum
    acaba böyle durumda bildirim yapınca ben o ay maaş alabilirmiyim
    yoksa iki üç günden kaybedermiyim yada kaybetmez eksikmi alırım

    1. Admin dedi ki:

      Merhaba; işsizlik maaşını her aynın 5 inde alsanız da muhtemelen aldığınız maaş önceki aya ait maaştır, maaşın hesabınıza yattığı aydaki 5 günü kapsamıyordur. Çünkü 4447 sayılı Kanunun 50 nci maddesinde; “İşsizlik ödeneği her ayın sonunda aylık olarak işsizin kendisine ödenir.” hükmü yer almaktadır. Bu nedenle siz 1 Ekim Pazartesi günü bildiriminizi yapsanız da işe başlama tarihi olarak ! Ekim’i belirtmeniz halinde Eylül ayına ait işsizlik maaşınızın aynen yatması gerekir.

  8. necla dedi ki:

    merhaba ben ağustos ayından itibaren işsizlik maaşı alıyorum. kurum tarafından önerilen işlerle ilgilenmeyincr maaşın kesileceği yazıyor. işe girmek isteyip istemediğimi nasıl söyleyebilirim?

    1. Admin dedi ki:

      Merhaba, İş-Kur size iş önerdiğinde zaten nasıl cevap vereceğinizi de söyler. Önerilen işi kabul ederseniz ilgili Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğüne başvurmanız gerekir. Eğer İş-Kur’un teklifine hiç cevap vermezseniz zaten talebi reddettiğiniz varsayılır ve işsizlik maaşınız kesilir. Linkteki yazının 5. maddesine bakabilirsiniz. İşsizlik Maaşı Hangi Hallerde Kesilir ?

  9. Halim dedi ki:

    Ben 2009 yılında tutuklanarak cezaevine girdim.çalıştığım işyeri 27 kod ile çıkışını vermiştir.hüküm aldım ve bu sene onuncu ayda
    denetimliserbestlik ile tahliye oldum.işsizlik ödeneği yani maaşı alabilir miyim. Birde cezaevi işyurtlarında çalışmamdan ötürü sigorta primi yatırmış kaza sigortası galiba bu işsizlik ödeneği almama engelmi.teşekkürler

    1. Admin dedi ki:

      27 çıkış koduna göre işsizlik maaşı alabilirsiniz. (Bkz. İşten Çıkış Kodlarına Göre İşsizlik Maaşı Alınabilecek Durumlar) Ancak diğer şartlar tutuyor mu bilemeyiz. Siz bulunduğunuz yerdeki Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğüne başvuruda bulunun. Nasıl olsa başvuru ücretsiz. En fazla talebiniz reddedilir.

  10. adem dedi ki:

    Çiftçilik yapıyorum ziraat odalarına kaydım ve çks kaydım var aynı zamanda bi iş yerinde çalışıyorum işimden ayrıldığımda veya çıkarıldığımda işsizlik maaşı alabilirmiyim

    1. Admin dedi ki:

      Eğer işten çıktığınızda işsizlik maaşı alabilmek için gerekli şartları taşıyor olursanız ve işyeri de işten çıkış kodu olarak işsizlik maaşı almanızı sağlayacak bir kod girerse işsizlik maaşı alabilirsiniz.

      1. adem dedi ki:

        nasıl bir kod anlayamadım kusura bakmayın

        1. Admin dedi ki:

          4/1-a (SSK) kapsamında herhangi bir işyerinde çalışan kişi işten çıktığında işverenin sigortalı işten ayrılış bildirgesi vermesi ve bildirgede işçinin hangi nedenle işten çıktığını veya çıkarıldığını belirten kodu girmesi gerekir. İş-Kur’da işsizlik maaşı için başvuran kişinin diğer şartlar yanında işten çıkış kodunun da uygun olup olmadığına bakar, ona göre işsizlik maaşı bağlar veya bağlamaz. (Bkz. İşten Çıkış Kodlarına Göre İşsizlik Maaşı Alınabilecek Durumlar)

  11. hasan dedi ki:

    merhabalar. işsizlik maaşı yeni yılda asgari ücretin artmasıyla orantılı olarak artmaktadır. bu yeni yılda artış işsizlik maaşı için hangi tarihte işten ayrılmayla olabilir. mesela 2 ocak 2019 tarihinde işten çıkartılan issizlik maaşı almak için tüm koşulları sağlayan ile 31 aralık 2018 tarihinde işten çıkartılan çalışanın alacak olduğu issizlik maaşı tutarı değişir mi. yani asgari ücretin artması hangi tarihten sonra işten çıkartılan çalışanın alacağı tutarın artmasını sağlar

    1. Admin dedi ki:

      Merhaba, 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunun 50 nci maddesi uyarınca; günlük işsizlik ödeneği, sigortalı adına son dört ay için SGK’ya bildirilen prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde kırkıdır. Bu şekilde hesaplanan işsizlik ödeneği miktarı aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde seksenini geçemez. Dolayısıyla çalışan kişi işten ayrıldığında, ödenecek işsizlik maaşının hesabında işten çıktığı/çıkarıldığı tarihten geriye doğu dört aylık prime esas kazancı dikkate alındığından, işsizlik maaşı aldığı süre boyunca o kişiye her ay aynı tutarda maaş ödenir, asgari ücret artışı ödenecek maaşı etkilemez.

  12. Hasan dedi ki:

    Merhaba benim komple sigortam 610 gün yatırılmış ve işten çıkarıldım ben işsizlik maaşı alabiliyormuyum

    1. Admin dedi ki:

      Son 3 yıl içinde 600 gün sigorta işsizlik maaşı için yeterli, eğer işveren tarafından işten çıkış kodunuz da buna uygun girilmişse alabilirsiniz.

  13. Onur dedi ki:

    Eşim uzun yıllardır kesintisiz çalışıyor. Son 3 yıldır çalıştığı firma satıldığı için işten çıkarıldı. İşten çıkış tarihi sonrası hemen başka bir iş yerinde çalışmaya başladı. Yani gün kaybı olmadı.

    Fakat yeni çalışmaya başladığı iş yerinden 2 aylık denem süresi içinde ayrılmayı düşünüyor.

    Bu durumda işsizlik maaşından yararlanabilir mi ?

    Ya da işsizlik maaşı hakkından yararlanabilmesi için şu an 2 ay deneme süresi içinde olduğu firmadan ayrılması durumunda firmadan çıkışının hangi şekilde yapılması gerekiyor ?

    1. Admin dedi ki:

      Son 120 günde kesinti olmadığı için eşiniz işsizlik maaş alabilir. Bunun için şimdiki çalıştığı işyerinin sigortalı işten ayrılış bildirgesine uygun işten çıkış kodu yazması gerekir. Eğer bildirgeye deneme süreli işe sözleşmesinin feshi yazılırsa eşinizi işsizlik maaşı alamaz. (Bkz. Deneme Süresi İçinde İşten Ayrılan İşsizlik Maaşı Alabilir mi ?, İşten Çıkış Kodlarına Göre İşsizlik Maaşı Alınabilecek Durumlar)

      1. Cuneyt demiryol dedi ki:

        Merhaba benim son 120 gunumde 2018. 12 ayda 2 gun raporlu oldugum gun cikiyor issizlik cikarmi ise ayrilis tarihim 08.01.2019

  14. ismail DOĞAN dedi ki:

    Merhaba 05.09.2018 tarihinde maaşımın sürekli şekilde geç ödenmesinden dlayı haklı sebeble noter kanalıyla iş akdimi fesih ettim. ayrıldığım işyeri benim istifa ettiğim şekilde beyanda bulunmuş ve işsizlik maaşı almayı bu haliyle hak etmiyorum fakat mahkeme dava sonucu olarak haklı sebeble fesih ettiğim kararı çıkarsa geriye dönük işsizlik maaşı alabileceğimi söylediler sgk dan. işsiz kaldığım günün ertesi çiftçi kayıt sistemine kayıtlı olduğumdan otomatik olarak bağkur tarımdan borçlandırılmışım ve prim ödemek zorunda kaldım 91 gün bağkur ödedim. mahkeme sonucu 10 ay sonra sonuçlandığında işkur geriye dönük işsizilik maaşımı verir mi _? tarım bağkur primi yatırmak işsizlik ödeneği alamama engel mi ? engel ise 91 günlük bağkurlu süreden kalan kısmı almam mümkün mü

  15. Mehmet dedi ki:

    Merhaba ben son 2 yildir yurtdisinda calisiyordum fakat son 1 yil vizem oldugu icin kendi cebimden pirimlerimi odiyecegim diger 1 yildada ozel saglik sigortasi yapmis sirket ondan oncesindede 180 gun pirimim vardi ozel saglik sigortasi acaba issizlik parasi icin odenen kesintiyi odemismidir

  16. merheba ek5 tarım igortaı ouyorum 2019 cak ayından uyana hiçbirşey odeyemedim işsizlik sigortaından yararlanma durumum labılırmı hiçir iş yapmıyorum

    1. Admin dedi ki:

      Ek-5 tarım sigortası işsizlik sigortasını kapsamadığından işsizlik sigortasından yararlanamazsınız.

  17. fatma sarıkaya dedi ki:

    merhaba ek 9 10 günden fazla calısan olarak 2 senedir sgk lı olarak primlerimi ödüyorum işten ayırılınca benimde işzilik maası alma hakkım varmıdır teşekkür ederim

    1. Admin dedi ki:

      Ek-9 kapsamında 10 günden az çalışanın uzun vadeli sigorta kolları ve GSS primini kendi ödemesi gerekir, 10 günden fazla çalışanların ise primini kendisi değil çalıştıran kişinin (işverenin) ödemesi gerekir. Bu ayrıntıyı belirttikten sonra sorunuzun cevabına gelince en az 600 gün işsizlik sigortası primini de kapsayacak şekilde adınıza sigortalı hizmet bildirilmişse, yani son 3 yıl içinde en az 600 prim gününüz varsa işten ayrılmanız halinde işsizlik maaşı alabilirsiniz.

  18. Ömer Kutlu dedi ki:

    Merhaba ben yaklaşık 4 yıl Ek5 çiftçi sigortası yatırdim nerdeyse bir yıla yakındır sigortalı çalışıyorum bugün itibariyle sigortamin durdurulduğunu duydum işsizlik maaşı için Ek5 engel mi acaba

    1. Admin dedi ki:

      Bir yıldır çalışmadığınızı belirtmişsiniz, bu durumda zaten işsizlik maaşı alacak bir durumunuz yok, işsizlik maaşının konuyla ilgisini anlayamadık.

  19. Ömer Kutlu dedi ki:

    Sigortalı çalışıyorum

  20. Ömer Kutlu dedi ki:

    Bir yıla yakındır sigortalı olarak çalıştım daha önce 4 yıl Ek5 çiftçi sigortası yatırdim işsizlik maaşı alabilirmiyim.

    1. Admin dedi ki:

      Son 3 yıl içerisinde en az 600 prim gününüz varsa, son 120 gün hizmet akdi kesintisiz devam etmişse ve işsizlik maaşı almayı hak edecek şekilde işten çıktınız veya çıkarıldınızsa alabilirsiniz. (Bkz. En Basit Şekliyle İşsizlik Maaşı Alma Şartları)

  21. Çalışkan35 dedi ki:

    Merhabalar,
    Yaklaşık 4 yıldır memur olarak çalışıyordum sağlık sebeplerinden dolayı istifa ettim.şuan özel sektörde çalışıyorum.malum herkes gibi bende ücretsiz izne ayrıldım ve kurum tarafından kısa çalışma ödeneği verileceği söylendi.Sorum şu; son 60 gün sigortam özel sektör üzerinden yani 4-a , son 450 günlük sigortam ise memurluktan yani 4-c bu durumda ben kısa çalışma ödeneğinden faydalanabilir miyim?

    1. Admin dedi ki:

      Kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilme şartları 7226 sayılı Kanunla yapılan yeni düzenlemeye göre “son 60 gün hizmet akdine tabi olanlardan son üç yıl içinde 450 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödenmiş olması şeklinde” değiştirilmiştir. Sizin memur olarak çalıştığınız süre için adınıza işsizlik sigortası primi ödenmemiş olduğundan siz kısa çalışma ödeneğinden yararlandırılmayabilirsiniz.

  22. Meral dedi ki:

    Merhaba
    Ben universite öğrencilerinin kaldığı bir pansiyonda çalışıyorum.pansiyon kapatıldı.
    İş verenim coronadan dolayı tüm personeli süre belirsiz diyerek ücretsiz izne ayırdı.
    Daha sonra da üniversiteler kapatılınca sigorta pirimi ödememek için hepimizin çıkışını vereceğini söyledi?

    IŞ verenimin böyle bir şey yapmaya yasal hakkı varmıdır.

    Ayrıca ben asgarî ücretle hafta içi 12 saat, hafta sonu cumartesi günü 19 saat ve pazar gunleri de 3 saat, yani haftalık toplam 82 saat çalışıyorum.
    Ve bu Çalışmamın karşılığında da mesai ödenmiyor…

    Teşekkür ederim. Saygılar…

  23. ZÜLFİKAR dedi ki:

    Hocam selamun aleyküm bir sorum olcak 31 mart 2o19 tarihinde isten çıktım nisan 2 de issizlik e başvuru yaptım hakkım onaylandi nisan in 10 da başka işe girdim işsizlik ödemeniz kesildi diye mesaj geldi o günden bu yana çalışıyorum fabrikamiz bi ay ara verdi kisa çalışma ödeneğinden yararlabiliyormuyum eğer yararlaniyosam 2019 daki işsizlik maaş inimi vercekler yoksa en düşük 1750 olanmi saygılar

    1. Admin dedi ki:

      Aleykum Selam, işsizlik maaşınız kesilmiş olduğu için eğer sigorta çıkışınız da verilmediyse kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilirsiniz, sigorta çıkışınız verildiyse işsizlik maaşı alabilirsiniz. (Bkz. İşe Girdiği İçin İşsizlik Maaşı Kesilen Kişi Tekrar İşsiz Kalırsa Yine Maaş Alabilir mi ?, Koronavirüs Sürecinde İŞKUR Kısa Çalışma Ödeneğinden Yararlanma Şartları)

      1. Ali Ay dedi ki:

        600 günden fazla günüm var bir işyerinde çalişiyorrum işi birakacam 2925 tarım yatırıyordum önceden açtırtacağım burayı işsizlik maaşi alabilirmiyim

        1. Admin dedi ki:

          2925 Tarım SSK işsizlik sigortasınız kapsamadığından işsizlik maaşı alamazsınız. Öte yandan sigorta çıkışınızı yaptırmadan iyi düşünün, 2925 Tarım SSK kaldırıldığı için daha sonra bu sigortaya dönemezsiniz.

  24. Eren dedi ki:

    Merhaba,işçi olarak bir is yerinde çalışmaktayım .ayrıca çiftçilik belgem var.işten ayrıldığım taktirde işsizlik maaşı alabilir miyim.saygilarimla

    1. Admin dedi ki:

      Çiftçilik belgesinden kastınız ziraat odası veya tarım müdürlüğü kaydı gibi zorunlu Tarım Bağ-Kur kapsamına girmenizi gerektirecek bir belge ise 4/a sigorta çıkış tarihinizin ertesi gün Tarım Bağ-Kur sigortalılığınız devreye girer ve işsizlik maaşı alamazsınız. İŞKUR durumu fark etmeyip ödese bile daha sonra faiziyle geri ister.

      1. gül dedi ki:

        çks için muafiyet belgesi verip işsizlik maaşı alabiliriz diye biliyorum doğrumudur.

  25. Neşe Sağlam dedi ki:

    Merhaba , prim günü hesabı yapılırken işten çıkış yapılan günden geriye dönük mü 3 yılın prim gününü hesaplamalıyız yoksa yıl olarak mı ? Örneğin 01.07.2018- 01.07.2021 mi 01.01.2018 – 01.07.2021 mi olmalıdır

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İşsizlik maaşına hak kazanma açısından soruyorsanız, SGK’ya bildirilen işten çıkış tarihinden geriye doğru hesaplama yapılır. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/issizlik-maasina-hak-kazanmada-prim-gun-sartinin-hesabi/)

  26. İsa dedi ki:

    Ek 9 ev ihmedlerinde çalışan issi işten çıkarıldığında işsizlik maaşı alirmi

  27. Suat dedi ki:

    Merhabalar 3600 gün 15 yıl üzerinden çalıştığım işyerinde sağlık sorunlarından dolayı işten ayrıldım fakat işkura işsizlik maaşı için başvurduğunda hak kazanamadığım mesajı geldi sağlık sorunlarından dolayı işten ayrılma olunca hak kazanılıyor biliyorum ne yapmam gerekiyor yardımcı olur musunuz teşekkürler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      3600 gün 15 yıl üzerinden işyerinden ayrılmış olanlar sağlık sorunları nedeniyle değil yaş dışındaki emeklilik şartlarını doldurdukları gerekçesiyle işten ayrılmış sayıldıklarından, işsizlik maaşı alamazlar. 4857 sayılı İş Kanununun 24/I. maddesine istinaden sağlık sebepleriyle işten ayrılmış olanlar ise diğer şartlar da tutuyorsa işsizlik maaşı alabilir.
      https://www.isvesosyalguvenlik.com/15-yil-veya-emeklilik-nedeniyle-isten-ayrilan-issizlik-maasi-alabilir-mi/

  28. Nazlı dedi ki:

    Merhaba iyi günler 3 senedir aynı yerde calısmaktayım haftanın 6 günü günlük 9 saat calısıyorum Benimle aynı konumda olanlar hafta sonu cumartesi bi hafta cumartesi biri birdahaki hafta cunartesı biri calısyo günlük 8 saat calısıyolar bende bu durumdan rahatsız oluyorum işe basladıgımda bınları bilmiyordum yetkilimizle bu durumu sürekli konustum ama tamam dendi sizede izin vericegşz dendi ama bi işim olup izin istedigimde sıkıntu yaşıyorum beni kümse idere etmek istemiyo diger kişiler birbirini idare ediyor sistemlerini kurmuslar böyle devam ediyo salak yerine konuluyomus gibi hissediyorum ne yapılmalı

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      ALO 170’e işyeri hakkında şikayette bulunabilirsiniz veya İŞKUR’a şikayet dilekçesi verebilirsiniz.

  29. İsmail gümüş dedi ki:

    Merhaba 8 yıldır sigortalı çalişmaktayım ve aynı zamanda çiftçilik yapıyorum. İşten çıkarılırsam işsizlik maaşı alabilirmiyim? Çks benim üzerime ziraat odalarına kayıtlıyım bunlar işsizliğe engelmi acaba

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Sigorta çıkış tarihinin ertesi gün Tarım Bağ-Kur devreye girer, işsizlik maaşı alamazsınız.

  30. Kenan ilbeylioğlu dedi ki:

    işyeri isim değişikliği nedeniyle 31.12.2023 tarihinde çıkışım verildi. 02.01.2024 tarihi olarak girişim yapıldı. Ocak ayı 30 gün olarak sgk hizmet akdinde gözüküyor. 10.03.2024 tarihinde işten çıkışım verilecek. son 3 yılda 600 günden fazlam var. Girişim 01.01.2024 değilde 02.01.2024 olması işsizlik almamda sıkıntı olur mu?(ocak ayı sigorta primi 30 gün yatırılmış olmasına rağmen)