İsteğe Bağlı Sigortalılar Hangi Şartlarla Emekli Olabilir ?

İsteğe Bağlı Sigortalılar Hangi Şartlarla Emekli Olabilir ?
22 Haziran 2016 19:23

İsteğe bağlı sigortalılar için ayrı sigortalılık statüsü belirlenmediğinden, bunlar için ayrı emeklilik şartı da belirlenmemiştir.

Dolayısıyla isteğe bağlı sigortalılar hangi sigorta statüsüne tabi iseler, emeklilik için gerekli sigortalılık süresi, prim gün sayısı, yaş gibi konularda da bulundukları sigortalılık statüsündeki kişiler için geçerli şartlara tabidirler.

İsteğe Bağlı Sigortalılar Hangi Statüye Tabidir ?

İsteğe bağlı sigortalıların tabi oldukları sigortalılık statüsüne gelince. 1 Ekim 2008 tarihinden önce SSK isteğe bağlı sigortalı olanlar SSK statüsüne ve SSK sigortalılarıyla aynı emeklilik şartlarına, Bağ-Kur isteğe bağlı sigortalı olanlar Bağ-Kur statüsüne ve Bağ-Kur sigortalılarıyla aynı emeklilik şartlarına, Emekli Sandığı isteğe bağlı sigortalıları ise Emekli Sandığı statüsüne ve Emekli Sandığı sigortalılarıyla aynı emeklilik şartlarına tabiydiler.

Sosyal Güvenlik Reformuyla birlikte 1 Ekim 2008 tarihinden geçerli olmak üzere üç ayrı sosyal güvenlik kurumu birleştiğinden, bu tarihten itibaren isteğe bağlı sigortalıların ödediği primler, bazı istisnalar hariç (Bkz. İsteğe Bağlı Sigorta Hangi Hallerde 4/a (SSK) Kapsamında Sayılır) 4/1-b (Bağ-Kur) kapsamında ödenmiş prim kapsamına alındı ve buna bağlı olarak da 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren isteğe bağlı sigortalılar 4/1-b (Bağ-Kur) kapsamında sigortalı sayılıyor. Bu nedenle emeklilik yönüyle de bunlar 4/1-b (Bağ-Kur) kapsamındaki sigortalılarla aynı şartlara tabiler.

Birden Fazla Statüye Tabi Olan İsteğe Bağlı Sigortalıların Durumu

1 Ekim 2008 tarihinden önce isteğe bağlı sigortalı olup halen bu sigortalılığı devam edenler veya bir süre 4/1-a (SSK), 4/1-b (Bağ-Kur), 4/1-c (Emekli Sandığı) kapsamında sigortalılığı olup, sonrasında veya öncesinde isteğe bağlı sigortalılığı olanların sigortalılık statüsü, dolayısıyla da emeklilik şartlarının nasıl belirleneceği konusuna gelince;

Burada 2829 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumlarına Tabi Olarak Geçen Hizmetlerin Birleştirilmesi Hakkında Kanunun hükümleri devreye girmektedir. Yani birden fazla sosyal güvenlik kurumuna tabi veya birden fazla sigortalılık statüsünde çalışması olan kişinin emekliliği geldiğinde, son yedi yıllık fiili hizmet süresi içerisinde hangi kuruma veya hangi sigortalılık statüsüne tabi çalışma daha fazlaysa, yani hangi kurum veya hangi sigortalılık statüsünde daha fazla prim günü varsa o kurum veya o sigortalılık statüsünün şartlarında emekli olur, hizmet süreleri eşitse en son tabi olunan kurum veya sigortalılık statüsü yani en son prim ödenen kurum mevzuatı çerçevesinde emekli aylığı bağlanır (Bkz. Emeklilik Başvurusunda Son Yedi Yıl – 1260 Gün Uygulaması Nedir ? başlıklı yazı).

Dolayısıyla isteğe bağlı sigortalı olan kişinin 1 Ekim 2008 tarihinden önceki isteğe bağlı sigortalılığı veya normal sigortalılığı hangi statüdeyse, o sigortalılık statüsü kapsamındaki prim gün sayıları (sigortalı hizmet süresi) göz önüne alınır, 1 Ekim 2008 tarihi veya sonrasındaki sigortalılık statüsü de göz önüne alınır (isteğe bağlı sigortalıysa çok az istisna hariç Bağ-Kur kapsamında sayılır), bu şekilde son 7 yıllık (2.520 gün) prim gün sayısı içerisinde en çok prim gün sayısı hangi sigortalılık statüsü kapsamındaysa kişi o sigortalılık statüsünün tabi olduğu şartlarla emekli olur. Sigortalılık statüleri kapsamındaki prim gün sayıları eşitse en son sigortalılık statüsünün tabi olduğu şartlarla emekli olur. Örneğin; 1 Ekim 2008 tarihi öncesinde Bağ-Kur kapsamında sigortalı hizmeti veya isteğe bağlı sigortalılığı ve 1 Ekim 2008’den itibaren isteğe bağlı sigortalılığı olan kişi 4/1-b (Bağ-Kur) şartlarında emekli olur. 1 Ekim 2008 tarihi öncesinde SSK kapsamında sigortalı hizmeti veya isteğe bağlı sigortalılığı olan ve 1 Ekim 2008’den itibaren ise isteğe bağlı sigortalılığı olan kişi, son yedi yıl içerisinde 1 Ekim 2008 sonrası isteğe bağlı sigortaya ödediği 4/1-b (Bağ-Kur) kapsamındaki prim gün sayısı 1 Ekim 2008 tarihi öncesine ait SSK kapsamındaki prim gün sayısına eşit veya fazla hale gelmişse 4/1-b (Bağ-Kur) şartlarında emekli olur. 1 Ekim 2008 tarihi öncesine ait SSK kapsamındaki prim gün sayısı 1 Ekim 2008 sonrası isteğe bağlı sigorta prim gün sayısından fazlaysa, 4/1-a (SSK) şartlarında emekli olur.

Sigortalılık statüsüne göre emeklilik şartları Emeklilik Kademeli Geçiş Süreleri, Emeklilik Şartları, Statü ve Çalışma Şekillerine Göre Dönemler İtibariyle Emeklilik Şartları, Genel Olarak Herkes İçin Geçerli Emeklilik Şartları başlıklı yazılarda ayrıntılı olarak açıklanmıştır.

Ayrıca yukarıda belirtildiği şekilde son yedi yıllık prim gün sayısı (hizmet süresi) dikkate alınarak kişinin emeklilik şartları yönüyle tabi olduğu statü belirlendikten sonra, o statüdeki kişilere tanınan erken – kolay emeklilik şartlarından da o kişi aynen yararlanır. Örneğin, engelliler için, kadınlar için tanınan kolay emeklilik şartları (Bkz. Kadınlara Tanınan Erken – Kolay Emeklilik Şartları Nelerdir ? başlıklı yazı).(www.isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Vesim dedi ki:

    Bana 5525 gün lazım 4150 günüm var ASKERLİĞİMİ saydırıp kediye 850 gününü isteye bağlı ödeyebilirmiyim SGK şartlarında saygılar

    1. Admin dedi ki:

      Eğer 4150 gününüz SSK kapsamında ise isteğe bağlı sigortaya prim ödeyeceğiniz gün sayısı 1260 olmadıkça sorun olmaz, SSK şartlarında emekli olabilirsiniz, 1260 gün olur veya geçerse BAĞ-KUR emeklilik şartlarına tabi hale gelirsiniz.

  2. kadir dedi ki:

    eşim 23.10.1970 doğumlu 10.04.2008 işe girişli 1512 prim ödendi 5128 günde isteğe bağlı ödendi emekli olma şartları nedir . prim ödemede zorlanıyoruz ödenmiş paraları geri alabilirmiyiz. Teşekkür ederim

  3. Mehmet dedi ki:

    merahaba,

    Eşim 05 nisan 1993 ssk. girişili, 2500 iş günü ssk.primi var.
    2 çoçuk borçlanması yapıp 3600 gün ile emekli nasıl olur.

    teşekkürler.

  4. nazlı dedi ki:

    merhaba 2008 yılından önce ssk primi 2959 gün. (2008 hariç, 2008 de 270 gün daha ssk var)
    2008 yılından önce 509 gün bağkur var.

    2008 yılından sonra 582 gün ssk var. 1320 gün bağkur var. 1320 günün 690 günü isteğe bağlı ama bağkur statüsünde sayılmış.

    yazınızın içinde geçen “1 Ekim 2008 tarihi öncesine ait SSK kapsamındaki prim gün sayısı 1 Ekim 2008 sonrası isteğe bağlı sigorta prim gün sayısından fazlaysa, 4/1-a (SSK) şartlarında emekli olur. ” kısmına göre son yedi yıla tabi değilmiyiz.
    ssk istenen gün dolunca 4 a ssk şartlarında emekli olabilirmiyiz.