İşten Ayrılan İşçi Kaç Yıllık İzin Ücretini Talep Edebilir ?

İşten Ayrılan İşçi Kaç Yıllık İzin Ücretini Talep Edebilir ?
25 Temmuz 2018 19:31

İşçinin çalıştığı süre içerisinde kullanmadığı veya kullanamadığı yıllık izne ait ücretlerinin, işçi hangi sebeple işten çıkmış veya çıkarılmış olursa olsun fark etmez, işten çıkarken kendisine ödenmesi gerekir.

Ancak burada izin ücretinin zamanaşımı konusunda hatalı uygulamalara rastlanmaktadır. İşçi ücretleri 5 yıllık zaman aşımına tabi olduğundan (Bkz. İşçi Alacaklarında Zamanaşımı Süresi Var mıdır ?), işçinin işten ayrılması halinde de en fazla geriye dönük sadece 5 yıla ait izin ücretini talep edebileceği yönünde yanlış görüşler mevcuttur.

Kullanılmayan Yıllık İzin Ücreti Çalışıyorken İstenebilir mi ? başlıklı yazımızda da belirttiğimiz üzere, işçinin kullanmadığı yıllık izinlere ait ücretleri alma hakkı hizmet akdinin sona erdiği yani işçi işten çıktığı veya çıkarıldığı tarihte doğmaktadır. Bu nedenle yıllık izin ücreti ile ilgili 5 yıllık zaman aşımı süresi de bu tarihten itibaren işlemeye başlamakta, hizmet akdinin sona erdiği tarihin üzerinden 5 yıl geçtikten sonra yıllık izin ücretleri zaman aşımına uğramaktadır. Dolayısıyla işçi işten ayrıldıktan sonra geriye dönük kaç yıla ait izin ücreti olursa olsun (ister 5 yıl, isterse 20 – 30 yıl), tamamının işçiye ödenmesi gerekmektedir. Çünkü kullanılmayan yıllık izin ücretini alma hakkı işçi çalışıyorken henüz doğmamıştır, doğmamış bir işçi alacağının da zamanaşımına uğraması düşünülemez. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Yiğit dedi ki:

    Bu konuda Yargıtay kararı var mı

  2. Canan dedi ki:

    Sayın yetkili,
    21.04.2004 tarihinde işe başladığım iş yerinden 28.07.2011 tarihinde haklarımı alarak çıkarıldım. Aynı iş yerine 02.01.2012 tarihinde tekrar işe girişim yapıldı. Bu süreçte başka bir iş yerinde çalışmadım. Fakat izin sürem sanki yeni işe başlıyormuş gibi hesaplanıyor. Bu doğrumu? Yoksa 2004 den beri olan hakkımın devam etmesi gerekiyormu? Bu konuyla ilgili içtihadler biraz karışık. Bilgi almam mümkünmü? Şu anda 26 gün olması gereken izin hakkım 20 gözüküyor zira. Ayriyeten geçmişten gelen 6 günlerimde mevcut mu?
    Saygılarımla,

  3. Recep Öz dedi ki:

    Hocam benim 2300 gün sigortam var artı 1000 günde vift sigortalı olduğum günler var mesleğim doğalgaz celik boru, oksijen kaynakcılığı ve pprc plastik boru kaynakcılığı bu işlerde ağır arsenik zehirlenmesi olmakta bu durumda geriye dönük sigortalı günlerimi yıpranma payı olarak hesaplanırmı

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      5510 sayılı Kanunun 40 ıncı maddesine göre yıpranma payı (fiili hizmet süresi zammı) verilecek işler ve işyerleri https://www.isvesosyalguvenlik.com/yipranma-payi-itibari-hizmet-suresi-kimlere-verilir/ başlıklı yazıda belirtilmiştir. Bunun dışındaki işler için yıpranma payı verilmez.