İşsizlikteki Artışın Sebebi Yüzde 30 Asgari Ücret Zammı mı ?

İşsizlikteki Artışın Sebebi Yüzde 30 Asgari Ücret Zammı mı ?
16 Nisan 2016 14:28

Bilindiği üzere 1 Ocak 2016 tarihinden yıl sonuna kadar geçerli olmak üzere aylık asgari ücret yüzde 30 artarak bekar işçi (asgari geçim indirimi) AGİ dahil net bin 300 lira olmuştu.

Genelde asgari ücret her yıl enflasyon oranında artarken, 2016 için yüzde 30 oranındaki yüksek artış şüphesiz asgari ücretli çalışanları çok sevindirirken, özellikle işveren kesiminin tepkisini çekmişti. İşverenlerin en çok endişelendiren konu işçilik maliyetindeki artış olduğundan, Hükümet işverenlere aylık 99,90 TL prim desteği getirmişti (Bkz. İşverene Devlet Desteğiyle İlgili Kanun Yayımlandı)

Ancak öyle görünüyor ki bu destek de işverenler için yeterli olmadı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun en son yayımladığı 2016 Ocak ayılı işsizlik rakamlarına göre; işsizlik oranı 2016/Ocak ayında yüzde 11,1’e yükselerek Şubat 2015’ten beri en yüksek düzeye çıktı.

Öte yandan Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) 14 Nisan 2016 tarihinde İstihdam İzleme Bülteni’nin 49. sayısını yayımladı. Sosyal Güvenlik Kurumu ve Türkiye İş Kurumu verileri kullanılarak hazırlanan bültene göre; sigortalı çalışan sayısı 2016/Ocak ayında 81ilin 80’inde gerilerken sadece Van’da arttı, çalışan sayısı 379 bin azalarak 13 milyon 621’e geriledi. Aynı bültene göre, yılın ilk ayında tüm illerdeki işyeri sayısı da 30 bin azalarak 1 milyon 710 bine geriledi. Sigortalı çalışan sayısındaki azalmanın yüzde 78’i KOBİ’lerde gerçekleşti.

TEPAV araştırmacıları; Ocak ayında kayıtlı istihdamda görülen bu düşüş için asgari ücretteki artışın etkisine dikkat çektiler: “Reel sektörde son 1 yılda ciddi sıkıntılar görülüyor. Piyasadaki nakit sıkışıklığı, tahsilat ve geri ödeme problemleri, iflas ertelemelerdeki artış da bu sıkıntıların somut göstergeleri olarak karşımıza çıkıyor. Son 1 yılda karşılıksız çek tutarı  yüzde 37, protestolu senet tutarı yüzde 23, sorunlu kredi tutarı 31 artmış görünüyor. Reel sektör için tüm bu olumsuz göstergelerin üzerine bir de asgari ücret artışında işverenlere normalin üzerinde yük binmesi son 1 aydaki istihdam düşüşünde etkili olmuş olabilir.” açıklamasında bulundular.

Yüzde 30 asgari ücret artışıyla ilgili olarak daha önce de;

– Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK); asgari ücret tüm ücretlerin temelini oluşturduğunu, Ülkemizde yapılan %30’luk son artışın, en yüksek ücretler dahil bütün ücret kademelerini yukarı iterek, Türkiye’deki işletmelerin işgücü maliyetlerini iç ve dış piyasalarda yabancı firmalarla rekabet edilemez seviyelere çıkarmanın yanı sıra, çalışma barışını ve toplu iş sözleşmesi düzenini de olumsuz etkilediğini, asgari ücret uygulamasında yan ödemelerin ücret kapsamında sayılmamasının, toplu iş sözleşmesi uygulayan işyerleri aleyhine haksız rekabet oluşturduğunu, bu durumun mevzuat düzenlemesi ile giderilmesi gerektiğini,

– TÜRKİŞ de; asgari ücretin net 1.300.-TL olmasından sonra YHK (Yüksek Hakem Kurulu) tarafından alınan kararların özellikle taşeron işçi sözleşmelerine olumsuz yansıdığını, ücret zammı ve sosyal yardım ödemelerini düşürdüğünü,

açıklamıştı. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.