İşten Ayrılan (Sigorta Çıkışı Verilen) Kişinin Sağlıktan Yararlanma Süresi

İşten Ayrılan (Sigorta Çıkışı Verilen) Kişinin Sağlıktan Yararlanma Süresi
5 Temmuz 2018 23:40

5510 sayılı Kanunun 63 üncü maddesinde yer alan hüküm uyarınca, genel sağlık sigortalısı sayılma şartlarının yitirilmesi halinde, devam etmekte olan tedavi nedeniyle sağlanacak sağlık hizmetleri kişinin iyileşmesine kadar sürer.

Bu istisna dışında 60/a kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılanlar, zorunlu sigortalıklarının sona erdiği tarihten itibaren 10 gün süreyle kendileri ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler genel sağlık sigortasından yararlanırlar. Bu 10 gün dolduktan sonra sigortalılık niteliğini yitirildiği tarihten geriye doğru bir yıl içinde 90 günlük zorunlu sigortalılıkları olanların kendileri ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler, sigortalılık niteliğini yitirdikleri tarihten itibaren 90 gün süreyle daha sağlık yardımlarından faydalanabilirler. Yani bu durumda 100. (yüzüncü) gün sağlıktan yararlanma hakkı sona erer. 90 gün zorunlu sigortalılıkları olmayanların ise sağlık yardımlarından yararlanma hakkı 10 uncu günden sonra sona erer. 60/a kapsamına 4/1-a (SSK, Ek-5, Ek-6, Ek-9), 4/1-b (Bağ-Kur, isteğe bağlı sigorta) ve 4/1-c (Emekli Sandığı) sigortalıları girmektedir.

Yukarıda belirtilen süreler dolduğu halde sigortalı herhangi bir işe girmemiş, herhangi bir sosyal güvenceye kavuşmamış, bakmakla yükümlü olunan kişi statüsünde anne – baba, eş veya çocuğu üzerinden sağlık yardımı alma imkanı da olmayan kişi, SGK tarafından otomatik olarak GSS kapsamına alınacağından, bu kişinin sağlıktan yararlanabilmesi için düzenli olarak aylık brüt asgari ücretin yüzde 3’ü üzerinden GSS primini ödemesi gerekmektedir.

Zaten sağlıktan yararlanmasa da her ay adına GSS primi tahakkuk edecektir. Bu durumda olup, aylık GSS primlerini ödeme imkanı olmayanların, ikamet ettiği yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına başvurarak gelir testi yaptırması gerekir. Gelir testi sonucunda aile içerisinde kişi başına düşen aylık geliri brüt asgari ücretin üçte birinden az çıkarsa prim ödeme yükümlülüğü ortadan kalkar, sağlıktan yararlanmaya devam eder. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Nazlı Dinç dedi ki:

    Merhaba,

    30.09.2019 itibariyle iş yerinden karşılıklı anlaşmalı olarak ayrıldım. Şu an bir işyerinde çalışmıyorum. Yukardaki yazıdan Sağlık Sigortasından 100 gün daha yararlanabileceğimi anladım. Doğru mudur? Babam 2011 yılında vefat etti. Annem, babamın maaşını almaya devam ediyor. İşten ayrıldığım 100. gün sonunda babamın sigortası üzerinden devam edebilecek miyim? Devam edebilmem için ne işlemler yapmalıyım? Devam edemeyeceksem GSS testi yaptırıp prim mi ödemeliyim? Konuyla ilgili yardımcı olabilir misiniz?

    Teşekkürler, iyi çalışmalar.

    1. Admin dedi ki:

      100 günün dolmasını beklemeden babanız üzerinden yetim aylığı bağlanması için SGK’ya başvurabilirsiniz. Yetim aylığı bağlandığında otomatik olarak 60/f kapsamında genel sağlık sigortalısı olursunuz ve prim ödemeden sağlık yardımlarından yararlanabilirsiniz.

  2. Yeliz Bodur dedi ki:

    Esimin bagkur borcundan dolayi sigortali oldugu halde yararlanamiyoruz. Cocuklarin 18 yas alti sigortadan yararlanmasi mumkun mu.

    1. Admin dedi ki:

      Çocuklarınız normalde 18 yaş altı olduğu için ücretsiz sağlık yardımı alabilir, ancak eşinizin BAĞ-KUR sigortalısı olması buna engel oluyordur. Öte yandan yılsonuna kadar (eğer herhangi bir uzatma olmazsa) eşinizin borcu olsa da eşiniz, siz ve çocuklarınız sağlık yardımı alabilir. Sonrası içinse isterseniz gelir testine başvurup, test sonucuna göre siz ve çocuklarınız belki ücretsiz (60/c-1 – yeşil kartlı) olarak sağlık yardımı alabilirsiniz. Gelir testi sonucu geliriniz yüksek çıkarsa da en azından çocuklarınızın ücretsiz sağlık yardımı hakkından yararlanması için SGK ile görüşebilirsiniz.

  3. Orhan dedi ki:

    Babam işten ayrıldı 100 gün boyunca kendine ve anne babasına baktırabiliyor sanırsam. 100 gün dolduktan sonra dede ve nineye torunları üzerinden bakılabilir mi yada kimlere baktırılabilir. dede ve nineye nasıl baktırabiliriz.

    1. Admin dedi ki:

      Dede ve nine torunları üzerinden sağlık yardımı alamazlar, sadece kendi çocukları üzerinden alabilirler. Kendi çocuklarının sosyal güvencesi yoksa bu durumda 60/g kapsamında her ay brüt asgari ücretin yüzde 3’ü üzerinden prim ödeyerek sağlık yardımı alabilirler (yıl sonuna kadar aylık 76 TL), bunu ödeyecek imkanları yoksa gelir testine başvurabilirler, sonucuna göre belki ücretsiz sağlık yardımı elde ederler.

  4. Ferda intepe dedi ki:

    İşten ayrılalı 100 günü geçti hala 4a sigortalı görünüyorum çalışan görünüyorum.

  5. Nafiz Eren dedi ki:

    Merhaba
    2010 yılı 2.ay ile 10.ay arası isyerimin yatirdigi prim yani 8 aylık ssk primim iptal olarak gözükmekte.Bu 8 aylık süre içinde Bag-kur ile çakışmış ve ben Bağkur borcumu yapılandırıp ödeme yapmıştım.Simdi bu konuda merak ettiğim şu ki neden işveren yatırdığı ssk primi iptal edilir ve benden fazladan 8 ay bağkur prim parası alinmiş.Bu konuda geri ödeme talep edebilirmiyim.Yada nasıl düzeltmek gerekiyor konu hakkında bilgi verirmisiniz.Şimdiden Teşekkür ederim.

    1. Admin dedi ki:

      1 Mart 2011 tarihinden önce, hem SSK hem de BAĞ-KUR kapsamında çalışması / faaliyeti olan kişilerin sigortalılığı konusunda önce başlayan kuralı geçerliydi. Sizin BAĞ-KUR sigortalılığınız devam ediyorken herhangi bir işyerinden SSK kapsamında sigortalı olarak bildirildiğiniz için söz konusu 8 aylık süreye ait SSK sigortalılığınız iptal edilmiş olabilir. (Bkz. Sigortalılık Hallerinin Birleşmesi ve Çakışması – Şirket Ortaklarının Sigortalılığı)

  6. Birol dedi ki:

    Merhaba işsizim 1996 ssk girişliyim 4 ay önce işten ayrıldım 100 gün doldu şuan müstehak provizyon alamıyorum e devletimdede gss pirim borcum 80 tl görünüyor bu pirimi ödediğimde müstehaklık provizyon ala bilecekmiyim ??

  7. engin dedi ki:

    15 aydır SSK’li olarak çalışıyordum. 31Temmuz da işten çıkarak Bağkur’a geçtim. Daha önceki bağkur borcum sebebiyle ilaç alamadım. 100 gün daha ilaç alma hakkım yok muydu?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Gerek 5510 sayılı Kanunda, gerekse konuya ilişkin 2017/26 sayılı SGK Genelgesinde açık bir hüküm olmamakla birlikte, belirttiğiniz durum muhtemelen işten ayrıldıktan yani sigorta çıkışı verildikten sonra bir sigortasız/sosyal güvencesiz kalan kişiler için geçerlidir. Sizin sigorta çıkışınızın verildiği günün ertesi gün otomatik olarak 4/b (Bağ-Kur) sigortalılığınız devreye girmiş olduğundan, genel sağlık sigortası yönünden de Bağ-Kur’a tabi hale geldiğiniz için borcunuzdan dolayı sağlık yardımı alamıyorsunuzdur. Ancak Cumhurbaşkanı kararıyla tanınan hak çerçevesinde yıl sonuna kadar Devlete ait sağlık hizmet sunucularında borcunu olsa bile sağlık hizmeti alabilirsiniz, sadece eczanelerden ilaç alırken tüm ilaç bedelini ödemeniz gerekir.

  8. Elfida dedi ki:

    1 hftalik sigortam basldi ama isten ayrildim daha once genel sagliktan yararlaniyirdum simdi yeniden genel.sagliga gcemk istiyorum nasil gecerim yeniden genel sagliga gecmem icin kac gun bklemem gerek

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      60/g kapsamında prim ödeyerek genel sağlık sigortasından yararlanmayı kastediyorsanız, SGK zaten sizi otomatik olarak 60/g kapsamına geçirir.

  9. Yegana S. dedi ki:

    Merhaba. Ben yabancı uyruklu doktorum. Sgk üzerinden çalışıyordum. 31.08.2022 tarihinde anlaşmalı olarak işten ayrıldım. Eşim ve çocuklarım benim üzerimden yararlanıyorlardı. Şimdi ben sağlık durumumdan dolayı ortalama 8 ay gibi sürede çalışamayacağım. Lakin bu sürede hem kendimin hem de ailemin sgk provizyonumuzun açık olmasını ve yararlanmamızı istiyorum.Bunun için yapabileceğimiz bişey varmı? Sgk hizmet dökümüm 1192 gün. Önceden teşekkürler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Anladığımız kadarıyla Türkiye’deki yerleşim süreniz bir yılı geçmiş. SGK’ya başvurup genel sağlık sigortalısı olarak tescilinizi yaptırabilirsiniz. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/yabanci-uyruklularin-t-c-vatandasi-olmayanlarin-gssden-yararlanma-durumu/)

  10. Mustafa Serkan temizkan dedi ki:

    Ben sezonluk çay fabrikasında çalışıyorum sezon bittimi işimiz bitiyor askıya aliniyoruz yeni dönem başına kadar SGK çıkış tarihinden sonra kaç gün daha sigortalı devam ediyor ve ne zaman GSS sigorta primi ödemeye başlıyoruz tesekkurler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Sigorta çıkışı verilen işçi çıkış tarihinden itibaren 10 gün daha sağlıktan yaralanabilir, 10 gün dolduktan sonra geriye dönük bir yıl içinde en az 90 gün sigortalılık varsa, 90 gün daha sağlıktan yararlanma hakkı devam eder, dolayısıyla işten çıkış tarihinden itibaren 100. günde ağlıktan yararlanma hakkı sona erer, geriye dönük 90 gün yoksa 10. günde sona erer.

  11. Hakan dedi ki:

    31 Ekim 2022de işten ayrıldım sağlıktan ne kadar süre yararlanabilirim

  12. osman dedi ki:

    Kolay gelsin
    Kardeşlerim için 5 senedir EK-5 Ödemekteydim.Malum ücretler yükseldiği için bırakmak istedim.
    Sigortayı bıraktıktan sonra kaç gün daha yararlanacağım acaba ? ve gss için başvuru yapmama gerek var mı ?